Οι Ουέστμπρουκ και Χάρντεν θα χρειαστούν το χρόνο τους

Oι Κινέζοι συνεχίζουν να τιμωρούν το ΝΒΑ, εκπρόσωπος του οποίου τόλμησε να πει κουβέντα για τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και την ίδια ώρα τα NBA Global Games συνεχίζονται, με τους Ράπτορς να νικούν τους Ρόκετς στο Τόκιο, ενώ ο Χάρντεν καθόταν στον πάγκο. Πώς διαχειρίστηκε το ντεμπούτο του ο Ουέστμπρουκ.

Ο Ράσελ Ουέστμπρουκ είχε πει πως το αντάμωμα με τον Χάρντεν θα είναι 'scary'. Τα ξημερώματα οι δυο τους παρουσίασαν μια ιδέα από τα 'προσεχώς'.
Ο Ράσελ Ουέστμπρουκ είχε πει πως το αντάμωμα με τον Χάρντεν θα είναι 'scary'. Τα ξημερώματα οι δυο τους παρουσίασαν μια ιδέα από τα 'προσεχώς'. AP PHOTO/JAE C. HONG

H Kίνα συνεχίζει το hardball, μετά το γεωπολιτικό επεισόδιο που προκλήθηκε από έξι λέξεις, τις οποίες 'τιτίβισε' ο GM των Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ ('Fight for freedom, stand with Hong Kong'). Μολονότι τις διέγραψε και απολογήθηκε (ο ίδιος, ο οργανισμός στον οποίον δουλεύει, το ΝΒΑ, o Tζέιμς Χάρντεν, οι πάντες), οι Κινέζοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν. Τουναντίον, προσθέτουν κάθε μέρα και κάτι ακόμα στη λίστα με τους τρόπους 'τιμωρίας' της λίγκας. Και την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη τα παιχνίδια σε Ιαπωνία (τα πρώτα των Ρόκετς με τους δυο πρώην MVP της λίγκας στο ρόστερ και μαζί τα πρώτα των Ράπτορς, έπειτα από τους περυσινούς τελικούς) και Κίνα -όπου οι Λέικερς θα αντιμετωπίσουν τους Νετς, την Πέμπτη 10/10 στις 14.30.

Για να μη χαθείς, αυτό που έκανε ο Μόρεϊ ήταν να στηρίξει ένα κίνημα που είναι υπέρ της δημοκρατίας. Αλλά όπως εξήγησαν οι Ασιάτες που είναι αφεντικά ή χορηγοί του ΝΒΑ, αυτό που συμβαίνει στο Xoνγκ Κονγκ εδώ και μήνες είναι από τα ζητήματα που κάνουν 'τζιζ' γενικά -και άρα είναι προτιμότερο να μη τα ακουμπάς.

Η τελευταία θέλει τις Tencent (κολοσσός του Internet, που έδωσε 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο Αύγουστο για άλλα πέντε χρόνια digital streaming των αγώνων του ΝΒΑ), Vivo (κατασκευαστής smartphones και κύριος χορηγός του προγράμματος NBA Global Games) και CCTV (κρατικό κανάλι), να μη μεταδίδουν τα preseason παιχνίδια σε Ιαπωνία και Κίνα. Δηλαδή, μετά την 'αποβολή' των Ρόκετς από τα κανάλια τους (γενικά, για όλη τη σεζόν), 'απέβαλαν' και ό,τι θα γίνει στα NBA China Games και NBA Japan Games, ενώ επιφυλάχθηκαν για τη συνέχεια. Μια ενδιαφέρουσα (για τη συνέχεια) εξέλιξη ήταν πως πολλοί εξ αυτών που πληρώνουν το Tencent για να 'χουν πρόσβαση στα παιχνίδια του ΝΒΑ (500.000.000 πολίτες της χώρας είναι φαν της λίγκας) ζήτησαν τα λεφτά τους πίσω (από 2.80 έως 37 δολάρια, ανάλογα με το 'πακέτο').

Επιπροσθέτως, αν μπεις στο Alibaba και το JD.com ('γίγαντες' του ηλεκτρονικού εμπορίου) και προσπαθείς να βρεις επίσημα προϊόντα των Ρόκετς για να αγοράσεις, δεν θα σου βγει ένα λινκ.

Το ΝΒΑ έπαθε ό,τι έκανε στο 'νομοσχέδιο της τουαλέτας'

Το 'έγκλημα' του ΝΒΑ που έφερε αυτήν την 'τιμωρία' ήταν ότι η λίγκα συνέχισε να υποστηρίζει το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου των μελών της -ενώ παράλληλα προσπαθεί να κάνει διαχείριση της κρίσης. Αυτό διατείνεται μέχρι σήμερα ο κομισάριος Άνταμ Σίλβερ. Είναι αυτός που ενέκρινε το δελτίο Τύπου της λίγκας, στο οποίο χαρακτηρίζεται ως 'λυπηρό' τo tweet του Μόρεϊ. Και κάπως έτσι πήγε περίπατο η εθνική υπερηφάνεια για την ελευθερία έκφρασης που υποτίθεται πως απολαμβάνουν τα μέλη της λίγκας -και στην οποία στάθηκε ο Σίλβερ με νέες του δηλώσεις τα ξημερώματα.

