Ολυμπιακός - Εφές: Ο Τουπάν, γαλλικό κλειδί στα χέρια του Μπλατ

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 23-8 της Εφές, βρέθηκε να χάνει 65-59 και νίκησε 88-81. Τους 48 εξ αυτών των πόντων πέτυχαν όσοι ήρθαν από τον πάγκο, τους 19 ο Αξέλ Τουπάν που σουτάρει με 50% από το τρίποντο.

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Μπασκετικό αξίωμα (το αυθαίρετο): δεν έχει σημασία ποιοι αρχίζουν ένα παιχνίδι, αλλά ποιοι το τελειώνουν.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ επέλεξε στην αρχική 5άδα του τον Βεζένκοφ, ως σμολ φόργουορντ, που βγήκε μετά από 3'38'' και δεν έπαιξε άλλη φορά. Επέλεξε επίσης στον 'άσο' τον Γουίλιαμς-Γκος που σε 19'19'' μέτρησε 5 πόντους με 2/9 σουτ και μετά το 25'18'' ήταν καθηλωμένος στον πάγκο.

Αντιθέτως στο φινάλε είχε στο παρκέ τον Ζακ ΛεΝτέι, που είχε μπει μετά τα πρώτα 8 λεπτά, έμεινε συνολικά 22 και έδωσε 10 πόντους. Οι τελευταίοι του για το πολύτιμο 83-79 στα 2'09'' πριν από τη λήξη.

Είχε επίσης τον Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος πέρα από 1-2 επιλογές βιαστικές επιλογές που οδήγησαν σε άσχημα λάθη, προσέφερε 9 πόντους, μεταξύ των οποίων το τρίποντο για το 65-65, 7 ριμπάουντ και συνοχή στην άμυνα.

Προφανώς είχε και τον Αξέλ Τουπάν. Έναν παίκτη που είχε λείψει στα προηγούμενα τέσσερα ευρω-παιχνίδια και ήταν μακράν του επομένου ο πιο επιδραστικός στο 88-81 επί της πολύ επικίνδυνης ομάδας του Αταμάν ( που δεν είχε νεύρα). Ο 26χρονος Γάλλος από τη Μιλούζ χρησιμοποιήθηκε μονάχα 7 δευτερόλεπτα στην πρώτη περίοδο και δεν είχε συμβολή στο φουριόζικο 23-8. Επί της ουσίας μπήκε στο ματς μετά τα μισά της δεύτερης περιόδου (15'08'') και μ' εύστοχο το πρώτο σουτ 'φούσκωσε' από νωρίς με αυτοπεποίθηση. Φτάνοντας στο τέλος να έχει την πιο παραγωγική βραδιά τους με τους Πειραιώτες με 19 πόντους - καλύτερη προηγούμενη οι 15 με Μακάμπι.

Με τα 4/6 τρίποντα μάλιστα έχει ήδη εκτελέσει 28 φορές σε 8 παιχνίδια και με ποσοστό ευστοχίας ολόστρόγγυλο 50άρι (τα 14 εύστοχα) έχει πιάσει σχεδόν περυσινή επίδοσή του (15/40, 37.5%) σ' όλη τη σεζόν (34 παιχνίδια) της Ζαλγκίρις στην Euroleague.

" Αυτό προσπαθώ να κάνω ερχόμενος από τον πάγκο. Να είμαι επιθετικός. Το μπάσκετ είναι μια πολύ όμορφη δουλειά, αλλά όχι πάντα εύκολη, γιατί πρέπει να είσαι διαρκώς συγκεντρωμένος", δήλωσε ο MVP αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα. " Δεν μ' αρέσει να μιλάω γι' αυτούς που λείπουν, αλλά χαάσαμε παιχνίδια που μας έλειπε ο Αξέλ", συμπλήρωσε ο Μπλατ επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση που τρέφει για την ικανότητά του να επηρεάζει τη ροή ενός αγώνα.

Οι πρώτοι 9 του Τουπάν είχαν έρθει μάλιστα ως το 20', προτού επιστρέψει στη μάχη στο 23'15''. Τότε που η Εφές είχε καταφέρει την ολική ανατροπή από το -15, εξασφαλίζοντας για πρώτη φορά προβάδισμα στο σκορ (51-50). Οι 'ερυθρόλευκοι' είχαν δώσει 13 πόντους από δικά τους λάθη στους ταχύτατους φιλοξενούμενους κατά το πρώτο μισό και τους είχαν αφήσει να αισθανθούν πολύ άνετα στο ΣΕΦ. Κυρίως τον Μίτσιτς και τον Λάρκιν που 'αλώνιζαν' και ποδοπατούσαν κάθε αμυντικό σύστημα που σκαρφιζόταν ο Μπλατ. Το 65-59 με την έκτη ασίστ του Σέρβου γκαρντ ήρθε ως επιστέγασμα της απόλυτης υπεροχής τους σ' εκείνο το διάστημα.

Μόνο που ο Τουπάν, πέφτοντας ανά διαστήματα πάνω στον 'εγκέφαλο' της Εφές κατόρθωσε να τον κουράσει. Από την άλλη στην επίθεση έδωσε δύο μεγάλα σουτ που έμελλε να κάμψουν το αντίπαλο ηθικό. Γιατί μετά το δεύτερο και τέταρτο τρίποντό του, για το 79-77 στο 36'36'', ο Ολυμπιακός δεν απώλεσε άλλη φορά το προβάδισμα. Στα τελευταία 3'24'' η Εφές (των 34 πόντων στη δεύτερη περίοδο) σκόραρε μονάχα 4 και ξοδεύοντας 2/4 βολές παραδόθηκε.

" Οι ποδοσφαιρικοί φίλαθλοι του Ολυμπιακού άργησαν λόγω της κίνησης ή του καιρού. Μας έδωσαν όμως έξτρα ώθηση", ομολόγησε ο ενημερωμένος για τη μάχη με τη Μίλαν Μπλατ. Πανηγυρίζοντας μαζί του τη νίκη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK