Ολυμπιακός-Μακάμπι: Από τον θρίαμβο της Μόσχας στους -25 του ΣΕΦ

Η Μακάμπι προσγείωσε τον Ολυμπιακό στην πραγματικότητα, δύο μέρες μετά τον θρίαμβο των 'ερυθρολεύκων' επί της ΤΣΣΚΑ στην Μόσχα. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου επικράτησε ολοκληρωτικά στο ΣΕΦ και το τελικό 65-90 λέει όλη την αλήθεια της αναμέτρησης.

Ολυμπιακός-Μακάμπι: Από τον θρίαμβο της Μόσχας στους -25 του ΣΕΦ
Ο Τέιλορ Ρότσεστι έκανε το ντεμπούτο του με τα ερυθρόλευκα, στην ήττα του Ολυμπιακού με σκορ από την Μακάμπι στο ΣΕΦ για την 6η αγωνιστική της Euroleague (01/11/2019). ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Ο προπονητής και ειδήμων των advanced statistics, Χρήστος Μαρμαρινός, σχολιάζει στο Contra.gr την εξέλιξη της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με την Μακάμπι Τελ Αβίβ στο ΣΕΦ, για την 6η αγωνιστική της Euroleague, όπου οι 'ερυθρόλευκοι' υπέστησαν βαριά ήττα με σκορ 65-90.

Στο πρώτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός ξεκίνησε για άλλη μια φορά με προσπάθεια να επιτεθεί μέσα στη ρακέτα, είτε με ντράιβ του Τσέρι είτε με λόου ποστ του Μιλουτίνοβ. Από την άλλη ο Σπανούλης έκανε ό,τι ήθελε με τον Ζούσμαν και ο Σφαιρόπουλος έριξε αναγκαστικά τον Ντι Μπαρτολομέο πάνω του, πρσοπαθώντας να τον κρατήσει αριστερά, χωρίς επιτυχία αρχικά.

Μετά το πρώτο τάιμ άουτ η Μακάμπι βελτιώθηκε και βρήκε ρυθμό στην επίθεση, μαζί και εύκολα καλάθια, αποβάλλοντας την αρχική της βιασύνη στην εκδήλωση επιθέσεων. Στις αλλαγές της δεύτερης πεντάδας του Ολυμπιακού φάνηκε ξεκάθαρα πως ο Ρότσεστι ανέλαβε να ηγηθεί της ομάδας, παίζοντας pick 'n' roll. Το χαρακτηριστικό του πρώτου δεκαλέπτου, με το επί μέρους σκορ στο 21-24, ήταν πως ο Ολυμπιακός επιχείρησε με ατομικές προσπάθειες να μπει στο παιχνίδι.

Αυτή η τάση διατηρήθηκε και στα πρώτα πέντε λεπτά του δεύτερου δεκαλέπτου. Ο Ολυμπιακός ήταν κακός στο 'ένας εναντίον ενός' και στην επίθεση και στην άμυνα. Μετά το τάιμ άουτ του Κεμζούρα ο Ολυμπιακός έδειξε πως θέλει να γίνει πιο επιθετικός, παίζοντας περισσότερο κοντρολαρισμένο μπάσκετ. Στο διάστημα αυτό η Μακάμπι έχασε την ευκαιρία να προηγηθεί με ακόμη μεγαλύτερο σκορ. Στην προσπάθεια του Ολυμπιακού να παίξει πιο επιθετικά στο hedge out, η Μακάμπι είχε καλό παιχνίδι πάσας και βρήκε ελεύθερα τρίποντα από την γωνία. Ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένος που πήγε μόλις στο -5 (40-45) στο ημίχρονο. Οι 'ερυθρόλευκοι' δεν είχαν ομαδικότητα και επέμεναν ατομικά. Έμειναν υπερβολικά πολύ στο κεντρικό pick 'n' roll και το 'ένας εναντίον ενός'.

Στο τρίτο δεκάλεπτο, από την άρχη ως το τέλος, ο Ολυμπιακός επιχείρησε να παίξει στην επίθεση στο 'ένας εναντίον ενός' ή με σουτ από ντρίμπλα μετα από pick 'n' roll. Υπήρξε ελάχιστη δημιουργία και κίνηση, με πολύ μεγάλη προσήλωση σε ατομικό παιχνίδι. Οι μοναδικοί που φάνηκαν ότι μπορούν να συνεργαστούν ήταν οι Σπανούλης - Πρίντεζης. Ωστόσο οι συνολικά κακές επιθέσεις οδήγησαν τη Μακάμπι σε εύκολα καλάθια. Η ομάδα του Σφαιρόπουλου πήρε αυτοπεποίθηση και έβρισκε διαρκώς άνετο σκορ. Ο Ολυμπιακός προσπάθησε σταδιακά να παίξει καλύτερα άμυνα, για ένα μικρό διάστημα το κατάφερε αλλά οι κακές επιλογές στην επίθεση συνεχίστηκαν και του στέρησαν το δικαίωμα να διεκδικήσει κάτι καλύτερο, από το -12 στο 30' (56-68).

Στο τέταρτο δεκάλεπτο δεν είδαμε κάτι διαφορετικό. Πολύ κακή pick 'n' roll άμυνα από την ομάδα του Κεμζούρα, που άφηνε τις φάσεις να περνούν. Ο Ολυμπιακός χρησιμοποίησε κάποιες αλλαγές και παγίδες, αλλά στις επιτυχημένες άμυνες αξιοποίησε την επίθιεση μόνο δύο φορές. Εξακολουθούσε να είναι κακός στην 'ένανς εναντίον ενός' άμυνα, με τα ποσοστά να είναι απόλυτα χαρακτηριστικά - η Μακάμπι είχε 57% δίποντα, 46% τρίποντα και 19 ασίστ. Από ένα σημείο και μετά οι παίκτες του Ολυμπιακού προσπάθησαν ατομικά να γίνουν ήρωες στην επίθεση και στην άμυνα δεν βγήκε κανείς μπροστά για να ηγηθεί μιας προσπάθειας να υποτάξει το καλό μπάσκετ της Μακάμπι. Η κατάσταση δημιούργησε εκνευρισμό και έδωσε την χειρότερη συνολικά εικόνα του παιχνιδιού για τον Ολυμπιακό, που είχε φθίνουσα πορεία σε όλα τα δεκάλεπτα στο σκοράρισμα (21,19,16,9). Το παιχνίδι με την περιορισμένη δημιουργία μπορεί να προσφέρει θέαμα και μεγάλα σουτ αλλά σε βάθος χρόνου αποδεικνύεται ανεπαρκές.

News 24/7

24MEDIA NETWORK