O Ζέλικο Ομπράντοβιτς κάνει φέτος ό,τι κανείς άλλος

O άξονας Σλούκα-Βέσελι, η βελτίωση του Τσέχου στα χέρια του Ομπράντοβιτς και πώς ο πολυνίκης κόουτς έκανε τη Φενέρμπαχτσε πιο παραγωγική, χωρίς να αυξήσει ρυθμό.

O Ζέλικο Ομπράντοβιτς κάνει φέτος ό,τι κανείς άλλος

Η Φενέρμπαχτσε βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας της Εuroleague, με ρεκόρ 9-1. Το ίδιο έχει και η ΤΣΣΚΑ. Μόνο που οι γείτονες υπερτερούν στην αναλογία άμυνα/επίθεση, μεταξύ πολλών άλλων.

H επίθεση είναι η 10η καλύτερη φέτος. Σκοράρουν 84.8 πόντους κατά μ.ο. Έλα όμως, να δούμε ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Έως τώρα η παρέα του Κώστα Σλούκα έχει δώσει έξι εντός έδρας παιχνίδια και 4 εκτός. Επί των εδαφών της η επίθεση φτάνει στους 94.5 πόντους, ανά αγώνα -και η άμυνα στους 80.

Στα εκτός έδρας παιχνίδια σκοράρει 16.2 πόντους λιγότερους (78.3). Στα ίδια παιχνίδια δέχεται και 6.2 πόντους λιγότερους (78.8).

Οι αποψινοί αντίπαλοι του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ έχουν την καλύτερη άμυνα όλων, φέτος. Επιτρέπουν 76.3 πόντους ανά αγώνα. Στο Νο2 αυτής της λίστας είναι οι "πράσινοι", χάρη στο 78.4 παθητικό, κάθε βράδυ. Η τρίτη και τελευταία της παρέας που δέχονται κάτω των 80 πόντων είναι η Ρεάλ Μαδρίτης (78.8).

Για να έχεις την πλήρη εικόνα, ο ΠΑΟ στα πέντε εντός έδρας παιχνίδια που 'χει δώσει μέχρι σήμερα φτάνει κατά μ.ο. τους 88.6 πόντους (και 'τρώει' 81.6). Μακριά από το ΟΑΚΑ μετρά 17 πόντους λιγότερους στην επίθεση (71.6). Δέχεται 4.2 λιγότερους (77.4).

Σε προηγούμενο κείμενο του Contra.gr είχες ενημερωθεί πως η Φενέρμπαχτσε είναι οι Γκρίζιλς της Ευρώπης. Που σημαίνει ότι είναι η ομάδα, η οποία αρνήθηκε να ακολουθήσει τη γενικότερη τάση της αύξησης ρυθμού και κατοχών. Κράτησε εν τω μεταξύ, και στα ίδια επίπεδα τα τρίποντα (δοκίμαζε 20.54 πέρυσι που φέτος έγιναν 19.78 σε κάθε ματς).

Παρ' όλα αυτά, αύξησε την παραγωγικότητα της (+5.8 πόντοι, καθώς πέρυσι είχε 79π. ανά αγώνα), όπως και έχασε κάτι από την άμυνα (επέτρεπε 70.5 π. σε κάθε αντίπαλο -περί τους έξι λιγότερους από φέτος).

Πώς μπορούν να συνδυαστούν όλα αυτά;

Με πλήρως ελεγχόμενο, κλειστό μπάσκετ, στον πιο αργό ρυθμό που υπάρχει φέτος στη διοργάνωση. Τα μεγάλα κορμιά που διαθέτει και η δυνατότητα τους να βλέπουν τι έχουν απέναντι τους και να αντιδρούν αναλόγως, κάνουν τη ζωή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς πιο εύκολη. Και χρωστά πολλά στον άξονα Σλούκα-Βέσελι. Αμφότεροι έγιναν ηγέτες στα χέρια του Ζοτς.

EUROLEAGUE / FINAL-4 2017 / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ / REAL MADRID - FENERBAHCE (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports)
EUROLEAGUE / FINAL-4 2017 / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ / REAL MADRID - FENERBAHCE (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσέχος έχει γίνει άλλος παίκτης (ενδεχομένως και άνθρωπος, αν σκεφτείς πως παντρεύτηκε και έγινε και πατέρας) στα χρόνια που είναι στη Φενέρ. Στην πρώτη του σεζόν (2014-15) είχε από τη γραμμή των βολών 49.1%. Πέρυσι τελείωσε με 70.7% και φέτος απολαμβάνει το 90.7%. Στην τρέχουσα περίοδο δίνει και 2.9 ασίστ κάθε βράδυ. Πριν τέσσερα χρόνια τελείωσε με 23 που δεν έφταναν καν τη μία, ανά αγώνα. Τη δεύτερη στο τέλος της διαδρομής είχε 19. Φέτος έχει 12, από τώρα.

Η Φενέρμπαχτσε μπορεί να μην έχει τρελαθεί να σουτάρει, εν τούτοις είναι στο Νο1 της λίστας με την αποτελεσματικότητα των μελών της Euroleague.

Έχει το δεύτερο καλύτερο ποσοστό στα τρίποντα (44.16%, πίσω από το 44.91% της Εφές και πάνω από το 42.31% της τρίτης ΤΣΣΚΑ) και το καλύτερο στα δίποντα (59.84% με τη δεύτερη Εφές να 'χει 58.99%).

Ας δούμε τώρα, πώς συμπεριφέρεται το σύνολο, όταν κάθε παίκτης είναι στο παρκέ σε σύγκριση με το τι ισχύει όταν είναι στον πάγκο, με τη βοήθεια του NewStat.

Photos: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK