Ολυμπιακός-Εφές: Η χαμένη έννοια του συνόλου

Ο Ολυμπιακός εξαφανίστηκε από το παρκέ στο δεύτερο δεκάλεπτο, εμφανίστηκε στο τρίτο αλλά ήταν αργά για να ανατρέψει την κατάσταση κόντρα στην Εφές, που πέρασε από το ΣΕΦ νικηφόρα με σκορ 67-86. Οι 'ερυθρόλευκοι' στηρίχθηκαν ξανά στις ατομικές προσπάθειες και δεν βρήκαν ποτέ αντίδοτο στην περιφερειακή αυτοδυναμία των Τούρκων.

EUΟ Γιώργος Πρίντεζης είχε θετική παρουσία (14π., 3ρ.) στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Αναντολού Εφές στο ΣΕΦ, όπου η τουρκική ομάδα επικράτησε με σκορ 67-86 για την 7η αγ. της Euroleague 2019-2020. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
Ο Γιώργος Πρίντεζης είχε θετική παρουσία (14π., 3ρ.) στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Αναντολού Εφές στο ΣΕΦ, όπου η τουρκική ομάδα επικράτησε με σκορ 67-86 για την 7η αγ. της Euroleague 2019-2020. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Ο προπονητής και ειδήμων των advanced statistics, Χρήστος Μαρμαρινός, σχολιάζει στο Contra.gr την εξέλιξη της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με την Αναντολού Εφές στο ΣΕΦ, για την 7η αγωνιστική της Euroleague, όπου οι 'ερυθρόλευκοι' ηττήθηκαν με σκορ 67-86.

Για ένα ακόμη ματς ο Ολυμπιακός ξεκίνησε απειλώντας μέσα στο καλάθι με Πρίντεζη και Μιλουτίνοβ. Η Εφές είχε διάθεση να χτυπήσει στους Σπανούλη - Πρίντεζη στην άμυνα, κάνοντας επίθεση με οποιονδήποτε συνδυασμό. Ο Κόνιαρης μπήκε νωρίς για να παίξει άμυνα στον Μίσιστς αλλά αυτό δεν πέτυχε σε κανένα σημείο του ημιχρόνου. Ο Ολυμπιακός έβαζε δύσκολα σουτ ατομικά, ωστόσο δεν ήταν καταστάσεις που μπροούσαν να έχουν συνέπεια σε βάθος χρόνου. Είχε μεγάλη αδυναμία στην τροφοδότηση του Μιλουτίνοβ παρά την προσπάθεια που έκανε. Οι αλλαγές στην άμυνα βοήθησαν αρχικά, ο Ρότσεστι μπήκε και βρήκε προσπάθειες στην επίθεση αλλά ήταν τεράστιο το μις ματς στην άμυνα με Μίσιτς και Λάρκιν, παρά το γεγονός πως το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε με θετικό πρόσημο (24-21).

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε με διάθεση του Ολυμπιακού να καλύψει λάθη που έκανε, αλλά παρά την προσπάθεια ήταν αδύνατον να βρεθεί ένας συνδυασμός άμυνας που θα μπορούσε να ελέγξει την ταχύτητα του Λάρκιν, που έκανε ό,τι ήθελε. Ο Ντάνστον κυριάρχησε κάτω από τα καλάθια και μόλις μπήκε ξανά ο Μίσιτς στο παιχνίδι, ο Ολυμπιακός απέκτησε έναν ακόμη πονοκέφαλο. Από τα μέσα του δεκαλέπτου και μετά η Εφές ανέβασε την πίεση στη μπάλα και ήρθαν οι κάκιστες επιλογές του Ολυμπιακού στην επίθεση, που επιχείρησε για άλλη μια φορά ατομικά να πάρει σκορ.

Η Εφές βρήκε αιφνιδιασμούς και κυρίως εκμεταλλεύτηκε την τραγική, όπως εξελίχθηκε, 'ένας εναντίον ενός' και 'δύο εναντίον δύο' άμυνα των 'ερυθρολεύκων'. Ό,τι κι αν δοκίμασε στην pick 'n' roll άμυνα ο Κεμζούρα δεν είχε αποτέλεσμα. Η κακή εικόνα στο πίσω μέρος του παρκέ έβαλε παραπάνω νευρικότητα και πίεση στην επίθεση. Μοιραία το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 35-53 και ένα επί μέρους 11-32 στο δεύτερο δεκάλεπτο. Ο Ολυμπιακός είχε 10 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 11 λάθη στο 20', η Εφές αντίστοιχα 11 ριμπάουντ, 9 ασίστ και 7 λάθη. Μίσιτς με 19 πόντους και Λάρκιν με 13, ήταν οι δύο παίκτες που πλήγωναν σταθερά την άμυνα των 'ερυθρολεύκων'.

Στο δεύτερο μέρος ο Ολυμπιακός είχε διάθεση, θέλοντας να αντιδράσει για το πολύ κακό δεύτερο δεκάλεπτο. Με hedge out στα pick 'n' roll των αντιπάλων του προσπάθησε να πάρει ενέργεια από την άμυνα και ενώ πήρε κακά ρίσκα με τρίποντα, τα υποστήριξε με επιθετικά ριμπάουντ. Η Εφές σπατάλησε κατοχές και ήταν επιπόλαιη στην πίεση της άμυνας του Ολυμπιακού. Υπήρξε ένα διάστημα που οι 'ερυθρόλευκοι' κυνήγησαν να μπουν στο ματς από την επίθεση και πλήρωσαν λάθη στις λεπτομέρειες της άμυνας που δεν τον άφηναν να πλησιάσει κι άλλο, δίνοντας κάποιους εύκολους πόντους, που δεν θα έβαζε φυσιολογικά η Εφές. Ο Ολυμπιακός έκλεισε το δεκάλεπτο με θεαματικό τρόπο (buzzer beater τρίποντο του Πολ) και έμενε να φανεί αν ο επιθετικός οίστρος των παικτών ατομικά θα έφερνε αποτέλεσμα στο τέλος, με το σκορ στο 58-67 στο 30' (23-14 το δεκάλεπτο).

Στο τέταρτο δεκξάλεπτο ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με αλλαγές στο πικ, κάτι που για λίγο μόνο φρέναρε την Εφές να κινεί την μπάλα στην επίθεση μέχρι ο Λάρκιν (24π., 6ρ., 4ασ.) να πάρει ξανά πρωτοβουλίες. Με τον Σπανούλη στον '1' θα υπήρχε μια καλή κυκλοφορία που έβγαλε τρίποντα του φορμαρισμένου Πολ (15π., 4ρ.). Ο Μίσιτς (27π., 5ασ.) τελείωσε την προσπάθεια του Ολυμπιακού τιμωρώντας κάθε λάθος της άμυνας. Δοκίμασαν να παίξουν και με τρία γκαρντ οι 'ερυθρόλευκοι', χωρίς επιτυχία, αφού για ένα ακόμη ματς δεν υπήρχε ομαδική αντίδραση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο καθένας προσπάθησε κυρίως ατομικά για να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να γυρίσει το παιχνίδι, η απουσία της έννοιας του συνόλου παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα για τον Ολυμπιακό.

Η Εφές τα τελευταία τρία λεπτά απλά έπαιζε με το σκορ, ενώ ο Ολυμπιακός δέχθηκε την μοίρα του και περίμενε το τέλος της αναμέτρησης, πλην του Κόνιαρη που κυνήγησε κάποιες φάσεις αλλά χωρίς ποιότητα, μόνο με ενέργεια. Απόλυτα λογικό με βάση την εικόνα του αγώνα το τελικό 67-86 στο ΣΕΦ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK