ΜΠΑΣΚΕΤ

Ολύμπια-Ολυμπιακός 87-78

Αν πετύχει κάτι φέτος ο Ολυμπιακός θα το οφείλει στον άγνωστο σε εμάς, Μίχα Ζούπαν. Ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Ευρωλίγκας που αγωνίζεται με σοβαρό πρόβλημα κώφωσης, υποχρέωσε τους ερυθρολεύκους, να ανοίξουν τα αυτιά τους και τα μάτια τους ύστερα από την βαριά ήττα με 87-78 από την Ολύμπια στην Σλοβενία.

Ολύμπια-Ολυμπιακός 87-78
Η πρώτη σφαλιάρα της χρονιάς

Αν πετύχει κάτι φέτος ο Ολυμπιακός θα το οφείλει στον άγνωστο σε εμάς, Μίχα Ζούπαν. Ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Ευρωλίγκας που αγωνίζεται με σοβαρό πρόβλημα κώφωσης, υποχρέωσε τους ερυθρολεύκους, να ανοίξουν τα αυτιά τους και τα μάτια τους ύστερα από την βαριά ήττα με 87-78 από την Ολύμπια στην Σλοβενία.
Τόσο το συγκεκριμένο παλικάρι όσο και ο πάντα εντυπωσιακός Μάρκο Μίλιτς οδήγησαν την ομάδα της Λουμπλιάνας στην εύκολη νίκη παρά το γεγονός ότι είχε 4/27 τρίποντα. Ε, δεν χάνεις από τέτοια ομάδα εκτός αν αυτός ο αντίπαλος σε ταράξει στα λέι απ. Όπερ κι εγένετο. Τουλάχιστον το μάθημα δώθηκε να νωρίς αρκεί οι μαθητές να είναι στα θρανία και να μην κάνουν κατάληψη.

Το καλό ξεκίνημα του Ολυμπιακού δεν ήταν τίποτε περισσότερο από στάχτη στα μάτια. Το 8-14 και το 14-21 στο 10 ήρθε διά χειρών Γκριρ και Ματσιγιάουσκας. Ωστόσο η διαφορά δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις αφού η άμυνα με τον Τσακαλίδη στο κέντρο είχε πολλά κενά. Επειδή όμως λειτουργούσε καλά η επίθεση ως αποτέλεσμα δεν φαινόταν η γενική δυσλειτουργία. Η είσοδος του Τεόντοσιτς εμφάνισε το κακό πρόσωπο του Ολυμπιακού αφού μετά από ένα λεπτό στο παρκέ ο Σέρβος υπέπεσε σε τρία λάθη που έδωσαν ισάριθμα καρφώματα.

Πάλι ο Ολυμπιακός αντέδρασε, προηγήθηκε 20-27 αλλά τα σουτ του Γκριρ ήταν εκτός λογικής. Οι τραγικοί εκτός των 6,25 Σλοβένοι δοκίμασαν το απίθανο, να τρυπώσουν στην ρακέτα απέναντι στα θηρία. Ω του θαύματος οι διαβάσεις ήταν ανοικτές και οι ψηλοί αλλού. Σιγά σιγά η διαφορά καλυπτόταν αλλά όλα άλλαξαν όταν ένας παίκτης με ….ειδικές ανάγκες παρουσίασε τις ανάγκες των ερυθρολεύκων. Ο Ζούπαν, ο πρώτος επαγγελματίας με πρόβλημα κώφωσης, δίδαξε πάθος και μόνο με αυτό το όπλο ο αγώνας γύρισε. Οι γηπεδούχοι πέρασαν μπροστά 37-34 στο ημίχρονο χάρις σε λέι απ.

Ο Γκέρσον αποφάσισε να παίξει με έναν αμερικανοτραφή Ολυμπιακό και την άμυνα ζώνης. Είθισται αυτές οι άμυνες να κλείνουν διαδρόμους και να ελέγχονται τα ριμπάουντ. Με ένα ψηλό, συνήθως τον Τζάκσον, και τέσσερις ακίνητους, οι παίκτες του Μπετσίροβιτς πήραν κουράγιο και διέλυσαν την «άμυνα». Το πρόβλημα βεβαίως δεν ήταν η μόνο η άμυνα αφού αυτό το περιμένει κανείς. Ο Ολυμπιακός αρνήθηκε πεισματικά να παίξει έστω και ορθολογιστικά στην επίθεση καθώς ο Τζάκσον σκόραρε μόνο με σουτ και ο Ματσιγιάουσκας έπαιρνε την μπάλα με αίτηση. Το 56-51 του 29 ήταν και το τελευταίο σημείο σοβαρής επαφής.

Από το 35 οι Σλοβένοι προηγήθηκαν με 75-65 και ποτέ δεν ασχολήθηκαν. Το ίδιο και ο Ολυμπιακός πέραν του Ματσιγιάουσκας που δεν πίστευε αυτά που έβλεπε από τους συμπαίκτες του. Το τελικό σκορ θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερο αν η Ολύμπια δεν υπερέβαλε στο σόου με μπροστάρη τον Μάρκο Μίλιτς.

ΣΤΑΡ

Ο Ζούπαν τους…κούφανε και καλά τους έκανε. Ένα παιδί, που ακούει χάρις σε τεχνική υποστήριξη δεν ήταν ανάγκη να μιλήσει. Με το μπάσκετ και το πάθος του ξεμπρόστιασε τον Ολυμπιακό και όλα του τα προβλήματα. Ένας εξαιρετικός παίκτης που δεν θα χρειαστεί να αναφέρουμε ξανά την ιδιαιτερότητά του παρά μόνο τα καλάθια του.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Αυτές οι άμυνες του Γκέρσον με την Μακάμπι, που είναι; Η ζώνη των πέντε καρεκλών θυμίζει περισσότερο πρωτάθλημα Τύπου και όχι επαγγελματική ομάδα.

ΣΧΟΛΙΟ

Ο γράφων είναι θιασώτης της επίθεσης οπότε αν και το εύκολο να πούμε είναι ότι δεν υπήρξε άμυνα, η επίθεση εξέθεσε τον Ολυμπιακό. Δεν ήξερε το πώς και το γιατί. Δεν έστησε ουσιαστικά ένα σύστημα για τον Ματσιγιάουσκας. Οι ψηλοί δεν πήραν την μπάλα και τίποτα δεν λειτούργησε. Υπάρχει και το θετικό κομμάτι. Το πρώτο και καλύτερο μάθημα ήρθε νωρίς και σχεδόν τζάμπα. Θα ήταν περίεργο πάντως να ήταν έτοιμος ο Ολυμπιακός των 12 αλλαγών τόσο νωρίς. Αφού σωστά δεν είναι έτοιμος, δεν θα έπρεπε να υπάρχει εναλλακτικό πλάνο για το διάστημα της προσαρμογής;


Τα δεκάλεπτα: 14-21, 37-34, 56-53, 87-78




Ολύμπια: Ντόντσιτς, Μπούκερ 5, Μότσνικ 8(2), Ντράγκιτς 12, Ρίζβιτς 2, Μίλιτς 16, Χούκιτς 10, Μπέγκιτς 4, Άντερσον, Ζούπαν 14(1τρ, 5/5δ), Τέιλορ 16(1)




Ολυμπιακός: Μπλάκνεϊ 6(2), Παπαμακάριος, Γουντς 4, Ματσιγιάουσκας 15(1), Μπουρούσης 2, Τσακαλίδης, Γκριρ 15(1τρ, 3/10δ), Βασιλειάδης 3 (1), Πρίντεζης 13, Καυκής, Τεόντοσιτς, Τζάκσον 20(2)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK