Οι Γουόριορς απέχουν μια απόφαση μακριά από τη νέα 'αυτοκρατορία'

Στο επικείμενο ΝΒΑ draft οι Γουόριορς θα διαλέξουν δεύτεροι, πίσω από τους Τίμπεργουλβς. Θα 'ναι όμως σαν να διαλέγουν... πρώτοι! Ποιος κουμπώνει καλύτερα με τη φιλοσοφία του οργανισμού και ποιος ο μοναδικός Ευρωπαίος που του αρέσει;

Ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος για να πλασιώσει τον υγιή Στέφεν Κάρι;
Ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος για να πλασιώσει τον υγιή Στέφεν Κάρι; AP PHOTO/JEFF CHIU

Την Τετάρτη, προς Πέμπτη, θα διεξαχθεί η φρέσκια έκδοση του ΝΒΑ draft. Της κατά τεκμήριο πιο δίκαιης διαδικασίας που έχει εφεύρει ο αμερικάνικος αθλητισμός για την (στο μέτρο του δυνατού) εξασφάλιση των ισορροπιών μεταξύ των ομάδων. Σ' αυτή τη διαδικασία οι έσχατοι έσονται πρώτοι. Τι γίνεται, βέβαια, αν ανάμεσα στους έσχατους (της προηγούμενης σεζόν) βρίσκονται οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς; Ναι μεν οι 'πολεμιστές' τέλειωσαν με ρεκόρ 15-50, το χειρότερο της λίγκας και 'ιστορικό χαμηλό' για τον οργανισμό μετά τη μετακόμιση στη δυτική ακτή, αλλά σε καμία περίπτωση με υγιείς τους Στέφεν Κάρι - Κλέι Τόμπσον και τον Ντρέιμοντ Γκριν να τους συμπληρώνει λογίζονται ως το πιο αδύναμο σύνολο των 30. Μην πούμε ότι μοιάζουν οι πιο ευνοημένοι της λοταρίας.

Για να οριοθετήσουν μάλιστα τη σημαντικότητα της στιγμής για τον οργανισμό το περασμένο Σάββατο ανέβασαν αυτό:

Γι' αρχή ας αναφέρουμε πως για πρώτη φορά μετά το 1975 το draft δεν θα λάβει χώρα μέσα στον Ιούνιο, καθώς κατέστη ανέφικτο να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και ν' αποφευχθεί η αναβολή. Ούτε όπως συνέβαινε επί σειρά ετών (από το 2013) θα φιλοξενηθεί στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Ξεχάστε το glamorous περιτύλιγμα της βραδιάς στο 'Barclays Center'. Αναγκαστικά το σκηνικό θα μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις του ESPN, με έδρα το Μπρίστολ του Κονέκτικατ, και (τα πάντα) όλα θα 'τρέξουν' με αποστάσεις ασφαλείας προκειμένου να τηρηθούν τα πρωτόκολλα υγείας.

Γνωρίζουμε επίσης πως η πρώτη ομάδα που θα διαλέξει διαθέσιμο παίκτη, από τα αμερικανικά κολέγια ή τη διεθνή σκηνή (μεταξύ των οποίων ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι), θα 'ναι οι Τίμπεργουλβς που εκ των προτέρων συγκέντρωναν τις ίδιες πιθανότητες με Γουόριορς και Καβαλίερς για να τύχουν αυτής της τιμής. Το #1 το είχαν άλλη μία φορά στα 31 χρόνια του franchise: το 2015. Τότε προτίμησαν ψηλό και και πήγαν στον Καρλ-Άντονι Τάουνς. Καθόλου άσχημα, δεδομένης της σταθερά ανοδικής πορείας του Δομινικανού σέντερ ως σήμερα. Πάντως από τη σεζόν 2004-05 η ομάδα της Μινεάπολις μπήκε μόνο μια φορά στα πλέι οφ κι αυτό προξενεί επιπλέον άγχος πριν από τη βραδιά της 11/18. Γράφηκε ολόκληρο ρεπορτάζ για την πίεση στο front office των 'λύκων' και τις διαβουλεύσεις μέσα από τις οθόνες των υπολογιστών και τα air podes στα αυτιά. Δεν πρέπει ν' αποτύχουν. Αν συμβεί, η διαχείριση της κρίσης προβλέπεται πιο επίπονη της Μπάτλερ εποχής. Σκεφτείτε μάλιστα να 'βουλιάξουν' παρέα με τον ΛαΜέλο Μπολ (και τον πατέρα του) που παρουσιάζεται ως η πιθανότερη επιλογή τους.

Αντιθέτως οι Γουόριορς, που έχουν το προνόμιο της δεύτερης θέσης, δρουν μάλλον εκ του ασφαλούς. Τον κορμό τους τον έχουν και ψάχνουν συνδετικό κρίκο. Στο 'φτερό' ή βαθιά στη ρακέτα. Τον Άντριου Γουίγκινς τον έχουν μάλλον για... ξόδεμα, όποτε πιθανολογείται ότι θα πάνε για φόργουορντ με ανώτερες προοπτικές εξέλιξης. Χωρίς ν' απορρίπτουν βέβαια έναν σέντερ που θα τελειώνει ' ευκολία τις φάσεις και θα τρομάζει τους αντιπάλους του. Σε κάθε περίπτωση έχουν δεξαμενή για να διαλέξουν και να συνθέσουν ένα ρόστερ με εμπειρία πρωταθλητισμού και φρέσκο ενθουσιασμό προκειμένου να διεκδικήσουν ό,τι στερήθηκαν την τελευταία διετία: τα σκήπτρα. Από το 2012 που διάλεξαν τον Χάρισον Μπαρνς στο #7 δεν είχαν βρεθεί εκ νέου σε lottery pick και συγκεντρώνουν έξτρα ενδιαφέρον οι κινήσεις τους πριν και μετά τη διαδικασία. Αφού μην ξεχνάμε πως διάφορες συμφωνίες κλείνονται σε οριακό σημείο. Όπως αυτές των Μπακς για τους Μπογκντάνοβιτς και Χολιντέι, που ανατρέπουν τα δεδομένα.

Αμέσως μετά τους 'πολεμιστές' θ' ακολουθήσουν οι Χόρνετς, που το 2012 και το 2014 δεν είχαν παίξει σωστά το χαρτί τους. Τη μία επένδυσαν στο αμυντικό ταλέντο του Κιντ-Γκίλκριστ, του οποίου η πορεία είναι σταθερά πτωτική, και την άλλη ξόδεψαν την επιλογή τους στον χρήσιμο ρολίστα Κόντι Ζέλερ, αμελώντας πως την ίδια στιγμή περίμενε καρτερικά τη σειρά του ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ίσως γι' αυτό τώρα, μήπως ρεφάρουν, τρέχουν πίσω από τον Ράσελ Γουέστμπρουκ.

Οι τέταρτοι Μπουλς θα πάρουν, αναπόφευκτα, ό,τι τους άφησαν οι προηγούμενοι, αλλά τώρα αρχίζει το παιχνίδι γι' αυτούς. Τουλάχιστον ο Αρτούρας Καρνισόβας δεν θα ρίξει το πλοίο στα βράχια με τις επιλογές του. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Καβαλίερς που από το 2000 μετρούν 11 draft picks στην πρώτη 10άδα. Στις 4 εξ αυτών είχαν το #1 με τα ποσοστά επιτυχίας να μοιράζονται (Λεμπρόν-Ίρβινγκ από τη μία και Μπένετ-Ουίγκινς από την άλλη).

Σύμφωνα με τους GotGameXperts, η εφετινή τάξη δεν είναι η πιο ταλαντούχα των τελευταίων ετών. Το ότι πάντως διαθέτει 'διαμαντάκια' δεν αμφισβητείται κι αυτό σίγουρα ευνοεί τους πρώτους τρεις της λοταρίας. Δηλαδή Τίμπεργουλβς, Γουόριορς και Μπουλς. Δηλαδή τους Γούοριορς.

Ο Άντονι Έντουαρντς από το Τζόρτζια δεν θα πέσει κάτω από το #3 στο NBA draft
Ο Άντονι Έντουαρντς από το Τζόρτζια δεν θα πέσει κάτω από το #3 στο NBA draft AP PHOTO/JOHN AMIS

Ιδίως αν προλάβουν, όπως καταλαβαίνουμε από την ανάλυση, τον Άντονι Έντουαρντς. Τον 19χρονο γκαρντ/φόργουορντ από το Τζόρτζια που αφενός διαθέτει την αθλητικότητα για τη θέση που προορίζεται αφετέρου έχει εμφανίσει "εξαιρετική ικανότητα στο transition, σκοράροντας με κάθε πιθανό τρόπο μετά από ντρίπλα και πασάροντας στον ελεύθερο συμπαίκτη του όταν το απαιτούσε η συνθήκη". Ψάχνει τη σωματική επαφή και παίζει αρκετά με πλάτη ποστάροντας πιο αδύναμους αντιπάλους. Προφανώς "το χαμηλό ποσοστό του πίσω από τα 7.25 (29.4%), η ποιότητα των αποφάσεών του στο παιχνίδι (1.05 η αναλογία assist προς λάθη) και η κακή του άμυνα" υπολογίζονται εξίσου, αλλά ποιος είναι τέλειος στην ηλικία του;

Μια άλλη εξαιρετική περίπτωση, διαβάζουμε ότι, είναι φυσικά ο Τζέιμς Ουάισμαν. Τον έχεις ακουστά. Είναι ο επιβλητικός σέντερ του Μέμφις που "προσφέρει άπλετη προστασία στη ρακέτα, τρέχει εξαιρετικά το γήπεδο, μπορεί να τελειώσει δυναμικά φάσεις από pick n’ roll και έχει αξιόπιστο σουτ από κοντινή απόσταση". Του λείπουν οι παραστάσεις, αφού έπαιξε λίγο στο κολέγιο εξαιτίας τιμωρίας, και αναμφίβολα η άμυνα "στην αντιμετώπιση του pick n’ roll στο έδαφος".

Ο Τζέιμς Ουάισμαν είναι βασικός υποψήφιος για τη φροντ λάιν των Γουόριορς μέσα από τη διαδικασία του ντραφτ
Ο Τζέιμς Ουάισμαν είναι βασικός υποψήφιος για τη φροντ λάιν των Γουόριορς μέσα από τη διαδικασία του ντραφτ AP PHOTO/CRAIG MITCHELLDYER

Παιδί με τρομερό potential, που κουμπώνει στους 'πολεμιστές', παρουσιάζεται επίσης ο Ισραηλινός Ντένι Αβντίγια. Τον μάθαμε στη Μακάμπι, να εξελίσσεται στα χέρια του Γιάννη Σφαιρόπουλου, αλλά τώρα θα πρέπει ν' αποδείξει ότι στέκεται ψηλότερα από το μπόι του. Όπως συνέβη με τον Λούκα Ντόντσιτς. Ο Μάγερς θα μπορούσε να επενδύσει πάνω του, αφού στα χέρια του Στιβ Κερ έχει τα στοιχεία να γίνει το "ιδανικό prospect", χάρη ξεκάθαρα στην "εμπειρία του σε δυνατά παιχνίδια, την κατανόηση της φιλοσοφίας του passing game και την γνώση των βασικών σε άμυνα και επίθεση". Οι Αμερικανοί δεν το αποκλείουν ως σενάριο.

Σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη η περίπτωση του undersized Όμπι Τόπιν από το Ντέιτον. Διότι, όπως επισημαίνεται, "τρέχει και τελειώνει φάσεις εξαιρετικά στο transition, μπορεί να απειλήσει με τη μπάλα στο πάτωμα και είναι αποτελεσματικός από τα 7.25, δίχως όμως να το παρακάνει. Ταυτόχρονα δείχνει διάθεση να πασάρει στον ελεύθερο συμπαίκτη του, δείχνοντας προοπτικές να αποτελέσει βασική επιλογή στην επιθετική δημιουργία από το post". Όσα ψάχνουν σε τέτοιον παίκτη.

Ο Όμπι Τόπιν διεκδικεί μια θέση στους Γουόριορς. Έχει τα στοιχεία για να κουμπώσει
Ο Όμπι Τόπιν διεκδικεί μια θέση στους Γουόριορς. Έχει τα στοιχεία για να κουμπώσει AP PHOTO/TONY TRIBBLE

Εφόσον βρει την ισορροπία στο παιχνίδι του είναι πολύ πιθανό, και δεν έχουμε λόγο να μην το πιστέψουμε, ο Ταϊρίς Χαλιμπέρτον να ραγίσει καρδιές. Πρόκειται για παιδί από το Αϊόβα Στέιτ που δουλεύει περισσότερο ως πόιντ γκαρντ και λιγότερο στο φτερό. Επειδή όμως "διαθέτει πολύ καλό χειρισμό της μπάλας, συνδυάζει περίφημα την αντίληψη χώρου με τη διάθεση για πάσα και στο pick n’ roll μπορεί να εκτελέσει με drive ή να πασάρει σε κάθε ελεύθερο συμπαίκτη του με σωστό timing και ακρίβεια", είναι εφικτό να δώσει μια έξτρα διάσταση στο παιχνίδι από την περιφέρεια μαθαίνοντας δίπλα στους κορυφαίους. Παρότι μάλιστα σουτάρει διαφορετικά "είναι αξιόπιστος spot up shooter", την ίδια στιγμή που στα μετόπισθεν "η εξυπνάδα του και η αντίληψή του τον καθιστούν πολύτιμο".

Ενέχει ρίσκο, αλλά οπωσδήποτε αξίζει να το πάρει μια σχετική έτοιμη ομάδα για χάρη του Ονιέγα Οκόνγκβο που έρχεται από το Σάουθερν Καλιφόρνια. Μάθαμε πως "ήταν ο καλύτερος αμυντικός ψηλός τη φετινή χρονιά στο NCAA" μετατοπίζοντας γρήγορα το κορμί του κι αυτό αποτυπώνει τη σημασία του για μια ομάδα που θέλει να κάνει εκ νέου πρωταθλητισμό. Επίσης έχει την ευχέρεια "να τελειώσει φάσεις είτε ως roller στο pick n' roll, είτε δημιουργώντας από θέση post, καθώς διαθέτει φοβερή επαφή με το καλάθι και ξέρει να παίρνει ευνοϊκές θέσεις". Κάτι που υπόλοιποι χαρισματικοί χειριστές θα εκμεταλλεύονται. Επιπρόσθετα "είναι καλός passer από το χαμηλό post". Του λείπουν το μπόι και το τάιμινγκ.

Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις συγκλίνουν στον Ουάισμαν. Όποιον εκ των 5 πάντως κι αν εντάξουν στο ρόστερ τους οι Γουόριορς, κερδισμένοι -προβλέπεται πως- θα 'ναι. Γι' αυτό έχουν αφήσει έξω απ' όλο αυτό τον Λαμέλο Μπολ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK