Ολυμπιακός: Οι χορηγοί στηρίζουν, η Euroleague 'βλέπει'

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζει ομάδα για την Α2, διατηρεί ακέραιη την ομάδα των χορηγών του, υπόσχεται κανονικότητα στις πληρωμές και δημιουργεί νέα δεδομένα στη Euroleague. Ο Γιάννης Φιλέρης εξηγεί το γιατί.

Ο Ολυμπιακός της νέας σεζόν θα είναι χωρισμένος στα δύο
Ο Ολυμπιακός της νέας σεζόν θα είναι χωρισμένος στα δύο EUROKINISSI SPORTS

Με τις μεταγραφές του Ολυμπιακού να έχουν ολοκληρωθεί, η ιδέα ότι η ομάδα που θα δούμε του χρόνου στο ΣΕΦ έχει τη σφραγίδα του Μπλατ είναι δεδομένη. Μια ιδιαίτερη χρονιά για τους 'ερυθρόλευκους', ενδεχομένως και για ολόκληρη την Euroleague. Η συμμετοχή της ομάδας, με άλλη σύνθεση στην Α2, είναι ένα εγχείρημα το οποίο προέκυψε και εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί (όπως είναι το πιθανότερο) δημιουργεί ένα νέο στάτους στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Υπάρχουν ακόμη πράγματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν. Το νομικό πλαίσιο δηλαδή, με το οποίο ο Ολυμπιακός θα παίξει στην Α2 ('με διαφορετική ονομασία', όπως τονίστηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση της ΚΑΕ) χρησιμοποιώντας ως έδρα το βοηθητικό γήπεδο του ΣΕΦ. Και φυσικά πρέπει να συγκροτηθεί η ομάδα που θα εμφανιστεί στην κατηγορία και στην οποία θα παίξουν σίγουρα Ποκουσέφσκι, Αρσενόπουλος, Κολοβέρος, Μωραΐτης και κάποια ακόμη παιδιά από τα τμήματα υποδομής, συν ορισμένους μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες με εμπειρία στην κατηγορία.

Προφανώς η παρουσία του Ολυμπιακού στην Α2 έχει να κάνει με το τυπικό και νομότυπο μέρος της παρουσίας του ως κλαμπ και ως ΚΑΕ στο ελληνικό μπάσκετ, αφού αν δεν αγωνιζόταν πουθενά θα υπήρχε σημαντικό πρόβλημα. Όπως λένε στον Πειραιά, με τα δεδομένα που υπάρχουν και δεν φαίνεται ν' αλλάζουν, αυτή τη στιγμή η παρουσία στην Α2 θα έχει περισσότερο τυπικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα.

Στον Πειραιά επισημαίνουν ότι παρά τις συναντήσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας με τους φορείς του μπάσκετ, δεν φαίνεται ότι αλλάζει κάτι στο όλο στερέωμα. Ο ΕΣΑΚΕ παρά τις αντίθετες εξαγγελλίες του στο τέλος της προηγούμενης σεζόν δεν έθιξε καν τα επίμαχα ζητήματα, εν αντιθέσει επιδόθηκε σε μια σειρά ανταλλαγών ΑΦΜ που προκάλεσαν κατακραυγή, ενώ η ΕΟΚ συνέχισε την πολιτική του Πόντιου Πιλάτου, ζητώντας αορίστως να βρεθεί λύση και "να παίξει ο Ολυμπιακός στην Α1".

Με το διαμορφωμένο σκηνικό, σύμφωνα πάντα με τα όσα λέγονται στον Πειραιά, ο Ολυμπιακός δεν έχει κανένα λόγο να επιδιώξει την επιστροφή του στην Basket League. Το σχέδιο για συμμετοχή 'μιας ομάδας' στην Α2 και όλο το βάρος του... κανονικού Ολυμπιακού στην Euroleague προχωράει σε πλήρη εφαρμογή. Και σε αυτή την προοπτική η 'ερυθρόλευκη' ΚΑΕ, βρίσκει συμμάχους τους χορηγούς της. Θα περίμενε κανείς ότι η μη συμμετοχή της ομάδας στην Α1 να έχει οικονομικές συνέπειες. Με εξαίρεση όμως το τηλεοπτικό συμβόλαιο της Cosmote το οποίο 'παγώνει' (η Α2 έχει κεντρική διαχείριση από την ΕΟΚ) όλοι οι υπόλοιποι χορηγοί της ομάδας συνεχίζουν κανονικά τη συνεργασία τους με τους Πειραιώτες.

Αυτή ήταν η πιο ενθαρρυντική είδηση που μπορούσαν να ακούσουν στον Ολυμπιακό, σ' ένα θυελλώδες καλοκαίρι με το τοπίο θολό και τα ερωτηματικά πάρα πολλά. Η παρουσία των χορηγών στο πλευρό της ομάδας, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, είναι πολύ σημαντική ιδιαίτερα σε μια τέτοια περίοδο, όπου η Basket League σε συνολικό επίπεδο δείχνει να χάνει τα οικονονικά της στηρίγματα (ήδη ο κεντρικός σπόνσορας, μια στοιχηματική εταιρεία, συν την Cosmote TV απέσυραν τις χορηγίες τους εν όψει της νέας σεζόν) ο Ολυμπιακός μοιάζει να βγαίνει αλώβητος.

Η Ευρωλίγκα παρακολουθεί

Λίγο πριν αφιθχεί στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας μίλησε στην ιστοσελίδα krepsinis και αναφέρθηκε στην ξεχωριστή περίπτωση της φετινής ομάδας των 'ερυθρολεύκων' της οποίας θα είναι και μέλος: "Νομίζω ότι εάν έχουμε καλή χρονιά, περισσότερες ομάδες θα ακολουθήσουν αυτή την οδό, να παίζουν μόνο στην Euroleague. Είναι μία καινοτομία, ένα πείραμα. Με ακόμα περισσότερες ομάδες στην Euroleague, αυτό θα σημαίνει περισσότερες διπλές εβδομάδες. Θα υπάρχει επίσης το πλεονέκτημα της καλύτερης προετοιμασίας για τον επόμενο αντίπαλο, τακτικά και σωματικά" είπε ο 30χρονος φόργουορντ, περιγράφοντας μια νέα πραγματικότητα για τους "ερυθρόλευκους" αλλά και ολόκληρη την Euroleague.

Ο Ολυμπιακός, εφόσον παίξει οριστικά στην Α2 με άλλη σύνθεση, θα είναι η μοναδική ομάδα από τις 18 που θα παίξουν φέτος στην κορυφαία διοργάνωση η οποία δεν θα έχει εγχώριες υποχρεώσεις. Υπάρχει μεν το μειονέκτημα της έλλειψης ρυθμού ειδικά στο ξεκίνημα της χρονιάς και μάλιστα για μια ομάδα με τόσους πολλούς νέους παίκτες, από την άλλη όμως το αβαντάζ απέναντι στις υπόλοιπες ομάδες που θα 'σκοτωθούν' στα εθνικά τους πρωταθλήματα είναι τεράστιο.

Μηn ξεχνάμε ότι οι τραυματισμοί από την επιβάρυνση των παικτών, λόγω των πάρα πολλών αγώνων και προπονήσεων, είναι ίσως ο πρώτος παράγοντας που καθορίζει την τύχη κάθε ομάδας στο τελείωμα κάθε αγωνιστικής περιόδου. Με 70-80 ματς υψηλού επιπέδου, με μετακινήσεις, με κούραση, είναι λογική κατάληξη οι τραυματισμοί. Τρανό παράδειγμα η φετινή Φενέρμπαχτσε. Η καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου αποδεκατίστηκε από τραυματισμούς στο τελευταίο δίμηνο της σεζόν, με αποτέλεσμα να αποτύχει στο φάιναλ-φορ και να χάσει το τουρκικό πρωτάθλημα.

Ο Κουζμίνσκας έχει δίκιο. Αν ο Ολυμπιακός πετύχει φέτος στην Ευρωλίγκα, είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα τον μιμηθούν. Η Μακάμπι έχει το σχέδιο των δυο ομάδων εδώ και καιρό στο συρτάρι κι αν ο Σιμόν Μιζράχρι δεν είχε σοβαρές αντιρρήσεις (ο εμβληματικός πρόεδρος δεν μπορούσε να διανοηθεί την ομάδα του σε δεύτερο ρόλο εντός συνόρων), θα είχε ήδη υλοποιηθεί.

Το να αποφύγει ο Ολυμπιακός την ταλαιπωρία του εθνικού πρωταθλήματος, ρίχνοντας όλο το βάρος του στην Euroleague, ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς, δημιουργεί μια νέα κατάσταση στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης, που έτσι κι αλλιώς με αργά αλλά σταθερά βήματα εξελίσσεται σε ένα κλειστό, υπερεθνικό πρωτάθλημα. Ήδη οι ομάδες έγιναν φέτος 18, σε δυο χρόνια ίσως να είναι 20 και το παράδειγμα του Ολυμπιακού να ακολουθήσουν κι άλλα κλαμπ, που έχουν τη δυνατότητα.

Στην πρόσφατη συνέλευση του Μονάχου η διευκρίνιση ότι υφίσταται η υποχρέωση συμμετοχής στα εθνικά πρωταθλήματα, αλλά να υπάρχουν ειδικές εξαιρέσεις για τους μετόχους, έγινε μεν για τον Ολυμπιακό αλλά δεν αποκλείεται στο μέλλον να αφορά κι άλλα κλαμπ, που θα αποφασίσουν ό,τι οι 'ερυθρόλευκοι'.

Το μπάτζετ και οι πληρωμές

Ο Ολυμπιακός κινήθηκε σε επίπεδο μπάτζετ στα ίδια επίπεδα με τα τελευταία χρόνια. Η μοναδική υπέρβαση που είχε αποφασιστεί ήταν για την απόκτηση του Σλούκα, εφόσον ο διεθνής άσος αποφάσιζε να εγκαταλείψει την Φενέρμπαχτσε. Ήταν μια 'ειδική περίπτωση', καθώς στο πρόσωπό του ο Ολυμπιακός θα έδειχνε απευθείας τον διάδοχο του Βασίλη Σπανούλη. Εφόσον ο Σλούκας, εν τέλει παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη οι 'ερυθρόλευκοι\ πήγαν σε συγκεκριμένο πλάνο.

Αυτό που εγγυήθηκαν οι διοικούντες είναι η κανονικότητα στις πληρωμές, κάτι άλλωστε αναγκαίο καθώς ο Ολυμπιακός έχει δεχθεί ήδη μια προειδοποίηση από την Euroleague, ενώ με την παρουσία 8 ξένων παικτών η ροή στην μισθοδοσία δεν μπορεί να μην είναι συνεχόμενη. Ήδη, άλλωστε, έχουν γίνει επαφές και δοθεί διαβεβαιώσεις και στους Έλληνες για τα χρωστούμενα. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η χρονιά, μέσα και έξω από το γήπεδο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK