Ολυμπιακός-Μπασκόνια: Η 'θυσία' του Χαραλαμπόπουλου

Η βελτιωμένη έκδοση της άμυνας του Ολυμπιακού αποτυπώθηκε, για κακή τύχη, στην προσπάθεια του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου να κλέψει μια μπάλα. Το 80-70 ήταν δείγμα συνέπειας απέναντι σε μια Μπασκόνια που δεν μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα.

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος έχει μόλις γυρίσει το πόδι του σε μια προσπάθεια για κλέψιμο, με συνέπεια να μην συνεχίσει τον αγώνα
Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος έχει μόλις γυρίσει το πόδι του σε μια προσπάθεια για κλέψιμο, με συνέπεια να μην συνεχίσει τον αγώνα EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είχε δώσει ως τώρα τρία παιχνίδια στην Euroleague. Στα δύο εξ αυτών είχε δεχθεί περισσότερους από 90 πόντους και υποστεί ισάριθμες ήττες. Στο τέταρτο θα είχε κρατήσει την Μπασκόνια κάτω από τους 70, αν ο Σιλντς δεν ευστοχούσε στο τελευταίο σουτ της βραδιάς και διαμόρφωνε το τελικό αποτέλεσμα. Ο πίνακας έγραψε 80-70 και το 'ερυθρόλευκο' +10 δεν ήταν παρά το αποτέλεσμα μιας συνολικής προσπάθειας, η οποία μετά το 25-24 της πρώτης περιόδου δημιούργησε τις συνθήκες μιας σχετικά άνετης επικράτησης, της 9ης στη διοργάνωση.

Οι Πειραιώτες δέχθηκαν μόνο 46 πόντους σε 30 λεπτά και παρά το 41.4% που χάρισαν στους φιλοξενούμενους από το τρίποντο (12/29), αργώντας λόγω... ποδιών σε κάμποσες περιστροφές, προστάτευσαν το καλάθι τους μέσα από γραμμή. Τα 10 λάθη των Βάσκων δεν μοιάζουν να είναι πολλά. Ήταν διότι ο αγώνας πήγε πολύ στο 'πέντε εναντίον πέντε' και επιθέσεις μεγαλύτερες των 15-20 δευτερολέπτων. Σ' ένα τέτοιο σκηνικό ο Σπανούλης, ο Ρότσετσι, ο Κόνιαρης και -αναπάντεχα- ο Μπόλντγουιν έπαιζαν 'εντός έδρας', 'χτίζοντας' επιθέσεις από το μηδέν, διαβάζοντας ό,τι τούς έδιναν οι αντίπαλοι και μοιράζοντας μαζί τις 17 από τις 22 ασίστ του Ολυμπιακού. Ένας αριθμός που μεταφράστηκε στο 67% από το δίποντο (18/27) και το 37% από το τρίποντο (10/27).

Βοήθησε προφανέστατα το πολύ καλό βράδυ του Ρούμπιτ, του Μιλουτίνοφ και του Έλις, αλλά καθένας εξ αυτών πήρε και τέλειωσε τις μπάλες στο σημείο που έκανε απλά τη δουλειά τους. Κι αν ο Σέρβος είναι η γκαραντί, ο αντι-Πρίντεζης (που είχε μείνει καθηλωμένος στον πάγκο λόγω θλάσης στα πλευρά) αισθάνθηκε πολύ πιο άνετα στο '4', πετυχαίνοντας season-high με 19 πόντους από 7/10 σουτ στο παιχνίδι που έπαιξε περισσότερο από κάθε άλλο, τη στιγμή που ο νεοφερμένος ψηλός, σαν έτοιμος από την αρχή της σεζόν, άπλωσε στο παρκέ πολλές από τις αρετές του (βυθίσματα μετά το πικ εν ρολ, καλές θέσεις, σίγουρα τελειώματα) προλαβαίνοντας σε λιγότερα από 20 λεπτά να μετρήσει 11 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Όπως εδώ:

Το κυρίαρχο βέβαια στοιχείο ήταν ο δυναμικός τρόπος που αντιμετωπίστηκαν τα plays του Ιβάνοβιτς όταν η μπάλα ακουμπούσε μέσα. Ο Έρικ δεν συμμετείχε ενεργά και ο Σενγκέλια υποχρεώθηκε να βγει από την εξίσωση. Ναι μεν έφτιαξε παιχνίδι με 7 ασίστ, αλλά μετά το 20'18'' χάρισε μόλις 1 από τους 14 πόντους που είχε συνολικά στη βραδιά και τις 2 τελικές πάσες, όντας εγκλωβισμένος.

Η προσπάθεια των παικτών του Μπαρτζώκα να κυνηγήσουν κάθε φάση που προλάβαιναν έφερε την άσχημη στιγμή του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, ο οποίος ενώ είχε κλέψει την μπάλα γύρισε το πόδι του στην προσγείωση και αποχώρησε υποβασταζόμενος για τ' αποδυτήρια. 'Βαρύ' διάστρεμμα ειπώθηκε αμέσως μετά, σε μια φάση που ήταν το πιο χειροπιαστό παράδειγμα της αφοσίωσης των 'ερυθρόλευκων' στην αμυντική αποστολή τους.

Ομολογουμένως η Μπασκόνια των ελλείψεων, των πολλών αλλαγών και του 3-8 στα προηγούμενα έντεκα ματς δεν ήταν ο πιο αντιπροσωπευτικός αντίπαλος για το βαθμό βελτίωσης μετά την Αγία Πετρούπολη. Την Μπαρτσελόνα πάντως την είχε νικήσει (76-74) και της ΤΣΣΚΑ της είχε βγάλει το λάδι στη Μόσχα, έως ότου παραδοθεί (94-90). Στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός δεν της χάρισε το δικαίωμα να κυνηγάει ως το τέλος, καθώς είχε ξεφύγει 50-40 και 69-55, προβάλλοντας στο κοινό του ένα trailer από τα προσεχώς.


News 24/7

24MEDIA NETWORK