Ολυμπιακός-ΑΕΚ 92-62
Ο Ολυμπιακός συνάντησε αντίσταση από την ΑΕΚ για περίπου 15 λεπτά αγώνα. Στη συνέχεια πάτησε το πόδι στο γκάζι, έπαιξε υποδειγματική άμυνα, είχε εκπληκτικά ποσοστά από μακρινή απόσταση και εν τέλει έκανε το 1-0 στην πρώτη φάση των πλέι οφ, επικρατώντας 92-62.
Ο
Ολυμπιακός συνάντησε αντίσταση από την
ΑΕΚ για περίπου
15 λεπτά αγώνα. Στη συνέχεια πάτησε το πόδι στο
γκάζι, έπαιξε
υποδειγματική άμυνα, είχε
εκπληκτικά ποσοστά από μακρινή απόσταση και εν τέλει έκανε το 1-0 στην πρώτη φάση των πλέι οφ, επικρατώντας
92-62. Ικανοποιημένοι έφυγαν από το ΣΕΦ οι περίπου
4.500 φίλοι των Πειραιωτών.
Οι φιναλίστ του Κυπέλλου πήραν μικρό προβάδισμα από τα πρώτα λεπτά, εκμεταλλευόμενοι τα πολλά φάουλ στα οποία υπέπεσαν οι παίκτες του Βαγγέλη Αγγέλου. Οι Εϊβερι και Ουέσον φορτώθηκαν νωρίς, ο τεχνικός των φιλοξενούμενων δέχθηκε τεχνική ποινή για διαμαρτυρία και ο δείκτης του σκορ ανέβηκε στο 12-5. Η Ένωση πάντως κατάφερε με τρία κολλητά τρίποντα να ισοφαρίσει (14-14) και να πάρει και προβάδισμα (14-16) με σερί 2-11.
Μπουρούσης και Κυρίτσης συναγωνίστηκαν στα τελευταία λεπτά του πρώτου δεκαλέπτου στο σκοράρισμα, για να έρθει ο Γκριρ με τρίποντο και φάουλ να φέρει το 22-20. Το καλάθι του Βασίλιεβιτς στην εκπνοή έκλεισε ισόπαλη μία πολλά υποσχόμενη αρχική περίοδο στον αγώνα.
Το δεύτερο δεκάλεπτο άρχισε με την ισορροπία να εξακολουθεί να είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αγώνα. Η επίδραση του… πυρηνικού όπλου όμως που λέγεται Σοφοκλής Σχορτσιανίτης επέδρασε άμεσα. Κερδισμένα φάουλ, καλάθια, μέχρικαι αιφνιδιασμοί συνέθεσαν το ρεπερτόριο του θηριώδους σέντερ, ο οποίος ηγήθηκε της προσπάθειας ώστε το 25-26 να γίνει 33-28.
Το παράδοξο είναι πως μόλις ο κουρασμένος Σχορτσιανίτης αποχώρησε από το παρκέ, ο Ολυμπιακός έγινε ακόμη πιο αποδοτικός. Οι Γκριρ και Μπλάκνι ανέβασαν μία ταχύτητα και το 42-33 ήταν γεγονός, πριν καν το αντιληφθούν στον πάγκο της ΑΕΚ. Η κατάσταση έγινε ακόμη καλύτερη για τους γηπεδούχους, οι οποίοι με σερί 13-0, έφτασαν από το 37-33 στο 50-33. Κάπου εκεί το 1-0 στην πρώτη φάση των πλέι οφ έμοιαζε σαν… πέναλτι για τους παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη.
Βαγγέλη Αγγέλου προκάλεσαν τις αποδοκιμασίες των οπαδών του Ολυμπιακού. Το ίδιο και η παρουσία του
Δημήτρη Παπανικολάου στο γήπεδο. Ο
Παναγιώτης Γιαννάκης όμως βοήθησε με χειρονομίες ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Δεν υπήρξε άλλωστε η παραμικρή πρόκληση από κάποια πλευρά.
Το δεύτερο ημίχρονο προσφερόταν για παγίωση της ερυθρόλευκης κυριαρχίας ή κιτρινόμαυρη αντίδραση. Αυτό που συνέβη ήταν το πρώτο. Οι γηπεδούχοι σκόραραν γρήγορα επτά πόντους, ενώ στην άμυνα… έσπαγαν κόκαλα. Το 57-35 έδειχνε ότι δεν υπήρξε σοβαρό ενδεχόμενο διαφοροποίησης του σκηνικού.
Η μεγάλη διαφορά βέβαια φέρνει ενίοτε και αντίθετα αποτελέσματα. Οι Κυρίτσης και Εϊβερι πέτυχαν γρήγορα 12 πόντους για την ΑΕΚ δίχως να μεσολαβήσει συμπαίκτης τους, με συνέπεια να επέλθει μικρή μείωση (66-50). Και πάλι στις λεπτομέρειες οι γηπεδούχοι όμως αποδείχτηκαν υπέρτεροι, με συνέπεια να οδηγηθούν στο τελευταίο δεκάλεπτο με διαφορά άνω των 20 πόντων (72-51). Με 8/10 τρίποντα, πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά…
Η τελευταία περίοδος είχε διαδικαστικό χαρακτήρα. Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος το πήρε ζεστά και με οκτώ απανωτούς πόντους έφερε το +29 για την ομάδα του (80-51). Εκείνος που σημάδεψε την 30άρα ήταν ο Κίντελ Γουντς (85-56), με το ματς να τελειώνει με αυτήν ακριβώς τη διαφορά, 92-62.
Σταρ
Στο πρώτο ημίχρονο, ο “Big Sofo” έπαιξε πέντε λεπτά και 14 δευτερόλεπτα. Πρόλαβε να βάλει επτά πόντους, να μαζέψει ένα ριμπάουντ, να κλέψει μία μπάλα και να κερδίσει τέσσερα φάουλ. Σπουδαίοι αριθμοί αλλά ας μας επιτρέψει να δώσουμε τον άτυπο τίτλο του σταρ στον… δίδυμο πύργο του, τον Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος ήταν εξαιρετικός. Δεκατρείς πόντοι (2/3 δίποντα, 2/3 τρίποντα), οκτώ ριμπάουντ, δύο κλεψίματα, ισάριθμες τάπες, τέσσερα κερδισμένα φάουλ και κανένα κατά. Άριστη η στατιστική του πρώην παίκτη της ΑΕΚ.
Απογοήτευση
Η ΑΕΚ έχασε την επαφή με το σκορ στο τελευταίο πεντάλεπτο της δεύτερης περιόδου. Τότε, οι παίκτες του Βαγγέλη Αγγέλου… έσπασαν τα καλάθια και είδαν τον αντίπαλό τους να ανοίγει τη διαφορά με γοργό ρυθμό. Πριν καν συνειδητοποιήσουν τι είχε γίνει, το 50-33 του ημιχρόνου δεν άφηνε περιθώρια για ανατροπή.
Σχόλιο
Η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Δεν τίθεται θέμα. Το σίγουρο είναι ότι η ΑΕΚ μπορεί να ψηλώσει από τέτοιες κόντρες και ο Ολυμπιακός να παρουσιαστεί έτοιμος για όλα, εξαλείφοντας τις όποιες αδυναμίες που έχει.
Τα δεκάλεπτα: 22-22, 50-33, 72-51, 92-62
Ολυμπιακός: Μπλάκνι 9 (1), Παπαμακάριος 1, Γουντς 11 (1), Πρίντεζης, Σεϊμπούτις 1, Μπουρούσης 13 (2), Τσακαλίδης 6, Γκριρ 18 (3), Τεόντοσιτς 5 (1), Βασιλόπουλος 15 (3), Βασιλειάδης 4 (1), Σχορτσιανίτης 9
ΑΕΚ: Ουέσον 5 (1), Σι 5, Παπανικολάου 1, Ταπούτος 4, Κυρίτσης 11, Χατζής 4, Μπάρλος 10 (1), Εϊβερι 12 (2), Σμίτσακ, Βασίλιεβιτς 5 (1), Χαρίσης 2, Σιούτης 3 (1).