Οι 10 πιο ελκυστικοί προορισμοί χωρών του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Λίγο πριν από το τζάμπολ του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ, ετοιμάζουμε τον απόλυτο ταξιδιωτικό οδηγό για τις πιο 'εξωτικές' χώρες που θα δούμε στα γήπεδα της Κίνας.

17329361 - el nido bay and cadlao island, palawan, philippines
Το νησί Palawan στις Φιλιππίνες 123RF.COM

Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ ετοιμάζεται να κάνει τζάμπολ στη μακρινή Κίνα. Περίεργες ώρες, διαφορετική κουλτούρα, άλλος τρόπος ζωής. Οι αποστολές των εθνικών ομάδων θα πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα στα νέα δεδομένα, αν δεν θέλουν να αποχαιρετήσουν πρόωρα τη διοργάνωση. Κάτι αντίστοιχο ισχύει φυσικά και για τους Έλληνες διεθνείς. Εκτός από τη διοργανώτρια, ωστόσο, υπάρχουν τουλάχιστον άλλες 9 χώρες εξίσου μαγευτικές, αλλά και εξωτικές, οι οποίες θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση. Σε αυτό το κείμενο δεν θα ασχοληθούμε καθόλου με τα ρόστερ και το στιλ παιχνιδιού τους, αλλά θα τις δούμε μία προς μία, ως ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Γιατί τι καλύτερο από το να κρατήσουμε και μερικές χρήσιμες σημειώσεις για τα επόμενα ταξίδια μας;

Αργεντινή

Buenos Aires is the capital city of Argentina in South America
Ο Οβελίσκος του Μπουένος Άιρες στην οδό 9 de Julio 123RF.COM

Πρωτεύουσα: Μπουένος Άιρες

Γιατί αξίζει να την επισκεφτείς: Η Αργεντινή αποτελεί ένα μείγμα διαφορετικών πολιτισμών, κουλτούρας και εμπειριών. Από την 'ευρωπαϊκή' πρωτεύουσα, Μπουένος Άιρες, μέχρι την εξωτική Παταγονία, η χώρα των γκάουτσος και του τάνγκο προσφέρεται για όσους θέλουν να ζήσουν ένα μοναδικό ταξίδι, διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Μπορείτε να κάνετε βόλτα στην πολύχρωμη κοιλάδα Quebrada de Humahuaca, να βγάλετε φωτογραφίες στη λίμνη Nahuel Huapi Lake στο Bariloche, να θαυμάσετε τους καταρράκτες Ιγκουάσου, στα σύνορα με τη Βραζιλία, στο Parque Nacional Los Glaciares (ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO), να δοκιμάσετε εκλεκτές ποιότητες κρασιού που παράγονται στη χώρα και να μάθετε μερικά βήματα τανγκό από τους ντόπιους.

Τι θα δοκιμάσεις: Το φαγητό είναι ακόμη ένας καλός λόγος να επισκεφτεί κανείς την Αργεντινή, αφού η χώρα της Νότιας Αμερικής φημίζεται για το καλό κρέας της. Μάλιστα, η πιο διάσημη τεχνική ψησίματος είναι στα κάρβουνα με το μενού να περιλαμβάνει μπριζόλες, λουκάνικα, μπιφτέκια, παϊδάκια και άλλα.

Βενεζουέλα

Παραλία στο Νησί της Μαργαρίτας
Παραλία στο Νησί της Μαργαρίτας AP PHOTO

Πρωτεύουσα: Καράκας

Γιατί αξίζει να την επισκεφτείς: Μια χώρα που έχει περάσει πολλά τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίση, με την πρωτεύουσά της, Καράκας, να αποτελεί πλέον την πιο επικίνδυνη πόλη της Νότιας Αμερικής και να θεωρείται κάτι αντίστοιχο με αυτό που ήταν η Μπογκοτά τη δεκαετία του '80. Αν βάλουμε στην άκρη τον παράγοντα 'χρήματα', η Βενεζουέλα είναι μία από τις πλούσιες χώρες του κόσμου σε φυσικά τοπία και πόλεις αστείρευτης ομορφιάς. Το Νησί της Μαργαρίτας αποτελεί έναν από τους πιο 'καυτούς' προορισμούς, ενώ όλη η ακτογραμμή της Βενεζουέλα που ‘βλέπει’ Καραϊβική είναι παραδεισένια. Η ζωή στη χώρα διαδραματίζεται κυρίως έξω από τις φτωχικές κατοικίες, στους δρόμους, στα γήπεδα, στα μπαράκια, όπου άνδρες και γυναίκες λικνίζονται στους ρυθμούς της σάλσα.

