Ολυμπιακός: Πώς μεταμορφώθηκε από το -19 στο +26

Η διαφοροποίηση στην τακτική προσέγγιση του Κεστούτις Κεμζούρα για το παιχνίδι απέναντι στη Βαλένθια σε σχέση με ό,τι συνέβη στην πρεμιέρα υπό τον Ντέιβιντ Μπλατ, μέσα από τα στοιχεία της Newstats.

Ο Κεστούτις Κεμζούρα δίνει οδηγίες κατά τη διάρκεια ενός τάιμ άουτ στον αγώνα με τη Βαλένθια
Ο Κεστούτις Κεμζούρα δίνει οδηγίες στους παίκτες του Ολυμπιακού κατά τη διάρκεια ενός τάιμ άουτ στον αγώνα με τη Βαλένθια. EUROKINISSI SPORTS

Ο Κεστούτις Κεμζούρα έπραξε ως άρμοζε στο φινάλε του νικηφόρου αγώνα του Ολυμπιακού με τη Βαλένθια. "Θέλω ν' αφιερώσω τη νίκη σ' έναν σπουδαίο προπονητή και έναν σπουδαίο άνθρωπο, στον Ντέιβιντ Μπλατ. Είναι τιμή για μένα να λέω πως είναι φίλος μου", επεσήμανε ο Λιθουανός κόουτς, που παρέλαβε -από προσωρινά ως μόνιμα- την τεχνική καθοδήγηση του Ολυμπιακού και οφείλουμε ν' αναγνωρίσουμε την ηθική αξία των λεγομένων του. Οι δυο τους είχαν σχεδόν αψεγάδιαστη συνεργασία κατά την κοινή θητεία τους στον Πειραιά και η αποχώρηση του Αμερικανού κόουτς δεν αναιρεί, ούτε καν αμφισβητεί, τη σχέση τους.

Χωρίς πάντως αυτό να συνεπάγεται την πλήρη συστράτευση του Κεμζούρα με τη συλλογιστική του Μπλατ. Αντιθέτως λειτούργησε επεμβατικά στην προετοιμασία του αγώνα της Παρασκευής μεταβάλλοντας την οπτική αντιμετώπισης των περιστάσεων. Γράφοντας στο Ζαν Πρες ο Γιάννης Φιλέρης εντόπισε τη διαφοροποίηση στην τακτική που ακολουθήθηκε από τους 'ερυθρόλευκους' συγκριτικά με την πρεμιέρα. Οι ρόλοι αναδιανεμήθηκαν και οι παίκτες πήραν συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Ο Βασίλης Σπανούλης, ασχέτως του χρόνου συμμετοχής του, ήταν ο καθοδηγητής και οι άλλοι ακολουθούσαν δίχως ο ένας ή άλλος να υστερήσει αγωνιστικά. Άλλωστε ο μόνος εκ των 11 που αγωνίστηκαν, αφού ο Τσέρι βρέθηκε σε καθεστώς DNP και ο Χαπ κατέληξε εκτός 12άδας, ήταν ο Σάσα Βεζένκοφ τωνμόλις 3'38''. Όλοι οι υπόλοιποι, άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο, συνείσφεραν στην ανατρεπτική αυτή εμφάνιση και επικράτηση με 89-63.

Πώς ακριβώς επενέβη ο Κεστούτις Κεμζούρα αποτυπώνεται στα στοιχεία που παρείχε στο Contra.gr η Newstats. Διαφορετικά, άνευ αποδείξεων δηλαδή, το συμπέρασμα θα έμοιαζε ανυπόστατο και σίγουρα θα ήταν ημιτελές.

Λιγότερα σχήματα, λιγότερος χρόνος

Ας πάμε όμως στο προκείμενο. Τι κατάφερε ο Λιθουανός κόουτς. Να χρησιμοποιήσει 7 διαφορετικές 5άδες λιγότερες από τον Ντέιβιντ Μπλατ, μειώνοντάς τες από τις 23 στις 16, δίχως κάποια εξ αυτών να 'ξεζουμιστεί'. Δύο συμβατικοί σχηματισμοί έμειναν στο παρκέ τον ίδιο χρόνο (5.8 λεπτά) και οι υπόλοιποι 14 λιγότερα από 4.5 λεπτά. Τον έναν, τον βασικό, τον απάρτιζαν οι Κόνιαρης, Σπανούλης, Πολ, Πρίντεζης, Μιλουτίνοφ και τον άλλον, τον εφεδρικό, οι Μπόλντγουιν, Πάντερ, Παπανικολάου, Κουζμίνσκας και Ρούμπιτ.

Οι 16 πεντάδες του Ολυμπιακού Χρόνος (λεπτά) +/-
Μπόλντγουιν, Πάντερ, Πολ, Πρίντεζης, Μιλουτίνοφ 1 +2
Κόνιαρης, Πάντερ, Πολ, Πρίντεζης, Μιλουτίνοφ 0 -1
Κόνιαρης, Σπανούλης, Πολ, Κουζμίνσκας, Μιλουτίνοφ 4.1 +8
Μπόλντγουιν, Σπανούλης, Πολ, Κουζμίνσκας, Ρούμπιτ 0.7 -2
Μπόλντγουιν, Σπανούλης, Πολ, Κουζμίνσκας, Μιλουτίνοφ 3.6 +2
Κόνιαρης, Σπανούλης, Παπανικολάου, Πρίντεζης, Μιλουτίνοφ 4.1 -3
Μπόλντγουιν, Σπανούλης, Πολ, Πρίντεζης, Μιλουτίνοφ 0.2 0
Κόνιαρης, Πάντερ, Πολ, Κουζμίνσκας, Μιλουτίνοφ 0.2 -2
Κόνιαρης, Σπανούλης, Πολ, Πρίντεζης, Μιλουτίνοφ 5.8 +10
Μπόλντγουιν, Πάντερ, Παπανικολάου, Πρίντεζης, Ρούμπιτ 2.9 +6
Μπόλντγουιν, Σπανούλης, Παπανικολάου, Πρίντεζης, Μιλουτίνοφ 1.4 +2
Κόνιαρης, Πάντερ, Παπανικολάου, Πρίντεζης, Ρούμπιτ 0.1 0
Μπόλντγουιν, Πάντερ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ, Ρούμπιτ 3.6 -2
Σπανούλης, Πάντερ, Παπανικολάου, Πρίντεζης, Μιλουτίνοφ 2.1 +3
Μπόλντγουιν, Πάντερ, Παπανικολάου, Κουζμίνσκας, Ρούμπιτ 5.8 +6
Μπόλντγουιν, Πάντερ, Παπανικολάου, Πρίντεζης, Μιλουτίνοφ 4.3 -3

Ο Κεμζούρα επέλεξε ν' αφήσει στην άκρη πειραματικά σχήματα, να δώσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες - καθένας ήξερε πού έπαιζε και τι υπηρετεί. Ο Πολ μονιμοποιήθηκε στο '3', ο Κουζμίνσκας δεν κατέβηκε από το '4', ο Ρούμπιτ ήταν η αλλαγή του Μιλουτίνοφ στο '5'. Όχι αλχημείες που θα μπέρδευαν ξανά, όχι ρισκαδόρικα σχήματα με μοιρασμένο ποσοστό αποτελεσματικότητας, όχι παίκτες που αλλάζουν θέση άσκοπα. Το κουμάντο αφέθηκε στα χέρια του Σπανούλη και αυτός 'βόλεψε' καθέναν από τους συμπαίκτες του με το σεταρισμένο παιχνίδι του. Δίπλα του ωφελήθηκε πολύ ο Κόνιαρης, ο Μπόλντγουιν δεν χρειάστηκε να κάνει κάτι που δεν είναι πλασμένος - τουλάχιστον όχι ακόμη, ο Πάντερ ανέλαβε όσα σουτ του αναλογούσαν, η μπάλα κατέληξε πολλάκις και κυρίως με συνέπεια στο χαμηλό ποστ, την ώρα που οι υπόλοιποι δεν έμεναν ακίνητοι.

Στη σοκαριστική πρεμιέρα του 'Αστρομπάλ' ο Ντέιβιντ Μπλατ έφτασε να αλλάξει 23 πεντάδες, εμπιστευόμενος ωστόσο μία εξ αυτών για 7.4 λεπτά, όταν τίποτα δεν έμοιαζε ικανό ν' αντιστρέψει την κατάσταση. Ήταν μια 5άδα χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη και συνύπαρξη των Κουζμίνσκας-Πρίντεζη. Κάτι που δεν εξυπηρετούσε ούτε τον έναν ούτε τον άλλον. Για να μην αφαιρέσουμε οτιδήποτε από την αλήθεια είχε προσφέρει ένα +7, αλλά με κακή κυκλοφορία και μηδενική δημιουργία. Απέδωσε δηλαδή ολίγον τι από τύχη.

Προφανέστατα, βέβαια, ένα παιχνίδι με μια ομάδα της τρίτης βαθμίδας δεν αντανακλά την πραγματική διάσταση μιας κατάστασης. Αν, δηλαδή, τείνει ν' αλλάξει ολοκληρωτικά ή ήταν παροδικό και θα εξακολουθεί να είναι προβληματική. Δίνοντας όμως ένα στίγμα της κανονικότητας με την οποία προσεγγίστηκε ο αγώνας, επιτρέπει την ανάπτυξη αντιστάσεων και αντισωμάτων. Στοιχεία που έλειπαν ομολογουμένως από τον παραδομένο Ολυμπιακός της Λιόν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK