Οι νέοι κανόνες του γυναικείου μπάσκετ θυμίζουν τσίρκο

Αν θέλεις να διακωμωδήσεις το μπάσκετ, μπορείς απλά να πειραματιστείς με νέους κανόνες, σαν αυτούς των All Star Games του WNBA.

New York Liberty's Kia Nurse, left, defends against Las Vegas Aces' Kayla McBride in the second half of a WNBA basketball game, Sunday, June 9, 2019, in White Plains, N.Y. (AP Photo/Mark Lennihan)
New York Liberty's Kia Nurse, left, defends against Las Vegas Aces' Kayla McBride in the second half of a WNBA basketball game, Sunday, June 9, 2019, in White Plains, N.Y. (AP Photo/Mark Lennihan) AP

Το μπάσκετ αλλάζει στο πέρασμα των ετών, με την ανανέωση ή την προσθήκη κανονισμών που απαιτούν δύναμη, εγρήγορση και φέρνουν το άθλημα στην Post-modern εποχή του, όπου οι παίκτες καλούνται να έχουν την αντοχή ενός δρομέα στίβου και ένα πλούσιο ρεπερτόριο κινήσεων σε επίθεση και άμυνα. 

Το WNBA, επιχείρησε να πάει ένα βήμα παραπέρα τον πειραματισμό με το μπάσκετ και τους κανονισμούς του με τον εξής συλλογισμό: Αν το μπάσκετ είναι παιχνίδι κατοχών, αν η εναλλαγή των επιθέσεων από την μια πλευρά στην άλλη, αν η ταχύτητα με την οποία η μπάλα ταξιδεύει από τη μια άμυνα στην άλλη είναι στοιχεία που ενισχύουν τη μαγεία του αθλήματος, τότε θα κάνουμε κάτι απλό, θα μειώσουμε τον χρόνο της κάθε επίθεσης! Συγκεκριμένα οι ανώτατες αρχές του WNBA θα επιχειρήσουν να τεστάρουν επιθέσεις χρονικής διάρκειας όχι 24, αλλά 20 δευτερολέπτων, στο επόμενο All Star Game, που θα γίνει στις 27 Ιουλίου στο Λας Βέγκας. 

Επίσης, σε μια προσπάθεια να γίνει το παιχνίδι ακόμα πιο άναρχο, να αποκτήσει ένα -θεωρητικά μιλώντας- φρενήρη ρυθμό, το WNBA θα επιχειρήσει ακόμα μια μεγάλη ανατροπή, αυτή τη φορά στο θεσμό των αλλαγών: Για πρώτη φορά, εκτός από τις αλλαγές που γίνονται με τον προβλεπόμενο τρόπο, σε νεκρό χρόνο, θα δοκιμαστούν και αλλαγές κατά τη διάρκεια live plays. Συγκεκριμένα, κάθε ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να βάζει μέσα στο παιχνίδι έναν παίκτη ανά περίοδο, σε καταστάσεις όπου το παιχνίδι θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μόνο η αμυνόμενη ομάδα θα δικαιούται μια live play αλλαγή, η οποία θα γίνεται μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου check in spot, όπου η κάθε αθλήτρια που γίνεται αλλαγή θα δείχνει την παίκτρια που θα μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο και με αυτό τον τρόπο - θεωρητικά - ο νεκρός χρόνος θα αποφεύγεται. 

Φανταστείτε μια συνθήκη όπου οι παίκτριες θα τρέχουν ακατάπαυστα σε επιθέσεις των 20 δευτερολέπτων και κάποιες από αυτές ξαφνικά θα γίνονται αλλαγή ενώ το παιχνίδι θα είναι σε εξέλιξη  και η κάθε ομάδα θα προσπαθεί να βαδίσει στοιχειωδώς σε ένα πλάνο. Αυτό δεν θα μοιάζει τόσο με αγώνα μπάσκετ, ίσως περισσότερο με το 'Μάθε Παιδί μου Μπάσκετ' του Κώστα Τσάκωνα. 

News 24/7

24MEDIA NETWORK