Τι θα δοκιμάσεις: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δοκιμάσει όποιος βρεθεί στη Βενεζουέλα είναι τα διάσημα arepas. Μοιάζουν με τορτίγιες, αλλά είναι λίγο πιο γλυκά στη γεύση. Ουσιαστικά, είναι ζύμη από αλεύρι καλαμποκιού, νερό και αλάτι, την οποία ο καθένας μπορεί να γεμίσει με τα υλικά της αρεσκείας του. Arepas με μοσχάρι, αυτό μόνο, τίποτε άλλο.

Κίνα

Οι 10 πιο ελκυστικοί προορισμοί χωρών του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Το Σινικό Τείχος στην Κίνα 123RF.COM

Πρωτεύουσα: Πεκίνο

Γιατί αξίζει να την επισκεφτείς: H διοργανώτρια χώρα του φετινού τουρνουά είναι ο απόλυτος προορισμός για όσους θέλουν να συνδυάσουν την πλούσια ιστορία, με τη μοντέρνα αισθητική. Γεμάτη αντιθέσεις και τεράστιο φυσικό πλούτο, η Κίνα αποτελεί ένα ταξίδι-εμπειρία ζωής. Το Σινικό Τείχος, οι τιρκουάζ λίμνες και τα μοναδικά ηλιοβασιλέματα πάνω από τα χωράφια με το ρύζι, τα παραδοσιακά κινεζικά κτίρια αποτελούν πόλο έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Η επικοινωνία με τους ντόπιους ίσως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι του ταξιδιού, μιας και ελάχιστοι Κινέζοι μιλούν αγγλικά, αλλά είναι καλόκαρδοι και έτοιμοι να βοηθήσουν ακόμη και με χειρονομίες για οτιδήποτε χρειαστείς.

Τι θα δοκιμάσεις: Κίνα και φαγητό είναι δύο λέξεις που πηγαίνουν μαζί. Η κινέζικη κουζίνα είναι από τις πιο διάσημες και πλούσιες στον κόσμο. Ακόμη και στην Ελλάδα την αναζητούμε συχνά; Καθόλου άδικα. Ανάμεσα σε αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει ένας ταξιδιώτης στην Κίνα (και ειδικά στο Πεκίνο) είναι και η πολυδιαφημισμένη πάπια του. Θεωρείται το εθνικό φαγητό της χώρας και σερβίρεται παντού. Από το πιο φθηνό μαγαζί, ως το πιο ακριβό εστιατόριο.

Πουέρτο Ρίκο

San Juan, Puerto Rico resort skyline on Condado Beach.
Η παραλία του Σαν Χουάν στο Πουέρτο Ρίκο 123RF.COM

Πρωτεύουσα: Σαν Χουάν

Γιατί αξίζει να την επισκεφτείς: Στα ελληνικά μεταφράζεται ως Πλούσιο Λιμάνι. Το Πουέρτο Ρίκο είναι νησί της Κεντρικής Αμερικής στον Ατλαντικό ωκεανό, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια έγινε γνωστό σε όλη την υφήλιο μετά από την τεράστια επιτυχία του τραγουδιού 'Despacito' του Luis Fonsi, του οποίου το video clip γυρίστηκε στις γειτονιές της πρωτεύουσας, Σαν Χουάν. Τα σμαραγδένια νερά της Καραϊβικής, τα πολύχρωμα παλιά σπίτια, οι 'έξω καρδιά' άνθρωποι και η κουλτούρα του νησιού καλούν τον ταξιδιώτη σε ένα τρομερό ταξίδι εξερεύνησης. Στο Πουέρτο Ρίκο υπάρχει μόνο μία εποχή, το καλοκαίρι, μιας και ακόμη και τους χειμερινούς μήνες η ζέστη κυριαρχεί. Επομένως, δεν χρειάζονται πολλά ρούχα, παρά μόνο καλή διάθεση.

Τι θα δοκιμάσεις: Η κουζίνα της Καραϊβικής είναι ιδιαίτερη και πεντανόστιμη. Στο Πουέρτο Ρίκο, το best seller πιάτο που πρέπει να παραγγείλει κάποιος περιλαμβάνει tostones, το οποίο πρόκειται ουσιαστικά για τηγανιτά κομμάτια μπανάνας.

Φιλιππίνες

Bamboo pedestrian suspension bridge over river in tropical forest, Bohol, Philippines
Γέφυρα σε τροπικό δάσος στις Φιλιππίνες 123RF.COM

Πρωτεύουσα: Μανίλα

Γιατί αξίζει να την επισκεφτείς: Η συγκεκριμένη χώρα φιγουράρει συχνά σε λίστες με μέρη που "πρέπει να επισκεφτείς οπωσδήποτε μια φορά στη ζωή σου" κι όχι άδικα. Οι Φιλιππίνες αποτελούν ένα τεράστιο μωσαϊκό φυλών, ανθρώπων, κουλτούρας και απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων αποτελείται από 7.107 νησιά στον δυτικό Ειρηνικό ωκεανό και όλα τους ξεχωρίζουν για τις μαγευτικές παραλίες τους. Ειδική μνεία θα πρέπει να κάνουμε στο νησί Παλαουάν, το πιο εξωτικό και πολυδιαφημισμένο νησί των Φιλιππίνων. Οι περισσότερες τουριστικές φωτογραφίες της χώρας είναι τραβηγμένες εκεί, ενώ όποιος το επισκέφτηκε μιλάει ξεκάθαρα για έναν 'παράδεισο επί Γης'. Δεν έχουμε παρά να τους πιστέψουμε.

Τι θα δοκιμάσεις: Γνωστές για τα εξωτικά πιάτα, οι Φιλιππίνες αποτελούν επίσης έναν παράδεισο για τους λάτρεις των γεύσεων. Το πιο γνωστό πιάτο της χώρας είναι το Adobo, το οποίο φτιάχνεται είτε με χοιρινό είτε με κοτόπουλο (καμιά φορά και με τα δύο), μαγειρεμένο σε μια σάλτσα από ξύδι, λάδι, σκόρδο, δάφνη, πιπέρι και σάλτσα σόγιας.

Βραζιλία

56985044 - aerial view of christ and botafogo bay from high angle.
Το άγαλμα του Ιησού του Λυτρωτή στο Ρίο Ντε Τζανέιρο 123RF.COM

Πρωτεύουσα: Μπραζίλια

Γιατί αξίζει να την επισκεφτείς: Χώρα των αντιθέσεων, του καφέ, της σάμπα και του καρναβαλιού. Η Βραζιλία είναι από εκείνους τους προορισμούς που σχεδόν όλοι μας ονειρευόμαστε να επισκεφτούμε. Λίγο οι υπέροχες παραλίες της και ο φυσικός πλούτος, λίγο η κουλτούρα της και ο φιλόξενος λαός της, συντελούν στην κατακόρυφη ανάπτυξη του τουρισμού τα τελευταία χρόνια. Ένα από τα πιο θεαματικά αξιοθέατα της μεγαλύτερης και πολυπληθέστερης χώρας της Νότιας Αμερικής αποτελούν οι καταρράκτες Ιγκουάζου, οι οποίοι βρίσκονται στα σύνορα με την Αργεντινή. Δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στο πιο διάσημο αξιοθέατο ολόκληρης της Βραζιλίας, το μεγαλοπρεπές άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο ντε Ζανέιρο, το οποίο στέκεται με απλωμένα τα χέρια σε ύψος 710 μέτρων.

Τι θα δοκιμάσεις: Τι να πρωτοδοκιμάσεις θα έπρεπε να είναι η ερώτηση. Κι αυτό γιατί οι Βραζιλιάνοι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο φαγητό, με την κουζίνα τους να διαθέτει αρκετά παραδοσιακά πιάτα με βάση (κυρίως) το κρέας. Ένα από τα καλύτερα, πάντως, είναι η Picanha. Πρόκειται για μια βραζιλιάνικη, τριγωνική κοπή του βοδινού κρέατος, στο οπίσθιο σημείο της ράχης του ζώου, όπου βρίσκεται το ‘καπάκι του κιλότου’.

Ιορδανία

Camels in front of the Treasury at Petra the ancient City  Al Khazneh in Jordan lit by the sun
Καμήλες στην αρχαία πόλη, Πέτρα, της Τυνησίας 123RF.COM

Πρωτεύουσα: Αμάν

Γιατί αξίζει να την επισκεφτείς: Ένα ταξίδι στον χρόνο, γεμάτο ιστορία, μεγαλοπρεπή μνημεία, ψηφιδωτά και την αίγλη μιας άλλης εποχής. Αυτές είναι οι πρώτες εικόνες ενός ταξιδιώτη που θα επιλέξει την Ιορδανία για τον επόμενο τουριστικό προορισμό του. Με απευθείας πτήσεις από την Αθήνα, η Ιορδανία έχει αποκτήσει το τελευταίο διάστημα αρκετούς οπαδούς, ενώ η πρωτεύουσά της, Αμάν, αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο εξελιγμένη πόλη, για διαμονή και βόλτες. Η καλύτερη εποχή για να την επισκεφτείς είναι η Άνοιξη ή το Φθινόπωρο, μιας και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις υπόλοιπες ημέρες κάνουν το ταξίδι πιο δύσκολο. Πάντως, το must-see για όποιον βρεθεί εκεί αποτελεί η μαγική αρχαία πόλη, η Πέτρα των Ναββαταίων, που μάθαμε από τον Indiana Jones και είναι ολόκληρη λαξευμένη στα βράχια της ερήμου.

Τι θα δοκιμάσεις: Τα εστιατόρια στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας φημίζονται για την τοπική κουζίνα τους, με το mansaf να αποτελεί το πιο διάσημο πιάτο. Το πιο γνωστό φαγητό της χώρας είναι το αρνάκι μαγειρεμένο σε μια σάλτσα με βάση το γιαούρτι (jameed) και σερβίρεται με ρύζι ή πλιγούρι.

Δομινικανή Δημοκρατία

Beautiful caribbean beach on Saona island, Dominican Republic
Bάρκα στον Άγιο Δομίνικο 123RF.COM

Πρωτεύουσα: Άγιος Δομίνικος

Γιατί αξίζει να την επισκεφτείς: Μια χώρα που τη μάθαμε για τα καλά στην Ελλάδα μετά από την τεράστια επιτυχία του Survivor που γυρίστηκε εκεί. Φανταστικές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, κοκοφοίνικες, ρούμι και μπόλικη δόση μουσικής συνθέτουν το παζλ αυτής της πανέμορφης χώρας της Καραϊβικής. Μπορεί να αποτελεί έναν από τους πιο διάσημους εξωτικούς προορισμούς στον κόσμο, όμως, μην ξεχνάμε ότι ο Άγιος Δομίνικος φημίζεται για τον πολιτισμό του. Άλλωστε, η παλιά πόλη του Σάντο Ντομίνγκο έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, ενώ σε όλες τις πόλεις της χώρας υπάρχουν μουσεία και διατηρητέα κτίρια. Η πιο διάσημη παραλία του Άγιου Δομίνικου δεν είναι άλλη από την Πούντα Κάνα. Είναι πραγματικά τεράστια, με το μήκος να ξεπερνάει τα 40 χιλιόμετρα, κάτι που την κάνει ιδανική για ατελείωτο περπάτημα στην άμμο.

Τι θα δοκιμάσεις: Η κουζίνα του Άγιου Δομίνικου έχει επηρεαστεί αισθητά από την ισπανική. Το πιο κλασικό πιάτο της χώρας ονομάζεται mangú και οι ντόπιοι το σερβίρουν όλες τις ώρες της ημέρας, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Έχει τηγανιτό τυρί, ντόπιο σαλάμι και scrambled eggs, μαγειρεμένα με κρεμμύδια και ξύδι.

Τυνησία

Beautiful sunset in Sousse, Tunisia. Cityscape with the view on Mosque and port of Sousse.
Υπέροχο ηλιοβασίλεμα στην πόλη Σους της Τυνησίας 123RF.COM

Πρωτεύουσα: Τύνιδα

Γιατί αξίζει να την επισκεφτείς: Από τεράστιες αμμώδεις παραλίες, μέχρι ερήμους και σπουδαία ρωμαϊκά μνημεία. Η Τυνησία είναι μια χώρα όπου μπορείς να δεις σχεδόν τα πάντα. Μια ανάσα από την Ευρώπη, με προσιτές τιμές γενικά, το ταξίδι στη χώρα της Αφρικής είναι μια διαφορετική εμπειρία για τον επισκέπτη. Θα δεις τη μεγαλύτερη έρημο του κόσμου, Σαχάρα, που εκτείνεται σε 10 χώρες και φυσικά η Τυνησία είναι μία από αυτές. Θα ανακαλύψεις οάσεις, θα περιηγηθείς στην αρχαία Καρχηδόνα και θα δεις εντυπωσιακά μνημεία, ενώ θα μπεις και στην πολύχρωμη medina -τοπική αγορά- όπου θα θαυμάσεις την πλουσιότερη συλλογή ψηφιδωτών στον κόσμο. Δεν γίνεται να ταξιδέψεις μέχρι την Τυνησία και να μην ανέβεις σε καμήλα, έτσι; Μπορείς, μάλιστα, να διανυκτερεύσεις παρέα με Βερβερίνους και να ζήσεις την εμπειρία της χώρας στον υπέρτατο βαθμό.

Τι θα δοκιμάσεις: Το brik είναι το πιο κλασικό πιάτο που θα βρεις στην Τυνησία. Και αρκετά γευστικό να προσθέσουμε. Είναι ζυμαρικό με γέμιση από αυγό, κρεμμύδι, τόνο και μαϊντανό. Το σχήμα του είναι τριγωνικό και θυμίζει λίγο σε εμφάνιση το δικό μας τυροπιτάκι.

Νέα Ζηλανδία

Οι 10 πιο ελκυστικοί προορισμοί χωρών του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Τοπίο της Νέας Ζηλανδίας 123RF.COM

Πρωτεύουσα: Ουέλιγκτον

Γιατί αξίζει να την επισκεφτείς: Η χώρα όπου γυρίστηκε ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών είναι γεμάτη με τοπία ασύγκριτης ομορφιάς. Βρίσκεται κάτω από την Αυστραλία και για πολλούς, ένα ταξίδι εκεί αποτελεί όνειρο ζωής. Η φύση είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στη Νέα Ζηλανδία. Βουνά, πεδιάδες, θάλασσες, καταρράκτες, δάση. Τα δύο μεγάλα κεντρικά νησιά της χώρας είναι το Βόρειο και το Νότιο. Στο πρώτο βρίσκονται και οι δύο μεγαλύτερες πόλεις, το Όκλαντ και η πρωτεύουσα Ουέλιγκτον. Οι λάτρες του LOTR μπορούν εκεί να θαυμάσουν από κοντά το Σάιρ, αλλά και το Βουνό του Χαμού, μέρη που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της κινηματογραφικής παραγωγής. Αν φτάσεις μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, θα κλείσεις οπωσδήποτε και μια κρουαζιέρα, για να θαυμάσεις όσο γίνεται περισσότερο τον φυσικό πλούτο της χώρας.

Τι θα δοκιμάσεις: Οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας παίρνουν πολύ σοβαρά το θέμα πίτες. Υπάρχει και ετήσιος διαγωνισμός για να βρουν την καλύτερη της χώρας. Οι παραδοσιακές πίτες της Νέας Ζηλανδίας είναι με μπριζόλα και τυρί, αλλά και αυγό και μπέικον. Θα βρεις βέβαια και πολλές γεύσεις για vegeterians και vegans.

News 24/7

24MEDIA NETWORK