Οι Μπακς 'ξετινάχτηκαν' ξανά για τον Χολιντέι, αλλά ήταν απαραίτητο

Το συμβόλαιο που πήρε ο Τζρου Χολιντέι από τους Μπακς ήταν ό,τι περισσότερο μπορούσαν να του προσφέρουν για να μην ρισκάρουν να τον χάσουν το καλοκαίρι. Η αξία μιας τέτοιας υπέρβασης και οι αναπόφευκτες συνέπειές της.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπορεί να πανηγυρίζει για την πρόωρη επέκταση του συμβολαίου του Τζρου Χολιντέι
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπορεί να πανηγυρίζει για την πρόωρη επέκταση του συμβολαίου του Τζρου Χολιντέι AP FOTO/BRANDON DILL

Ο Τζρου Χολιντέι ήταν ήδη ο τρίτος καλύτερα αμειβόμενος στο payroll των Μιλγουόκι Μπακς, πίσω από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Κρις Μίντλετον. Τη διαφορά στην πρόωρη ανανέωση του συμβολαίου του με τα 'ελάφια' την κάνει πλέον η γενναία αύξηση που έλαβε για να υπογράψει. Πώς μετά να μην δηλώσει 'ελάφι για μια ζωή';

Ο 30χρονος Καλιφορνέζος πόιντ γκαρντ θα είχε το δικαίωμα να μην ενεργοποιήσει τον τελευταίο χρόνο του τρέχοντος συμβολαίου του, έναντι 26.7 εκατομμυρίων δολαρίων, και το καλοκαίρι να ψάξει μια νέα πολυετή σύμβαση ως free agent. Ο Τζον Χορστ, με τη σύμφωνη γνώμη της ιδιοκτησίας, φρόντισε ν' αποτρέψει μια και καλή τη διαδικασία, κρίνοντας ότι ο "Τζρου είναι από τους κορυφαίους περιφερειακούς στο πρωτάθλημα και μας κάνει καλύτερους στις δύο πλευρές του παρκέ".

Αφού είχε τη συγκατάθεση των ανωτέρων του, του πρότεινε επέκταση για τέσσερα χρόνια με βελτιωμένες απολαβές που κυμαίνονται από +12.7% (την πρώτη σεζόν) έως +41.2% (την τελευταία) και χάρη στο 'ναι' που απέσπασε τον δέσμευσε για τουλάχιστον μια τριετία. Εφόσον φυσικά στο μεσοδιάστημα δεν δοθεί με ανταλλαγή και με δεδομένο πως το καλοκαίρι του 2024 ο Χολιντέι θα είναι αυτός που θ' αποφασίσει για το μέλλον του, είτε συνεχίζοντας στους Μπακς είτε βγαίνοντας ξανά στην αγορά. Ο GM του οργανισμού δεν σκόπευε να μπλέξει σ' ένα ατέρμονο 'πάρε-δώσε' που θα γεννούσε αμφιβολίες και προσέφερε στον έμπειρο πλέι μέικερ το max των απολαβών.

Σεζόν Απολαβές Καθεστώς
2021-22 30.133 εκατ. Κλειστό
2022-23 32.544 εκατ. Κλειστό
2023-24 34.954 εκατ. Κλειστό
2024-25 37.365 εκατ. Player Option

Προκειμένου μάλιστα να κάνει μάλιστα πιο ελκυστική την πρότασή του προσέθεσε στις πάγιες αμοιβές των 135 εκατ. άλλα 25 'ζεστά' εκατομμύρια σε μορφή μπόνους επίτευξης στόχων. Ούτως ή άλλως ο Χολιντέι είχε αποδεχθεί τέτοιες παροχές από τον Ιούλιο του 2017 που ανανέωνε την παραμονή του στη Νέα Ορλεάνη. Φερ' ειπείν οι Μπακς θα πρέπει να του καταβάλουν άλλο 1 εκατομμύριο δολάρια στην περίπτωση που κατακτήσουν το πρωτάθλημα, αρκεί ο ίδιος να έχει παίξει στο 75% των αγώνων της postseason.

Ανάλογες παράμετροι προβλέπονται από τη νωπή, μια και ακόμη δεν στέγνωσε το μελάνι, σύμβαση του παίκτη για χάρη του οποίου στα τέλη του Νοέμβρη οι Μπακς δεν είχαν διστάσει να δεσμεύσουν το μέλλον τους. Υποχρεώθηκαν, θα πεις σωστά, για να καλύψουν το μέγα φιάσκο της συμφωνίας που έκλεισαν με τους Κινγκς για τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, δίχως προηγουμένως να έχουν εξασφαλίσει τις εγγυήσεις ότι θα συμβεί. Οι Πέλικανς τούς βρήκαν μπόσικους και επωφελήθηκαν της συγκυρίας, αποκομίζοντας εκτός των Έρικ Μπλέντσο - Τζορτζ Χιλ τα δύο draft picks του πρώτου γύρου για το 2025 και 2027, μαζί και το δικαίωμα ανταλλαγής των αντίστοιχων επιλογών στη διαδικασία του 2024 και του 2026! Ό,τι είχαν δηλαδή τα 'ελάφια' τούς το παραχώρησαν για το απαραίτητο upgrade στην περιφέρεια. Μια κίνηση απαραίτητη που θα έδειχνε ταυτόχρονα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο ότι οι δεσμεύσεις τους για βελτιωτικές κινήσεις, ανεξαρτήτως κόστους, υλοποιούνται.

Η δεύτερη υπέρβαση για τα μάτια του Χολιντέι

Βέβαια, σε διάστημα μικρότερο των πέντε μηνών έπρεπε να προβούν σε μια δεύτερη υπέρβαση. Ήξεραν ότι θα έρθει αυτή η στιγμή, έχοντας προσθέσει στο δυναμικό τους έναν περιφερειακό του οποίου το συμβόλαιο έφτανε στο τέλος του. Ωστόσο -λέγεται πως- είχαν εξασφαλίσει ότι, εφόσον ο Χολιντέι έπαιρνε όσα ζητούσε, θα ανανέωνε άνευ δεύτερης σκέψης. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ήταν κάτι που επαληθεύτηκε.

Θα ήταν στο χέρι του πολύπειρου πόιντ γκαρντ να βρει μια άλλη συμφωνία που σε βάθος πενταετίας θα ξεπερνούσε τα 228 εκατομμύρια δολάρια, αλλά εκ τω υστέρων αποδείχθηκε ότι δεν ήταν στις προθέσεις του. Προτίμησε τη σιγουριά του Μιλγουόκι κι ας θα ήταν στο τέλος της σεζόν μία από τις ελάχιστες διαθέσιμες επιλογές ομάδων πρωταθλητισμού για τον 'άσο', δίπλα σε Πολ, Λάουρι, Σρέντερ ή Λόνζο Μπολ (restricted), τους οποίους σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να διεκδικήσουν και οι Μπακς. Μέχρι σήμερα ο Χολιντέι ήταν δεύτερος στη λίστα όλων των παικτών που δυνητικά θα ήταν διαθέσιμοι στο φινάλε της χρονιάς, χάνοντας την πρωτιά μονάχα από τον Καουάι Λέοναρντ, άρα θα μπορούσε να χρυσοπληρωθεί. Παρόλα αυτά δεν ήταν κάτι που επηρεάσε τις αρχικές σκέψεις του.

Ούτε και της ομάδας. Οι Μπακς, βλέποντας πως έχει 'κουμπώσει' ως ο τρίτος πόλος του παιχνιδιού τους, προχώρησαν το πλάνο τους ασυζητητί, μολονότι είχαν γνώση των συνεπειών που θα προκύψουν. Διότι ναι μεν εφέτος θα γλιτώσουν, κατά πάσα πιθανότητα, το φόρο πολυτελείας έχοντας δημιουργήσει χώρο από τους παίκτες που παραχώρησαν προσφάτως (Όγκουστιν, Κρεγκ, Ουίλσον), αλλά του χρόνου (όταν τίθενται σε ισχύ τα συμβόλαια Αντετοκούνμπο-Χολιντέι) θα μπουν σ' ένα εντελώς διαφορετικό μισθολογικό status. Εκτός κι αν προχωρήσουν σε άλλες ενδιάμεσες κινήσεις που θ' αφορούν είτε τον Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο είτε τον Πατ Κόνατον.

Είναι ένα ζήτημα που θ' απασχολήσει το front office τον Ιούλιο. Για την ώρα τους ένοιαζε να διασφαλίσουν το παρόν τους και τις πιθανότητες που τους αναλογούν πρώτα απ' όλα για τη συμμετοχή στους τελικούς του ΝΒΑ και κατόπιν για τη διεκδίκηση του δαχτυλιδιού. Αυτήν την περίοδο, άλλωστε, ο Χολιντέι διάγει την καλύτερη φάση της χρονιάς, έχοντας βελτιώσει κατά πολύ τους μέσους όρους του. Χαρακτηριστικά στα τελευταία τέσσερα ματς μετρά 26.8 πόντους με 63% εντός πεδιάς (42/66) και 8.5 ασίστ. Την ίδια στιγμή ενόσω βρίσκεται στο παρκέ οι Μπακς κερδίζουν τους αντιπάλους τους με 12 πόντους (ο Αντετοκούνμπο εμφανίζει +15), διατηρώντας σταθερά μια θέση του στην πρώτη 25άδα των παικτών στο 'Real Plus-Minus', με 3.64. Μπροστά από τον Κάιρι Ίρβινγκ ή τον Λούκα Ντόντσιτς και τον Ντόνοβαν Μίτσελ! Αυτούς δηλαδή που μαρκάρει κάθε διαφορετικό βράδυ. Όντας μεταξύ άλλων ο δεύτερος καλύτερος 'κλέφτης' της λίγκας με 1.8 κερδισμένες κατοχές ανά ματς - όσες ακριβώς ο expert Λέοναρντ.

"Ανήκει στην ελίτ των αμυντικών κι ένας επιθετικός με επιρροή στο παιχνίδι χάρη στην ικανότητα να σκοράρει, να σουτάρει και να διευκολύνει τις καταστάσεις", κατέληξε ο Τζον Χορστ. Καταλαβαίνει ως εκ τούτου κανείς τον ακριβή λόγο που οι -φειδωλοί σε έξοδα- Μπακς δεν δίστασαν να δαπανήσουν ό,τι περισσότερο, αδειάζοντας τις τσέπες τους για δεύτερη φορά σε τόσο σύντομο διάστημα. Ιδίως αφότου τού χάρισαν την αναγκαία κάλυψη, θα 'ταν αναπάντεχο ως ριψοκίνδυνο να πράξουν διαφορετικά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK