Οι 'προσωπικοί λόγοι' του Ίρβινγκ χωρούν απαγορευμένο πάρτι

Μόνο ο Κάιρι Ίρβινγκ ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει στο μυαλό του και γιατί εξακολουθεί να λείπει από τους αγώνες των Μπρούκλιν Νετς επικαλούμενος 'προσωπικούς λόγους'. Εκτός κι αν ήθελε απλώς να παραβρεθεί στα γενέθλια της αδερφής του.

Ο Κάιρι Ίρβινγκ έπαιξε για τελευταία φορά με τους Νετς στις 5 Ιανουρίου. Έκτοτε απέχει για δικούς του λόγους
Ο Κάιρι Ίρβινγκ έπαιξε για τελευταία φορά με τους Νετς στις 5 Ιανουρίου. Έκτοτε απέχει για δικούς του λόγους AP PHOTO/ADAM HUNGER

Ο Κάιρι Ίρβινγκ είναι ένα άτομο με έντονες ανησυχίες και διαρκώς ψάχνει απαντήσεις σε κοσμογονικά ερωτήματα. Μεταξύ άλλων έχει αμφισβητήσει το σχήμα της Γης, έχει υποστηρίξει πως η προσσελήνωση του 'Apollo 11', εκείνο τον Ιούλη του '69, αποτελεί ένα μέγα ψέμα και ότι οι δεινόσαυροι δεν υπήρξαν ποτέ, άρα δεν εξαφανίστηκαν κιόλας. Ίσως ξέρει κάτι παραπάνω απ' όλους μας. Δεν αποκλείεται να έχει εξασφαλίσει μια εσωτερική πληροφόρηση, μια γνώση που μοιράζεται χωρίς φειδώ.

Πότε-πότε, βέβαια, αναιρεί κάποιες από τις απόψεις του αυτές, έχοντας προηγουμένως αποδεχθεί το λανθασμένο της κρίσεως του. Τοποθετώντας -πάντα και κύρια- στο πυρήνα των αναζητήσεών του τον άνθρωπο (για τον οποίο έχει νοιαστεί αποδεδειγμένα). Όπως τότε που έψαχνε τον Λεμπρόν Τζέιμς προκειμένου ν' απολογηθεί για τη σχεδόν εμμονική στάση που είχε επιδείξει απαιτώντας να φύγει από τους Καβαλίερς, διότι δεν άντεχε ν’ ακούει άλλο τις διδαχές του. Ασχέτως αν προ ολίγων εβδομάδων ομολόγησε ότι στους Νετς είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του που βλέπει ότι έχει έναν συμπαίκτη ο οποίος "μπορεί να βάλει αυτό το τελευταίο σουτ", εκθειάζοντας τον Κέβιν Ντουράντ για τον ηγετικό χαρακτήρα του κι εξαναγκάζοντας τον 'βασιλιά' ν' αποκριθεί ότι "με πλήγωσε όσο να 'ναι, διότι όλη την περίοδο που ήμουν εκεί το μόνο που ήθελα ήταν να είναι ο MVP του πρωταθλήματος".

Αυτός όμως είναι ο 'Uncle Drew' και δεν θα ξαναβαπτιστεί λίγο πριν από τα 29 του. Ανάλογα έπραττε στους Σέλτικς, αποτυγχάνοντας να ενσωματωθεί στο νεανικό σύνολο του Μπραντ Στίβενς που έπαιζε καλύτερα όταν έλειπε. Είναι, άλλωστε, ένας τύπος που "δεν κάνει πράγματα by the book", κατά τον Τζακ Μαλόνεϊ του CBS Sports. Προτιμά να ενεργεί πάντα έξω από τις νόρμες, θυμιατίζοντας, διότι έτσι αισθάνεται, στο 'Garden', για να διώξει την αρνητική ενέργεια, και να λέει ότι πιστεύει δίχως να τον νοιάζουν οι συνέπειες. Αρνούμενος μεταξύ άλλων να συνδιαλέγεται με τους δημοσιογράφους, εξοργίζοντας τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ, μια και "δεν σε πληρώνουν με 40 εκατομμύρια μόνο για να παίζεις μπάσκετ".

Ο Ροντ Στρίκλαντ, ο καλύτερος πασέρ του 1998 και νονός του Ίρβινγκ, ένας άνθρωπος που βοήθησε στην ανατροφή του μετά το θάνατο της μητέρας του Ελίζαμπεθ (μισή Ινδιάνα, αλλά υιοθετημένη από μια λιθουριανή οικογένεια του Σιάτλ) όταν ήταν τεσσάρων, έχει αποπειραθεί αρκετές φορές να τον δικαιολογήσει, διότι βλέπει πως "ο Κάιρι είναι διαφορετικός". Πιθανόν λόγω του περιβάλλοντος που μεγάλωσε και των καταβολών. "Ξέρω την οικογένειά του και από πού προέρχεται. Μπορείς να τον δεις να παίζει και να πεις ότι όντως είναι διαφορετικός. Σκέφτεται αλλιώς κι αυτό δεν αρέσει στον κόσμο".

Τι συμβαίνει, παρόλα αυτά, όταν όλη αυτή η συμπεριφορά έχει επίπτωση σ' έναν ολόκληρο οργανισμό; Γιατί ο Ίρβινγκ των 27.1 πόντων (με 50.4% εντός πεδιάς), των 6.1 ασίστ και των 5.3 ριμπάουντ στα πρώτα 7 ματς απέχει από τους τελευταίους αγώνες του Μπρούκλιν 'για προσωπικούς λόγους'. Αγώνες που οι Νετς χάνουν (δύο ήττες στους τελευταίους τέσσερις), με συνέπεια το συνολικό 6-6 στην εκκίνηση της σεζόν του ΝΒΑ, παρά το 122-116 επί των Νάγκετς. Τούτη είναι η μόνιμη εξήγηση που παρέχουν οι άνθρωποι της ομάδας στα media από την ημέρα που ο κορυφαίος πρωτοεμφανιζόμενος του 2012 και 6 φορές all star επέλεξε να τεθεί, αυτοβούλως, εκτός δράσης χάνοντας για αρχή το εντός έδρας ματς με τους Σίξερς. Είχε προηγηθεί η εισβολή των τραμπούκων οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο και κάμποσοι έσπευσαν να δικαιολογήσουν την απουσία του ως μια μορφή ατομικής διαμαρτυρίας απέναντι στην εξουσία και στην έλλειψη ισότητας στην αμερικανική κοινωνία.

Θα στεκόταν ως μια πιθανή εκδοχή, σε περίπτωση που δεν είχε παρατείνει την άδεια του στις αναμετρήσεις με τους Γκρίζλις στο Μέμφις και με τους Θάντερ στη Νέα Υόρκη. Ο Ίρβινγκ δεν είχε φροντίσει να ενημερώσει καν τους προϊσταμένους τους για την απροσδόκητη απόφασή του και εξέθεσε τον κόουτς Στιβ Νας, διότι όταν κλήθηκε να εξηγήσει στους ρεπόρτερ τι είχε μεσολαβήσει αυτός κατέβασε ενοχικά το κεφάλι. "Δεν ξέρω, μόλις το έμαθα", αποκρίθηκε. "Του έστειλα ένα μήνυμα πριν από μισή ώρα, αλλά δεν έχω λάβει απάντηση".

Έκτοτε καθένας που ερωτάται επιχειρεί να τον προστατεύσει. Ο Κέβιν Ντουράντ δεν θα 'μενε απ' έξω. "Δεν θα μιλήσω για τον Κάιρι. Θ' αφήσω τον ίδιο να το κάνει για τον εαυτό του. Είμαι σίγουρος πως θα τον δούμε σύντομα μετά την επιστροφή του. Τον υποστηρίζουμε στο 100% και προσευχόμαστε για το καλύτερο". Ο Νας, που δεν τον είχε ούτε στον αγώνα της Τρίτης με τους Νάγκετς και δεν τον υπολογίζει τουλάχιστον ως το τέλος της εβδομάδας (Νικς, Μάτζικ), επανήλθε λέγοντας πως "δεν ανησυχώ μήπως ο Κάιρι χάσει το ρυθμό του. Είναι ένας λαμπρός παίκτης και όταν γυρίσει, δεν θα του χρειαστεί πολύς καιρός για να είναι ο εαυτός του". Επειδή πάντως δεν γνώριζε το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής του αρκέστηκε στο μετέωρο "όταν γυρίσει", ξεκαθαρίζοντας ότι "θα κρατήσω ιδιωτική όλη την επικοινωνία μεταξύ του Κάι και του οργανισμού".

Στο πάρτι γενεθλίων της αδερφής του άνευ μάσκας, πιθανό το πρόστιμο

Την πολυπλοκότητα του ζητήματος διόγκωσε ο ίδιος ο Ίρβινγκ, δίνοντας το 'παρών' στην οικογενειακή (και όχι μόνο) μάζωξη για τα 30α γενέθλια της αδερφής του Έιζια, που συμπίπτουν μ' αυτά του πατέρα του Ντρέντερικ στις 12/1. Ο αστέρας των Νετς ήταν σε γνωστό κλαμπ του Νιού Τζέρσει δίχως μάλιστα να έχει καλύψει τη μύτη και το στόμα του με προστατευτική μάσκα και καταπατώντας απερίσκεπτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, την ώρα που το νέο κύμα του κορονοϊού επιτίθεται και ανατρέπει το καλεντάρι με αναβολές αγώνων και λήψη επιπλέον μέτρων (υποχρεωτική χρήση μάσκας σε πάγκο και αποδυτήρια, απαγόρευση ομαδικών πανηγυρισμών, απαγόρευση εξόδου από το ξενοδοχείο, κλπ) από τη λίγκα.

Ο Ίρβινγκ είναι ούτως ή άλλως εκ των 'ανταρτών' της Ένωσης των παικτών διαφωνώντας ανοικτά με τις πρακτικές του κομισάριου-κυβερνώντων, αλλά η στάση του γεννά αναπόφευκτες εκδοχές για την απουσία του από τις δραστηριότητες των Νετς. Δεν προκάλεσε, οπότε, εντύπωση το γεγονός πως το ΝΒΑ μπήκε στη διαδικασία να ερευνήσει τη διαγωγή του για να πράξει αναλόγως (πρόστιμο ανώτερο των 400.000 δολαρίων που προκύπτει βάσει συμβολαίου για κάθε απουσία του που οφείλεται σε παραβίαση ων κανόνων), καθώς διέρρευσε πως ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Άρα θα πρέπει να μπει σε απομόνωση για το επόμενο διάστημα.

Ούτε πλέον ακούγεται παράλογο πως οι επικεφαλής των Νετς αρχίζουν να «ερεθίζονται», αν όχι να ενοχλούνται σφόδρα, από την υποτυπώδη επαφή που διατηρούν με τον Ίρβινγκ, παρόλο που αρχικά έδειξαν ξεκάθαρη διάθεση να τον καλύψουν, να υποβαθμίσουν το θέμα και να του παράσχουν το χρόνο που έχει ανάγκη για να βρει ξανά τις ισορροπίες του.

Ύστερα από την τροπή που έριξε λάδι στη φωτιά, η ανακοίνωση που εξέδωσαν, με την υπογραφή του GM Σον Μαρκς, άφησε να εννοηθεί ότι ο 28χρονος πόιντ γκαρντ έχει την υποχρέωση να διευκρινίσει τι έχει στο κεφάλι του και τον κρατά μακριά από τα γήπεδα. Ειδάλλως θα ‘ναι αναπόφευκτο οι δύο πλευρές να επαναπροσδιορίσουν την επαγγελματική σχέση τους. Μια σχέση, μην ξεχνάμε, αξίας 135 εκατομμυρίων δολαρίων, μια σχέση με στόχο το πρωτάθλημα!


News 24/7

24MEDIA NETWORK