Γκομέλσκι Καπ: Ο Ολυμπιακός πήρε κάτω από τη βάση

Ο Ολυμπιακός δοκιμάστηκε σκληρά στη Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης απογύμνωσε όλες τις αδυναμίες των "ερυθρολεύκων" με κορυφαία αυτή στην θέση του πόιντ-γκαρντ. Προλαβαίνει να βελτιωθεί ο Ολυμπιακός που την άλλη Πέμπτη παίζει στη Γαλλία με τη Βιλερμπάν; Ο Γιάννης Φιλέρης προσπαθεί να δώσει τις απαντήσεις.

GOMELSKY CUP 2019 / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΟΣ
Ο Μπράντον Πολ σε προσπάθεια του στην αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στον τελικό του Gomelsky Cup 2019. EUROKINISSI SPORTS

Πάλι καλά που πήγε στη Μόσχα ο Ολυμπιακός, έπαιξε με την πρωταθλήτρια Ευρώπης και είδαμε πόσο απέχει εν τέλει από τις ομάδες της πρώτης γραμμής στην Ευρωλίγκα. Δεν ξέρουμε αν κάποια στιγμή οι "ερυθρόλευκοι" του Μπλατ θα "ισιώσουν", θα βρουν τον δρόμο και θα μπορέσουν να σταθούν με αξιώσεις απέναντι σε κλαμπ, όπως η ΤΣΣΚΑ, προς το παρόν μοιάζουν πολύ αδύναμοι, χωρίς ξεκάθαρο προσανατολισμό και με πολλά προβλήματα τα οποία πρέπει να λύσουν σε λίγες μέρες.

Εντάξει στην πρεμιέρα της Euroleague δεν θα τους περιμένει η ΤΣΣΚΑ, αλλά η Βιλερμπάν στη Λιόν ενώ ακολουθούν στο ΣΕΦ οι αγώνες με Ζενίτ και Βαλένθια και ενδεχομένως τα θετικά αποτελέσματα να του φτιάξουν (και) την ψυχολογία. Αυτά που είδαμε, ωστόσο, στη Μόσχα απέναντι στην ΤΣΣΚΑ (η οποία έπαιξε χωρίς Χάινς και Κουφό) δύσκολα μπορεί να το θεωρήσουμε ... κανονική ομάδα.

Χαμένοι στη μετάφραση, μπερδεμένοι, πολύ άστοχοι, μια ταχύτητα πίσω οι παίκτες του Μπλατ, έδωσαν την εντύπωση ότι απλά δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν σε ρυθμό, δύναμη και εν γένει το μπάσκετ που έπαιζαν οι γηπεδούχοι. Η αποκαρδιωτική εικόνα της ομάδας φαίνεται από το τελικό σκορ (91-66) το οποίο μάλλον ... κολακεύει τον Ολυμπιακό, αν αναλογιστούμε ότι από τις αρχές της τέταρτης περιόδου η ΤΣΣΚΑ άρχισε να κατεβάζει ταχύτητες.

Με εξαίρεση το ξέσπασμα του Πάντερ στο πρώτο δεκάλεπτο και ορισμένες σωστές αποφάσεις του Κόνιαρη στη διεύθυνση της ομάδας, δύσκολα θα βρει κανείς άλλες αφορμές να πει κάτι θετικό γι αυτό τον αγνώριστο Ολυμπιακό. Πιο τυχερός απ όλους πρέπει να αισθάνθηκε ο Βασίλης Σπανούλης, που είδε όλο το παιχνίδι από τον πάγκο αφού προτιμήθηκε να μείνει εκτός, για να μη ταλαιπωρηθεί με δεύτερο συνεχόμενο αγώνα.

Ναι, συμφωνούμε. Δεν μπορεί να είναι κριτήριο η ΤΣΣΚΑ για τον τωρινό Ολυμπιακό. Ναι να δεχθούμε ότι σε γενικές γραμμές η ομάδα των Πειραιωτών έχει πέσει ένα επίπεδο στη συνολική δυναμική της Euroleague, ήταν τόσο άσχημη η εικόνα της, όμως, που δημιουργεί ερωτηματικά για το πως και αν μπορεί να διορθώσει τα πολλά κακώς κείμενα που εμφάνισε στο παρκέ του Universal Sports Hall.

Ζήτημα πρώτον: Ο πλέι-μέικερ...

Είναι φανερό ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει ακόμη τον κανονικό πόιντ-γκαρντ που θα μπορέσει να τον καθοδηγήσει. Υπάρχει φανερό πρόβλημα στη θέση. Υποτίθεται ότι ο Μπόλντγουιν θα κάλυπτε το κενό που άφησε ο Νάιτζελ Γουίλιαμ Γκος και με τη βοήθεια των Τσέρι-Κόνιαρη, ο Ολυμπιακός θα ήταν ένα κλικ καλύτερος από πέρσι.

Μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί το ακριβώς αντίθετο. Το μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού είναι στον "ασο". Ο Μπόλντγουιν είτε δεν έχει παίξει καθόλου, είτε ήταν τραυματίας, είτε δεν μπορεί να ανταποκριθεί γενικώς στις ευθύνες της θέσης. Για κάποιους μάλιστα δεν είναι καθαρόαιμος πλέι-μέικερ, Το όποιο σχέδιο του Μπλατ, που αναλύσαμε και πρόσφατα, μπλοκάρει ευθύς εξ' αρχής στην συγκεκριμένη αδυναμία.

Εναντίον της ΤΣΣΚΑ ο Μπόλντγουιν έμοιαζε να μη ξέρει που βρίσκεται. Μέχρι και ερμπολ από τα τέσσερα μέτρα έκανε. Το ταλέντο του από το ΝΒΑ δεν αμφισβητείται, ο Ολυμπιακός όμως δεν μπορεί να παραδώσει τα ηνία της ομάδας σε ένα παίκτη που δεν ξέρει ακόμη που ακριβώς βρίσκεται. Γι αυτό παίζουν περισσότερο οι Τσέρι-Κόνιαρης, που έχουν όμως συγκεκριμένο ρόλο και δυνατότητες. Αλλά και γι αυτό, εφόσον ο Μπόλντγουιν δεν ... ανταποκρίνεται, χρέη πόιντ-γκαρντ θα κάνει και ο Βασίλης Σπανούλης.

Όμως ο Σπανούλης στην ίδια πεντάδα με τον Πάντερ είναι ένα πρόβλημα και νομίζουμε ότι το αρχικό σχέδιο είναι να εναλλάσσονται αυτοί οι δυο στο "2" με τον Ολυμπιακό να εκμεταλλεύεται ξεχωριστά τις ικανότητες και το παιχνίδι τους.

Πόσο μπορεί να βελτιωθεί ο Μπάλντγουιν τις επόμενες μέρες; Αυτό που είδαμε με την ΤΣΣΚΑ προκάλεσε ... τρόμο. Και κυρίως πολλά περισσότερα ερωτηματικά...

Ψάχνει ταυτότητα

Προφανώς υπάρχουν κάποια πράγματα που θέλει να κάνει ο Ολυμπιακός πάνω στο παρκέ. Τα γρήγορα ποσταρίσματα από Πρίντεζη, Κουζμίνσκας, τα σουτ από μέση απόσταση του Ρούμπιτ, το καλό περιφερειακό σουτ από Πολ και Πάντερ (και βέβαια τα πικ εν ρολ του Σπανούλη, συν την εκμετάλλευση του Μιλουτίνοφ μέσα στο καλάθι) είναι στοιχεία που θέλει να βγάλει ο φετινός Ολυμπιακός.

Πώς όμως; Χωρίς κυκλοφορία της μπάλας; Με ... λάθος επαναφορές; Με άμυνα χωρίς κόντρα (για αρκετούς λείπει και ένας σέντερ ακόμη, για την προστασία του καλαθιού), χωρίς δύναμη και μεγάλες αδυναμίες στα ριμπάουντ; Τα βασικά του μπάσκετ δεν αλλάζουν.

Ο Ολυμπιακός, προς το παρόν, υστερεί πάρα πολύ στις βασικές αρχές για να δημιουργηθεί μια καλή ομάδα, υποφέρει και ψάχνει την ταυτότητά του.

Θα συμφωνήσουμε τμε τον Μπλατ, είναι ακόμη νωρίς, η ΤΣΣΚΑ είναι πιο μπροστά, όμως κι αυτός μαζί με τους παίκτες του, πρέπει πολύ σύντομα να βρουν τη λύση, γιατί διαφορετικά ακόμη και το σχετικά εύκολο πρόγραμμα στις τρεις πρώτες αγωνιστικές της Ευρωλίγκας μπορεί να φανεί βουνό και να προκαλέσει αναταράξεις.

Ο προπονητής των "ερυθρολεύκων" μίλησε και για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, αυτή την εποχή. Να βρει αγώνες για να διατηρήσει τον ρυθμό της ομάδας του, καθώς ο Ολυμπιακός δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρωτάθλημα, άρα θα μπει ξανά σε γήπεδο στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας την ερχόμενη Πέμπτη στη Λιόν, εναντίον της Βιλερμπάν του Τόνι Πάρκερ. Αν και το ένα ματς την εβδομάδα, κάποια στιγμή μέσα στη σεζόν μπορεί να φανεί ότι εξυπηρετεί την ξεκούραση του Ολυμπιακού, αυτή την στιγμή, όμως, έχουν ανάγκη από ματς ρυθμού.

"Είναι κάτι που δεν έχω ξανακάνει στην καριέρα μου" παραδέχθηκε ο Μπλατ στη Μόσχα. Να ψάχνει δηλαδή φιλικά, αντί να δίνει επίσημους αγώνες. Το θέμα είναι αν μπορεί, εν τέλει, μέσα απ' αυτή τη διαδικασία να βρει διεξόδους για την εφαρμογή των πλάνων του...

News 24/7

24MEDIA NETWORK