Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Όταν το πρωτάθλημα είχε ξαναγίνει μπάχαλο

Το να γίνεται μπάχαλο το πρωτάθλημα μπάσκετ δεν είναι φαινόμενο της εποχής. Ούτε είναι η πρώτη φορά που μια ομάδα αποχωρεί από αγώνα πλέι-οφ. Το Contra.gr θυμίζει την τριετία 1993-95 όπου όλα βρέθηκαν στον αέρα με μπόνους το πρωτάθλημα του 1979 από το οποίο δεν αποχώρησε κανείς, αλλά διέκοψε το κρίσιμο ματς ένας διαιτητής.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Όταν το πρωτάθλημα είχε ξαναγίνει μπάχαλο

H κρίση στο μπάσκετ είναι πολυεπίπεδη, δεν αφορά μόνο το δίπολο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, ίσως θα χρειαστεί μια πλήρης ανάλυση για να προσδιοριστούν όλες οι παράμετροι. Αν θέλουμε, πάντως, να είμαστε δίκαιοι δεν θα πρέπει να νιώθουμε... Αρειανοί. Ότι δηλαδή πέσαμε αίφνης στον πλανήτη Γη και ανακαλύψαμε ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Ούτε, βέβαια, γίνεται για πρώτη φορά το πανηγύρι των ζουρλών, όπως εύστοχα είχε χαρακτηρίσει το ντελίριο του ΑΕΚ-Παναθηναϊκός το 1998, ο Γιάννης Φιλίππου.

Δεν είναι καν η πρώτη φορά που μια ομάδα δεν κατεβαίνει σε προγραμματισμένο αγώνα διαμαρτυρόμενη για τη διαιτησία. Πριν από 26 χρόνια ήταν ο Παναθηναϊκός εκείνος, που αποφάσιζε να απόσχει από τον 4ο τελικό με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή του στην αλλαγή του διαιτητή Παπαδημητρίου στο τρίτο παιχνίδι της σειράς. Κι αν στο ΟΑΚΑ, φέτος, εμφανίστηκαν κοτόπουλα, τότε στο ΣΕΦ είχαν παρουσιαστεί... κότες, σκούπες και ο Τάκης Τσουκαλάς ντυμένος στα 'πράσινα' με τον μακαρίτη Μπάμπη ή 'ροδέλα' και τον επίσης συγχωρεμένο Ατίλιο, να υποδύονται την ομάδα του Παναθηναϊκού.

Ήταν η βραδιά που στο ΣΕΦ εμφανίστηκαν καλλίγραμμες χορεύτριες με ... ζαρτιέρες, έγινε οικογενειακό διπλό όπου οι κόκκινοι νίκησαν τους λευκούς 43-34, με τον Γιάννη Ιωαννίδη να χάνει το σχετικό στοίχημα από τον αντιπρόεδρο της ΚΑΕ, Γιώργο Σαλονίκη. Η απονομή έγινε αμέσως μετά, μπροστά σε 15.000 κόσμο, καθώς ο Ολυμπιακός κατακτούσε το πρωτάθλημα μετά από 15 ολόκληρα χρόνια!

Ο Παπαδημητρίου δηλώνει κώλυμα

Τι συνέβη, όμως, και ο Παναθηναϊκός είχε φτάσει στο σημείο να αποχωρήσει από τον 4ο τελικό; Οι “πράσινοι” είχαν προηγηθεί στη σειρά των τελικών νικώντας 62-51 στον πρώτο αγώνα (πρωταγωνιστής ο νεαρός τότε Φραγκίσκος Αλβέρτης, που είχε αντικαταστήσει τον ασθενή Άριαν Κόμαζετς) με τον Ολυμπιακό να ... κερδίζει την απουσία του Στόγιαν Βράνκοβιτς από τον επόμενο αγώνα. Η προσγείωση του Στόικο πάνω στο πόδι του Σταύρου Ελληνιάδη, έβγαλαν νοκ-άουτ τον Δαλματό γίγαντα που τον παρακολουθούσε δια ζώσης ο Μάικ Ντανλίβι προπονητής, εκείνη τη χρονιά, των Μιλγουόκι Μπακς.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Όταν το πρωτάθλημα είχε ξαναγίνει μπάχαλο

(Ο Νίκος Παπαδημητρίου)

Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε παίζοντας σαν γηπεδούχος στο Περιστέρι (ήταν τιμωρημένος, λόγω επεισοδίων στον ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ) με εντυπωσιακή εμφάνιση του Μπέρι (30π-12ρ, απόντος και του Βράνκοβιτς) αλλά και του Σιγάλα (καθήλωσε τον Γκάλη στους 5π).

Στις 8 Μαΐου ήταν προγραμματισμένος ο τρίτος τελικός. Ο Νίκος Παπαδημητρίου, διαιτητής του αγώνα μαζί με τον Γιάννη Ράλλη, ειδοποίησε ότι αντιμετωπίζει οφθαλμολογικό πρόβλημα, είδηση που αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από την πλευρά του ΠΑΟ. Ο Σταύρος Δουβής, πρόεδρος της Επιτροπής Ορισμού Διαιτητών, είχε ειδοποιήσει τον Στέλιο Κουκουλεκίδη να είναι έτοιμος, σε περίπτωση οριστικής αδυναμίας του Παπαδημητρίου, που επικαλείτο ζαλάδες, διπλωπία και επιπεφυκίτιδα.

Λεπτομέρεια: Υποψήφιος να παίξει αντί του Παπαδημητρίου ήταν και ο Στέλιος Συμεωνίδης (σφύριζε ακόμη τότε), αλλά ο Παναθηναϊκός είχε ζητήσει την εξαίρεσή του πριν από την κλήρωση του πρώτου αγώνα. Ο Αντώνης Μάνος (επίσης στη λίστα των ρέφερι για αυτό τον αγώνα) βρισκόταν στο εξωτερικό και δεν ήταν διαθέσιμος.

Γιαννακόπουλος: "Τους χαρίζουμε το πρωτάθλημα"

Ο Παπαδημητρίου δήλωσε οριστικό κώλυμα το μεσημέρι της διεξαγωγής του αγώνα. Στο κλειστό της Γλυφάδας εμφανίστηκε ο Στέλιος Κουκουλεκίδης, που ήθελε δεν ήθελε, έγινε το κόκκινο πανί. Μετά τη νίκη του Ολυμπιακού με 77-72 και το σκορ στο 2-1 (32π ο Πάσπαλι με 12/21δ και 8/11β) ο ρέφερι δέχθηκε επίθεση από τον Ζέλικο Παβλίσεβιτς, τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, με τον Παύλο Γιαννακόπουλο να ανακοινώνει την αποχώρηση της ομάδας του από τον 4ο τελικό: “Ο Παναθηναϊκός σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν πρόκειται να παίξει στα εναπομείναντα παιχνίδια. Χαρίζει στον Ολυμπιακό και τη διοίκηση της διαιτησίας το πρωτάθλημα” δήλωνε ο πρόεδρος του ΠΑΟ.

Οι 'πράσινοι' άφηναν αιχμές για την πρόωρη "ειδοποίηση του Κουκουλεκίδη, που είχε βγάλει εισιτήρια από την προηγούμενη μέρα, ενώ ο Παπαδημητρίου δήλωσε οριστικό κώλυμα στις δώδεκα το μεσημέρι της ημέρας του αγώνα".

Το ρεπορτάζ των εφημερίδων, πάντως, ανέφερε ότι ο Παναθηναϊκός ήταν ενημερωμένος για το πρόβλημα Παπαδημητρίου από την παραμονή του ματς και μετείχε σε όλες τις διεργασίες για την εξεύρεση του αντικαταστάτη του.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος τράβηξε το σχοινί στα άκρα (αργότερα είχε δηλώσει ότι επρόκειτο για λανθασμένη απόφαση) ακούγοντας τις συμβουλές του Τάκη Μπαλτάκου, που εκείνη την περίοδο είχε σημαντικό ρόλο στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού.

Στις 10 Μαΐου ο ΠΑΟ αποφάσισε οριστικά να μην εμφανιστεί στο γήπεδο. Πολλοί οπαδοί της ομάδας επικρότησαν το “όχι”, υπήρξαν όμως και άλλοι οι οποίοι προσπάθησαν να μεταπείσουν, χωρίς επιτυχία τη διοίκηση. Ανήμερα του αγώνα, οι “πράσινοι” ενημέρωναν επισήμως την ΕΣΑΚ (έτσι λεγόταν τότε ο ΕΣΑΚΕ) και επέστρεψαν τα 4.000 εισιτήρια που είχαν πάρει (τότε ακόμη ήταν ανεκτή η παρουσία φιλοξενουμένων οπαδών). Σημειώνεται ότι ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε 4 χρόνια, που ο Παναθηναϊκός δεν κατέβαινε σε αγώνα. Η πρώτη ήταν το 1989, όταν ο ΠΑΟ δεν εμφανίστηκε στον επαναληπτικό αγώνα Κυπέλλου, εναντίον του Άρη.

Μπαλέτα και λόγος Ιωαννίδη

Ο Ολυμπιακός οργάνωσε φιέστα στο ΣΕΦ για να γιορτάσει το πρώτο πρωτάθλημα μετά από το 1978. Τα μπαλέτα από το Διογένης Παλάς έκλεψαν την παράσταση για την ελαφρά ενδυμασία τους, ενώ στην απονομή του τίτλου το γήπεδο σείστηκε από τις εκδηλώσεις των οπαδών της ομάδας. Ο Ιωαννίδης έβγαλε λόγο (μετά τον Σωκράτη Κόκκαλη), γνωρίζοντας την αποθέωση: “Αυτή η ομάδα όσο χτυπιέται, τόσο πιο πολύ συσπειρώνεται. Σας χαρίζουμε ένα αγωνιστικό πρωτάθλημα που το πήραμε με την αξία μας” λέει με κορυφαία ατάκα αυτή για τον Γιώργο Σαλονίκη: “Σήμερα έχει τα γενέθλιά του. Κάθε πρωί είμαστε φίλοι και το βράδυ τσακωνόμαστε”!

Ήταν ο πρώτος από τους πέντε σερί τίτλους της δεκαετίας του '90 για τους Πειραιώτες.

Η απόφαση του ΠΑΟ να μην αγωνιστεί στον 4ο τελικό του '93 ελήφθη σχετικά ... εύκολα, αφού δεν υπήρχε πρόβλεψη στους κανονισμούς για τιμωρία ομάδας, πλην του μηδενισμού. Εξ αιτίας της αποχώρησης του ΠΑΟ τροποποιήθηκαν την επόμενη χρονιά οι κανονισμοί και λίγο έλειψε να εφαρμοστούν σε βάρος του ΠΑΟΚ! Να σημειωθεί εδώ ότι στο όλο σκηνικό που είχε στηθεί στους τελικούς, παρενέβη ο Άρης που απείλησε ... αυτός με αποχώρηση από τον τελικό του Κυπέλλου (!) επειδή φοβόταν ενδεχόμενη εύνοια του ΠΑΟ από τη διαιτησία (για εξευμενισμό των 'πρασίνων'). Ο τελικός του Κυπέλλου ήταν προγραμματισμένος μια εβδομάδα μετά.

Τελικά οι 'κίτρινοι' κατέβηκαν και ηττήθηκαν από τον Παναθηναϊκό 96-89, με τους Θεσσαλονικείς να αρνούνται να παραλάβουν τα μετάλλια τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σφυρίγματα των Τσανίδη-Ράλλη. Όσοι το έχουν ξεχάσει με τον Άρη τότε είχε εμφανιστεί σε μια και μοναδική εμφάνιση ο 36χρονος τότε, Ρίτζι Θίους, ΝΒΑer με μεγάλη ιστορία πίσω του και μέσους όρους 18.5π, 3.3 ρ και 6.3 ασίστ!

Ο ΠΑΟΚ φεύγει, αλλά ξαναγυρίζει χωρίς κάλτσες!

Η τροποποίηση των κανονισμών και η απειλή της τιμωρίας του ΠΑΟΚ, έσωσε τον ... 5ο τελικό του 1994. Ένα χρόνο μετά, ο κίνδυνος να τελειώσει το ματς χωρίς την παρουσία μιας ομάδας ήταν εμφανής καθώς ο ΠΑΟΚ, με απόφαση του προέδρου Απόστολου Οικονομίδη, αποχώρησε από το ΣΕΦ, δύο δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του ματς!

Ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί 68-65 με καλάθι του Πάσπαλι, ο Σιγάλας έκλεψε την μπάλα, πήγε να καρφώσει, αλλά ο Μπέρι (είχε αλλάξει στρατόπεδο) τον έσπρωξε κάνοντας εμφανώς αντιαθλητικό φάουλ.

Οι οπαδοί των γηπεδούχων νομίζοντας ότι ο αγώνας έχει τελειώσει (απέμεναν δύο δευτερόλεπτα) άναψαν καπνογόνα, πέταξαν αντικείμενα, ένα κέρμα τραυμάτισε τον Μπαλογιάννη. Ο Ιωαννίδης πήρε το μικρόφωνο φωνάζοντας “σταματήστε βρε ηλίθιοι” με τον ΠΑΟΚ να αποχωρεί σύσσωμος στα αποδυτήρια.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Όταν το πρωτάθλημα είχε ξαναγίνει μπάχαλο

(Ιωαννίδης και Πρέλεβιτς στον τελευταίο τελικό του 1994)

Εκεί οι Θεσσαλονικείς διαπίστωσαν ότι αν εγκατέλειπαν τον αγώνα θα κινδύνευαν, εκτός από το μηδενισμό, με αφαίρεση βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα και κίνδυνο να μην αγωνιστεί η ομάδα τους στα Κύπελλα Ευρώπης της επόμενης περιόδου!

Το ματς διακόπηκε για σαράντα λεπτά και στο τέλος πέντε παίκτες του ΠΑΟΚ (Μπουντούρης, Μπαλογιάννης, Τσέκος, Μαματζιόλας και Ρεντζιάς) εμφανίστηκαν στο παρκέ με φανέλες, σορτσάκια, παπούτσια αλλά χωρίς ... κάλτσες.

Οι Τσούλης-Παπαδημητρίου (διαιτητές του ματς) έπαιξαν τα τελευταία δυο δευτερόλεπτα, ο Σιγάλας ευστόχησε στις βολές κάνοντας το τελικό 70-65 και ο Ολυμπιακός στέφθηκε ξανά πρωταθλητής...

Χαμός με τα εισιτήρια του 5ου τελικού, το 1995

Η επεισοδιακή τριετία των πλέι-οφ ολοκληρώθηκε την επόμενη σεζόν. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μονομάχησαν αμέσως μετά το φάιναλ-φορ της Σαραγόσα, σε μια σειρά όπου κυριάρχησε το μίσος οι τρελές δηλώσεις Ιωαννίδη και Κιουμορτζόγλου και το σκορ στο ισόπαλο 2-2.

Ο Νάκιτς ματώνει από ένα κέρμα, αλλά ο Ευθύμης απορεί πως τον βρήκε στο πρόσωπο, ενώ καθόταν στον πάγκο της ομάδας του. “Αυτοτραυματίστηκε” απαντάει σαρκάζοντας ο “ξανθός” αλλά το κλίμα βαραίνει απότομα μετά το 65-57 του Παναθηναϊκού και το 2-2, καθώς μετά τον αγώνα δολοφονείται στη Γλυφάδα ο οπαδός του ΠΑΟ, Γιώργος Καρνέζης. Ο δράστης δηλώνει οπαδός της ΑΕΚ κι ότι βρισκόταν σε άμυνα.

Το 5ο ματς αναβάλλεται από τον Γιώργο Λιάνη (υφυπουργός αθλητισμού) εξ αιτίας του θανάτου του οπαδού του Παναθηναϊκού και στη συνέχεια επικρατεί ένας χαμός.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Όταν το πρωτάθλημα είχε ξαναγίνει μπάχαλο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

(Ο Γιώργος Λιάνης με τον Παύλο Γιαννακόπουλο)

Η ΔΕΚΑΒ (πρόεδρος της ο Μανόλης Κολυμπάδης) εισηγείται την διεξαγωγή του 5ου αγώνα μόνο με οπαδούς του Ολυμπιακού, κάτι που πληροφορούνται άμεσα στον Πειραιά, με αποτέλεσμα την προμήθεια όλων των εισιτηρίων από την πλευρά των “ερυθρολεύκων”. Τα νέα διαρρέουν γρήγορα και στα γραφεία της ΕΣΑΚ στην οδό Μητροπόλεως, καταφτάνουν οργίλοι ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, που αναζητούν τον ταμία της λίγκας, Φραγκίσκο Δανιηλίδη (σ.σ και οι τρεις δεν βρίσκονται, πλέον,εν ζωή) τον οποίο κατηγορούν σαν υπεύθυνο της διάθεσης όλων των εισιτηρίων στον Ολυμπιακό.

Ο αστικός μύθος θέλει τους Γιαννακόπουλους να φτάνουν μέχρι τον Ανδρέα Παπανδρέου (δεν επιβεβαιώνεται το τηλεφώνημα στον τότε πρωθυπουργό) και παίρνουν το 30% των εισιτηρίων (4.000) εκ των οποίων θα επιστρέψουν αργότερα τα 1.400!

Ο Μανόλης Κολυμπάδης υποβάλλει την παραίτησή του, αφού είχε υποχρεωθεί να ... αλλάξει απόφαση και να εγκρίνει την παρουσία των οπαδών του Παναθηναϊκού, την ώρα που οι “πράσινοι” ζητάνε εκ νέου αναβολή του αγώνα! Ο Ιωαννίδης οργίζεται και δηλώνει ότι όλα αυτά είναι κόλπα γιατί ο “Βράνκοβιτς είναι τραυματίας και πονάει στο χέρι του”, ο Γιώργος Σαλονίκης απειλεί με αποχώρηση (!) του Ολυμπιακού, ο Γιώργος Λιάνης φεύγει αεροπορικώς για την Πορτογαλία (!!) και τελικά το ματς γίνεται δυο μέρες μετά (16/5) με πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα.

Ανήμερα του 5ου αγώνα, ο αθλητικός Δικαστής Θανάσης Γιακουμέλος εμμένει στην ... εξέταση της υπόθεσης του Έντι Τζόνσον που κατηγορείται για χειρονομία σε αγώνα του προηγούμενου γύρου των πλέι-οφ με τον Ηρακλή!

Τελικά, ο Ολυμπιακός θα νικήσει 45-44 και θα πάρει ξανά το πρωτάθλημα, αφού πρώτα ο Νίκος Οικονόμου θα αστοχήσει στο καθοριστικό σουτ τριών πόντων...

Δεν έφυγε ομάδα, το διέκοψε ο διαιτητής

Το πρώτο πρωτάθλημα, πάντως, που κρίθηκε εκτός αγωνιστικών χώρων ήταν τη σεζόν 1978-79. Το περίφημο ματς Ολυμπιακού-Άρη στο Παπαστράτειο, με διαιτητή τον Γιώργο Προεστό (αργότερα ομοσπονδιακός προπονητής) έχει μείνει στην ιστορία.

Το ματς δεν τελείωσε ποτέ, καθώς σχεδόν 10 λεπτά πριν από το τέλος, ο ρέφερι υποστήριξε ότι δέχθηκε πέτρα από την εξέδρα με αποτέλεσμα να ματώσει στο πρόσωπο. Άλλοι έκαναν λόγο για κομμάτι της οροφής που βρήκε τον Προεστό. Σημασία έχει ότι το παιχνίδι κι ενώ ο Άρης προηγούταν 58-54, το παιχνίδι διακόπηκε σε βάρος του Ολυμπιακού!

Η ΕΟΚ με ψήφους 14-1 μηδένισε τον Ολυμπιακό (τιμώρησε, ωστόσο, και τον Προεστό) με αποτέλεσμα η ομάδα της Θεσσαλονίκης να πάρει προβάδισμα στην βαθμολογία, φτάνοντας στην κατάκτηση του τίτλου...

News 24/7

24MEDIA NETWORK