Μπουντούτσνοστ - Ολυμπιακός: Βγήκε από τη χειμερία νάρκη μετά από 2 μήνες

Η περίοδος ύπνωσης του Ολυμπιακού έλαβε τέλος. Εκεί που είχαν ηττηθεί Μπασκόνια, ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ οι 'ερυθρόλευκοι' ξύπνησαν από το λήθαργο. Με 26 ασίστ, 12 τρίποντα και 5 παίκτες να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων.

EUROLEAGUE / ÌÐÏÕÍÔÏÕÔÓÍÏÓÔ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÌÐÏÕÍÔÏÕÔÓÍÏÓÔ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Άνοιξη, η εποχή της ανθοφορίας και της ανάπτυξης. Τα σημάδια του χειμώνα υποχωρούν και ο ήλιος ξεπροβάλλει δειλά. Ο Ολυμπιακός καθυστέρησε κατά μία εβδομάδα να εισέλθει σε εαρινό mood. Στην ανοιξιάτικη Ποντγκόριτσα των 12 βαθμών ξανάνιωσε. Το 89-76 κολακεύει την (επικίνδυνη) Μπουντούτσνοστ που 'ψαλίδισε' στο φινάλε μια διαφορά που είχε αγγίξει τους 25 πόντους (63-39, 83-60).

" Το γεγονός πως νικήσαμε εδώ είναι σημαντικό", ανέφερε ο ανακουφισμένος Ντέιβιντ Μπλατ μετά το τέλος ενός αγώνα, τον οποίο χαρακτήρισε 'do or die'.

Τέτοιος ήταν. Ο Ολυμπιακός όμως πέτυχε, δεν πέθανε. Ήταν σε χειμερία νάρκη από τις 8 Γενάρη όταν νίκησε οριακά την Μπασκόνια και αφυπνίστηκε αφότου συμπληρώθηκαν 2 μήνες από εκείνο το 91-87 στην παράταση. Είχαν μεσολαβήσει 6 ήττες σε 7 παιχνίδια και η διόγκωση της αμφισβήτησης σε πρόσωπα (κυρίως) και επιλογές (σε δεύτερη φάση).

" Δεν είμαστε μια ομάδα που έχει συνηθίσει να χάνει", υποστήριξε ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, ευελπιστώντας πως το νικηφόρο αποτέλεσμα σ' ένα γήπεδο που είχαν κατατροπωθεί η Μπασκόνια, η ΤΣΣΚΑ, η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ αρκεί για ν' αντιστρέψει το κλίμα πριν το ταξίδι στο Μιλάνο και την κομβική αναμέτρηση με την Μπάγερν στο ΣΕΦ. ο Σέρβος σέντερ δεν είχε παίξει καλά με τους Μοσχοβίτες και χρωστούσε κάτι. " Τους έλειψε ο Μπιτάτζε", παραδέχθηκε σεμνά, αλλά φρόντισε και ο ίδιος να εκμεταλλευτεί την απουσία του Γεωργιανού σέντερ που έχει θέσει υποψηφιότητα για το βραβείο του rising star. Ο Μπάροβιτς δεν ήταν αντίστοιχων κυβικών και ο Μιλουτίνοφ θα ήταν σχεδόν αψεγάδιαστος με 15 πόντους (από 6/7 δίποντα), 12 ριμπάουντ και 2 ασίστ, αν δεν είχε ξοδέψει τέσσερις βολές (3/7).

Η αφύπνιση δεν αφορούσε μονάχα τον 'ογκόλιθο' του Ολυμπιακού, αλλά και τον Γιώργο Πρίντεζη, που για δεύτερο ματς ήταν διψήφιος σε πόντους. Από τους 12 με την ΤΣΣΚΑ στους 19 από 8/12 προσπάθειες απέναντι στην Μπουντούτσονστ, στο διάστημα κυρίως που η ελληνική ομάδα έθεσε τις βάσεις του διπλού.

Κατά το πρώτο μισό δηλαδή. Διότι αν εξαιρεθεί το διάστημα που η Μπουντούτσνοστ ανέτρεψε το 4-15 και προσπέρασε 18-17, όταν ο Νόρις Κόουλ σκόραρε 10 πόντους, οι Πειραιώτες ήταν ηγεμονικοί. Φτάνοντας στο 46-32 όσο ο Μάντζαρης (των 3 πόντων, των 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ) εξουδετέρωνε τον Αμερικανό και ο Τουπάν σκόραρε διαδοχικά από τη γωνία. Τρίποντα που βγήκαν από ένα άρτιο passing game, βγαλμένο από τα όνειρα του Μπλατ. " Κυκλοφορήσαμε πολύ καλά την μπάλα και βρήκαμε τα σουτ που έπρεπε", καταχάρηκε ο Κεστούτις Κεμζούρα, βλέποντας μια ομάδα του 19% στο τρίποντο πριν από ένα μήνα στο Τελ Αβίβ να επανέρχεται σταδιακά πάνω από το 40% και να φτάνει στο 50% με 12/24 συνολικά. Με συνέπεια τις 26 τελικές πάσες, τις μισές εκ των οποίων είχαν μαζί ο Σπανούλης (8) και ο αναγεννημένος Γουίλιαμς-Γκος (5).

Οι γηπεδούχοι δεν αφέθηκαν να βρουν ρυμό στην επίθεση και παρότι έχασαν μόνο 7 φορές την επίθεση από λάθη, τέλειωσαν με 19/41 δίποντα. Ούτε κατάφεραν να τρέξουν, αφού ισάριθμα ήταν τα λάθη των Πειραιωτών.

Βέβαια η εμφάνιση και το αποτέλεσμα δεν θα έχει αξία, αν στο Μιλάνο ο Ολυμπιακός δεν βρει δραστικό αντίδοτο ν' αντιμετωπίσει ένα σύνολο που στη Μόσχα σκόραρε 95 πόντους - κι ας έχασε με 6 για πρώτη φορά μετά από 5/5 - έχοντας σχεδόν 88 ανά αγώνα με 39% πίσω από τα 6μ75.

" Δεν κάνουμε μαθηματικά, πηγαίνουμε σε κάθε επόμενο παιχνίδι προετοιμασμένοι. Υπάρχουν πολλά ματς για να συμβεί οτιδήποτε", δήλωσε ο Λιθουανός συνεργάτης του Μπλατ, γνωρίζοντας πάντως ότι στο 'Φόρουμ' η ελληνική θα παίξει σε μεγάλο ποσοστό την 6η θέση. Ούτως ή άλλως, όπως ξεκαθάρισε ο Μιλουτίνοφ, " το δικό μου το μυαλό είναι πώς θα καταφέρουμε το στόχο της 8άδας και μετά την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ. Γιατί είναι κάτι που έχω ζήσει και ήταν ό,τι καλύτερο στην καριέρα μου".

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK