Οι πιο ακριβοπληρωμένοι προπονητές του πλανήτη

Ο Γκρεγκ Πόποβιτς εργάζεται στους Σπερς από το 1996. Έκτοτε ο μέσος όρος της αξίας των συμβολαίων του ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια δολάρια, το χρόνο. Δες ποιοι τον ακολουθούν.

O Γκρεγκ Πόποβιτς είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής μπάσκετ σε όλον τον πλανήτη.
O Γκρεγκ Πόποβιτς είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής μπάσκετ σε όλον τον πλανήτη. AP PHOTO/MATT SLOCUM

O Γκρεγκ Πόποβιτς είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής στο ΝΒΑ και ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος κόουτς, στις αμερικανικές επαγγελματικές λίγκες, με αυτούς του NFL να καταλαμβάνουν τις περισσότερες θέσεις. Στην κορυφή της 'πυραμίδας' είναι ο Bill Belichick, των New England Patriots, ο οποίος κάθεται σε αυτόν τον πάγκο από το 2000 και ο μέσος όρος των συμβολαίων του είναι στα 12.000.000 δολάρια το χρόνο. Είναι και ο GM του οργανισμού, όπως και κάτοχος ουκ ολίγων ρεκόρ. Ένα είναι πως έχει κατακτήσει τα περισσότερα Super Bowls (6). Είναι και αυτός που είναι ενεργός για τα περισσότερα χρόνια -ασχολείται με αυτήν τη δουλειά από το 1975.

Στα του 'Pop' δουλεύει ως head coach των Σπερς από το 1996, εκτός από προπονητής είναι και ο πρόεδρος του οργανισμού και όπως και ο Μπέλιτσικ, απολαμβάνει τη μεγαλύτερη, σε διάρκεια, καριέρα στο ΝΒΑ, αλλά και σε όλες τις επαγγελματικές λίγκες των ΗΠΑ, καθώς έκανε εκκίνηση το 1973, ως ασίσταντ στην ομάδα της Αεροπορίας. Έχει πέντε δαχτυλίδια και το περασμένο καλοκαίρι υπέγραψε τριετή επέκταση. Ο μέσος όρος της αξίας των συμβολαίων του είναι ένα εκατομμύριο λιγότερα από τον πρώτο της λίστας.

Τον ακολουθεί ο Ντοκ Ρίβερς, των 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Βλέπεις, κάπως έπρεπε να τον πείσει ο Στιβ Μπάλμερ -ιδιοκτήτης των Κλίπερς- να πάρει τη δουλειά, το 2013. Υπό τις οδηγίες του, ο οργανισμός έχει έξι σερί σεζόν με θετικό ρεκόρ. Είναι περισσότερες από το σύνολο όσων είχε κάνει τα 37 προηγούμενα χρόνια της λειτουργίας του.

Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει αυτός που 'χει το καλύτερο ποσοστό νικών στην καριέρα του. Ο Στιβ Κερ κάθισε για πρώτη φορά στην πρώτη καρέκλα πάγκου το 2014. Για τους Ουόριορς. Έκτοτε μετρά 75.5%. Μπήκε στη σεζόν με 78.5%. Ο μέσος όρος της αξίας των συμβολαίων του είναι στα 9.5 εκατομμύρια δολάρια.

Δες λίγο τον πίνακα και συνεχίζουμε.

Ο Μάικ Σιζέφσκι είναι 72 χρόνων. Eπί 37 χρόνια κάνει την ίδια δουλειά, για τον ίδιο εργοδότη (Duke). Κόουτς έγινε το 1974 -ασίσταντ στο Indiana- και από το 1975 έως το 1980 ανέλαβε ως head την ομάδα του στρατού. Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί έχει περί τις 200 νίκες περισσότερες από κάθε άλλον κόουτς της Division I στο NCAA. Οι πέντε τίτλοι του είναι οι δεύτεροι περισσότεροι μετά εκείνους του Τζον Γούντεν (10). Μέσα στα χρόνια είχε ουκ ολίγες προτάσεις από οργανισμούς του ΝΒΑ, αλλά δεν μπήκε στον κόπο. Μπορείς να γυρίσεις στο ποσό που παίρνει και θα καταλάβεις το γιατί.

Μια θέση πιο κάτω είναι ο ομόλογος του στον πάγκο του Kentucky, Τζον Καλιπάρι, ο οποίος υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι 'δια βίου' συμβόλαιο, για 86 εκατομμύρια δολάρια -και εκτιμώμενο χρόνο τις 10 σεζόν. Με αυτόν προπονητή οι Wildcats έχουν νικήσει περισσότερα παιχνίδια από κάθε άλλο κολέγιο του έθνους. Η πρώτη πρόσληψη από το Kentucky έγινε το 2009. Ασχολείται με την προπονητική από το 1982 και είναι 60 χρόνων, πτυχιούχος μάρκετινγκ.

Η περίπτωση του Έρικ Σποέλστρα διαφέρει κάπως, αν σκεφτείς πως ανέβηκε τη 'σκάλα' από το πρώτο σκαλοπάτι στους Χιτ (υπεύθυνος των videos). Η πορεία άρχισε το 1995 και έγινε head coach το 2008. Τότε έγινε και ο πρώτος Ασιάτης-Αμερικανός πρώτος προπονητής. Μετά έγινε και δυο φορές πρωταθλητής. Το καλοκαίρι πήρε τετραετή επέκταση. Η λίστα ολοκληρώνεται με τον Ρικ Καρλάιλ, ο οποίος προέρχεται από τρεις σεζόν με αρνητικό ρεκόρ νικών. Το συμβόλαιο που έχει λήγει το 2023 και ο Λούκα Ντόντσιτς είναι ο λόγος που πιστεύει ότι θα τον... γυρίσει τον ήλιο. Eργάζεται στο Ντάλας από το 2008. Ως κόουτς πρωτοπληρώθηκε το 1989 (ασίσταντ στους Νετς).

News 24/7

24MEDIA NETWORK