Ολυμπιακός - Μπάγερν: Το +20 είχε την υπογραφή του Ποκουσέφσκι

Ένα παιδί που τον Δεκέμβριο έγινε 17 ετών σημείωσε τον τελευταίο πόντο του Ολυμπιακού στην ευρεία νίκη επί της Μπάγερν και έγινε το σημείο αναφοράς ενός παιχνιδιού που είχε κριθεί από πολύ νωρίς.

EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΑΓΕΡΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΑΓΕΡΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Με τον Ολυμπιακό να προηγείται 14-2 στο 6', να φτάνει σε νταμπλ-σκορ (32-16) πριν από τη συμπλήρωση 15 λεπτών και να σκοράρει 50 πόντους έχοντας διαφορά 19 στο φινάλε του πρώτου 20λεπτου, το πολύτιμο 89-69 επί της Μπάγερν Μονάχου στη λήξη της αναμέτρησης δεν προκαλεί απορίες.

Αν ψάχνεις, για την ιστορία, το τι και πώς το 0-0 του τζάμπολ μετατράπηκε σε +20, μείνε στο γεγονός ότι οι 'ερυθρόλευκοι' μέτρησαν 20/30 δίποντα κατά το πρώτο μισό και 62% (29/47) συνολικά, παγιδεύοντας ολοκληρωτικά μια σοφτ αντίπαλο χωρίς τσαγανό που ξόδευε επιθέσεις από θέσεις λέι απ (άρχισε με 3/15 εντός πεδιάς) και είχε λιγότερα εύστοχα δίποντα (17/37) απ' όσα είχαν μαζί οι Μιλουτίνοφ (9/10) και ΛεΝτέι (9/14)!

" Οι παίκτες αντιλήφθηκαν την κατάσταση κι έπαιξαν από την αρχή επιθετικά", δήλωσε ο ευτυχής Ντέιβιντ Μπλατ, έχοντας προηγουμένως στύψει το μυαλό του να καταστρώσει ένα πλάνο με 11 διαθέσιμους άνδρες, απόντων των Σπανούλη-Στρέλνιεκς-Αγραβάνη, κι έναν έφηβο που στις 26 Δεκεμβρίου συμπλήρωσε τα 17 του.

Ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι βρήκε χώρο στην αποστολή των Πειραιωτών και, αφού οι συμπαίκτες του είχαν κάνει όλη τη δουλειά, έλαβε το χρίσμα από τον κόουτς του Ολυμπιακού, εν μέσω απλόχερων χειροκροτημάτων από το κοινό του ΣΕΦ.

Είχαν μεσολαβήσει η... χάρη που ζήτησε ο Κώστας Παπανικολάου από τον Αμερικάνο προπονητή και το σπρώξιμο του Γιώργου Μπόγρη στον Ραντόσεβιτς (που τον έστειλε στο παρκέ) για να διακοπεί ο αγώνας και να ολοκληρωθεί η αλλαγή με τον ΛεΝτέι. Όπως και να 'χε πάντως, το ψηλόλιγνο παιδί που γεννήθηκε στο Βελιγράδι και μεγάλωσε στο Νόβι Σαντ (από γονείς πρόσφυγες του πολέμου στο Κόσοβο) και έφερε το 2013 στο μεγάλο λιμάνι ο Νίκος Κεραμεύς, αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό αγώνα των 'ερυθρολεύκων'. Χωρίς προηγουμένως να έχει παίξει στην ελληνική λίγκα, δεδομένου ότι, παρά τη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου που βρίσκεται σε εξέλιξη, λογίζεται ως ξένος και δεν έχει δηλωθεί στο ρόστερ.

Ο Ποκουσέφσκι, αντικρίζοντας πια τη γη από τα 212 εκατοστά - δίχως παπούτσια μάλιστα όπως διευκρίνισε ο ίδιος - κάθε άλλο παρά αμήχανος ή σαστισμένος ήταν στα τελευταία 51 δεύτερα που πρόλαβε να πατήσει το παρκέ. Από το 2-3, " εκεί που μου αρέσει να παίζω και με βάζει ο κόουτς Μπλατ", εκτέλεσε ένα τρίποντο, μάζεψε δύο ριμπάουντ, μοίρασε μία ασίστ και κέρδισε το φάουλ από τον εκνευρισμένο Γουίλιαμς, εξαιτίας της επιλογής του μικρού να εκδηλώσει επίθεση πριν ακριβώς ακουστεί η κόρνα λήξης. Το Νο2 του NBA draft το 2011 πίσω μόνο από τον Κάιρι Ίρβινγκ και 436 παιχνίδια (Τίμπεργουλβς, Κινγκς, Νικς, Χιτ, Καβαλίερς, Λέικερς) στο κορυφαίο επίπεδο σταματούσε έναν 17χρονο Σέρβο που τότε έπαιζε σ' ανοικτά της πατρίδας του.

Ιδανική εξέλιξη για τον μικρό, τη στιγμή που όρθιοι οι θεατές περίμεναν την κατάληξη των βολών. Η πρώτη βρήκε σίδερο, η δεύτερη όμως διχτάκι και η ιστορία έγραψε πως έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Ολυμπιακού στην Euroleague.

" Ένιωθα καλά όταν μπήκα, γιατί ο κόουτς Μπλατ με αφήνει ελεύθερο. Αυτόν τον πόντο θα το θυμάμαι πολύ. Βήμα-βήμα θέλω να πάω. Πρώτα να παίξω σε μόνιμη βάση στον Ολυμπιακό και να δείξω τι μπορώ να κάνω. Μετά θα ήθελα να έρθει το ΝΒΑ", ανέφερε ο νεαρός γκαρντ-φόργουορντ, προτού μπουγελωθεί στ' αποδυτήρια και 'μυηθεί' στην ανδρική ομάδα παίρνοντας το βάπτισμα του... νερού!

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK