Οι Μπακς βρήκαν το κουμπί του Γιανγκ όταν είχε βάλει 37 πόντους

Ο Τρέι Γιανγκ χόρεψε για τα καλά Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μπακς, οι Χοκς έκαναν το 0-1 στη σειρά των τελικών της Ανατολής, ωστόσο μια άλλη ματιά στο Game 1 δείχνει ότι η άμυνα με αλλαγές, ίσως να είναι το κουμπί για να σιγήσει ο ασταμάτητος ηγέτης των γερακιών...

Οργίασε με 48 πόντους ο Τρέι Γιανγκ
Οργίασε με 48 πόντους ο Τρέι Γιανγκ AP//MORRY GASH

Η σειρά των τελικών της Ανατολής στο ΝΒΑ δεν ξεκίνησε όπως ήθελαν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι Μιλγουόκι Μπακς. Ο φοβερός και τρομερός Τρέι Γιανγκ, έβαλε 48 πόντους και οι απίθανοι Ατλάντα Χοκς ξεκίνησαν με ένα μπρέικ της έδρας (116-113), συνεχίζοντας τα θαύματα που πετυχαίνουν στα φετινά πλέι-οφ. Ξεχειλίζοντας από αυτοπεποίθηση, με τον νεαρό ηγέτη τους σε οργιαστικό βράδυ, τα γεράκια πέτυχαν την πρώτη τους νίκη σε τελικό ανατολικής περιφέρειας, αφού την προηγούμενη φορά που είχαν βρεθεί σε παρόμοια θέση, είχαν "σκουπιστεί" από τους Καβαλίερς με 4-0.

Η νίκη μέσα στο Μιλγουόκι δείχνει ότι οι Χοκς δεν χωρατεύουν. Το ξέραμε βέβαια γιατί όσα έκαναν με Νικς και Σίξερς δεν ήταν αποτέλεσμα συγκυριών. Από την ομάδα του Νέιτ Μακ Μίλαν δεν λείπει το ταλέντο, αντίθετα βλέποντας κανείς τον Γιανγκ να πασάρει... με τη βοήθεια του ταμπλό στον Τζόν Κόλινς για να καρφώσει με δύναμη στο καλάθι των Μπακς, καταλαβαίνει ότι αυτοί οι τύποι κάνουν παπάδες με την πορτοκαλί μπάλα, είναι παθιασμένοι και δεν μοιάζουν διατεθειμένοι να σταματήσουν.

Ασταμάτητος ήταν και ο Γιανγκ, τουλάχιστον στα τρία πρώτα δεκάλεπτα. Σούταρε από μακριά, έμπαινε μέσα, έδινε πάσες, έπαιζε άμυνες, ένας διαρκής πονοκέφαλος για την άμυνα των Μπακς. Το τρίποντο που έβαλε, κάνοντας πριν το χαρακτηριστικό τρέμουλο-απορία, γιατί τον άφησαν μόνο του, έδειχνε ανάγλυφα την ιδιοσυγκρασία του σε όλη τη διάρκεια του ματς. Μπορεί να παίζει μόλις τρία χρόνια στο ΝΒΑ, μοιάζει όμως σαν βετεράνος, ένας σταρ που έχει ήδη γεννηθεί και λάμπει σε αυτά τα πλέι-οφ

Αυτή η κίνηση του Γιανγκ, από πολλούς θεωρήθηκε ασέβεια, σίγουρα πάντως εξόργισε τον Γιάννη. Δεν του άρεσε, όχι η συμπεριφορά του αντίπαλού του, αλλά το ότι βρέθηκε εντελώς ξεμαρκάριστος έξω από τη γραμμή του τρίποντου και στο τέλος... κορόιδεψε όλη την ομάδα του Μιλγουόκι. Στο τάιμ-άουτ που ακολούθησε, φώναζε στους συμπαίκτες του. Ο Αντετοκούνμπο που πριν συμφωνήσει με τους Μιλγουόκι Μπακς είχε επισκεφθεί την Ατλάντα και μιλήσει με τους ανθρώπους της ομάδας με πρώτο και καλύτερο τον ... Μάικ Μπουλντεχόζερ, που τότε ήταν κόουτς των Χοκς. Όπως γράφαμε και προχθές, οι σχέσεις Ατλάντα-Μιλγουόκι-Ελλάδας, είναι πάρα πολλές στη διαδρομή του χρόνου κι ο Γιάννης έχει ακόμη στο σπίτι του, το σετ των ρούχων που του είχαν δώσει οι Χοκς στην μυστική επίσκεψη το 2013.

Προς το παρόν θα πρέπει να ξεχάσει το Game 1 της σειράς, που σημαδεύτηκε από τα όργια του Γιανγκ, αλλά και τα μεγάλα σουτ των Μπακς στο τέλος που βρήκαν σίδερο. Ένα από τον Πατ Κόνατον και ένα (στο τελευταίο σουτ του ματς) από τον Κρις Μίντλετον. Ο συγκλονιστικός στον 7ο αγώνα με τους Νετς, Khash, με εξαίρεση την έκλαμψη που είχε στο τέταρτο δωδεκάλεπτο, ήταν ... τρομακτικά άστοχος (0/9 τρίποντα).

Ο Γιάννης φρόντισε, μετά το ματς, να υπερασπίσει τον συμπαίκτη του: "Ο Μίντλετον σούταρε καλά, απλά δεν το έβαλε. Η εκτέλεση ήταν τέλεια. Έχει βάλει τέτοια σουτ, πρέπει να ζήσουμε και στα εύστοχα και στα άστοχα. Θα έχουμε πολλές ευκαιρίες στη σειρά, πιστεύουμε σε εκείνον..." Δεν έχασε από το άστοχο τρίποντο του Μίντλετον το Μιλγουόκι. Ο σταρ της ομάδας επισήμανε σωστά τι δεν έκανε η ομάδα του: "Πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά στο ριμπάουντ και στο μαρκάρισμα του Τρέι Γιανγκ, να τον δυσκολέψουμε. Είναι σπουδαίος παίκτης, έχει συνεχώς την μπάλα στα χέρια του. Ξέρουμε ότι είναι εκεί από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Τα ριμπάουντ είναι πολύ σημαντικά. Μας πήραν δύο-τρία επιθετικά, το ένα ήταν του Καπέλα. Αυτό είναι το σημαντικότερο που πρέπει να βελτιώσουμε..."

Βρίσκοντας το αντίδοτο στον Γιανγκ

Οι 48π του Γιανγκ που είχε συνολικά 17/34 σουτ (4/13 τρίποντα) και 10/12 βολές, δείχνουν ότι η άμυνα των Μπακς δεν βρήκε το αντίδοτο για τον μεγάλο σκόρερ των Χοκς. Ή μήπως το βρήκαν; Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Ringer, Ζακ Κραμ, το τελευταίο δωδεκάλεπτο και η απόφαση να αλλάξει άμυνα ο συνήθως ξεροκέφαλος κόουτς Μπουντελχόζερ, ενδεχομένως να δείχνουν το δρόμο στους Μπακς εν όψει του Game 2, το ξημέρωμα του Σαββάτου, για μας εδώ στην Ελλάδα.

Το Ringer θυμίζει ότι ο Τρέι Γιανγκ μπορεί φαινομενικά να είναι ένας τρελός σουτέρ τριών πόντων, ωστόσο όπως απέδειξε και ο Όουεν Φίλιπς στον εξαιρετικό στατιστικό του πίνακα για το που αρέσει στους σταρ του ΝΒΑ να σουτάρουν, ή όχι, η συχνότητα με την οποία εκτελεί από μέση απόσταση είναι πολύ μεγαλύτερη. Δείτε το σχετικό πινακάκι (ο Γιανγκ είναι πρώτος-πρώτος αριστερά) και θα δείτε να έχει κοκκινήσει πάρα πολύ το διάστημα μεταξύ των ελεύθερων βολών και του ημικυκλίου της ρακέτας.

Ο Γιανγκ κάνει κατά μέσο όρο τέσσερα φλότερ σε κάθε αγώνα, τα περισσότερα από κάθε άλλο γκαρντ του ΝΒΑ και το ποσοστό του στον αγαπημένο χώρο δράσης είναι 46%. Ένα τέτοιο νούμερο οι Μπακς μπορούν να το αντέξουν και έτσι η απόφασή τους πριν από το τζάμπολ ήταν να οδηγήσουν τον γκαρντ των Χοκς εκεί που σουτάρει συνέχεια. Ο Χολιντέι τον έστελνε συνήθως πάνω στον Μπρουκ Λόπεζ.

Έχοντας 4/4 φλότερ στο πρώτο ημίχρονο ο Γιανγκ δεν είχε κανένα πρόβλημα να σαρώσει τη συγκεκριμένη άμυνα. Στα τρία πρώτα δωδεκάλεπτα είχε πετύχει ήδη 37 πόντους και πήγαινε ... για +50. Ο Μπουλντελχόζερ άλλαξε σχέδιο. Αποφάσισε να παίξει άμυνα με αλλαγές, χρησιμοποιώντας και το ανάλογο σχήμα. Χολιντέι, Μίντλετον, ένας εκ των Κόνατον-Φορμπς στην περιφέρεια, ο Τάκερ στο "4" και ο Γιάννης πεντάρι. Οι αλλαγές ήταν συνεχόμενες, ώστε, ο Γιανγκ να έχει στο τέλος απέναντι του τον ... μακρύ Αντετοκούνμπο.

Ο σκόρερ των Χοκς πήρε σουτ από πολύ μακριά, αλλά και αυτά που δοκίμασε από κοντά είχε τον φόβο του Γιάννη. Ο απολογισμός του Γιανγκ στο τέταρτο δωδεκάλεπτο ήταν 1/7 σουτ. Όμως οι Χοκς δεν είχαν μόνο τον ... Τρει-μοκράτη Γιανγκ. Μπορεί ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς να ήταν επηρεασμένος από τον τραυματισμό στο γόνατο (1/6 τρίποντα), ο Τζον Κόλινς όμως με 23π και 15 ριμπάουντ κι ο Κλιν Καπελά με 12π και 19ρ, ήταν εκεί όταν ο Γιανγκ αστοχούσε.

Τα επιθετικά ριμπάουντ των Χοκς έκαναν, εν τέλει, τη ζημιά. Με τους Μπακς να προηγούνται 111-107, ένα διπλό ριμπάουντ στην επίθεση, έδωσε την ευκαιρία στον Κόλινς να σκοράρει για τρεις, ενώ αμέσως μετά, πήραν κεφάλι στο σκορ χάρη σε ένα ακόμη επιθετικό (από τον Καπελά, που σκόραρε εξ επαφής).

Προφανώς αν κάποια από τα σουτ του Μιλγουόκι, που με τα plays του Μπουντελχόζερ έβγαλε δυο ελεύθερα τρίποντα, έβρισκαν τον στόχο, θα μιλάγαμε διαφορετικά. Ωστόσο εκείνα τα ριμπάουντ έκαναν τη ζημιά, καθώς οι Μπακς έπαιζαν με κοντύτερο σχήμα, θέλοντας να εξουδετερώσουν τον Γιανγκ. Καθώς ο Γιάννης βρίσκονταν συνήθως στην κορυφή της άμυνας, τα μις-ματς που δημιουργούν οι αλλαγές στα ριμπάουντ, προφανώς μέτρησαν σε βάρος των ελαφιών. Σε αυτή την άμυνα, άλλωστε, αν δεν μπορέσεις να μαζέψεις τα σκουπίδια, ο αντίπαλος έχει πλεονέκτημα.

Το πως θα συμπεριφερθούν οι Μπακς στο Game 2 και αν αποφασίσουν να παίξουν περισσότερο με τον Γιάννη στο "5" και άμυνα με διπλή και τριπλή αλλαγή θα το δούμε σε λίγες ώρες στο Fiserv Forum

News 24/7

24MEDIA NETWORK