Οι Δομινικανοί έκαναν τη Γερμανία το πρώτο μεγάλο θύμα

Η Γερμανία έγινε το πρώτο θύμα του βασικού αξιώματος των Παγκοσμίων Κυπέλλων ('αν δεν σέβεσαι τον αντίπαλο, χάνεις'), με τη Δομινικανή Δημοκρατία να την αφήνει -ουσιαστικά- εκτός συνέχειας. Εκτός και αν νικήσει η Ιορδανία τη Γαλλία.

Ο Βίκτορ Λιθ (Νο5) ήταν ο πρώτος σκόρερ της Δομινικανής Δημοκρατίας και εναντίον των Γερμανών.
Ο Βίκτορ Λιθ (Νο5) ήταν ο πρώτος σκόρερ της Δομινικανής Δημοκρατίας και εναντίον των Γερμανών. FIBA.COM

Οι Δομινικανοί είναι 'orgullosos'. Δηλαδή, υπερήφανοι. Αυτή ήταν η πρώτη λέξη που είπαν όλοι όσοι πέρασαν από τη μεικτή ζώνη, αφότου είχαν νικήσει τη Γερμανία (68-70). Ήταν η δεύτερη νίκη τους, σε ισάριθμα ματς στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Μέχρι να παίξει η Γαλλία με την Ιορδανία, θα είναι μόνοι στην κορυφή της βαθμολογίας του ομίλου. Και αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξαναζήσει το έθνος.

Βασικά, το μπασκετικό έθνος που λέγεται Δομινικανή Δημοκρατία δεν είχε πανηγυρίσει νίκη, στις προηγούμενες συμμετοχής του σε Παγκόσμια Κύπελλα. Έκανε σεφτέ στη Μανίλα, το 1978 και μετά εμφανίστηκε πάλι, το 2014 στην Ισπανία. Στο μεσοδιάστημα απείχε. Ε, η τρίτη φορά ήταν και η τυχερή. Δηλαδή, όχι ακριβώς τυχερή, αλλά αυτή που έγινε η δουλειά, γιατί προφανώς κάτι έγινε στο μεσοδιάστημα, για να παίξει η ομάδα το μπάσκετ που δίνει νίκες. Για αρχή, προσελήφθη ένας προπονητής που 'χει κάνει πράγματα. Ο Αργεντινός Νέστορ Γκαρθία είχε οδηγήσει τη Βενεζουέλα στους Ολυμπιακούς του 2016. Ήταν ο κόουτς της ομάδας που νίκησε τον Καναδά, στον ημιτελικό του FIBA AmerCup 2015.

Θα ήθελα εδώ, να θυμίσω ότι θα μπορούσαν να είναι στο ρόστερ οι Καρλ-Άντονι Τάουνς (Γουλβς) και Αλ Χόρφορντ (Σίξερς). Αλλά αυτό ήταν κάτι που δεν ήθελαν οι NBAers και απείχαν. Αυτοί που πήγαν στην Κίνα ήταν οκτώ εξ αυτών που πήραν την πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο, με τους περισσότερους να κάνουν κάνει καριέρες σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. O ηγέτης Βίκτορ Λις, ο οποίος διαθέτει και ρίζες στο Πουέρτο Ρίκο, παίζει στη χώρα του.

Δεν σου είπα όμως, πώς κρίθηκε το παιχνίδι.

Ο Ρόναλντ Ρόμπερτς πήγε στη γραμμή των βολών, στο 1.15 για το τέλος, μετά το φάουλ που του έκανε ο Ντάνιελ Τάις. Έβαλε τη μία. Το σκορ έγινε 68-70. Αυτό ήταν και το αποτέλεσμα του αγώνα της Γερμανίας με τη Δομινικανή Δημοκρατία, αφού για το υπόλοιπο του ματς οι ομάδες πήγαιναν πάνω κάτω, χωρίς διάθεση συνεργασιών. Για αρχή, ο Τσίπσερ πήρε το ριμπάουντ, με την παρέα του να τρέχει στην άλλη άκρη και τον Τάις να μη βρίσκει 'πλεχτό', σε απόπειρα για alley oop. Την μπάλα την πήρε ο Μεντόσα, με τον Λις θα σηκώνεται για τρεις πόντους. Ήταν άστοχος. Το ριμπάουντ το πήρε ο Τσίπσερ, ο Σρέντερ έκανε το κρίσιμο σουτ, στόχο δεν βρήκε και κάπως έτσι φτάσαμε στα 31'' για τη λήξη. Επόμενος άστοχος ήταν ο Μπάες (σε τρίποντο), ο Μπαρτέλ άρπαξε την μπάλα (στα 11''), την έδωσε στον Σρέντερ (5/18, συμπεριλαμβανομένων των 1/5 τριπ.), που του την επέστρεψε με drive and kick, για να καταλήξει το σουτ σε airball.

Oι Δομινικανοί έτρεξαν ένα επί μέρους 7-1 που τους 'έβγαλε' στο 63-69. Κράτησε δηλαδή, με ένα πόντο τους Γερμανούς που αν μη τι άλλο ατομικό ταλέντο για να βάλουν πόντους έχουν. Στερήθηκαν συνεργασιών.

 

Οι τέσσερις που υποτίθεται πως θα έστελναν τη Γερμανία μακριά σε αυτό το Παγκόσμιο, Σρέντερ, Ζίπσερ, Κλέμπερ και Τάις είχαν μαζί -12, στο +/- σε 21.16''. Ο Βόιτμαν που λίγο έλειψε να γυρίσει μόνος του το παιχνίδι, με τη Γαλλία (και ο μόνος που μοιράζει μπάλες σε αυτό το ρόστερ, αν και σέντερ) αρκέστηκε στα 13.33 συμμετοχής. Όλοι μαζί είχαν 3/19 τρίποντα και μόλις 10 ασίστ. Οι νικητές είχαν +12 ασίστ και πολύ καλύτερες (περισσότερο ομαδικές) αντιδράσεις, την ώρα της κρίσης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK