Ολυμπιακός-Εφές: Είχε ηλεκτρολόγους αλλά όχι υδραυλικό

Ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ άναψε την σπίθα στην άμυνα, ο Χασάν Μάρτιν πήρε τη σκυτάλη, όμως ο Ολυμπιακός δεν βρήκε παίκτη-σημείο αναφοράς στην επίθεση και ηττήθηκε στο ΣΕΦ από την Εφές με σκορ 79-84. Ηλεκτρολόγους είχαν, υδραυλικό δεν βρήκαν οι 'ερυθρόλευκοι'.

Ο Χασάν Μάρτιν πάλεψε σε άμυνα και επίθεση, ωστόσο ο Ολυμπιακός δεν απέφυγε την ήττα με σκορ 79-84 στο ΣΕΦ από την Εφές, για την 6η αγωνιστική της Euroleague 2020-2021. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
Ο Χασάν Μάρτιν πάλεψε σε άμυνα και επίθεση, ωστόσο ο Ολυμπιακός δεν απέφυγε την ήττα με σκορ 79-84 στο ΣΕΦ από την Εφές, για την 6η αγωνιστική της Euroleague 2020-2021. ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI

Χωρίς άμυνα την Εφές δεν την κερδίζεις. Το ήξερε ο Ολυμπιακός, που είχε έναν επιπλέον πονοκέφαλο σε σχέση με τις ομάδες που αντιμετώπισαν τους Τούρκους μέχρι πρότινος στη διοργάνωση: την επιστροφή στη δράση του δαίμονα Λάρκιν. Ο Αμερικανός κοιτούσε από τον πάγκο στο ξεκίνημα της αναμέτρησης και ίσως να σκεφτόταν πως οι συμπαίκτες του δεν τον χρειάζονταν.

Στα μέσα της περιόδου το σκορ ήταν στο 16-19, με την Εφές να έχει 8/8 σουτ και 1/2 βολές του Σίμον, που έκανε και το μοναδικό λάθος της ομάδας του σε αυτό το διάστημα. Ο ΜακΚίσικ έδινε δημιουργία (3 ασίστ στο πρώτο δεκάλεπτο), ο Ολυμπιακός έβρισκε τον δρόμο για το καλάθι αλλά στην άμυνα εξακολουθούσε να θυμίζει ανάλατο βούτυρο.

Στο 26-29 του δεκαλέπτου ο Μπαρτζώκας μάλλον θα ψυθίριζε 'πάλι καλά' και αυτή ήταν η αλήθεια. Με την Εφές να δίνει σε αφθονία, αυτό που ο Ολυμπιακός τσιγκουνευόταν: φάουλ, για να σπάει το ρυθμό των 'ερυθρολεύκων'. Τη στιγμή που υπήρχε απόλυτη ισορροπία σε ριμπάουντ (3), ασίστ (7), κλεψίματα (2) και λάθη (2), οι Τούρκοι είχαν το προβάδισμα ελέω της αμυντικής ανεπάρκειας των γηπεδούχων.

Στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου η διαφορά ανέβηκε στο +13 για την Εφές, ώσπου ο Μπαρτζώκας αποφάσισε πως ήταν ώρα του Λιβιό Ζαν-Σαρλ. Ο Γάλλος φόργουορντ πάτησε στο παρκέ και ο ουρανός... σκοτείνιασε για την τουρκική επίθεση. Με τρεις τάπες, παίζοντας άμυνα από το '1' ως το '5', ο Ζαν-Σαρλ έδωσε την ευκαιρία στους Χάρισον και Σπανούλη να μειώσουν με τρίποντες βόμβες σε 35-41 στο 24'. Ο Ολυμπιακός κράτησε για περισσότερα από 5 λεπτά χωρίς σκορ την Εφές αλλά 'κόλλησε' στην επίθεση και δεν το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο, έτσι πήγε στα αποδυτήρια με το -6 του 38-44.

Στην ανάπαυλα μπορεί να μαντέψει κανείς πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν θα ήταν και τόσο... ευγενικός με τους παίκτες του. Εστιάζοντας στη νωθρή αμυντική τους παρουσία στα πρώτα 15 λεπτά του αγώνα. Πώς να εξηγηθεί διαφορετικά πως οι 'ερυθρόλευκοι' βγήκαν ορκισμένοι να παίξουν άμυνα στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου και με συνεχόμενα κλεψίματα έφτασαν σε ένα σερί 9-0 για το 47-44 μετά από δύο λεπτά αγώνα;

Η εικόνα, η διάθεση, ήταν διαφορετική. Τη σπίθα είχε ανάψει ο Ζαν-Σαρλ και πλέον ακολουθούσαν οι υπόλοιποι. Το ερώτημα ήταν για πόσο θα άντεχαν. Η Εφές δεν ήταν διατεθειμένη να μείνει θεατής σε αυτή την κατάσταση. Σταδιακά ανέκτησε την αυτοκυριαρχία της και ξαναπήρε προβάδισμα. Συνεχόμενες κακές επιλογές και λάθη στην επίθεση του Ολυμπιακού, έφεραν το 50-58 στο 27'.

Η ομάδα του Αταμάν είχε ανακτήσει το μομέντουμ στην αναμέτρηση και στα μέσα της 4ης περιόδου έφτασε το προβάδισμα της στο +12, με 63-75. Οι 'ερυθρόλευκοι' έκαναν μια απέλπιδα προσπάθεια και κατάφεραν να ξαναμπούν στην διεκδίκηση της νίκης, μειώνοντας αρχικά σε 70-75, με λέι απ του ΜακΚίσικ και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να χειροκροτεί στα επίσημα του ΣΕΦ. Έφτασαν και σε απόσταση ενός σουτ στο 75-78, με τον Μάρτιν να παίρνει την αμυντική σκυτάλη από τον Ζαν-Σαρλ και να μοιράζει κοψίματα στους κοντούς της Εφές, τελειώνοντας φάσεις και στην επίθεση.

Ωστόσο το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Ο Ολυμπιακός μπορεί να άργησε, αλλά βρήκε λύσεις στην άμυνα. Βρήκε τους... ηλεκτρολόγους που έψαχνε. Αλλά δεν είχε 'υδραυλικό'. Τον παίκτη που θα απειλήσει σταθερά και σε διάρκεια την Εφές, που θα προσφέρει εύκολους πόντους, ακυρώνοντας τα νεκρά επιθετικά διαστήματα. Όπως έκαναν οι Μπομπουά, Μίτσιτς και Λάρκιν για την Εφές, βάζοντας μεγάλα σουτ όταν η επίθεση της είχε κολλήσει. Είναι χαρακτηριστικό πως στο τελευταίο λεπτό του αγώνα έγιναν οριακά διψήφιοι οι Σλούκας, Μάρτιν, ΜακΚίσικ. Στο 3-3 πλέον οι Πειραιώτες, στο 2-3 οι Τούρκοι και η μάχη συνεχίζεται...

News 24/7

24MEDIA NETWORK