Οι Τάουνς και Εμπιίντ θα δέρνονταν ακόμα αν δεν υπήρχαν τα πρόστιμα

Τα κεφαλοκλειδώματα των Καρλ Άντονι Τάουνς και Τζόελ Εμπιίντ χαρακτηρίστηκαν ως 'καβγάς' από το ΝΒΑ. Και ήταν. Με τα πρόστιμα και τις τιμωρίες που επιβάλλονται, ώστε να διαφυλάσσεται η εικόνα της λίγκας και το στραβοκοίταγμα μπορεί να στοιχίσει.

Για τα δεδομένα του ΝΒΑ -με focus στα πρόστιμα για τους τσακωμούς- αυτό που έγινε μεταξύ των Εμπιίντ και Τάουνς ήταν καβγάς.
Για τα δεδομένα του ΝΒΑ -με focus στα πρόστιμα για τους τσακωμούς- αυτό που έγινε μεταξύ των Εμπιίντ και Τάουνς ήταν καβγάς. AP PHOTO/MATT ROURKE

Έντεκα ήταν τα παιχνίδια του ΝΒΑ που διεξήχθησαν τα ξημερώματα. Μεταξύ τους ήταν και το 116-105 των Σέλτικς επί των Μπακς. Δηλαδή, η πρώτη συνάντηση των οργανισμών, μετά τους περυσινούς ημιτελικούς της Ανατολής. Τα 'Ελάφια' κυριάρχησαν απόλυτα σε κάθε σημείο του γηπέδου στο πρώτο ημίχρονο, όταν ήταν ασταμάτητοι απέναντι στην άμυνα των 'Κελτών' με αλλαγές, όπως έπαιρναν κάτι από όλους τους παίκτες έως το +16 της ανάπαυλας. Μετά ήλθε η κατάρρευση. Αποτυπώθηκε στους 47 πόντους του β' μισού.

Όσα κάναμε σε αυτό το διάστημα ανησυχούν” ομολόγησε ο Μάικ Μπουντενλχόζερ, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει αν το πρόβλημα ήταν η άμυνα ή η επίθεση. Ήταν τα πάντα. Οι παίκτες του έπαθαν πλημμύρα, με χαρακτηριστικά τα 5/23 τρίποντα που έδωσαν χώρο για τρέξιμο και άνετα σουτ στη Βοστώνη, η οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν είχε δυο starters διαθέσιμους (Τζέιλεν Μπράουν, Ενές Καντέρ).

Η Βοστώνη βέβαια, έκανε και κάτι άλλο, στο οποίο εστίασε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. “Γέμισε τη ρακέτα και μας έδωσε ελεύθερα σουτ”. Τα οποία δεν μπήκαν. Ο Greek Freak είχε 22 πόντους, με 8/13 σουτ (είχε 6/10 βολές, δυο airball από τη γραμμή σε μια επίσκεψη, με την ομάδα του να μετρά συνολικά 15/24), 14 ριμπάουντ και 5 ασίστ και είδε τον Κέμπα Ουόκερ να γίνεται ο man of the game, με 32 πόντους, που αφορούσαν και μεγάλα καλάθια στην τέταρτη περίοδο. “Ήταν η δεύτερη φορά φέτος που ήμασταν εξαιρετικοί για 24 λεπτά. Τώρα πρέπει να φτάσουμε στα 48” ομολόγησε ο Ουέσλι Μάθιους, ο οποίος μαζί με τον Μπλέντσο και τον Λόπεζ (βλ. τρεις starters) είχαν 6/24 σουτ, μηδενική δημιουργία μετά την ντρίμπλα και κατά συνέπεια αδυναμία να βοηθήσουν τον Γιάννη ή τον Κρις Μίντλετον να γίνουν πιο αποτελεσματικοί.

Aυτή ήταν η δεύτερη ήττα των Μπακς σε τέσσερα ματς, ρεκόρ που τους κατατάσσει στην 5η θέση της Ανατολής. Στην πρώτη είναι οι Σίξερς. Βασικά, οι Σίξερς έχουν προς το παρόν το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ. Μετά το 117-95 επί των Γουλβς έφτασαν στο 4-0. Εκεί θα πήγαινε η Μινεσότα, αν δεν έχανε. Ομολογουμένως, η συνάντηση των ηγετών αυτών των ομάδων είχε ένα κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πριν καν δοθεί το τζάμπολ. Βοηθούσε και η προϊστορία (μη βιάζεσαι). Η αλήθεια είναι πως δικαίωσαν τις προσδοκίεςο. Αν αναζητήσεις πληροφορίες για το παιχνίδι στο διαδίκτυο, θα πέσεις κατ' αρχάς πάνω σε αυτό.

Πώς εξελίχθηκε η -ας πούμε- φάση

Στην τρίτη περίοδο και ενώ η Φιλαδέλφεια προηγείτο 77-55 (θέλω να σου πω ότι δεν 'σφάζονταν' κορμιά) και ήταν στο transition, οι κάμερες εστίασαν στο backround της φάσης. Εκείόπου είχαν πιαστεί στα χέρια οι Τζόελ Εμπίιντ και Καρλ Άντονι Τάουνς. Προφανώς και αποβλήθηκαν (κάτι που δεν ίσχυσε και για τους Τζεφ Τιγκ, Μπεν Σίμονς και τους διαφόρους άλλους που έσπευσαν να χωρίσουν τα 'βουνά'). Ο Σίμονς, στο τσακίρ κέφι, έκανε και ένα κεφαλοκλείδωμα.

Ο Eμπίιντ συνέχισε την ιστορία στο Instagram, όπου έγραψε πως μεγάλωσε μεταξύ λιονταριών και αυτό το βράδυ τον προκάλεσε μια γάτα. Ενέπλεξε στην ιστορία και τον Τζίμι Μπάτλερ -τύπο με τον οποίον έχουν παίξει και ο Τάουνς και ο Εμπίιντ-, ο οποίος είχε απαιτήσει ανταλλαγή από τους Γουλβς -λόγω Τάουνς- και πήγε στους 76ers -όπου ήταν το 'alpha dog' ο Εμπιίντ. Σημείωσε και ότι “είχα τη μάνα του όλο το βράδυ να υψώνει το μεσαίο δάχτυλο”.

Η απάντηση του Τάουνς ήλθε μέσα σε λίγα λεπτά. Άρχισε με το All Bark & No Bite. Μετά, ενημέρωσε πως δεν είναι η (καταλαβαίνεις τι) κανενός και στο κολάζ των φωτογραφιών που εμφάνισε, υπήρχε μια του Εμπίιντ να κλαίει μετά τον αποκλεισμό από τους ημιτελικούς της Ανατολής, πέρυσι.

Παρεμπιπτόντως, αν προσέξεις στο video ο Τάουνς φαίνεται να κινεί τις διαδικασίες με χτύπημα στον Εμπίιντ, πριν το ρίξουν στην πάλη. Αμφότεροι περιμένουν να μάθουν πόσους αγώνες θα 'φάνε' ως τιμωρία, όπως περιμένουν και όσοι άλλοι ενεπλάκησαν να ενημερωθούν για τις ποινές τους.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος τσακωμού

Τώρα να σου πω ότι εξεπλάγη κάποιος που τσακώθηκαν αυτοί οι δύο, θα σου πω ψέματα. Περισσότερο επρόκειτο για μια κατάσταση που όλοι περίμεναν πως θα συμβεί κάποτε, από την πρώτη φορά που βρέθηκαν στο ίδιο παρκέ. Ήταν στις 16/11 του 2016. Έκτοτε έχουν συμβεί διάφορα. Θα τα δούμε με τη βοήθεια του CBSSports.

Την ιστορία του Εμπίιντ φαντάζομαι τη γνωρίσεις. Αν όχι, μπορείς να διαβάσεις πώς από τη γνωριμία του με το σπορ πριν επτά χρόνια, έφτασε να είναι μεταξύ των καλύτερων. Εδώ κράτα ότι επιλέχθηκε στο Νο3 του 2014 NBA Draft και λόγω τραυματισμών πέρασε εκτός τις δυο πρώτες σεζόν. Εξ ου και συνάντησε για πρώτη φορά τον Τάουνς το Νοέμβρη του 2016, όταν ακόμα προσπαθούσε να μάθει ποιος είναι και τι θέλει από την καριέρα του. Ώσπου έγινε αυτό.

Θα σκεφτείς πως ο Τάουνς είχε τη δική του ατζέντα, οπότε ας πούμε ότι καλώς έκανε ό,τι έκανε. Λαμπρά. Πάμε τώρα, στην 3η ημέρα του Γενάρη, του έτους 2017, όταν ο Εμπιίντ είχε πατήσει λίγο καλύτερα στα πόδια του και στο ΝΒΑ, με τους Σίξερς να επικρατούν 93-91. Μεταξύ όσων έκανε ο Αφρικανός σταρ των Σίξερς ήταν να πάει για βολή, μετά το 'ταυ' που είδε ο Τάουνς -και χειροκρότησε ο Εμπίιντ.

Το βρίσκεις και αυτό φυσιολογικό; Από αυτά που συμβαίνουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, σε όλα τα γήπεδα; Θαυμάσια. Πάμε στο exhibit #3. Στις 13/12 του 2017 ο Εμπιίντ έκανε στον Τάουνς, ό,τι του είχε κάνει στην πρώτη τους φορά.

Αν σκέφτεσαι πως εντάξει, δεν έγινε -πάλι- κάτι τραγικό, θα ήθελα να σε διακόψω. Βλέπεις, μετά το ματς ήταν η πρώτη φορά που ο Εμπίιντ χαρακτήρισε 'γάτα' τον Τάουνς.

Ο σταρ των Γουλβς δεν εκτίμησε το σχόλιο και δεν δίστασε να ενημερώσει για τη δυσαρέσκεια του, γράφοντας στο post 'η λεζάντα είναι το ίδιο σκουπίδι με την ποιότητα της φωτογραφίας σου', με τον Εμπίιντ να του απαντά 'είναι καλύτερης ποιότητας από την άμυνα σου'. Είχε τελειώσει με 28 πόντους (50% στα σουτ), με τους 76ers να είναι οι νικητές.

Από τότε έως τη σήμερον ημέρα μεσολάβησε η 'προδοσία' του Μπάτλερ, που ζήτησε να φύγει από τους Γουλβς γιατί είχε εκνευριστεί με τους νέους παίκτες -η λίστα άρχιζε με το όνομα του Τάουνς. Διάλεξε τους Σίξερς του Εμπιίντ, με τους Κόβινγκτον και Σάριτς να κάνουν την αντίθετη διαδρομή. Θέλω να σου πω ότι η απέχθεια του Τάουνς είχε μεταφερθεί στον Μπάτλερ -συν του ότι η Φιλαδέλφεια ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τη Μινεσότα, που ό,τι και αν έκανε εκείνος, προκοπή δεν θα έβλεπε. Τα ξημερώματα δεν φάνηκε να υπάρχει κάτι περίεργο στον αέρα, έως την έκρηξη. Ο Τάουνς είχε σταματήσει με ένα σύνηθες φάουλ τον Εμπιίντ στην τρίτη περίοδο. Δεν ήταν τόσο κλασικός ο τρόπος που τον αναχαίτισε λίγο αργότερα, με συνέπεια να γίνει ό,τι έγινε. Που για το ΝΒΑ ήταν χαμός.

Tα πρόστιμα βοηθούν τα νεύρα να καλμάρουν

Yπάρχουν πρόστιμα που συγκρατούν τους παίκτες, από το να ξεχυθούν -και μεταξύ άλλων να 'χαλάσουν' την εικόνα του ΝΒΑ. Πρόστιμα υπάρχουν για τις τεχνικές ποινές (ξεκινούν από 2.000 και φτάνουν έως 5.000 δολάρια και έναν αγώνα), για τις αποβολές (2.000 η πρώτη και +2 για κάθε επόμενη) όπως και για τα σχόλια για τους διαιτητές (15.000 για την πρώτη παράβαση) -ή τους τσακωμούς με τους ρεφ (25.000 δολάρια). Ένα από τα πιο σεβαστά fines ήταν τα 170.000 δολάρια που 'χε χρεωθεί ο CJ McCollum το 2017, επειδή εγκατέλειψε τον πάγκο της ομάδας του κατά τη διάρκεια διαπληκτισμού, στην preseason.

Για όποιον συμπληρώνει συγκεκριμένο αριθμό τεχνικών ποινών υπάρχει επίσης πρόστιμο, που αντιστοιχεί στο 1/145 του ετήσιου μισθού του (πριν το 2016 ήταν το 1/110). Ο Ντουάιτ Χάουαρντ είχε φτάσει στη σεζόν 2017-18, στα 16 'ταυ'. Έδωσε 162.000 δολάρια (του συμβολαίου των 23.5 εκατομμυρίων που είχε με τους Χόρνετς).

Για 'χρεώσεις' μεγαλύτερες των 50.000 δολαρίων, η ένωση των NBAers μπορεί να καταθέσει διαμαρτυρία, εκ μέρους του μέλους της και να πάει την υπόθεση σε ανεξάρτητο δικαστή. Συνήθως αυτή η οδός καταλήγει σε μείωση του πρόστιμου. Όσα μαζεύει το ΝΒΑ από αυτήν τη διαδικασία πηγαίνουν σε φιλανθρωπίες, όπως αναφέρει η συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ του ΝΒΑ και του ΝΒΡΑ (ένωση παικτών). Στην ουσία, τα μισά πηγαίνουν στο ΝΒΑ για να τα δώσει στους επίσημους συνεργάτες φιλανθρωπικών εκδηλώσεων και τα άλλα μισά πηγαίνουν στο ΝΒΡΑ, που έχει το δικό του ίδρυμα. Ο τιμωρημένος παίκτης δεν μπορεί να δώσει το πρόστιμο στο ίδρυμα της αρεσκείας του -για λογιστικούς και ηθικούς λόγους.

Πριν σε αφήσω, να σου πω ποιοι έδωσαν πέρυσι τα περισσότερα λεφτά σε πρόστιμα, από την ατελείωτη λίστα (1024 παίκτες πλήρωσαν 3.270.000 δολάρια). O Κρις Πολ πλήρωσε 551.781 δολάρια, ο Σερτζ Ιμπάκα 458.275 και ο Ράσελ Ουέστμπρουκ 322.891, με τον Νίκολα Γιόκιτς να πληρώνει 228.691 και τον Ντρέιμοντ Γκριν 220.480. Φέτος, μέχρι σήμερα έχουν μοιραστεί πρόστιμα 146.000 δολάρια, σε 39 παίκτες (τα 72.000 για τεχνικές ποινές). Ο Πάτρικ Μπέβερλι πλήρωσε 25.000, όταν πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, με τον Μαρκίφ Μόρις να 'χει χρεωθεί τα περισσότερα (35.000), όταν τσακώθηκε με διαιτητή (και έκανε χειρονομία).

Σε ό,τι αφορά εξωαγωνιστικά πρόστιμα, ο ΝτιΆντρε Άιτον έχει τιμωρηθεί με 25 ματς και 2.173.391 δολάρια, για παράβαση των κανονισμών για τις ουσίες. Για τον ίδιο λόγο έδωσε 582.898 δολάρια -και θα μείνει εκτός για 25 αγώνες- ο Ουίλσον Τσάντλερ. Για να 'χεις να συγκρίνεις, πέρυσι είχαν τιμωρηθεί 11 παίκτες με -συνολικά 19- αγώνες και πρόστιμα που έφτασαν μαζί στα 1.976.165 δολάρια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK