Οι κορυφαίες στιγμές του Πρίντεζη μέχρι τις επόμενες

Ο Γιώργος Πρίντεζης θα συνεχίσει να παίζει στον Ολυμπιακό και τον επόμενο χρόνο. Δεκαέξι σεζόν, πάνω από 600 αγώνες και τεράστιες στιγμές από τον καλύτερο πάουερ-φόργουορντ της Ευρώπης τα τελευταία 10 χρόνια. Το Contra.gr εξιστορεί μέσω βίντεο...

Η ιστορία λέει Ολυμπιακός και Γιώργος Πρίντεζης πηγαίνουν μαζί
Η ιστορία λέει Ολυμπιακός και Γιώργος Πρίντεζης πηγαίνουν μαζί EUROKINISSI SPORTS

Τι είναι ο Γιώργος Πρίντεζης, για τον Ολυμπιακό; Πάρα πολλά. Είναι η ψυχή, το συναίσθημα. Είναι ο 15χρονος, που σήκωνε μέχρι το στήθος του συνεσταλμένα τη φανέλα στην παρουσίασή του το 2000 κι ο 30άρης του 2016, που με το τρόπαιο του πρωταθλητή στα χέρια, κοιτούσε δακρυσμένος τον ουρανό, καθώς μόλις είχε χάσει τον πατέρα του. Είναι αυτός που έστειλε την ομάδα στην απόλυτη τρέλα της Κωνσταντινούπολης με το ιστορικό 'πεταχτάρι' στην εκπνοή του αγώνα.

Είναι το άλτερ εγκο του Βασίλη Σπανούλη, μια εμβληματική μορφή, ένας από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού. Η επόμενη θα είναι η 16η σεζόν του στο ΣΕΦ, αν και με τον Ολυμπιακό πρωτογνωρίστηκε πριν από... 20 χρόνια. Μια ζωή ολόκληρη. Μια ζωή συνυφασμένη με τα ερυθρόλευκα, αφού ούτε το 'αγροτικό' του στην Ολύμπια Λάρισας (όπου συνάντησε για πρώτη φορά τον Γιώργο Μπαρτζώκα) ούτε η εμπειρία της Ευρώπης (με τη Μάλαγα) δεν άλλαξε το πεπρωμένο του. Ήταν βαμμένο κόκκινο. Μια ζωή με πολλές χαρές, με λύπες, ακόμη και με... αναταράξεις στη σχέση του με το κλαμπ, όπως συνέβη πριν από έναν χρόνο.

Οκτώβριος 2000. Πριν από 20 χρόνια, ο 15χρονος Γιώργος Πρίντεζης παρουσιάζεται από τον Ολυμπιακό μαζί με τον Νίκο Μπουντούρη, τον Πάτρικ Φέμερλινγκ και τον Ντέιβιντ Ρίβερς (στη 2η θητεία του)!
Οκτώβριος 2000. Πριν από 20 χρόνια, ο 15χρονος Γιώργος Πρίντεζης παρουσιάζεται από τον Ολυμπιακό μαζί με τον Νίκο Μπουντούρη, τον Πάτρικ Φέμερλινγκ και τον Ντέιβιντ Ρίβερς (στη 2η θητεία του)!

Λίγοι παίκτες έχουν συνδέσει το όνομά τους με μια ομάδα, όπως ο Πρίντεζης. Το νο15 έγινε δικό του. Κάτι σαν προσωπικό σήμα κατατεθέν του με την ερυθρόλευκη φανέλα, που έχει τιμήσει σε 618 αγώνες ΕΚΟ Basket League και Ευρωλίγκας. Έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 17 ετών (το 2002) κιι έζησε όλη τη διαδρομή από την παρακμή εκείνων των χρόνων, μέχρι την αναγέννηση και την επιστροφή στους τίτλους. Δυο Ευρωλίγκες, τρία πρωταθλήματα και το Διηπειρωτικό Κύπελλο βρίσκονται στο παλμαρέ του. Όλοι οι τίτλοι με την ομάδα στην οποία παίζει ακόμη, με κλεισμένα πια τα 35 και έχοντας γίνει ηδη πατέρας.

Καλοκαίρι 2020. Ο Γιώργος Πρίντεζης ανανεώνει το συμβόλαιό του με τους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργο και Παναγιώτη Αγγελόπουλο
Καλοκαίρι 2020. Ο Γιώργος Πρίντεζης ανανεώνει το συμβόλαιό του με τους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργο και Παναγιώτη Αγγελόπουλο

Ο Πρίντεζης συνεχίζει να γράφει ιστορία. Γίνεται ρέκορντμαν σε παρουσίες στο λιμάνι (περισσότερα χρόνια, πιο πολλές σεζόν). Η γλώσσα των στατιστικών συμφωνεί για το απόλυτο 'ερυθρόλευκο' φόντο στο οποίο μπαίνει η φωτογραφία του.

Ο γεννημένος στις 22 Φεβρουαρίου 1985 Συριανός πάουερ φόργουορντ είναι για τον Ολυμπιακό, στο ελληνικό πρωτάθλημα:

  • ο 1ος σκόρερ όλων των εποχών με 3.227 πόντους (2ος ο Μίλαν Τόμιτς με 2.911 και 3ος ο Σπανούλης με 2.749)
  • ο 2ος ριμπάουντερ με 1365 (1ος ο Ντράγκαν Τάρλατς με 1.685, 3ος ο Παναγιώτης Φασούλας με 1.517)
  • ο 2ος σε συμμετοχές με 335 (1ος ο Τόμιτς με 382, 3ος ο Σπανούλης με 252)

Οι αντίστοιχες επιδόσεις του στην Ευρωλίγκα (πάντα στην ιστορία του Ολυμπιακού) τον φέρνουν:

  • 1ο σε συμμετοχές με 283 αγώνες (2ος ο Σπανούλης με 248, 3ος ο Τόμιτς με 214)
  • 2ο σκόρερ με 2.990 πόντους (1ος ο Σπανούλης με 3.336, 3ος ο Τόμιτς με 1.482)
  • 1ο ριμπάουντερ με 1.236 (2ος ο Τάρλατς με 872, 3ος ο Κώστας Παπανικολάου με 808)
  • 5ο στις ασίστ με 296 (1ος ο Σπανούλης με 1.272)
  • 6ο στα κλεψίματα με 104 (1ος ο Κώστας Παπανικολάου με 183)

Ο βασιλιάς του ποστ-απ

Λένε ότι ένας αθλητής ξεχωρίζει όταν θα αρχίσει να γράφει ιστορία. Όταν όλοι θα τον θυμούνται για μια συγκεκριμένη κίνηση που έκανε μέσα στο γήπεδο. Ο Πρίντεζης καθιέρωσε το περίφημο 'πεταχτάρι', ένα... δικό του χουκ, που τελειοποίησε στη διαδρομή του χρόνου και με τα δυο του χέρια. Είναι η υπογραφή του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, το χαρακτηριστικό του, όπως οι 'μπομπίτες' του Χουάν Κάρλος Ναβάρο.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο 35χρονος άσος που συνδύαζε πάντα την εκρηκτικότητα και τη δύναμη, έγινε ο βασιλιάς του ποστ-απ στην Ευρωλίγκα. Δεν υπάρχει καλύτερος με πλάτη στο καλάθι τα τελευταία χρόνια. Ούτε κάποιος που να δουλεύει πιο γρήγορα τα πόδια του στα 2-3 τετραγωνικά μέτρα της ρακέτας, όπου οι προσποιήσεις κι οι τελικές προσπάθειες είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καταλήξουν σε δυο πόντους. Αρκετές φορές και σε τρεις (όταν υπάρχει γκολ-φάουλ)...

Αυτό που τον έκανε να διαπρέψει, ωστόσο, ήταν η συνεχής βελτίωσή του. Δεν στηρίχτηκε μόνο στα φυσικά προσόντα (κάποτε είχε κερδίσει δυο φορές τον διαγωνισμό καρφωμάτων στο ελληνικό All-Star Game), αλλά δούλεψε ασταμάτητα πάνω στο παρκέ, μέχρι να γίνει ο καλύτερος στη θέση του. Όταν θα αποχωρήσει από το μπάσκετ, όλοι θα θυμούνται τον καλύτερο ποστ-απ φόργουορντ/σέντερ της Ευρώπης από το καλοκαίρι του 2011 και μετά...

Να γιατί:

Υπογράφοντας τους θριάμβους

Όμως, ο Πρίντεζης δεν ήταν απλά ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους μπασκετμπολίστες των τελευταίων ετών. Ήταν ο πρωταγωνιστής μεγάλων θριάμβων του Ολυμπιακού. Τα δικά του καλάθια έδωσαν ρεύμα, έβαλαν στα όργανα φωτιά και ηλέκτρισαν την 'ερυθρόλευκη' εξέδρα. Η πρώτη φορά το 2012 στον μεγάλο τελικό της Κωνσταντινούπολης, όταν ολοκλήρωσε την επική επιστροφή από το -19, σε έναν τελικό που παρόμοιό του δεν ξανάδαμε, όχι μόνο εμείς, αλλά ούτε και όσοι βρέθηκαν στο 'Σινάν Ερντέμ'. Μάρτυρες μιας από τις πιο ιστορικές φάσεις όλων των εποχών. Ο Ραμούνας Σισκάουσκας χάνει δύο βολές (με το σκορ στο 61-60 υπέρ της ΤΣΣΚΑ), ο Σπανούλης παίρνει την μπάλα, πασάρει στον Πρίντεζη που βάζει το καλάθι της ζωής του 0.7'' πριν από το τέλος.

Η συνέχεια στις περιγραφές:

Τρία χρόνια μετά, στα πλέι-οφ του 2015 (βλέπε και παρακάτω), η σειρά με την Μπαρτσελόνα είναι δραματική. Ο Ολυμπιακός κάνει μπρέικ στη Βαρκελώνη και τα δυο ματς στο ΣΕΦ είναι θρίλερ. Κάνει το 2-1 με 73-71, σε σπουδαίο βράδυ του Πρίντεζη (21π και 1/2 βολές στο τέλος). Η Μπαρτσελόνα δεν το βάζει κάτω. Απειλεί τον Ολυμπιακό στο 4ο παιχνίδι μέχρι την τελευταία επίθεση, όταν το σκορ είναι 68-68. Οι 'ερυθρόλευκοι' έχουν την μπάλα για 5''. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης επαναφέρει, ο Σπανούλης δίνει γρήγορα στον Κώστα Σλούκα που ήδη έχει δει τον Πρίντεζη να περιμένει. Σουτ και όλο το γήπεδο μέσα για την πρόκριση στο Final Four. Ο Βαγγέλης Ιωάννου παραληρεί για τον... Άγιο Γεώργιο:

Ακόμη ένα buzzer beater έβαλε τον Νοέμβριο του 2018, σε ένα ντέρμπι 'αιωνίων' Ευρωλίγκας (από τα καλύτερα ματς των δυο ομάδων) στο ΟΑΚΑ. Είναι αυτός που θα ισοφαρίσει σε 76-76, ενώ το χρονόμετρο σημάδευε 1:23 πριν από το φινάλε και θα γράψει το τελικό 79-77 με λέι-απ, από την πάσα του Σπανούλη, σχεδόν σε νεκρό χρόνο.

Το καλύτερό παιχνίδι του...

... είναι αυτό εναντίον της Χίμκι στις 5/2/2016, για την 6η αγωνιστική του Top-16. Ο Ολυμπιακός μετρούσε 3 συνεχόμενες ήττες και υποδεχόταν τη ρωσική ομάδα στο ΣΕΦ. Ήταν ασυγκράτητος, τελειώνοντας το ματς με 30 πόντους (9/13 διποντα, 3/5 τρίποντα, 3/3 βολές), 9 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 6 κερδισμένα φάουλ σε 27:29 λεπτά συμμετοχής! Οι 30 πόντοι είναι ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα, όπως και το 37 με το οποίο βαθμολογήθηκε στο σύστημα αξιολόγησης. Στο 1ο ημίχρονο, όταν οι Ρώσοι είχαν κυριαρχήσει, έπαιζε σχεδόν μόνος του και κράτησε τον Ολυμπιακό όρθιο! Δείτε το βίντεο με τα κατορθώματά του σε εκείνο το παιχνίδι. Ο Ιωάννου τον αποκαλεί "Greek lighting" δηλαδή "ελληνική αστραπή". Καλό μεν, όχι σαν το "Άγιος Γεώργιος" δε...

Και άλλες απολαυστικές... πριντεζιάδες

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλα τέτοια ματς που μετέτρεψαν τον Πρίντεζη σε υπερόπλο του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα. Θα θυμηθούμε ορισμένα από τα κορυφαία του ματς (έχουμε διαλέξει εκείνα που βρήκαν τον Ολυμπιακό νικητή).

Στον δρόμο για το Λονδίνο και τη δεύτερη συνεχόμενη Ευρωλίγκα, οι 'ερυθρόλευκοι' αντιμετώπισαν στα πλέι-οφ τη σκληροτράχηλη Εφές. Το πρώτο ματς στο ΣΕΦ, όπου ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα έδρας, είναι γεμάτο άγχος και πολύ μεγάλη αντίσταση εκ μέρους των Τούρκων. Ο Πρίντεζης κάνει ένα μεγαλειώδες παιχνίδι, σημειώνοντας 26 πόντους με 7/11 δίποντα, 4/7 τρίποντα και βάζοντας γερά θεμέλια για το 1-0 της ομάδας του, που πήρε εν τέλει την πρόκριση για το Λονδίνο με 3-2 νίκες. "Είναι παντού σήμερα στην επίθεση του Ολυμπιακού", αναφωνεί σε μια στιγμή ο Δημήτρης Καρύδας και έχει δίκιο: 4 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 1 κόψιμο είναι ακόμη ο απολογισμός σε χρόνο 24:14 λεπτά!

Τα μεγάλα παιχνίδι είναι η ειδικότητά του. Τα πλέι-οφ του 2015, τα θυμούνται όλοι για το τρίποντο που έδωσε τη νίκη (και την πρόκριση) στον Ολυμπιακό στον 4ο αγώνα. Κι όμως, σε εκείνη τη σειρά ο καλύτερος αγώνας του Πρίντεζη ήταν ο δεύτερος. Ο Ολυμπιακός είχε χάσει σχεδόν με κάτω τα χέρια στο πρώτο ματς (57-73) και δυο μέρες μετά έπρεπε να ορθώσει ανάστημα. Πριν οι Καταλανοί του Τσάβι Πασκουάλ καταλάβουν τι γίνεται, ο Ολυμπιακός είχε σμπαραλιάσει κάθε προσπάθειά τους με τον Πρίντεζη να οργιάζει. Τελικός απολογισμός 22 πόντοι με μόλις 3 χαμένα σουτ (8/9 δίποντα, 2/4 τρίποντα), 9 ρμπάουντ, 1 ασίστ και 1 κλέψιμο! Συγκεντρώνει 34β. στο σύστημα αξιολόγησης και είναι μαζί με τον Σπανούλη και τον Ματ Λοτζέσκι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στο επιβλητικό 76-63 που ισοφαρίζει τη σειρά σε 1-1 και μεταφέρει το αβαντάζ έδρας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το κλέψιμο και το κάρφωμα στον αιφνιδιασμό στο 1ο ημίχρονο είναι ενδεικτικό του πόσο παθιασμένος ήταν αυτός (και ολόκληρος ο Ολυμπιακός) εκείνο το βράδυ...

Θυμηθείτε (σε ισπανική μετάδοση ο... Πριντέζης):

Στις 9 Φεβρουαρίου 2018, ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στη Μαδρίτη για αντιμετωπίσει τη Ρεάλ. Ο Λούκα Ντόντσιτς έχει κέφια, όμως οι 'ερυθρόλευκοι' βρόισκονται σε σπουδαία βραδιά. Ο Πρίντεζης είναι ο κορυφαίος και σημειώνει ένα τρομερό τρίποντο 4 λεπτά πριν από το τέλος, ξαναδίνοντας το προβάδισμα στην ομάδα του (74-73). Αυτό το +1 θα το κρατήσει μέχρι το τέλος, χάρη και στο φλότερ του Γιάνις Στρέλνιεκς. Ο Πρίντεζης παίζει 25:33 κι έχει 21 πόντους με 4/5 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 7/7 βολές, 6 ριμπάουντ, 1 λάθος και 3 κλεψίματα.

Χορταστικός. Ιδού:

Η Χίμκι μάλλον του ταιριάζει, αφού εναντίον της (στο ΣΕΦ) έκανε ακόμη ένα τρελό ματς. Στις 18 Δεκεμβρίου 2019, η ρωσική ομάδα παγώνει το κοινό, επιστρέφοντας από το -13 του 3ου δεκαλέπτου και αγκαλιάζοντας τη νίκη, αφού προηγείται με 9 πόντους μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό! Τρία τρίποντα όμως, με πρώτο αυτό του Πρίντεζη, τη ρίχνουν... ανάσκελα, καθώς ο Ολυμπιακός ισοφαρίζει 96-96 και εν τέλει παίρνει τη νίκη στην παράταση με 102-98! Ο Πρίντεζης είναι σε εκπληκτική βραδιά. Παίζει 36 λεπτά και πετυχαίνει 26 πόντους (11/15 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 1/3 βολές) έχοντας ακόμη δυο ασίστ, ένα κλέψιμο και 4 κερδισμένα φάουλ...

Η νέα χρονιά τον βρίσκει ξανά στην πρώτη γραμμή. Θα είναι η τελευταία του; Αυτός θα αποφασίσει. Με τόσα χρόνια στην πλάτη άλλωστε, έχει κάθε δικαίωμα να διαλέξει αυτός την ώρα που θα αποχωρήσει από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το δεύτερο σπίτι του. Ή μήπως το πρώτο;

News 24/7

24MEDIA NETWORK