Στα αρνητικά είναι ο πρότερος ανέντιμος βίος. Βλέπεις, το 2016 το ΝΒΑ είχε πάρει το NBA All Star Game από τη Σάρλοτ, λόγω ενός νομοσχεδίου της πολιτείας που επέτρεπε τις διακρίσεις εναντίον της κοινότητας LGBTQ.

Το νομοσχέδιο αυτό ήταν γνωστό ως HB2 και εναλλακτικά ως 'bathroom bill'. Ανέφερε πως οι transgenders όφειλαν να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες του γενετικού τους φύλου, σε δημόσια κτίρια της πολιτείας. Πολλές επιχειρήσεις καθυστέρησαν ή ακύρωσαν επιχειρηματικά πλάνα συνεργασίας με την πολιτεία, ενώ το ΝCAA τη διέγραψε από τη λίστα των περιοχών που φιλοξενούν events του πρωταθλήματος. Οι ζημιές από το 'εμπάργκο' είχαν φτάσει στα 4.000.000.000 δολάρια, σύμφωνα με τη Charlotte Observer.

Ο πρώην κυβερνήτης της Νορθ Καρολάινα, όπου ανήκει η Σάρλοτ, Πατ ΜακΚρόρι θύμισε το συμβάν, σχολιάζοντας 'βλέπω την υποκρισία σας. Το ΝΒΑ ήθελε να εμπλακεί στο εμπόριο της Νορθ Καρολάινα και τις εκλογές και δεν δέχεται το ίδιο από την Κίνα'. Ο Ρεπουμπλικάνος κατήγγειλε ότι το ΝΒΑ πήρε το All Star Game από τη Σάρλοτ 'γιατί έχανε χορηγούς. Αυτό ήταν κάτι που μου είχαν πει ξεκάθαρα'.

Αυτό λοιπόν, που ζει αυτήν την περίοδο το ΝΒΑ με την Κίνα θα έλεγες πως είναι και karma.

Όπως έγραψε το Yahoo!Sports 'στο τέλος της ημέρας με το ΝΒΑ ισχύει ό,τι με κάθε άλλη επιχείρηση του πλανήτη: θέλει τα λεφτά της Κίνας και την πρόσβαση στον πληθυσμό των 1.4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Θέλει να συνεχίσει να κάνει παιχνίδια εκεί, να πουλάει φανέλες και να μεταδίδονται παιχνίδια'.

Η 'αξία' του Τζέιμς Χάρντεν στην Ιαπωνία, παραμένει στο πικ της.
Η 'αξία' του Τζέιμς Χάρντεν στην Ιαπωνία, παραμένει στο πικ της. AP PHOTO/JAE C. HONG
Στη Saitama Super Arena, όπου θα γίνουν αγώνες και στους Ολυμπιακούς του 2020, δεν έπεφτε καρφίτσα.
Στη Saitama Super Arena, όπου θα γίνουν αγώνες και στους Ολυμπιακούς του 2020, δεν έπεφτε καρφίτσα. AP PHOTO/JAE C. HONG

Παρεμπιπτόντως, οι Ράπτορς νίκησαν τους Ρόκετς

Ενόσω λοιπόν, συμβαίνουν όλα αυτά η Ιαπωνία φιλοξένησε το πρώτο παιχνίδι, μεταξύ οργανισμών του ΝΒΑ, από το 2003. Οι Ρόκετς έπαιξαν με τους Ράπτορς, στη Saitama Super Arena, όπου θα γίνουν αγώνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Δηλαδή, εμφανίστηκαν στο ίδιο παρκέ, για πρώτη φορά μετά τους περυσινούς τελικούς, οι πρωταθλητές του ΝΒΑ και απέναντι τους είχαν το νέο παρεάκι των 'Ρουκετών' που έχει για πρωταγωνιστές τους Τζέιμς Χάρντεν και Ράσελ Ουέστμπρουκ (ειρήσθω εν παρόδω, εξέφρασαν τη διάθεση να είναι με την Team USA στους Αγώνες, του χρόνου). 

Ο Χάρντεν έδωσε το σόου του, ευστοχώντας στα έξι πρώτα σουτ, ενώ είχε 11/14 έως τους 34 πόντους, στους οποίους έφτασε σε 27 λεπτά. Στα 2' πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου (όταν η παρέα του προηγείτο 104-87) έγινε αλλαγή και δεν επέστρεψε έως το τέλος. Χωρίς αυτόν, προφανώς και η ζωή των Ράπτορς έγινε πιο εύκολη εξ ου και νίκησαν 134-129.

Στην πρεμιέρα ως 'Ρουκέτα' ο Ουέστμπρουκ είχε 13 πόντους σε 21 λεπτά. Σχολίασε 'δεν τα πήγα κι άσχημα, δυστυχώς όμως, δεν νικήσαμε κάτι που είναι πάντα ο στόχος. Ήταν ωραία όμως, δεδομένου ότι ήταν η πρώτη φορά και προτεραιότητα είναι να βρούμε ρυθμό'. To FanSide έγραψε δυο πράγματα για το πώς ήταν αυτή η πρώτη φορά του Ουέστμπρουκ -εν τω μεταξύ, έπειτα από μια ντουζίνα χρόνια, δεν έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα των Θάντερ. Χρησιμοποιήθηκε, σε πρώτη φάση, από τον Μάικ Ντ' Αντόνι, όπως ο Κρις Πολ πέρυσι. Μόνο που η συνήθεια είναι μεγάλο πράγμα και ενώ οι Ρόκετς, γενικά χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένο τρόπο στην επίθεση, ο νέος superstar έκανε ό,τι και ο Χάρντεν: έψαχνε την απομόνωση. Προς το παρόν κράτα ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να βρουν πώς θα χρησιμοποιήσει ο καθένας κατά τον καλύτερο τρόπο, τα χαρίσματα του, προς όφελος της ομάδας. "Η λογική λύση θα είναι να τρέξει περισσότερο το Χιούστον, να αυξήσει το ρυθμό και θα χρειαστεί να παίζει μακριά από την μπάλα ο Χάρντεν, πιο συχνά. Φάνηκε επίσης, να είναι x-factor η παρουσία του Θάμπο Σεφολόσα κοντά τους".

Να πάμε όμως, και στους πρωταθλητές. Ο Πασκάλ Σιακάμ έκανε double double (24 πόντοι, 11 ριμπάουντ), με τον Σερτζ Ιμπάκα να προσθέτει 18 πόντους, τον Φρεντ ΒανΒλιτ να δίνει 16 και τους Μαρκ Γκασόλ και Κάιλ Λόουρι να είναι εκτός. Nα δούμε όμως, και πώς συστήθηκε ένα νέο παιδί στον Καναδά.

Θα 'κλείσουμε' με κάποιους αριθμούς. Όπως για παράδειγμα τα 18/53 τρίποντα των Ρόκετς (είχαν και 28/43 δίποντα), τα 35 ριμπάουντ, τις 25 ασίστ, τα 13 κλεψίματα, τις 10 τάπες και τα 20 λάθη. Την πρώτη πεντάδα ανέλαβαν οι Τάκερ (20', 0/4 ριπ., 3 ριμπ. 1 ασίστ, 2 λάθη, 5 φάουλ), Καπέλα (20', 12 πόντοι, 4/7 διπ., 4/5 βολές, 6 ριμπ., 3 τάπες, 1 λάθος), Ουέστμπρουκ (21', 13 πόντοι, 3/4 διπ., 1/6 τριπ., 4/5 βολές, 2 ριμπ., 6 ασίστ, 1 κλεψ, 1 τάπα, 5 λάθη), Χάρντεν (27', 34 πόντοι, 6/7 διπ., 4/7 τριπ., 8/13 βολές, 2 ριμπ., 7 ασίστ, 1 κλεψ, 1 τάπα, 3 λάθη) και Γκόρντον (25', 12 πόντοι, 0/2 διπ., 4/5 τριπ., 4 ασίστ, 1 λάθος, 1 κλεψ, 1 τάπα).

Το Τορόντο ξεκίνησε με τους Ιμπάκα (22', 18 πόντοι, 7/9 διπ., 1/1 τριπ., 1/2 βολές, 5 ριμπ., 1 ασίστ, 3 λάθη), Σιακάμ (27', 24π., 5/10 διπ., 2/6 τριπ., 8/8 βολές, 11 ριμπ., 4 ασίστ, 5 λάθη), Ανουνόμπι (21', 7π., 2/4 διπ., 1/1 τριπ., 3 ριμπ, 2 ασίστ, 1 κλεψ, 3 λάθη), ΒανΒλιτ (28', 16π., 3/4 διπ., 2/6 τριπ., 4/4 βολές, 5 ριμπ., 5 ασίστ, 3 κλεψ., 2 λάθη) και Πάουελ (18', 14π., 3/6 διπ., 2/3 τριπ., 2/2 βολές, 2 ριμπ.). Όλοι μαζί είχαν 33/57 δίποντα, 12/32 τρίποντα, 32/38 βολές, 54 ριμπάουντ, 30 ασίστ, 15 κλεψίματα, 3 τάπες και 25 λάθη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK