Οι Έρβινγκ και Ντουράντ έχουν πίσω τους τον... Αλημπαμπά

Η εξαγορά του 51% των μετοχών των Μπρούκλιν Νετς από τον Τζόζεφ Τσάι, τον συνιδιοκτήτη του κινέζικου κολοσσού 'alibaba', είναι η πιο δαπανηρή στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού.

Ο κάτοχος του 100% των μετοχών των Νετς είναι πλέον ο Τζο Τσάι
Ο κάτοχος του 100% των μετοχών των Νετς είναι πλέον ο Τζο Τσάι AP

Ο 55χρονος Τζόζεφ Τσάι, ο γεννημένος στην Ταϊβάν με κινεζική καταγωγή και σπουδαγμένος στις ΗΠΑ δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, είναι το νέο 'αφεντικό' των Μπρούκλιν Νετς. 'Κυβερνήτης' για την ακρίβεια, καθώς έτσι αρέσκονται να (αυτο)αποκαλούνται πλέον όλοι οι ιδιοκτήτες των ομάδων του ΝΒΑ. Αυτοί ήταν που ενέκριναν ομοφώνως την αγοραπωλησία του 51% των μετοχών από τον Ρώσο Μιχαΐλ Προχόροφ στον Τσάι, ο οποίος εδώ και ένα χρόνο κατείχε ήδη το υπόλοιπο 49%.

Τότε είχε ξοδέψει το πρώτο 1 δισεκατομμύριο δολάρια και εξασφάλιζε παράλληλα το δικαίωμα της πλήρους εξαγοράς μέσα στην επόμενη τριετία. Συνέβη πολύ νωρίτερα του αναμενόμενου. Για το εναπομείναν ποσοστό ο Ασιάτης υποχρεώθηκε να καταβάλει 1.35 δισ. δολάρια, σ' ένα ανεπανάληπτο deal για την database των σπορ. Είναι ούτως ή άλλως ό,τι ακριβότερο έχει υπάρξει στην ιστορία των αθλητικών franchises στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατ' επέκταση παγκοσμίως. Ως την περήφανη επικύρωση της συμφωνίας, από το ίδιο το ΝΒΑ δια στόματος του κομισάριου Σίλβερ, ο Τίλμαν Φερτίτα και ο Ντέιβιντ Τέπερ μοιράζονταν την πρωτιά με τα 2.2 δισ. για την απόκτηση των Χιούστον Ρόκετς και των Καρολάινα Πάνθερς, ομάδας του NFL.

Αν ψάχνεις τις υπόλοιπες που συμπληρώνουν τη 10άδα τσέκαρε τη λίστα.

 
 Οι ακριβότερες αγοραπωλησίες ομάδων    
Μπρούκλιν Νετς ΝΒΑ 2.35 δισεκατομμύρια δολάρια 2019
Χιούστον Ρόκετς ΝΒΑ 2.2 δισεκατομμύρια δολάρια 2017
Καρολάινα Πάνθερς NFL 2.2 δισεκατομμύρια δολάρια 2017
Λος Άντζελες Κλίπερς ΝΒΑ 2 δισεκατομμύρια δολάρια 2014
Λος Άντζελες Ντότζερς MLB 2 δισεκατομμύρια δολάρια 2012
Μπάφαλο Μπιλς NFL 1.4 δισεκατομμύρια δολάρια 2014
Σιάτλ Μάρινερς MLB 1.4 δισεκατομμύρια δολάρια 2016
Μαϊάμι Μάρλινς MLB 1.2 δισεκατομμύρια δολάρια 2017
Μαϊάμι Ντόλφινς NFL 1.1 δισεκατομμύρια δολάρια 2008
Κλίβελαντ Μπράουνς NFL 1 δισεκατομμύριο δολάρια 2012

Καταλαβαίνεις οπότε γιατί ο Άνταμ Σίλβερ υπήρξε ενθουσιασμένος για το γεγονός πως "ο Τζο Τσάι γίνεται ο κύριος ιδιοκτήτης και κυβερνήτης των Μπρούκλιν Νετς". "Προσθετικά με το γεγονός πως είναι ένας παθιασμένος οπαδός του μπάσκετ, ο Τζο είναι ένας φημισμένος πρωτοπόρος στον τομέα του διαδικτύου, των μέσων και των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η εξειδίκευσή του θα είναι ανεκτίμητη για τις προσπάθειες της λίγκας να επεκτείνει το παιχνίδι στην Κίνα και σε άλλες παγκόσμιες αγορές", υπογράμμισε συμπληρωματικά ο κομισάριος, ομολογώντας επί της ουσίας πως ο Τσάι θα γίνει ο 'ενδιάμεσος' για την εγκαθίδρυση του ΝΒΑ στις αγορές της Ασίας.

Κατά το Forbes ο Τσάι, που έχει σπουδάσει δικηγορία και οικονομικά κατέχοντας επίσης καναδική υπηκοότητα, είναι ο #147 πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη με περιουσία που αγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια (9.9 δισ). Μαζί με τον Κινέζο Τζακ Μα, που είχε την ιδέα και έψαχνε επενδυτές για την εξάπλωσή της, εκτόξευσαν την 'Alibaba'. Μια παγκόσμια δύναμη στο χώρο του λιανικού εμπορίου και την παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών. Οι δυο άνδρες γνωρίστηκαν το 1999 και είναι -20 χρόνια μετά- οι κύριοι υπεύθυνοι για το γεγονός πως τα κινέζικα προϊόντα, πάσης φύσεως, έχουν πλημμυρίσει την παγκόσμια αγορά. "Αυτός ήξερε το εμπόριο και εγώ ήμουν δικηγόρος και από την πρώτη ημέρα δημιουργήσαμε ένα δεσμό", έχει πει σε συνέντευξή του ο Τσάι, ο οποίος προηγουμένως και προβλέποντας το μέλλον είχε απαιτήσει να γίνει συνιδιοκτήτης προκειμένου να συμμετάσχει στο εγχείρημα χάρη στο οικονομικό background και στις διασυνδέσεις που είχε ήδη με κυβερνητικά στελέχη. Αν και αθλητής του λακρός, πάντα ασκούταν στο μπάσκετ.

Μαζί με το 51% των μετοχών ο 55χρονος κροίσος (με τα τέσσερα γράμματα) έγινε ο ιδιοκτήτης του Barclays Center στο Μπρούκλιν. Όπως πηγές κοντά στους δύο ανέφεραν, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, ο Προχόροφ είχε εγγυηθεί στον 'συμπαίκτη' του πως οι Νετς θα ενεργοποιηθούν στην αγορά των free agents δυναμώνοντας το ρόστερ. Εξέλιξη που θα έφερνε περισσότερα έσοδα. Με τις συμφωνίες των Κέβιν Ντουράντ - Κάιρι Ίρβινγκ - ΝτεΆντρε Τζόρνταν η δέσμευση υλοποιήθηκε και ο Τσάι είχε πια αυτό που ζητούσε, μια και η εμπορική αξία του οργανισμού στο αθλητικό χρηματιστήριο εκτοξεύτηκε ακαριαία. Ακριβώς εκεί εστίασε ο νέος 'κυβερνήτης' στο πρώτο μήνυμά του.

Πίσω στο 2010, για το 80% των μετοχών των Νετς και του 45% της... μακέτας του Barclays Center ο Ρώσος επιχειρηματίας είχε ξοδέψει 200 εκατομμύρια δολάρια. Είχε παραλάβει μια ομάδα με ρεκόρ 12-70 στην κανονική περίοδο και χρέη της τάξεως των 180 εκατομμυρίων, τα οποία φρόντισε να τακτοποιήσει, προτού επενδύσει άλλα 100 εκατομμύρια για την κατασκευή του νέου γηπέδου.  Σήμερα οι Νετς είχε μια εντελώς άλλη ομάδα. Σε όλα τα επίπεδα. Από την κορυφή ως τα νύχια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK