Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Η νύχτα που λευτερώθηκε ο Σαντ-Ρος

Ούτε οι πόντοι του Νέντοβιτς ούτε του Παπαπέτρου έλειψαν από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, ο οποίος επιβλήθηκε 88-77 του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ και του έφραξε το δρόμο προς τα πλέι οφ της Euroleague. Σαντ-Ρος και Μποχωρίδης έκαναν τη διαφορά.

Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος ήταν ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού στη μεγάλη νίκη επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ
Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος ήταν ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού στη μεγάλη νίκη επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ EUROKINISSI SPORTS

Χωρίς τον (μόνιμο) αρχισκόρερ του διαθέσιμο και τον καλύτερο όλων των άλλων να του δίνει μόλις 5 πόντους, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ βρήκε 8 παραπάνω πόντους απ' όσους σκοράρει ανά ματς στην Euroleague (80.3) και το 88-77 επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ τον αντάμειψε για την πλήρη εφαρμογή του καλοσχεδιασμένου πλάνου του. Ο Κάτας ήξερε πως η θλάση στο γαστροκνήμιο θ' άφηνε εκτός μάχης τον Νέντοβιτς των 16.7 πόντων στη διοργάνωση και δύο ημέρες πριν από το τζάμπολ πρόλαβε να καταστρώσει ένα πλάνο έκτακτης ανάγκης. Δεν φανταζόταν όμως πως ούτε ο Παπαπέτρου θα έχει το απαιτούμενο σημάδι, με συνέπεια οι δικοί του 12.8 πόντοι με σχεδόν 50% στα τρίποντα και 32% στα τρίποντα να πέσουν κατά 8, εκτελώντας με 15% (2/13) είτε από κοντά είτε από μακριά.

Σ' αυτή την απαιτητική συνθήκη ο Σαντ-Ρος και ο Μποχωρίδης μετατράπηκαν σε βασικούς άξονες της επιθετικής λειτουργίας. Αμφότεροι καταρρίπτοντας τις ατομικές επιδόσεις του στο σκοράρισμα. Ο πολυσύνθετος Κουβανός, με 4/6 πίσω από τα 6μ75, έφτασε στους 20 ενόσω ήταν διψήφιος μόνο στα 5/20 και άποντος απέναντι στη Ρεάλ, μοιράζοντας παράλληλα 5 ασίστ, ενώ ο Έλληνας γκαρντ, που δεν πτοήθηκε από το σοκαριστικό φινάλε στην αναμέτρηση πρωταθλήματος με τον Προμηθέα, έφτασε τους 15, προτού αποβληθεί με φάουλ, χάνοντας μόνο μια προσπάθεια (4/4 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 4/4 βολές).

"Μας έλειψε ο Νέντοβιτς, αλλά αξίζει μεγάλος σεβασμός σε όσους βγήκαν μπροστά", ανέφερε περιχαρής (χωρίς να το δείχνει) ο Ισραηλινός κόουτς, ο οποίος στην επιστροφή του στο φαληρικό Παλέ ύστερα από 21 χρόνια δεν άφησε να επαναληφθεί ό,τι είχε συμβεί τότε. "Είμαι πολύ περήφανος για την προσπάθεια των παικτών και τον τρόπο που εκτέλεσαν το πλάνο".

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ με ψηλό σχήμα στο παρκέ (Παπαπέτρου στο 2 και Ουάιτ στο 3) 'έτρεξε' γρήγορα ένα 13-0 από το 2'41'' ως το 6'33'' και από το 7-17 δεν άφησε ποτέ το προβάδισμα, όσες απόπειρες κι αν έκαναν οι 'ερυθρόλευκοι' ν' αναποδογυρίσουν το status quo της αναμέτρησης. "Ο τρόπος που αρχίσαμε το ματς ήταν σημαντικός, διότι πήραμε αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια. Είχαν κάποια σερί, αλλά εμείς δείξαμε χαρακτήρα", συμπλήρωσε ο Κάτας. Ένας χαρακτήρας, ψύχραιμος πάνω απ’ όλα, που αποτυπώθηκε αδιαμφισβήτητα στις σαρωτικά κερδισμένες μάχες κάτω από τα δύο καλάθια. Τη στιγμή που ο Ολυμπιακός είχε αθροιστικά 26 ριμπάουντ, οι 'πράσινοι' ανανέωσαν 16 χαμένες επιθέσεις τους και τέλειωσαν το παιχνίδι με 13 παραπάνω (38). Στο σύνολο καρπώθηκαν 17 πόντους από δεύτερες επιθέσεις, μόλις τέσσερις περισσότερους από τους 13 του Ολυμπιακού, αλλά κατάφερναν να κόβουν την αντίπαλη ορμή σε στιγμές που το μομέντουμ άρχισε ν' αλλάζει κάτοχο.

Όσο ήταν στο παρκέ ο Σπανούλης μοίραζε την μπάλα πολύ πιο σωστά από τον Σλούκα και ο ΜακΚίσικ έβαζε με συνέπεια τα μακρινά σουτ, διότι δεν είχε διαδρόμους ελεύθερους για να διεισδύσει, αλλά σε κάθε περίπτωση η ομάδα του Κάτας, κόντρα στην αδυναμία-σχεδόν αδιαφορία του Μακ και την (αναμενόμενη) ανεπάρκεια Φόστερ στον 'άσο' να βοηθήσουν ερχόμενοι από τον πάγκο, ανακάλυπτε πάντα την αναγκαία λύση για ν' απεγκλωβιστεί. Με σωστό διάβασμα των καταστάσεων, συνεργασίες κοντών ψηλών ή ανάποδα και διαρκείς αλλαγές στην άμυνα, το 28-32 έγινε 39-50 και το 54-59 μετατράπηκε σε 64-73. Σ' όλο αυτό το ωφέλιμο διάστημα οι φιλοξενούμενοι δεν ξόδευαν βολές, παρά την 18η επίδοση μεταξύ 18 ομάδων που τους στοίχειωνε έως την επίσκεψη στο Φάληρο.

"Ξέραμε ότι ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα βάλει ψηλό σχήμα, είχαμε δουλέψει πάνω σε αυτό, αλλά πήγαμε σε ένα πρωτοφανές overdribbling, που ήταν μια τεράστια έκπληξη και για εμένα. Δεν αρκεί το ταλέντο, δεν ήμασταν συμπαγείς και στην άμυνα πήγαμε να παίξουμε ατομικά, όχι ο ένας για τον άλλον. Αναρωτιέμαι ποιο είναι το επίπεδό μας. Κάποιοι παίκτες λυγίζουν. Αν δεν μπορούν είναι ένα θέμα", επισήμανε ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναζητώντας πειστικές απαντήσεις για την πνευματική αδυναμία των παικτών του ν' ανταπεξέλθουν στις 50-50 διεκδικήσεις ή να διαχειριστούν με λογική υπέρ τους καταστάσεις στο φινάλε αμυντικών προσπαθειών.

Το τρίποντο του Ουάιτ για το 72-80 και το κάρφωμα του Μήτογλου για το 77-84 σφράγισαν με τρόπο πειστικότατο την ένατη νίκη των 'πρασίνων' στη διοργάνωση, την ώρα που ο Ολυμπιακός με τέσσερις διαδοχικές ήττες έχασε επιπλέον έδαφος στη μάχη της πρόκρισης. Μιας πρόκρισης που μετά από εκείνο το διπλό στη Λιόν έμοιαζε να 'ναι στα χέρια τους. Τώρα όχι. "Αυτός πρέπει να είναι ο τρόπος που πρέπει να παίζουμε από την αρχή σε κάθε αγώνα", ανέφερε ο Κώστας Χαραλαμπίδης, μέλος του 'πράσινου' σταφ, για μια ομάδα που εμφάνισε 5 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων με 37.5% στο τρίποντο και για τέταρτο παιχνίδι στη σειρά κράτησε την αντίπαλό της κάτω από τους 80 πόντους. Όταν την ίδια ώρα ο Σακίλ ΜακΚίσικ έριχνε το φταίξιμο στους παίκτες και όχι στο προπονητικό επιτελείο, διότι "ο κόουτς έχει ένα πλάνο και εμείς πρέπει να το εκτελούμε".

News 24/7

24MEDIA NETWORK