Ο... ξανθός Αταμάν και τα πάνω-κάτω στην Ευρωλίγκα

Δεύτερη αγωνιστική στην Ευρωλίγκα και προλάβαμε να τα δούμε σχεδόν όλα. Ρεάλ και Εφές χωρίς νίκη, η Φενέρμπαχτσε στην εποχή Ιγκόρ Κοκόσκοφ, η Βαλένθια ευτυχισμένη, ο Μάικ Τζέιμς να τη... βγαίνει και στο twitter και βέβαια ο ξανθός Εργκίν Αταμάν να οργίζεται με τους παίκτες του!

Ο Μάικ Τζέιμς σάρωσε τη Μακάμπι
Ο Μάικ Τζέιμς σάρωσε τη Μακάμπι

Το πρώτο μισό της 2ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας έφερε τα πάνω-κάτω. Εκτός αν πίστευε κανείς ότι η Ρεάλ και (κυρίως) η Εφές θα ξεκινούσαν με 0/2, θα 'ναι δηλαδή στον πάτο της βαθμολογίας. Ακόμη κι αν βρισκόμαστε μόλις στο πρελούδιο μιας μεγάλης (και πολύ ιδιαίτερης λόγω Covid-19) χρονιάς, άρα υπάρχει πολύς δρόμος για διόρθωση και ανάκαμψη, η διπλή αποτυχία δυο εκ των κορυφαίων ομάδων-φαβορί της διοργάνωσης έχει τη σημασία της και δείχνει αυτό που υποπτευόμαστε από την πρεμιέρα. Η σεζόν θα 'ναι γεμάτη από εκπλήξεις, γιατί τίποτε δεν είναι σταθερό, ο απρόβλεπτος παράγοντας του κορωνοϊού μπορεί να διαλύσει μια ομάδα (η Χίμκι έχει χάσει 5 παίκτες λόγω του ιού), ενώ τα κεκλεισμένων των θυρών παιχνίδια σχεδόν εκμηδενίζουν την έννοια της έδρας.

Από την άλλη, στο 2-0 βρίσκονται η Βαλένθια και η Φενέρμπαχτσε, μπαίνοντας από τώρα τουλάχιστον στον χορό για μια θέση στα πλέι-οφ. Οι Ισπανοί επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά, λόγω και των μεταγραφών που έκαναν το καλοκαίρι, ενώ οι Τούρκοι ξεκίνησαν με αισιοδοξία το κεφάλαιο Ιγκορ Κοκόσκοφ, προσπαθώντας να ξεχάσουν την εποχή Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τον πιο ιδανικό τρόπο: νικώντας!

Βράδυ για τον Μάικ Τζέιμς

Στον κίνδυνο του 0-2 βρέθηκε και η ΤΣΣΚΑ. Έπαιζε χωρίς τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, που όπως κι ο Γιάνις Στρέλνιεκς προσβλήθηκε από κορωνοϊό, κόντρα τη Μακάμπι. Στη Ρωσία, παρότι οι ομάδες τσακίστηκαν από την πανδημία, επιτρέπεται κόσμος στις εξέδρες. Στο 30% της χωρητικότητας του γηπέδου. Στη "Megasport Arena", το μεγάλο γήπεδο της Μόσχας, βρέθηκαν περίπου 3.500 φίλοι της ΤΣΣΚΑ. Όσοι, πάντως, έχουν δει αγώνες στη Ρωσία με κοινό, ξέρουν ότι είτε παίζουν σε γεμάτες είτε σε άδειες εξέδρες ο θόρυβος είναι ίδιος. Μηδενικός!

Η Μακάμπι, που έχει γίνει πιο σκληρή (και σίγουρα πολύ πιο ψηλή, με τον Άντε Ζίζιτς να μπαίνει στην εξίσωση μαζί με τον Οθέλο Χάντερ κι από πίσω να έρχεται ο... ξύλινος αλλά και 213 εκατοστά Ντράγκαν Μπέντερ), θα μπορούσε να φύγει ακόμη και νικήτρια αν δεν έσπαγε (εκτός από τα νεύρα των Ρώσων) και τα καλάθια με 7/31 τρίποντα (τα μισά σχεδόν τα σούταρε ο Σκότι Γουίλμπεκιν). Το ματς δεν ήταν γοητευτικό στο μάτι, συνάρπασε στο τέλος, όμως, όταν βγήκαν μπροστά τα μεγάλα πιστόλια της ΤΣΣΚΑ. Πρώτα ο Μάικ Τζέιμς και μετά ο Γουίλ Κλάιμπερν.

Ο Τζέιμς (1ος σκόρερ με 25 πόντους και 4/6 τρίποντα, σε μια εμφάνιση που πρέπει να ονειρεύεται κάθε βράδυ στον ύπνο του, να παίρνει τα ηρωικά σουτ 3 πόντων στο τέλος και να ευστοχεί) έδωσε ρεσιτάλ και στο twitter, όταν δήλωσε ότι απολαμβάνει να κάνει άνω-κάτω όσους του μπαίνουν στο μάτι:

Κάπως έτσι, η ΤΣΣΚΑ έφτασε στο 1-1, καθώς είχε χάσει στη Βαρκελώνη από την Μπαρτσελόνα στην πρεμιέρα. Έδειξε το πόσο πλούσιο είναι το ρόστερ της, έστω κι αν της λείπει ένας καθαρόαιμος 2ος πόιντ-γκαρντ. Μία νίκη (επί της Άλμπα) και μία ήττα είναι ο απολογισμός της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Στην εποχή Κοκόσκοφ

Συνήθως, οι ομάδες που αφήνει ο Ομπράντοβιτς δεν έχουν την ανάλογη συνέχεια. Η Μπανταλόνα το 1994 έμοιαζε με κομήτη, η Ρεάλ το 1995 χρειάστηκε μια 20ετία για να ξαναπάρει την Ευρωλίγκα, ενώ ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ μετράει ήδη 8 χρόνια χωρίς Final Four. Προφανώς, όλα αυτά τα ξέρει καλύτερα απ' όλους ο Μαουρίτσιο Τζεραρντίνι, ο τζένεραλ μάνατζερ της Φενέρμπαχτσε, που με μικρότερο μπάτζετ στη διάθεσή του, θέλησε να φτιάξει μια αξιόπιστη ομάδα. Επιλέγοντας τον Κοκόσκοφ για τη θέση του προπονητή, ήλπιζε ότι η μετάβαση της ομάδας από την εποχή του Ζοτς στην επόμενη σελίδα της θα ήταν ομαλή. Ο Σέρβος κόουτς με τη 10ετή θητεία στο ΝΒΑ μοιάζει να έχει πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα, να οδηγεί τη νέα Φενέρμπαχτσε σε ασφαλή μονοπάτια.

Η νίκη επί της Εφές στο ντέρμπι της Κωνσταντινούπολης, όσο κι αν έλειπε ο Σέιν Λάρκιν από την αντίπαλό του, είναι το πρώτο παράσημο της χρονιάς. Αν δει κανείς τη στατιστική, θα καταλάβει και το πώς σκέφτεται ο νέος προπονητής. Πέντε παίκτες (Λορέντζο Μπράουν, Νάντο ντε Κολό, Γιαν Βέσελι, Εντγκάρας Ουλανόβας και Ντισόν Πιερ) με συν-πλην 30 λεπτά συμμετοχής κι άλλοι τόσοι με 10λεπτα. Στυλ ΝΒΑ στην Ευρωλίγκα; Έχει ενδιαφέρον, γιατί οι αγώνες της κανονικής περιόδου είναι αρκετά επίπονοι και προκαλούν φθορά. Η ομάδα του σάρωσε στα ριμπάουντ (48-24) και έδειξε ότι δουλεύει πολύ στις προπονήσεις, βγάζοντας και ωραία plays, όπως αυτό:

Η Εφές γνώρισε τη 2η εντός έδρας ήττα της. Η καλύτερη ομάδα της περσινής σεζόν έχει ξεκινήσει πολύ άσχημα φέτος. Με ήττα από τη Ζενίτ του Τσάβι Πασκουάλ και τώρα από τη Φενέρμπαχτσε. Ο Εργκίν Αταμάν, που για έναν αδιανόητο λόγο έχει κάνει ξανθές ανταύγειες, είχε πολλά νεύρα στη διάρκεια του ματς. Του έλειπε μεν ο Λάρκιν (είπε ότι θα επιστρέψει στον αγώνα με τον Ολυμπιακό στις 30 Οκτωβρίου) αλλά είχε διαρκώς παράπονα από τους παίκτες του. Σε ένα τάιμ-άουτ, μάλιστα, αρνήθηκε να δώσει οδηγίες και άφησε τον βοηθό του να κατευθύνει τους παίκτες. Είναι ξεζουμισμένη η Εφές, καθώς δεν έχει κάνει την παραμικρή προσθήκη στο ρόστερ της και επιμένει στην ίδια συνταγή; Μα αυτή η ομάδα πήγαινε πέρσι φουλ για τον τίτλο. Πότε πρόλαβε να ξεζουμιστεί; Μπορεί να τα σκεφτόταν όλα αυτά ο (ξανθός) Αταμάν μετά το ματς, με βλέμμα απλανές...

Η ευτυχία της Βαλένθια

Τη νίκη της αγωνιστικής, πάντως, την πέτυχε η Βαλένθια. Η έκρηξη της ομάδας του Χάουμε Πονσαρνάου στο 2ο ημίχρονο ήταν εντυπωσιακή κι ένα δείγμα των δυνατοτήτων μιας ομάδας που δεν τσιγκουνεύτηκε στις μεταγραφές, παίρνοντας παίκτες όπως ο Νίκολα Κάλινιτς, ο Μάρτιν Χέρμανσον, ο Ντέρικ Γουίλιαμς και ο Κλέμεν Πρέπελιτς. Άπαντες βοήθησαν πάρα πολύ στο να κυριαρχήσει η Βαλένθια κόντρα στη Ρεάλ, όμως αυτοί που έκαναν ό,τι ήθελαν ήταν οι δυο παλιοί. Ο Μάικ Τόμπεϊ (14π) και κυρίως ο καταπληκτικός Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς, που τελείωσε το ματς με 24 πόντους (και 6/9 τρίποντα)!

Η Ρεάλ πέρασε εφιαλτικές στιγμές. Τελείωσε το ματς με 10/29 τρίποντα, αλλά ήταν πολύ χειρότερη όταν το ματς υποτίθεται ότι παιζόταν. Οι παίκτες του Πάμπλο Λάσο επιδόθηκαν σε ένα σερί άστοχων σουτ, έβρισκαν δοκάρι, έχασαν την ψυχραιμία τους και κάθε φορά υπήρχε η ίδια εξέλιξη. Σουτ της Ρεάλ στο στεφάνι, αιφνιδιασμός της Βαλένθια. Η ένταση με την οποία παίζουν οι Βαλενσιάνοι είναι αξιοθαύμαστη και σε βραδιά που θα βρει ρυθμό αυτή η ομάδα, θα διαλύσει κι άλλους αντιπάλους, όπως τη Ρεάλ.

Η "βασίλισσα" μετράει δυο ήττες από ισπανικές ομάδες (έχασε στην πρεμιέρα από την Μπασκόνια) και κυρίως δεν δείχνει να πατάει τόσο γερά στα πόδια της. Το ρόστερ της είναι (όπως της Εφές) το ίδιο, δεν έχει προσθήκες, κάπου μπορεί να έχει έρθει και ο κορεσμός. Ο Ρούντι Φερνάντεθ, πάντως, δήλωσε αποφασισμένος για αλλαγή των πάντων και ευχαρίστησε τον κόσμο της ομάδας για την ενθάρρυνση μέσω μηνυμάτων.

Ο προβληματισμός της Ρεάλ για το 0-2 είναι δεδομένος. Όπως βέβαια και το 2-0 της Βαλένθια, που μετά την Βιλερμπάν στο γήπεδό της, ταξίδεψε μέχρι τη Μαδρίτη και πήρε μια τεράστια νίκη. Δικαιολογημένα η ομάδα ζει μια κατάσταση ευφορίας:

Μην προσπαθήσετε, βέβαια, να βγάλετε συμπεράσματα από τη 2η αγωνιστική. Κάποια από τα στάνταρ, από τα δεδομένα, μπορεί να ανατραπούν. Ήδη, έχουμε μια τέτοια πρώτη ένδειξη με Ρεάλ και Εφές να μην έχουν νικήσει ακόμη και χωρίς μάλιστα να έχουν αναγκαστεί να κάνουν κάποιο μεγάλο ταξίδι...

News 24/7

24MEDIA NETWORK