Παναγιώτη Φασούλα, τι κάνεις με τόσα κορίτσια γύρω σου;

Η γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού πέτυχε ιστορική πρώτη νίκη στον όμιλο της Ευρωλίγκας και ο Παναγιώτης Φασούλας εξηγεί τον σχεδιασμό, αλλά και τι δουλειά έχει στα χωράφια του γυναικείου μπάσκετ.

Παναγιώτη Φασούλα, τι κάνεις με τόσα κορίτσια γύρω σου;

Τη γυρόφερνε από το ξεκίνημα της γυναικείας Ευρωλίγκας αυτή τη νίκη ο Ολυμπιακός. Κάτι η απειρία του, κάτι η τύχη, του είχαν στερήσει τη χαρά να τη βιώσει νωρίτερα. Κι έτσι καλά είναι. Μπορεί να περίμεναν οκτώ ματς τα κορίτσια, μάλλον άξιζε τον κόπο. Η ιστορία γράφτηκε στη Χαλκίδα με το 63-52 επί της Σοπρόν από την Ουγγαρία. Η πρώτη νίκη στην τελική φάση ήταν γεγονός!

Σοπρόν ακούτε και λέτε 'σιγά τα ωά'. Δεν είναι έτσι. Μιλάμε για την πρωταθλήτρια Ουγγαρίας και περσινή φιναλίστ στην Ευρωλίγκα. Τα μεγέθη είναι χαώδη, ίσως να μην τα αντιλαμβανόμαστε και τόσο καλά.

Ο Παναγιώτης Φασούλας, ωστόσο, που από πέρσι ασχολείται ενεργά με το 'ερυθρόλευκο' μπάσκετ γυναικών, το ξέρει από πρώτο χέρι: 'Σοβαροί να 'μαστε. Η νίκη είναι τεράστια και μοιάζει σα να έχει κερδίσει ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός τη Λίβερπουλ, που έφτασε πέρσι στον τελικό του τσάμπιονς λιγκ. Είναι ταυτόχρονα, όμως, και μια απόδειξη για τις ικανότητες μιας ομάδας η οποία προοδεύει αγώνα με τον αγώνα, μέσα σε αυτή την κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης'.

Ο Φασούλας ήταν ευθύς εξ αρχής υπέρμαχος της συμμετοχής του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα. Υπέρμαχος των 'καθαρών λύσεων', δεν ήθελε τη βολική δεύτερη τη τάξει διοργάνωση (Eurocup), προτιμούσε την απευθείας σύγκρουση με τους κορυφαίους. Από τη δική του εμπειρία στα γήπεδα, μόνο όταν τα έβαζε με τους καλύτερους ήξερε ότι θα έφτανε την απόδοσή του στα ύψη, για να τους ξεπεράσει. Ο Ολυμπιακός δήλωσε συμμετοχή στην Ευρωλίγκα, ενώ όλοι θεωρούσαν παράτολμο το εγχείρημα και προέβλεπαν αποκλεισμό, νωρίς-νωρίς, στα προκριματικά. Το 63-63 επί της Βίσλα Κρακοβίας στο ΣΕΦ, δεν έδινε τόσο μεγάλες ελπίδες, αλλά ήρθε στον επαναληπτικό μια σπουδαία εμφάνιση και μια τεράστια νίκη με 47-46, που… αποτέλεσε και την πρώτη δικαίωση της απόφασης του συλλόγου να πάει στα μεγάλα σαλόνια.

Παναγιώτη Φασούλα, τι κάνεις με τόσα κορίτσια γύρω σου;
EUROKINISSI

Η νίκη επί της Σοπρόν σε συνδυασμό με τις προηγούμενες εμφανίσεις της ομάδας, η οποία θα μπορούσε να είχε κάνει μια-δυο ακόμη νίκες (σίγουρα επί της Αβενίδα, όπου έχασε στο τελευταίο δευτερόλεπτο 69-68, εξ αιτίας ενός χαμένου ριμπάουντ, ίσως εκτός έδρας με την Καρόλο) επιβεβαίωσε και το σχεδιασμό του καλοκαιριού. Και δεν είναι μόνο αυτά.

"Το ότι η FIBA μάς είχε επιλέξει τόσο ψηλά στην κατάταξη είναι εξόχως τιμητικό και δείχνει όμως την πρόοδό μας σαν ομάδα…", σχολίασε ο Φασούλας, που χάρηκε ιδιαίτερα τη νίκη, πανηγυρίζοντας μαζί με τις παίκτριες του Ολυμπιακού, αμέσως μετά τη λήξη: "Είναι φανερά τα αποτελέσματα της δουλειάς του προπονητή Γιώργου Παντελάκη και όλης της ομάδας. Ναι διαλέξαμε το δύσκολο δρόμο για να γνωρίσουμε από κοντά την ελίτ της Ευρώπης, αλλά μας αρέσει. Κι ας μη κερδίσαμε τα άλλα παιχνίδια, μόνο η εμπειρία φτάνει και περισσεύει γιατί την επόμενη χρονιά θα είμαστε πολύ καλύτεροι'.

Για τον πρώην άσο των 'ερυθρολεύκων' η νίκη επί της Σοπρόν "είναι τεράστια σε σημασία, δεν πρόκειται όμως να αποπροσανατολίσει Συνεχίζουμε με την σοβαρότητα που χρειάζεται, γιατί η διοργάνωση είναι μεγάλη, έχει κι άλλα ματς τα οποία θα τα παλέψει όσο γίνεται, όσο οι δυνάμεις της το επιτρέπουν…"

Η αλήθεια είναι ότι στα αποδυτήρια έγινε… ένας μικρός χαμός με τις παίκτριες της ομάδας να μπουγελώνουν τον προπονητή, αλλά και να τον καταχειροκροτούν λίγο αργότερα όταν ο κόουτς Παντελάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του: "Όλες οι ομάδες σας αναγνωρίζουν, όλες σας σέβονται κι αυτό οφείλεται σε σας. Σήμερα ήταν η ώρα να κάνουμε την πρώτη νίκη και να πανηγυρίσουμε. Παίξατε σαν Ολυμπιακός, συγχαρητήρια", είπε και τα κορίτσια ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

"Νομίζω ότι αν πάρουμε άλλα δυο-τρία ματς απ’ αυτά που απομένουν στο γήπεδό μας, θα είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι σαν πρώτη ευρωπαϊκή εμπειρία στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι σίγουρο ότι του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι. Στόχος μας, φυσικά, στη συνέχεια είναι να πάρουμε αήττητοι το πρωτάθλημα στην Ελλάδα", λέει ο Φασούλας και σημειώνει: "Η στρατηγική που συμφωνήσαμε με τον Γιώργο Λεριώτη (σ.σ. ο χρηματοδότης της ομάδας) να ενισχυθεί η ομάδα με το νέο αίμα του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ, αποδεικνύεται σωστή. Ήρθαν παίκτριες με μεγάλη προοπτική και σε συνδυασμό με την εμπειρία των παλαιότερων, έγινε μια ομάδα που προοδεύει κάθε φορά που μπαίνει στο γήπεδο. Υπάρχει σχέδιο, υπάρχουν ρόλοι, υπάρχει κι ένας προπονητής που δουλεύει σωστά. Μη ξεχνάτε ότι φέτος για διάφορους λόγους δεν είχαμε σταθερή έδρα.

Παναγιώτη Φασούλα, τι κάνεις με τόσα κορίτσια γύρω σου;
EUROKINISSI

Θα θέλαμε μια ακόμη ξένη παίκτρια, που δεν μας επιτρέπεται λόγω των κανονισμών στην Ελλάδα. Νομίζω ότι ο προστατευτισμός δεν βοήθησε ποτέ κανέναν. Όταν βγαίνεις να παίξεις, πρέπει να είσαι έτοιμος να κερδίσεις τον καλύτερο. Και μένα δεν μ’ αρέσει να βλέπω δέκα ξένες σε μια ομάδα, θα πω όμως ότι μόνο αν οι Ελληνίδες παίκτριες συναγωνιστούν στην προπόνηση τις ξένες, θα βελτιώσουν τις αδυναμίες τους, θα γίνουν καλύτερες σε όλα τα επίπεδα".

Τελικά, το έχει πάρει σοβαρά ο Παναγιώτης. Όταν, άλλωστε, τον ρωτάνε 'τι ζητάει ο Φασούλας στο μπάσκετ γυναικών' χαμογελάει και δηλώνει: "Λόγω της φιλίας μου με τον Γιώργο Λεριώτη, αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά. Από την άλλη, δεν είμαι ουρανοκατέβατος, με πήρε από το… χέρι, η κόρη μου Μαριέλλα (σ.σ. διαπρέπει στο NCAΑ). Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον και όμορφο".

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK