Ο Βιτ Κρέιτσι θα έπαιζε τώρα μπάσκετ με τον Αντετοκούνμπο

Σ' ένα παράλληλο σύμπαν θα ήταν συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Στον παρόντα κόσμο είναι ένας 19χρονος δίμετρος κόμπο γκαρντ που έχει αναγορευτεί πιο ταλαντούχος από τον Τόμας Σατοράνσκι.

Ο Βιτ Κρέιτσι θα έπαιζε τώρα μπάσκετ με τον Αντετοκούνμπο

Ας υποθέσουμε πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν ήταν αυτός που είναι σήμερα. Πως δεν είχε επιλεγεί ποτέ στο draft του 2013. Πως δεν είχε εξελιχθεί στον ηγέτη των Μιλγουόκι Μπακς. Πως δεν είχε κλάψει για το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη που του απονεμήθηκε προ λίγων εβδομάδων. Ούτε πως είχε φορέσει αυτό το μοναδικό κοστούμι. Ας φανταστούμε με τα μάτια κλειστά πως, φεύγοντας από τον Φιλαθλητικό, είχε μείνει στην Ισπανία και ήταν ακόμη ένας παίκτης της Σαραγόσα, η οποία προβλέποντας το μέλλον είχε προλάβει ν' αποκτήσει τα δικαιώματά του.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα είχε συμπαίκτη τον Βιτ Κρέιτσι. Τον 19χρονο Τσέχο πόιντ γκαρντ, ο οποίος έχει κληθεί από τον ομοσπονδιακό Νάνο Γκίντζμπουργκ και συμμετέχει στην προετοιμασία διεκδικώντας μια θέση στη 12άδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, παρόλο που την ίδια στιγμή είναι ο μοναδικός millennial της προεπιλογής - τρία χρόνια μικρότερος από τον επόμενο πιο νέο (Σίμον Πουρσλ).

Ο Κρέιτσι δεν έπεσε ουρανοκατέβατος στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Αφενός ήταν ήδη στέλεχος της εθνικής στα παράθυρα της FIBA, έχοντας αγωνιστεί σε δύο αναμετρήσεις (με Βοσνία και Γαλλία), αφετέρου ήταν ο ηγέτης της U20, υπό τον προπονητή πλέον Λούμπος Μπάρτον, στο πρόσφατο Eurobasket της Β' κατηγορίας οδηγώντας ως τη δεύτερη θέση (άνοδος) με 14.9 πόντους, 5.1 ριμπάουντ, 5.1 ασίστ, 1.6 κλεψίματα και 1.1 μπλοκ ανά αγώνα. Έμενε στο παρκέ περισσότερο από κάθε άλλον, έπαιρνε 10 σουτ κατά μέσο όρο και είχε 20.4 στο σύστημα αξιολόγησης. Ψηφίστηκε μάλιστα στην καλύτερη 5άδα της διοργάνωσης.

Από τα 16 του ο Κρέιτσι είχε ήδη εμφανιστεί σε αγώνα της Liga Endesa, οι ομάδες της οποίας δεν σκιάζονται στην ιδέα να εμπιστευτούν εφήβους (αν)έτοιμους να μετατραπούν σε άνδρες - τους δίνουν το χώρο τους. Στη Σαραγόσα ο νεαρός Τσέχος ήταν ήδη δύο χρόνια και προετοιμαζόταν γι' αυτή τη στιγμή. "Ήλπιζα πως θα έρθει, αλλά δεν το περίμενα. Ήταν μία από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της ζωής μου όταν με φώναξε ο προπονητής", έχει πει. Δεν είχαν τόσο τα μόλις 40 δευτερόλεπτα απέναντι στη Φουενλαμπράδα, όσο η στιγμή.

Η οικογένεια που χωρίστηκε για καλό

Στα επίσημα έγγραφα ο Κρέιτσι είναι γεννημένος στην Πράγα στις 19 Ιουνίου του 2000, παρόλα αυτά η πόλη καταγωγής του είναι το Πίσεκ ή αλλιώς η 'Αθήνα της Νότιας Βοημίας' (λόγω της πολιτιστικής κληρονομιάς της), 89 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Στην ισπανική μεγαλούπολη μετοίκησε όταν ήταν 14. Ήταν κομμάτι ενός παιδομαζώματος από διάφορες χώρες της Ευρώπης ή άλλες πόλεις της Ισπανίας. Η μητέρα του δεν άφησε απροστάτευτο το μοναχογιό της, αλλά όχι μοναχοπαίδι αφού έχει μία μεγαλύτερη αδερφή, και τον ακολούθησε. Ευλογία για τον μαθημένο αλλιώς πιτσιρικά. Έχει ομολογήσει πως "ήταν δύσκολα στην αρχή, αλλά η μαμά με βοήθησε πολύ και το εκτιμώ γιατί ήταν εξίσου σκληρό για την ίδια".

Ο πατέρας, που έπαιζε μπάσκετ στα τοπικά, και η αδερφή του, που είχε επίσης παρελθόν στο σπορ αλλά το άφησε, όπως και την εθνική, για να σπουδάσει φαρμακευτική, έμειναν πίσω. Η οικογένεια χωρίστηκε, αλλά ουδείς μετάνιωσε για την απόφαση. Διότι ο πιτσιρικάς εδραιώθηκε ως ένα από τα κορυφαία ταλέντα της κλάσης του. Μάλιστα τον περασμένο Φλεβάρη δεσμεύτηκε με επαγγελματικό συμβόλαιο 3 χρόνων και προωθήθηκε οριστικά στην πρώτη ομάδα του κλαμπ, έχοντας αφήσει τα διαπιστευτήριά του στις μικρότερες κατηγορίες.

Τα προσόντα του

Ο Πεπ Καργκόλ, παλαίμαχος της Ρεάλ Μαδρίτης και νυν τεχνικός διευθυντής της Σαραγόσα, εισηγήθηκε την επαγγελματοποίησή του και το διοικητικό συμβόλαιο την αποδέχθηκε. "Θέλω να ευχαριστήσω το κλαμπ που μ' εμπιστεύεται και μου επιτρέπει να κάνω ένα βήμα παραπέρα", ανέφερε ο 19χρονος Τσέχος ανήμερα των υπογραφών, έχοντας προηγουμένως δεσμεύσει το μέλλον ως το καλοκαίρι του 2022.

Είχε περάσει από το μυαλό του η ιδέα να φύγει για κάποιο κολέγιο, αν δεν του προσφερόταν αυτή η ευκαιρία. Πίστευε στον εαυτό του, είχε δουλέψει για να βελτιώσει τις αδυναμίες του. Γι' αυτό και Καργκόλ ήταν ανένδοτος. Είχε σχηματίσει ξεκάθαρη και εμπεριστατωμένη άποψη περιγράφοντάς τον ως "ένα παίκτη με προοπτική που μπορεί ν' ανταποκριθεί τόσο ως σούτινγκ γκαρντ όσο και ως πλέι μέικερ". Ξεχωρίζοντας επίσης πως "είναι πολύ ψηλός, πολύ γρήγορος, πολύ αθλητικός, με ικανότητα να σουτάρει".

Μια άποψη που συμφωνεί μ' όσους τον έχουν μελετήσει. Βλέποντας έναν παίκτη με υψηλό δείκτη μπασκετικής νοημοσύνης, ικανότητα στο 'ένας μ' έναν', εξαιρετικό χειριστή της μπάλας που βλέπει γήπεδο, πασάρει και σουτάρει εξαιρετικά, την ίδια ώρα που αμύνεται πολύ καλά μετά το πικ εν ρολ, χρησιμοποιώντας τα μακριά άκρα του για εμποδόσει αντίπαλες επιθέσεις και να μαζέψει το αμυντικό ριμπάουντ.

"To σημαντικό είναι πως προπονούμε με παίκτες μεγαλύτερους από εμένα και αυτό με κάνει σκληρότερο", έλεγε προσφάτως. Αν του πεις μάλιστα να ξεχωρίσει κάποιον βετεράνο, θα σου πει τον Γκάρι Νιλ. Τον πρώην NBAer των επτά διαφορετικών ομάδων, που "έμενε 5 λεπτά από το σπίτι μου και μετά την προπόνηση παρέμενε πάντα μαζί μου για να βοηθήσει πασάροντας την μπάλα". Δεν έχει καταλήξει αν είναι είναι 'άσος' ή 'δύο', τον ενδιαφέρει μόνο "να παίζω μπάσκετ".

Στα χνάρια του Σατοράνσκι

Ίσως είναι ένας άλλος Σατοράνσκι; Ο Κρέιτσι έχει συνηθίσει να τον παρομοιάζουν με τον συμπατριώτη του που μετά από μια 3ετία στους Γουίζαρντς ανήκει πλέον στους Σικάγο Μπουλς. "Είναι ένας συχνός παραλληλισμός. Είναι ο πιο διάσημος Τσέχος και αποδέχομαι την παρομοίωση ως κομπλιμέντο. Έχω όμως πολλή δουλειά να κάνω ακόμη για να φτάσω στο επίπεδο του Τόμας. Υπολείπομαι", έλεγε σε μια άλλη συνέντευξή του, κάνοντας αναφορές στις συμβουλές που του έχει δώσει ως big brother.

Δίκιο είχε, μα από τον πιτσιρικά δεν λείπει το θάρρος και η αποφασιστικότητα ν' ακολουθήσει το χνάρι του συμπατριώτη του, αλλά ταυτόχρονα να φτάσει πιο μακριά. "Θα κάνω ό,τι μπορώ", υπόσχεται. Τον νοιάζει "να φέρνω ενέργεια στην ομάδα κα να μην κάνω κάτι χαζό, Να είμαι ήρεμος και να ηγούμαι της ομάδας". Κυρίως δεν είναι διατεθειμένος να διαψεύσει εκείνους που του ανοίγουν το δρόμο, που προνοούν για την καριέρα του, που δουλεύουν για να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη μπασκετική φιγούρα, ισχυρή ν' αντέξει σ' έναν απαιτητικό κόσμο. Για αρχή, "κερδίζοντας περισσότερα λεπτά συμμετοχής". Είτε καταφέρει είτε όχι να γίνει, κάποια στιγμή, συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Αν όχι αντίπαλός του στη δεύτερη φάση του επερχόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου!

News 24/7

24MEDIA NETWORK