Ολυμπιακός: O 'νέος' Μπόλντγουιν αλλάζει τα δεδομένα

Η ήττα στο Μόναχο κάθισε στο στομάχι του Ολυμπιακού και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την αλλαγή δεδομένων στο 'ερυθρόλευκο' ρόστερ με την προσθήκη Ρότσεστι και κυρίως την καθιέρωση του Γουέιντ Μπόλντγουιν.

Η μεταμόρφωση του Γουέιντ Μπόλντγουιν άρχισε (;) στο Μόναχο
Η μεταμόρφωση του Γουέιντ Μπόλντγουιν άρχισε (;) στο Μόναχο EUROKINISSI SPORTS

Η ήττα χτύπησε άσχημα στον Ολυμπιακό, όχι γιατί γνώρισε την συντριβή, ή έχασε τον μπούσουλα τελείως στην ιστορική Audi Domme αρένα, το γήπεδο δηλαδή όπου έχει διεξαχθεί (το 1972) ο πιο πολυζητημένος αγώνας μπάσκετ όλων των εποχών (Σοβιετική Ένωση-ΗΠΑ, τελικός Ολυμπιακών Αγώνων). Οι 'ερυθρόλευκοι' είχαν φτάσει το ματς στα μέτρα τους, ήταν έτοιμοι να φύγουν με ένα σπουδαίο διπλό πριν αναχωρήσουν για το Βερολίνο και τον αγώνα της Πέμπτης με την Άλμπα.

Όσο να' ναι αυτές οι ήττες κάθονται στο στομάχι. Δεν χωνεύονται εύκολα, εκτός αν επακολουθήσει γρήγορα μια επανόρθωση. Λέτε να είναι ικανός ο Ολυμπιακός να κερδίσει μέσα στο Βερολίνο και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις; Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος με τη φετινή ομάδα των 'ερυθρολεύκων' και νομίζω ότι δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε το γιατί.

Η αλήθεια είναι ότι παρά την ήττα, ο Ολυμπιακός έδειξε εκ νέου σημάδια βελτίωσης, οριστικοποίησης των ρόλων και του τρόπου που θέλει να παίξει από δω και μέχρι να τελειώσει η Ευρωλίγκα. Η πρόσθεση, μάλιστα, στο ρόστερ των δυο νέων παικτών, όπως γράφαμε και την περασμένη εβδομάδα, κάνει τον Κεμζούρα να παίρνει κάποιες σημαντικές αποφάσεις. Η πρώτη του και πιο... δραστική, κατά πώς φαίνεται, είναι η επιστροφή του Γουέιντ Μπόλντγουιν στο ροτέισον. Αν ο Ολυμπιακός καταφέρει, εν τέλει, να πάρει ουσιαστική βοήθεια από τον συγκεκριμένο Αμερικανό, τότε θα μιλάμε για ένα πραγματικό κατόρθωμα, αν αναλογιστούμε ότι ο παίκτης πριν από λίγο καιρό έμοιαζε ξένο σώμα.

Δείτε το ημερολόγιο

Εδώ που τα λέμε, αν είχε δεχθεί να αποχωρήσει από το ΣΕΦ όπως ήταν το πιθανότερο μετά την άφιξη Ρότσεστι, δεν θα κάναμε καν την κουβέντα. Ομως ο Μπόλντγουιν, χωρίς να έχει δείξει το παραμικρό, αρνήθηκε να δεχθεί τη λύση του συμβολαίου του. Ίσως καταλάβαινε ότι δύσκολα θα έβρισκε ομάδα να παίξει. Ούτε στην Ευρώπη, πολύ περισσότερο πίσω στην πατρίδα του.

Προτίμησε να μείνει στην ομάδα, με τον Κεμζούρα να σκέφτεται ότι μια 'δεύτερη ευκαιρία' θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τον Αμερικανό. Το κορμί του, άλλωστε, ήταν πάντα πολύ 'ενδιαφέρον' καθώς τα μακριά του χέρια, η ταχύτητά του, το ύψος του, υποδείκνυαν μια καλή περίπτωση παίκτη ακόμη και για συγκεκριμένο αμυντικό ρόλο. Αυτό που δεν είχαμε δει, ήταν η προσαρμογή του στα δεδομένα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και κυρίως η δυνατότητά του να απειλήσει το καλάθι.

Την Τρίτη εμφανίστηκε ένας διαφορετικός Μπόλντγουιν. Έκπληκτοι οι αντίπαλοί του, τον έβλεπαν να κάνει drive, να σκοράρει από μέση και μακρινή απόσταση, να παίρνει ακόμη και το τελευταίο σουτ. Πώς να τον αντιμετωπίσουν, αφού δεν είχαν... εικόνα από τα προηγούμενα ματς, ώστε να έχει γίνει και το ανάλογο σκάουτινγκ;

Ο Μπόλντγουιν δεν ήταν απλά ο παίκτης που κλήθηκε να μαρκάρει τον Λούσιτς, αλλά ένας παίκτης που έδωσε δύναμη, σκορ και ως επί το πλείστον σωστές επιλογές πάνω στο παρκέ. Με 19 πόντους, 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 κλεψίματα και 2 λάθη, ο 23χρονος γκαρντ έστειλε την πρώτη επιβεβαίωση για την καλοκαιρινή επιλογή του. Όχι, δεν αναθεωρούμε άποψη. Ήταν λάθος που το καλοκαίρι ο Μπλατ διάλεξε τον νεαρό Γουέιντ, για βασικό κουμανταδόρο του Ολυμπιακού, ένα παίκτη με μηδαμινή ευρωπαϊκή εμπειρία. Καλά-καλά ούτε στο ΝΒΑ δεν είχε προλάβει να παίξει. Ειδικά σε μια ομάδα, που δεν είχε ματς πρωταθλήματος (άρα έξτρα ευκαιρίες σε τέτοιου είδους παίκτες να ψηθούν στη νέα πραγματικότητά τους) και θα έπρεπε να έχει ιώβεια υπομονή, για να δει πόσα απίδια βάζει ο σάκος του καθενός νεοφερμένου στην Ευρώπη.

Αν κοιτάξετε το ημερολόγιό σας θα δείτε ότι έχουμε 20 Νοεμβρίου. Έχουν περάσει δυο μήνες από την έναρξη της κανονικής περιόδου. Για έναν γκαρντ ρούκι στην Ευρωλίγκα (μόλις 23 ετών) , που μάλιστα τέθηκε υπό σοβαρή αμφισβήτηση, είναι λογικό να τον βλέπουμε να παίζει... τέλος Νοέμβρη. Είναι πολύ δύσκολη η Ευρωλίγκα για τέτοιους παίκτες. Ο Πέρεζ έφυγε ήδη από την Ζαλγκίρις, ο Σέλβιν Μακ δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στο Μιλάνο.

Τα δίδυμα του Κεμζούρα

Το θέμα είναι όμως ότι με Μπόλντγουιν παρόντα, τον Ρότσεστι σε ενεργό ρόλο, διαμορφώνονται νέα δεδομένα στον Ολυμπιακό. Ηδη εκτός 12άδας έχει τεθεί ο Γουίλ Τσέρι, ενώ περιορίζεται ο ρόλος του Κέβιν Πάντερ. Με την Μπάγερν δεν έπαιξε δευτερόλεπτο. Ο Κεμζούρα έχει καταλήξει στα δίδυμα Κόνιαρη-Σπανούλη και Μπόλντουγιν-Ρότσεστι, με μικρές εναλλαγές. Τα ντουέτα στο μπάσκετ, για όσους απορούν, είναι μια συνηθισμένη τακτική των προπονητών.

Έχει ενδιαφέρον όλο αυτό το σχέδιο, όπως διαμορφώνεται για τον Ολυμπιακό της συνέχειας. Με δεδομένο ότι τα υπόλοιπα λίγο πολύ έχουν ξεκαθαρίσει (Παπανικολάου που ανεβαίνει και Πολ στο '3', Πρίντεζης-Ρουμπιτ στο '4' και Μιλουτίνοφ-Ριντ στο '5') οι Πειραιώτες δείχνουν ότι αρχίζουν και πατάνε πιο σταθερά. Παραμένουν όμως μια εύθραυστη ομάδα, που μπορεί να χάσει ακόμη και ολοδικά της παιχνίδια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK