Οι Χοκς 'χάρισαν' τον Ντόντσιτς στους Μάβερικς θέλοντας να 'προβλέψουν' το μέλλον

Η ομάδα των analytics στους Χοκς ήταν εκείνη που συμβούλευσε τον Τράβις Σλενκ ν' αποδεχθεί την πρόταση των Μάβερικς και να τους προσφέρει τον Λούκα Ντόντσιτς. Ο ίδιος τον ήθελε πολύ, αλλά...

Οι Χοκς 'χάρισαν' τον Ντόντσιτς στους Μάβερικς θέλοντας να 'προβλέψουν' το μέλλον
AP PHOTO/RICHARD W. RODRIGUEZ

Οι executives των ομάδων του ΝΒΑ πληρώνονται για μια συγκεκριμένη δουλειά: να παίρνουν καίριες αποφάσεις προς όφελος του οργανισμού που εκπροσωπούν - και κατόπιν να κρίνονται γι' αυτές ανάλογα με τις συνέπειες που θα προκαλέσουν. Αγωνιστικές ή οικονομικές.

Από την 21η Ιουνίου του 2018, το βράδυ του περυσινού draft στη Νέα Υόρκη, μέχρι σήμερα δεν έχει λήξει η κουβέντα για την στρατηγική κίνηση των Ατλάντα Χοκς να δεχθούν την ανταλλαγή που αιτήθηκαν πριν από τη διαδικασία οι Ντάλας Μάβερικς, με αποτέλεσμα να πέσουν από το Νο3 στο Νο5 και βάζοντας κορδέλα δώρου στον Λούκα Ντόντσιτς. Τον Λούκα Ντόντσιτς, ο οποίος στη rookie σεζόν του στο ΝΒΑ παίζει σαν βετεράνος, γιατί θέλει να γίνει ο καλύτερος, μετρώντας 20.7 πόντους με 43% στα σουτ, 7.2 ριμπάουντ, 5.6 ασίστ και 1 κλέψιμο ανά 32.2 λεπτά συμμετοχής στα πρώτα 55 παιχνίδια. Πώς μετά να μην οδεύει ολοταχώς για τον τίτλο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου.

Την ίδια ώρα ο δικός τους 'εκλεκτός' στην περιφέρεια, ο Τράι Γιανγκ, ανά 30.1 λεπτά συμμετοχής σε 58 ματς, καταγράφει ως 16.9 πόντους με 40.6% στα σουτ, 7.6 ασίστ και 3.3 ριμπάουντ. Η διαφορά μικρή αλλά αισθητή τόσο στα νούμερα όσο και στη συνέπεια, μια και ο 20χρονος Σλοβένος μόλις σε 4 παιχνίδια δεν ήταν διψήφιος έναντι των 10 του τεσσάρων μηνών μεγαλύτερου Αμερικανού, που ούτε καλύτερα πασάρει ούτε βοηθάει στα ριμπάουντ.

FILE - In this April 26, 2018, file photo, Atlanta Hawks general manager and head of basketball operations Travis Schlenk prepares to speak to reporters  in Atlanta. As the only general manager holding three first-round picks in Thursday nights NBA draft, including No. 3 overall, Atlantas Travis Schlenk has been fielding a lot of calls about possible trades.(AP Photo/John Bazemore, File)
FILE - In this April 26, 2018, file photo, Atlanta Hawks general manager and head of basketball operations Travis Schlenk prepares to speak to reporters in Atlanta. As the only general manager holding three first-round picks in Thursday nights NBA draft, including No. 3 overall, Atlantas Travis Schlenk has been fielding a lot of calls about possible trades.(AP Photo/John Bazemore, File) AP PHOTO/JOHN BAZEMORE, FILE

AP Photo/John Bazemore, File

Η παράξενη συμφωνία εκείνης της ημέρας φέρει την υπογραφή του Τράβις Σλενκ. Αυτόν θα κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος. Ο τζένεραλ μάνατζερ των 'γερακιών', αυτός που κατέχει το πόστο από το Μάη του 2017 (μετά από διάφορες δουλειές σε Χιτ και Γουόριορς) και κρατά τον τελευταίο λόγο σε κάθε διαπραγμάτευση, επέλεξε να ενδώσει και να προσπεράσει τον Ντόντσιτς δίνοντας τα χέρια με τον Ντόνι Νέλσον. Το συνάδελφό του στους Μαβς.

Ελαφρά τη καρδία (επιμένει πως) δεν λειτούργησε. Για να έχετε, πρώτα απ' όλα, ιδέα ποιος είναι ο Σλενκ, το καλοκαίρι του 2012 ήταν εκείνος που ως αναπληρωτής τζένεραλ μάνατζερ των Γουόριορς (πίσω από τον Μπομπ Μάιερς) επέμεινε στην επιλογή του Ντρέιμοντ Γκριν από το Μίτσιγκαν στο Νο35, βλέποντας ότι πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο φόργουορντ με τεράστια προοπτική, πολλά περιθώρια εξέλιξης και βελτίωσης. Όπως δηλαδή συνέβη, απόδειξη του ότι το μάτι του κόβει και κοιτάει μακριά.

Αντίστοιχα υποστηρίζει πως έπραξε στην περίπτωση του Ντόντσιτς. Όχι γιατί δεν διέβλεπε ότι ο νεαρός Σλοβένος γκαρντ διαθέτει το potential να ηγηθεί των Χοκς. Τουναντίον, τον ήθελε πολύ στην Ατλάντα.

" Πολλοί δεν το γνωρίζουν, αλλά αν μέναμε στο 3, θα είχαμε επιλέξει τον Λούκα. Είχαμε δουλέψει με τον ατζέντη του, πέρασε ιατρικά το πρωί της ημέρας στη Νέα Υόρκη", ανέφερε καλεσμένος του Άντριαν Βοζνιαρόφσκι.

Επέλεξε παρόλα αυτά να τον στείλει στους Μάβερικς προσδοκώντας ότι το μελλοντικό κέρδος θα είναι μεγαλύτερο. Διότι την ίδια στιγμή που οι Χοκς έπεφταν δύο θέσεις αφενός ήξεραν πως θα προλάβαιναν τον Γιανγκ αφετέρου εξασφάλιζαν την οποιαδήποτε επιλογή των Μάβερικς στο επόμενο draft (του 2019), αρκεί να μην είναι στις πρώτες 5 θέσεις.

Προτού αποδεχθεί την πρόταση ο Σλενκ συμβουλεύτηκε την ομάδα των analytics. Είναι οι άνθρωποι που προσπαθούν μέσα από δεδομένα και αριθμούς να διαβάσουν τη μαγική σφαίρα για πρόσωπα ή ολόκληρους οργανισμούς, δίνοντας ή όχι τη συγκατάθεσή τους για μια επιλογή. Στους Χοκς ο Ντέιβιντ Έλγκιν έχει την υψηλή επιστασία και οι Μπεκ Χαρτμαν, Ράστι Πάρκερ, Ντριου Κλάερ και Σάρα Χάουζ συνθέτουν την υπόλοιπη ομάδα.

Οι Χοκς 'χάρισαν' τον Ντόντσιτς στους Μάβερικς θέλοντας να 'προβλέψουν' το μέλλον

Οι συγκεκριμένοι κλήθηκαν να εξετάσουν τα στοιχεία και να καθοδηγήσουν τον προϊστάμενό τους. Όπως ο Σλενκ μετέφερε, " τα στελέχη μας εκτίμησαν ότι οι Μάβερικς θα είναι η όγδοη ομάδα της Δύσης". Ως εκ τούτου δεν θα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στη λοταρία και η επιλογή τους στον πρώτο γύρο του draft θα καταλήξει αυτομάτως στους Χοκς.

Ο Σλενκ δέχθηκε την άποψή τους και επένδυσε στο γεγονός πως η Ατλάντα θα καταφέρει να έχει τουλάχιστον δύο εξασφαλισμένες επιλογές στον πρώτο γύρο, τη δική της και του Ντάλας. " Αν είσαι ικανός να μετατρέψεις μια επιλογή σε δύο, βγάζει νόημα", ισχυρίστηκε το γενικός διευθυντής των Χοκς.

Μεταξύ μας, άδικο δεν έχει. Για την ώρα όμως οι Μάβερικς είναι 12οι στη Δύση (26-31) απέχοντας 5 νίκες από τα πλέι οφ και μάλλον αρχίζουν να εγκαταλείπουν τις ελπίδες τους για τα πλέι οφ. Ειδάλλως δεν θα φρόντιζαν ν' αδειάσουν το ρόστερ από τους Μπαρνς, Μάθιους και Τζόρνταν. Μαζί... άδειασαν βέβαια και τις προβλέψεις των Χοκς! Που πιθανόν, αφού μεσολαβούν 26 παιχνίδια κανονικής περιόδου, θα πρέπει να περιμένουν ως το καλοκαίρι του 2020 μήπως και αποκομίσουν κέρδος όταν το pick είναι προστατευμένο ως το Νο5.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Richard W. Rodriguez

News 24/7

24MEDIA NETWORK