Οι στόχοι Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού έβγαλαν μάτια

Ήταν μεταγραφικοί στόχοι Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Άλεξ Πόιθρες (για τη Ζενίτ) και Τζόρνταν Λόιντ (για τον Ερυθρό Αστέρα) έλαμψαν στην 2η αγωνιστική της Euroleague. Όλες οι σημειώσεις του Γιάννη Φιλέρη από την δεύτερη αγωνιστική της Ευρωλίγκας

Ο Κόρεϊ Χίγγινς κερδίζει τη μάχη από τον Άλεξ Πόιθρες. Συνήθως γινόταν το αντίθετο...
Ο Κόρεϊ Χίγγινς κερδίζει τη μάχη από τον Άλεξ Πόιθρες. Συνήθως γινόταν το αντίθετο...

Δυο από τους παίκτες που πρωταγωνίστησαν το καλοκαίρι στις μεταγραφικές αναζητήσεις Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού έκαναν πράγματα και θαύματα στην 2η αγωνιστική της Euroleague. Ο Άλεξ Πόιθρες ήταν μαζί με τον Κέβιν Πάνγκος οι δυο κορυφαίοι στον θρίαμβο της Ζενίτ κόντρα στην Μπαρτσελόνα, ενώ ο Τζόρνταν Λόιντ σάρωσε την άμυνα της Μπασκόνια για λογαριασμό του Ερυθρού Αστέρα με 30 πόντους και 34 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Αμφότεροι είχαν προταθεί στις δυο ελληνικές ομάδες. Ο Πόιθρες ήταν ένας από τους πάουερ φόργουορντ που κοίταξε αρκετά ο Ολυμπιακός (υπήρξε και ενδιαφέρον του ΠΑΟ, μάλλον όμως σε φιλολογικό επίπεδο). Συμπαίκτης του Άαρον Χάρισον στη Γαλατάσαραϊ είχε κάνει μια πολύ καλή σεζόν στην Τουρκία, ήταν βέβαιο ότι θα μετακομίσει σε κάποια ομάδα της μεγάλης διοργάνωσης και η Ζενίτ της Αγίας Πετρούπολης ήταν αυτή που του έδωσε, εν τέλει, τη φανέλα της. Οι 'ερυθρόλευκοι' συζητούσαν καιρό μαζί του, όμως μετά την παραμονή και του Σάσα Βεζένκοφ στην ομάδα προτίμησαν να στραφούν στη λύση του Λιβιό Ζαν Σαρλ.

Εναντίον της Μπαρτσελόνα ο Πόιθρες έδωσε ρεσιτάλ (16π-11ρ, 22β στο σύστημα αξιολόγησης) έχοντας να αντιμετωπίσει όχι κάποιον τυχαίο, αλλά τον Μπράντον Ντέιβις. Οι ασίστ του Κέβιν Πάνγκος κατέληγαν συνήθως στα χέρια του, ο ίδιος μάζευε ριμπάουντ, με αποτέλεσμα ορισμένα εντυπωσιακά καρφώματα.

Η Ζενίτ του Τσάβι Πασκουάλ (και του Μάνου Παπαδόπουλου) μετράει δυο μεγάλες νίκες. Μία επί της Εφές στην Κωνσταντινούπολη και αυτή εναντίον της Μπαρτσελόνα, άρα έχει από τώρα επιβεβαιώσει τις υψηλές φιλοδοξίες της, καθώς έχει βρει γρήγορα χημεία. Σίγουρα έριξε χρήμα στις μεταγραφές, όχι όμως όσο νομίζουμε.

Οι κινήσεις ήταν στοχευμένες, εμπιστεύτηκε παίκτες με εμπειρία από τη Euroleague, όπως ο Κέι Σι Ρίβερς, ο Μπίλι Μπάρον, ο Αρτούρας Γκουντάιτις (προσβλήθηκε από κορονοϊό, όπως και ο Όστιν Χόλινς) και κυρίως ο Κέβιν Πάνγκος που παίζοντας στην Αγία Πετρούπολη θέλει να ξαναγίνει ένας από τους κορυφαίους πόιντ γκαρντ της διοργάνωσης. Στην Μπαρτσελόνα τραυματίστηκε και εξαφανίστηκε. Εναντίον των Καταλανών την Παρασκευή έδωσε ρεσιτάλ και ήδη μετά από δυο ματς έχει μέσο όρο 19 πόντους και 4.5 ασίστ. Οι μάχες με τον Νικ Καλάθη ήταν συγκλονιστικές και στο τέλος ο Καναδός πήρε το αντιαθλητικό φάουλ του Νικ, καθαρίζοντας το ματς για τους Ρώσους.

Η 'τριαντάρα' του Τζόρνταν Λόιντ

Στον Τζόρνταν Λόιντ είχε φτάσει κοντά ο Παναθηναϊκός. Ο 27χρονος Αμερικανός γκαρντ είχε κάνει μια καλή σεζόν πέρσι με τη Βαλένθια (κορυφαίο του ματς μέσα στο ΟΑΚΑ όταν σημείωσε 27 πόντους και έδωσε 8 ασίστ και 41 βαθμούς στο index) αλλά οι 'πράσινοι' επικεντρώθηκαν από ένα σημείο και μετά στην απόκτηση του Νεμάνια Νέντοβιτς. Ο Λόιντ βρήκε δουλειά στο Βελιγράδι και στον Ερυθρό Αστέρα. Εναντίον της Μπασκόνια 'εξερράγη' σημειώνοντας 30 πόντους (τους περισσότερους που έχει πετύχει στην Euroleague στην σύντομη καριέρα του) και μάλλον θα αναδειχθεί και MVP της αγωνιστικής. Ήδη είναι πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης (μ.ο 22.5π) και μαζί με τον Λάνγκστον Χολ (11 ασίστ την Παρασκευή) του Προμηθέα έχει φτιάξει ένα αμερικάνικο δίδυμο για τη σερβική ομάδα.

Ο Αστέρας (με προπονητή τον Σάσα Ομπράντοβιτς) έκανε μια εμφατική νίκη κόντρα στην Μπασκόνια (στην πρεμιέρα είχε επικρατήσει της Ρεάλ) και παρότι ο Ρόκας Γκεντράιτις είχε 6/11 τρίποντα και 26 πόντους, δεν ανησύχησε σχεδόν καθόλου. Και πώς να γίνει κάτι τέτοιο όταν είχε 52% τρίποντα. Όχι ένας παίκτης. Όλη η ομάδα μαζί...

Η σοβαρότητα του Μιλάνου

"Η διαφορά μας είναι η σοβαρότητα που δείχνουμε πλέον. Όταν περνάμε με 7-10 πόντους, δεν χάνουμε τη διαφορά. Κερδίζουμε..." μας έλεγε πρόσφατα ο Χρήστος Σταυρόπουλος για την εφετινή Αρμάνι. Έχει δίκιο. Η ομάδα του Έτορε Μεσίνα δεν έχει ακόμη βγάλει μάτια, είναι όμως εδώ και καιρό σε φουλ-δράση και το ρόστερ της μπορεί να σε τρομάξει. Η Βιλερμπάν άντεξε αρκετά, είναι σκληρό καρύδι (και ο Παναθηναϊκός πρέπει να το έχει σοβαρά υπ' όψιν για τον αγώνα της Τρίτης) όμως η υπεροπλία του Μιλάνου και η δυνατότητά του να εμφανίζει κάθε φορά και ένα διαφορετικό πρωταγωνιστή είναι δεδομένη. Αυτή τη φορά ήταν ο Σέιβον Σιλντς που σκόραρε περισσότερο απ' όλους.

Η Αρμάνι έρχεται να παίξει την ερχόμενη Τετάρτη κόντρα στον Ολυμπιακό. Θα βάλει ένα πραγματικά πολύ δύσκολο τεστ στους 'ερυθρολεύκους', αφού είναι πράγματι μια ομάδα πρώτης γραμμής, με πολλές λύσεις, με εμπειρία και ποιότητα που ξεχειλίζουν από μια πολύ ποιοτική δωδεκάδα

Ξέρει ο Τρινκιέρι (και ο Μπόλντγουιν)

Έχασε στην πρεμιέρα στην παράταση από το Μιλάνο. Θα μπορούσε να 'χε κερδίσει, αν ο Γουέιντ Μπόλντγουιν ευστοχούσε στο τέλος στο τρίποντο που επιχείρησε. Η Μπάγερν πάντως σε αντίθεση με τα προγνωστικά που την ήθελαν ένα σκαλί πιο κάτω δείχνει ανανεωμένη και αρκετά δυνατή για να διεκδικήσει ακόμη και θέση στα πλέι οφ. Ο Αντρέα Τρινκιέρι είναι από τους προπονητές που τους αρέσει να αναλαμβάνουν ρίσκα και δεν είπε 'όχι' στην πρόκληση να χτίσει από την αρχή μια νέα ομάδα.

Η εύκολη επικράτησή της κόντρα στην Άλμπα (με 90-72) μέσα στο Βερολίνο είναι ένα δείγμα των ικανοτήτων της βαυαρικής ομάδας, που είχε ωραίες στιγμές σε ολόκληρο το σαραντάλεπτο. Πολύ ευχάριστο μπάσκετ στο μάτι, όπως παίζουν όλες οι ομάδες του Τρινκιέρι.

Στην Μπάγερν αρχίζει πλέον να παίζει σπουδαίο μπάσκετ και ο Μπόλντγουιν. Ήταν αναμενόμενο ότι στη δεύτερη χρονιά του στην Euroleague ο πρώην πόιντ-γκαρντ του Ολυμπιακού θα ήταν καλύτερος. Στα δυο πρώτα ματς έχει παίξει κατά μέσο όρο 29 λεπτά (16π και 4 ασ, ο απολογισμός του). Τα αθλητικά του προσόντα δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ. Το να διαβάζει το παιχνίδι δεν του ήταν εύκολο, προερχόμενος από την G-League όπου όλα μοιάζουν με προπόνηση. Στο Μόναχο έχει βρει ένα πολύ καλό περιβάλλον για να εξελιχθεί σε top prospect γκαρντ ευρωπαϊκού επιπέδου και ένα καλό δάσκαλο όπως ο Ιταλός προπονητής.

Τα πόδια του Πρίντεζη

Η εμφάνιση του στην πρεμιέρα ήταν προβληματική. Όμως κόντρα στον Παναθηναϊκό ο Γιώργος Πρίντεζης έδειξε ότι παραμένει ένα κεντρικό σημείο αναφοράς για τον Ολυμπιακό. Εντάξει δεν είναι και τυχαίος: 311 αγώνες μετράει στην κορυφαία διοργάνωση στην οποία εξακολουθεί να έχει μια μοναδική ικανότητα. Το footwork του 35χρονου άσου πρέπει να διδάσκεται σε όλους τους ψηλούς. Το παιχνίδι του στο ποστ έχει τελειοποιηθεί στη διαδρομή του χρόνου και δεν έχει ταίρι σε όλη την Ευρώπη.

Ο νεαρότερος Κώστας Μήτογλου και ο Μπεν Μπεντίλ πρέπει να δουν το βίντεο για να δουν πως τους κατανίκησε με πλάτη στο καλάθι, βάζοντας τα θεμέλια για την επικράτηση του Ολυμπιακού στο πρώτο αιώνιο ντέρμπι της σεζόν.


News 24/7

24MEDIA NETWORK