Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης: Φουλ του άσου με ψηλούς στο χέρι του Μπλατ

Ο Ολυμπιακός ήταν η πρώτη ομάδα που νίκησε τη Ρεάλ (88-83). Τα κοντά σχήματα του Μπλατ, η πληθωρικότητα του Μιλουτίνοφ και το τσαγανό του ΛεΝτέι ήταν το αντίδοτο στο ρεκόρ καριέρας του Καμπάτσο.

EUROLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η επιτυχία στο πόκερ (λένε πως) εξαρτάται από τρεις παράγοντες: την εξάσκηση στο αντικείμενο, το ταλέντο του εκάστοτε παίκτη και φυσικά την τύχη. Ο Ντέιβιντ Μπλατ είναι ένας έμπειρος 'παίκτης' με αποδεδειγμένο ταλέντο. Άλλοτε θα μπει και θα χάσει, άλλοτε θ' αφήσει μια παρτίδα γιατί θα έχει άσχημα φύλλα, άλλοτε θα παλέψει πηγαίνοντας κόντρα στο πεπρωμένο. Όταν όμως παίρνει από χέρι τρεις 'άσους' και το βρίσκει στην πορεία ένα ζευγάρι 'ρηγάδων', κερδίζει πανηγυρικά (τον Λάσο).

Οι βασικές επιλογές του Αμερικάνου κόουτς στην περιφέρεια, γιατί αυτή τη φορά έπαιξε και ο Μάντζαρης, απλούστευσαν -όσο γινόταν- την αποστολή του Ολυμπιακού απέναντι στην (ελλιπή) Ρεάλ Μαδρίτης και το 88-83 στο ΣΕΦ έφερε την τέταρτη νίκη σε οκτώ αγώνες.

Πριν από δύο χρόνια ο Μπλατ είχε νικήσει ξανά τον Ισπανό κόουτς. Το 81-68 της Νταρουσάφακα ήταν ένα one-man-show του Γουαναμέικερ (πλέον στους Σέλτικς) με 27 πόντους. Αν είχε τον Ζάρκο Πάσπαλιε στην ακμή του ίσως βλέπαμε μια επανάληψη. Την Πέμπτη χρειάστηκε ο ένας να γίνουν τρεις. Σωματοφύλακες. Η όρεξη του Σπανούλη, που μαθαίνει να έρχεται από τον πάγκο, συνδυάστηκε με ολόσωστες αποφάσεις και κυρίως ευστοχία, ο Γουίλιαμς-Γκος είχε σκοράρει 10 πόντους (από τους 23 - career high) πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό και ο Στρέλνιεκς, αφού έβαλε το πρώτο σουτ (τρίποντο από κλέψιμο), κουβάλησε επιθετικά τον Ολυμπιακό στο σημείο που τον είχε περισσότερη ανάγκη.

"Κάνω πολλή δουλειά στην προπόνηση για να προσφέρω στην ομάδα", ανέφερε ο Αμερικάνος γκαρντ, προτού ο αρχηγός του Ολυμπιακού ότι "υπάρχουν καλές και κακές βραδιές. Πάντα όμως πρέπει να κρατάς το κεφάλι ψηλά".

Μια καλή βραδιά ήταν η Πέμπτη για τους 'ερυθρόλευκους'. Ο Μπλατ άφησε το σχήμα με τον φόργουορντ στο '2', έπαιξε αρκετή ώρα με τρεις 'καθαρούς' κοντούς και δημιούργησε διαρκή απειλή απ' έξω (8/12 τρίποντα γι' αρχή) πληγώνοντας συνολικά την άμυνα των 'μερένγκες'. Υπήρχε συνοχή και κυκλοφορία, σωστές αποστάσεις και καλά σουτ. "Οι τρεις γκαρντ μας ήταν τρομεροί", παραδέχθηκε ο Μπλατ εστιάζοντας στην απουσία του Στρέλνιεκς για κάμποσες εβδομάδες με αποτέλεσμα να σπάσει ένας κρίκος της αλυσίδας. Ο Λετονός ήταν αυτή η σύνδεση.

Την ίδια στιγμή ο Μιλουτίνοφ κυριαρχούσε του Ταβάρες, όταν τα δυο βουνά μαλώναν στις ρακέτες, ο ΛεΝτέι, παίζοντας πότε στο 4 και πότε στο 5, τέλειωνε τις φάσεις με καλάθι ή φάουλ και, μολονότι το κρεσέντο του πρώτου μισού (52-41) ήταν προβλεπόμενο πως δεν θα συνεχιστεί οι Πειραιώτες δεν βρέθηκαν ποτέ να κυνηγούν.

"Είμαστε σε διαδικασία χτισίματος μιας καλής ομάδας. Μακάρι να γίνονταν όλα με ένα κουμπί. Πρέπει όμως να περάσεις μέσα από τη φωτιά, μπορεί και να καείς μέχρι να μάθεις", παραδέχθηκε ο κόουτς του Ολυμπιακού, προσμένοντας να δει... στεριά. Διότι "δεν είμαστε εκεί που θέλουμε, αλλά βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση και πηγαίνουμε προς τα εκεί".

Η Ρεάλ είχε έρθει λαβωμένη στο ΣΕΦ, αλλά οι απουσίες είναι στο πρόγραμμα. Με τον Γιουλ παρόντα ο Καμπάτσο δεν θα δούλευε τόσο υπέροχα οργανωτικά δίνοντας τις περισσότερες ασίστ (13) που έχει δώσει ποτέ σε αγώνα του στην Euroeague. Πιθανόν ούτε ο Κάρολ θα 'χτυπούσε' με 4/7 από το τρίποντο. Μονάχα με δύο διακριθέντες ωστόσο η Ρεάλ δεν θ' αύξανε τις πιθανότητές της. Ιδίως όσο ο Ράντολφ κοβόταν ακόμη και από τη στεφάνη. Στο διάστημα εκείνο ο Ολυμπιακός φρόντισε ν' απεγκλωβιστεί χάρη στην αποτελεσματική άμυνά του, έφτασε στο +8 (76-68) και δημιούργησε τις προϋποθέσεις νίκης.

Ο Πρίντεζης μολονογούσε πηγαίνοντας στον πάγκο πως "δεν μπορώ να πάρω ανάσα" πιάνοντας το στήθος του και από έλλειψη ενέργειας είχε 0/2 βολές (η μία ερ μπολ) επιτρέποντας στους Μαδριλένους να διεκδικήσουν ό,τι δεν τους αναλογούσε. Ντεκ και Ρούντι ωστόσο πέταξαν τις δικές τους από τη γραμμή (1/4) και ο Ολυμπιακός έμεινε στον αφρό με δεύτερη σερί επιτυχία. "Ο χαρακτήρας και η παρουσία μας ήταν σπουδαία σημάδια", κατέληξε να πει ο Μπλατ ομολογώντας -έχοντας διάθεση για κουβέντα- πως θα ψήφιζε τη Μισέλ Ομπάμα, αν έθετε υποψηφιότητα γιατί 'μ' αυτούς που έχουμε για ηγέτες είμαστε σε κακή κατάσταση". Ακούει ο Τραμπ...

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK