Ολυμπιακός-ΑΛΜΠΑ: Ο Μπαρτζώκας έτρεφε έναν Έρικσον στον κόρφο του

Πριν από 3 χρόνια ο Μάρκους Έρικσον έπαιρνε κανονικές ευκαιρίες από τον Γιώργο Μπαρτζώκα στην Μπαρτσελόνα. Έμελλε να είναι όμως ο Σουηδός αυτός που θα ζημίωνε την 'πρώτη' της νέας θητείας του στον Ολυμπιακό.

Ο Γιώργος Πρίντεζης είχε 15 πόντους, 9 ριμπάουντ και 6 ασίστ, αλλά οι αριθμοί του δεν έφταναν για τη νίκη επί της ΑΛΜΠΑ
Ο Γιώργος Πρίντεζης είχε 15 πόντους, 9 ριμπάουντ και 6 ασίστ, αλλά οι αριθμοί του δεν έφταναν για τη νίκη επί της ΑΛΜΠΑ EUROKINISSI SPORTS

Από την 'μαύρη' νύχτα της 9ης Οκτωβρίου του 2014 στο πάρκινγκ του ΣΕΦ μεσολάβησαν κοντά στις 2000 ημέρες. Είχε προηγηθεί η ήττα από τον ελλιπή Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και ο πρόωρος αποκλεισμός στο κύπελλο που είχε ανάψει τη σπίθα για τη φωτιά που θα φούντωνε στο εσωτερικό του τμήματος. Το απόγευμα της Τρίτης ο Γιώργος Μπαρτζώκας μπήκε στο ΣΕΦ από το ίδιο γκρίζο πάρκινγκ. Ένας άλλος βέβαια. "Το έζησα με 20.000 κόσμο, το έζησα και διαφορετικά", έλεγε την παραμονή της επιστροφής του στον πάγκο του Ολυμπιακού, έχοντας προλάβει να δει καθεμιά από τις δυο όψεις του φεγγαριού. Την ολόγιομα φωτεινή και την απόκοσμα σκοτεινή. Παρά την ελπίδα που αφήνει η επιστροφή του ύστερα από μια 'γεμάτη' 5ετία στα ξένα, η γεύση του νόστου είχε μια πικράδα. Όχι τόσο διάχυτη, μα την ένιωθε στο στόμα.

Το 93-86 της ΑΛΜΠΑ Βερολίνου, για το 7-12 των 'ερυθρόλευκων' στην Euroleague, ήταν αναπόφευκτο από τη στιγμή που με το σκορ στο 86-87, στα 28'' για τη λήξη, ο Βασίλης Σπανούλης έβρισκε σίδερο στο τρίποντο λίγα δεύτερα μετά το επιθετικό ριμπάουντ του Πρίντεζη και κατόπιν χρεωνόταν με αντιαθλητικό φάουλ στον Γκεντράιτις, επιχειρώντας να σταματήσει -άγαρμπα- το χρόνο στα 11''. Οι Γερμανοί είχαν απεγκλωβιστεί και κρατώντας πια αυτό που ήθελαν στα χέρια, σημείωσαν άκοπα 4/4 βολές και έφτασαν στην άκρη αυτού που είχαν αρχίσει να ξετυλίγουν αφού πρώτα κατόρθωσαν να φρενάρουν γρήγορα την ορμή των Πειραιωτών και ν' αντιστρέψουν το εις βάρος τους 16-11 στο πρώτο 7λεπτο.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα έπρεπε να είναι θαυματοποιός για μορφοποιήσει σε δυο προπονήσεις σχήματα που θα ταιριάξουν απόλυτα στο επιθετικό ταλέντο των αντιπάλων τους και θ' αποτρέψουν το αδιάκοπο πάνω-κάτω, τις επιθέσεις 10-12 δευτερολέπτων με ελεύθερα σουτ από καλή κυκλοφορία ή την καίρια εκμετάλλευση των αλλαγών στην άμυνα με έξτρα πάσα. Χρησιμοποιώντας από το πρώτο 20λεπτο και τουλάχιστον 7 λεπτά τους 11/12 διαθέσιμους παίκτες έψαξε μέσα από το ροτέισον τους πληρέστερους σχηματισμούς. Χωρίς όμως την τριάδα Σπανούλη - Πρίντεζη - Μιλουτίνοφ (και τον Κόνιαρη σε ρόλο μπαλαντέρ) ο αμυντικός αποσυντονισμός/αποπροσανατολισμός κυριαρχούσε, παρά τα 19/22 δίποντα στο άλλο μισό του γηπέδου. Ούτως ή άλλως "δεν μπορείς να πας πουθενά με τέσσερις παίκτες" όπως μονολογούσε στο φινάλε. Τα 8 λάθη και το 1 τρίποντο σε 7 απόπειρες ήταν αποτρεπτικοί παράγοντες εξίσου.

Ο οίστρος του Μάρκους Έρικσον στα συνολικό 9/14τρ. της ΑΛΜΠΑ ήταν κακός οιωνός για το υπόλοιπο Ο Έλληνας κόουτς τον γνώριζε πολύ καλά, αυτός του είχε παραχωρήσει τον περισσότερο χρόνο από κάθε άλλον προπονητή της Μπαρτσελόνα, προτού μετατραπεί σε ηγέτη της Γκραν Κανάρια και της ΑΛΜΠΑ. Επί θητείας του στην Καταλονία ο 26χρονος Σουηδός γκαρντ είχε αγωνιστεί σε 22 ευρωπαϊκά ματς κι άλλα 37 στο ισπανικό πρωτάθλημα. Τον είχε ενισχύσει με αυτοπεποίθηση ο Μπαρτζώκας και τον άφηνε να σουτάρει ανηλεώς. Ο Έρικσον είχε εκτελέσει 136 τρίποντα, ευστοχώντας στα 57! Στο ΣΕΦ άρχισε με άστοχο, αλλά μέχρι να χάσει το επόμενο μέτρησε 5/5! Από κάθε γωνιά, υπό όποια συνθήκη. Τελείωσε το ματς με 6/9 (season high), με το τελευταίο που βρήκε δίχτυ να χαρίζει εκ νέου προβάδισμα στην ΑΛΜΠΑ (71-73), όταν ο Ολυμπιακός είχε επιστρέψει από το -11, προηγούμενος 71-68 στο 30'. Δεν άντεξε όταν έπρεπε να παίξουν ο Μπόλντγουιν, ο Πολ, ο Βεζένκοφ, ο Ρούμπιτ. Αμυντικό ήταν το πρόβλημα και όσο σκορ κι αν παρήγαγαν επιθετικά οι 'ερυθρόλευκοι' φτάνοντας τις 22 ασίστ από τις 16.5 κατά μέσο όσο, συνεχώς οι φιλοξενούμενοι εξέθεταν την αμυντική ασυνέπειά τους.

Στο 73-82 ήταν εμφανές ότι μόνο ηρωισμοί θα γκρέμιζαν το διαμορφωθέν σκηνικό. Ο Κόνιαρης έβαλε τρίτο τρίποντο - όσα δεν είχε πετύχει σε άλλο ματς, ο Σπανούλης βουτούσε για χαμένες μπάλες στην πλάγια γραμμή κερδίζοντας κατοχή, ο Πρίντεζης κέρδιζε την αποβολή του Ενόκο κι έκοβε ψηλά τον πολύ πιο αθλητικό και μακρύ Τίμαν, ο Χέρμανσον πετούσε τις μπάλες δεξιά κι αριστερά, σ' ένα σημείο που ο Ρενέσες επιχειρούσε με τάιμ άουτ να ηρεμήσει τους παίκτες του. Ο Μιλουτίνοφ ωστόσο πέταξε τη δεύτερη βολή που θα εξασφάλιζε -με αυξημένες πιθανότητες- την παράταση και ο Σπανούλης ξόδεψε το κρίσιμο σουτ, έχοντας ήδη χάσει άλλα δύο (0/3) νωρίτερα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έφυγε ξανά από το πάρκινγκ του ΣΕΦ. Ήταν άδειο μετά από 2.000 ημέρες. Έχει πολλά ν' αλλάξει, καθώς "είμαι εδώ για να σχεδιάσουμε το μέλλον", προκειμένου να το αντικρίσει εκ νέου με 20.000 κόσμο. Για την ώρα ο Γιάννης Σφαιρόπουλος (του 92-85 επί της Μπαρτσελόνα) είναι ο καλύτερος προπονητής στη διοργάνωση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK