Οι Μπακς δεν ρίσκαραν με τον Τζέιμς κι εκείνος το ξεπληρώνει στον Αντετοκούνμπο

Οι Μπρούκλιν Νετς σάρωσαν για δεύτερη φορά τους Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο κι ο Μάικ Τζέιμς, που βρήκε χώρο και χρόνο λόγω του τραυματισμού του Χάρντεν, κάνει τα δικά του, σε ένα ρόλο-κλειδί για την ομάδα του. Πριν πάει στο Μπρούκλιν, μέσα σε μια μέρα, είχε συζητήσει και με τους Μπακς

Ο Μάικ Τζέιμς έγινε πρωταγωνιστής με τους Νετς στα δυο πρώτα παιχνίδια κόντρα στους Μιλγουόκι Μπακς
Ο Μάικ Τζέιμς έγινε πρωταγωνιστής με τους Νετς στα δυο πρώτα παιχνίδια κόντρα στους Μιλγουόκι Μπακς AP/ADAM HUNGER

Οι Μπρούκλιν Νετς συνέχισαν ακόμη πιο δυνατά τη σειρά με τους Μπακς, κάνοντας επίδειξη δύναμης με το τελικό 125-86, το Μιλγουόκι δείχνει να μην έχει τύχη με τον τρόπο που παίζει, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αφουγκράζεται μια ακόμη αποτυχία, αλλά δεν το λέει και ο Μάικ Τζέιμς απολαμβάνει το ταξίδι του στο ΝΒΑ, που μπορεί να προέκυψε τυχαία, δεν αποκλείεται όμως να τον φτάσει μέχρι τους τελικούς με μια ομάδα η οποία φτιάχτηκε για να πάρει τον τίτλο!

Ο τραυματισμός του Τζέιμς Χάρντεν στα 43'' του πρώτου αγώνα, έδωσε χρόνο, ρόλο και πόντους στον "Natural", εκεί που δεν το περίμενε. Η ζωή του, όμως, όλη είναι κάπως έτσι. Ποιος μπορούσε, άλλωστε, να προβλέψει το 2014 ότι ο Αμερικανός γκαρντ που έφερνε ο ταπεινός Κολοσσός Ρόδου, θα διέγραφε μια τόσο σημαντική καριέρα στην Ευρώπη και ξαφνικά εκεί που φαινόταν ότι λόγω του εκρηκτικού του χαρακτήρα θα τα διέλυε όλα, φεύγοντας ουσιαστικά σαν μαύρο πρόβατο από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, θα κατέληγε στο ΝΒΑ κάνοντας φάση, όπως αυτή, που ενθουσίαζε τον επίσημο λογαριασμό της ομάδας του;

Ελλείψει Χάρντεν, ο Στιβ Νας τον εμπιστεύτηκε πάρα πολύ στα ματς με τους Μπακς. Από τα συνολικά 10 λεπτά (με απολογισμό 4π) που αγωνίστηκε στους πέντε αγώνες με τους Σέλτικς, ο Τζέιμς έγινε σχεδόν βασικός, παίζοντας 30' στον πρώτο αγώνα, έχοντας 12π (3/7δ, 2/4τρ) 7ρ και 3 ασίστ, προσθέτοντας άλλα 24' στο δεύτερο ματς, με απολογισμό 10π (2/8δ, 2/4τρ) 3ρ, 3ασ, 1 κλέψιμο.

Κι όλα αυτά, ενώ τον περασμένο Απρίλιο, όταν δηλαδή ο Μάικ αποχωρούσε από τη Ρωσία οριστικά, έμοιαζε πιθανό να είναι αντίπαλος των Νετς, με τη φανέλα των Μπακς. Πράγματι, στις σκέψεις που έκανε για την καριέρα του στο ΝΒΑ, υπήρχε και το Μιλγουόκι, όπως και το Ντένβερ, αλλά και οι Κλιπερς. Και οι τρεις ομάδες συζήτησαν το όνομά του, έχοντας τον ατζέντη του Χάπι Γουόλτερς στην αναμονή.

Ήταν όμως ο τζένεραλ μάνατζερ των Μπρούκλιν Νετς, Σον Μαρκς, που πήρε τηλέφωνο τον κολλητό φίλο του Μάικ, Άντονι Γουόλτον, για να τον ρωτήσει: "Μπορείτε να είστε εδώ (σ.σ στη Νέα Υόρκη) σε 24 ώρες". Ο Τζέιμς μαζί με τον Γουόλτον, τον μάνατζερ Γουόλτερς και το τρίτο μέλος της παρέας Μπιγκ Σαμ Τόμπσον, βρίσκονταν στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Στην άλλη άκρη των ΗΠΑ, δηλαδή.

Ο Τζέιμς δεν δίστασε να πει "ναι" στην πρόκληση και να μπει στο αεροπλάνο, κάνοντας σχεδόν πεντέμισι ώρες για να φτάσει στη Νέα Υόρκη. Εδώ που τα λέμε το ταξίδι αυτό, σε σχέση με αυτά που έκανε στην Ευρώπη έμοιαζε με παιχνιδάκι. Πριν έρθει στην Ρόδο για τον Κολοσσό (το 2014), είχε προλάβει να επισκεφτεί το Ζάγκρεμπ, το βόρειο Ισραήλ, για να παίξει στην Γκαλίλ Ελιόν και μια κωμόπολη στις Άλπεις, από την πλευρά της Ιταλίας (Ομέγκνα).

Αυτή είναι λίγο πολύ η μοίρα των Αμερικανών μπασκετμπολιστών που δεν γίνονται ντραφτ, ειδικά των undersized γκαρντ, που βγαίνουν με το τσουβάλι στις ΗΠΑ και δεν τους ξέρουν ούτε οι ίδιοι οι Αμερικανοί. Ο Τζέιμς, ένας γεννημένος σκόρερ αν παρακολουθήσει κανείς τις κινήσεις του, ήταν άγνωστος μεταξύ αγνώστων στις ΗΠΑ, καθώς έτυχε να παίξει μπάσκετ σε μικρές γυμνασιακές ομάδες, ξεκίνησε την κολεγιακή του καριέρα στην δεύτερη κατηγορία (Eastern Arizona) ενώ όταν πήγε στο Lamar του NCAA, έκανε ρεκόρ πόντων (στην ιστορία του κολεγίου) σε ένα βράδυ, όπου δεν υπήρχε σχεδόν κανείς στο γήπεδο! Είχε σημειώσει 52 πόντους (με 11 τρίποντα), όπως όμως είπε στον Mike Mazzeo "ο αγώνας έγινε στο διάστημα των διακοπών των Χριστουγέννων, ουσιαστικά δηλαδή δεν το πήρε κανείς, χαμπάρι".

Κάπως έτσι ο Μάικ Τζέιμς ξεκίνησε, σχεδόν από το μηδέν, παίζοντας για μερικές χιλιάδες δολάρια στην Ευρώπη, πριν η Μπασκόνια τον αλιεύσει από τον Κολοσσό και του ανοίξει το δρόμο για μεγαλύτερες επιτυχίες. Ο Παναθηναϊκός, η πρώτη επαφή με το ΝΒΑ (Φίνιξ Σανς και λίγο Πέλικανς), ξανά ο ΠΑΟ, το Μιλάνο και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, του έφτιαξαν το όνομα (και τον τραπεζικό του λογαριασμό) στην Ευρώπη, πριν φέτος λόγω της ατέλειωτης κόντρας με την νοοτροπία του κόουτς Ιτούδη, βρεθεί πάλι στα πάτρια εδάφη.

Ο 30χρονος "Natural" δεν θα ξεκινούσε αυτή τη φορά από το μηδέν. Δεν θα πήγαινε σε κάποιο χωριό της Ιταλίας, αλλά στην κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη. Κάτοικος Μανχάταν, πλέον, μπορεί να μην ξέρει τι θα γίνει στο τέλος της χρονιάς, μπορεί, ωστόσο, να ζήσει το όνειρο των πλέι-οφ με μια ομάδα που φαίνεται ικανή να κερδίσει το πρωτάθλημα.

Φίλος του Ντουράντ...

Σίγουρα, πάντως, δεν είναι το σχεδόν ανώνυμο παιδί που στα 23 του έφευγε από το Όρεγκον του Πόρτλαντ για να παίξει στην ΚΚ Ζάγκρεμπ. Στους Νετς έχει καλούς φίλους και ... πλάτες. Τυγχάνει φίλος του Κέβιν Ντουράντ (και του αδερφού του Τόνι), άρα έχει ήδη την πρώτη έξωθεν καλή μαρτυρία μέσα στην ομάδα. Καλός του φίλος είναι ο γεννημένος στο Πόρτλαντ, Ιμε Ουντόκα, ασίσταντ κόουτς του Μπρούκλιν, ενώ διευθυντής προσωπικού στους Νετς είναι ο Τζέι Αρ Χόλντεν, για δέκα χρόνια μέλος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και πρωταθλητής Ελλάδας το 2002 με την ΑΕΚ.

"Ο Τζέιμς είναι τρομερός σκόρερ" έχει δηλώσει ο KD και από την στιγμή, που ο ένας σουπερ-σταρ της ομάδας λέει κάτι τέτοιο, αμέσως ο άλλοτε κυρίαρχος της Ευρωλίγκας, έγινε αποδεκτός αμέσως απ' όλους στο Μπρούκλιν

Αυτός που δεν τον ήξερε ήταν ο Στιβ Νας. Είχε ζητήσει έναν πόιντ γκαρντ, όταν τραυματίστηκε ο Χάρντεν. Οι εναλλακτικές λύσεις δεν υπήρχαν καθώς οι τραυματίες αναπληρωματικοί Σπένσερ Ντινγουίντι (αχίλλειος) και Ερικ Κιότζα (σπασμένο χέρι), βρίσκονται εκτός ρόστερ. Ο Τζέιμς ήταν η τελική επιλογή του Μαρκς, έστω κι αν πολλοί πίστευαν ότι φτάνοντας στη Νέα Υόρκη θα γινόταν μέλος των Νικς. Στην πραγματικότητα ο 30χρονος άσος πήγαινε στο ξενοδοχείο, για να μπει στη διαδικασία καραντίνας του Μπρούκλιν, ακολουθώντας το αυστηρό πρωτόκολλο λόγω του κορωνοϊού.

"Είναι ένας σπουδαίος σκόρερ, απ' ό,τι γνωρίζω. Δεν τον έχω συναντήσει ακόμη, αλλά μιλάμε για έναν από τους καλύτερους παίκτες της Ευρωλίγκας. Πιστεύω ότι θα μας δώσει και βοήθεια στον χειρισμό της μπάλας. Αν όλα πάνε καλά, θα παίξει λίγο και σήμερα" δήλωνε ο Καναδός κόουτς στις 23 Απριλίου. Θα συναντούσε για πρώτη φορά τον Τζέιμς στην προθέρμανση του αγώνα με τους Σέλτικς. Το λίγο που έλεγε, ήταν τελικά 21 λεπτά, με τον Μάικ να σημειώνει 8 πόντους.

Συνολικά, αγωνίστηκε σε 13 αγώνες της κανονικής περιόδου με μ.ο 7.7π 2.4ρ και 4.2 ασίστ. Οι Νετς αφού υπέγραψαν μαζί του δυο δεκαήμερα συμβόλαια, τον κράτησαν μέχρι το τέλος της σεζόν, με τον Χόλντεν να δηλώνει ότι θέλουν να τον κρατήσουν και τα επόμενα χρόνια. Προς το παρόν, λόγω του νέου τραυματισμού του Χάρντεν, ο Τζέιμς ξαναβρήκε χώρο και χρόνο στους Νετς, κάνοντας τα δικά του μέσα στο γήπεδο. Ορισμένες από τις φάσεις που βγάζει τις έχουμε παρακολουθήσει με τη ... σέσουλα στην Ευρωλίγκα. Όσοι αναρωτιόντουσαν αν μπορεί να τα κάνει αυτά στο ΝΒΑ, ιδού η απάντηση από μόνη της

"Δεν μου αρέσει που τραυματίστηκε ένας συμπαίκτης μου, το μπάσκετ, όμως, έτσι είναι. Όταν σου παρουσιάζεται μια ευκαιρία, την αρπάζεις από τα μαλλιά" δηλώνει και τον εκστασιάζουν οι κόντρες με τον Τζρου Χολιντέι. Ο γκαρντ των Μπακς είναι ο καλύτερος του φίλος στο ΝΒΑ, έπαιζαν μαζί τα καλοκαίρια στα σάμερ-καμπ, δεν έγινε συμπαίκτης του, αλλά ... αντίπαλός του: "Είναι μια πρόκληση να τα βγάλω πέρα μαζί του. Μιλάμε για έναν από τους καλύτερους αμυντικούς στο ΝΒΑ, που ξέρει να μαρκάρει..."¨

Κι ο Τζέιμς όμως ξέρει να σκοράρει...

News 24/7

24MEDIA NETWORK