Ολυμπιακός: Τι είπαν οι Αγγελόπουλοι στον Μπερτομέου

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον Ολυμπιακό που πετάει... φωτιές λαβωμένος, τον ενθουσιασμό για τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη και το πώς διαμορφώνεται το σκηνικό μετά τη συνάντηση των αδερφών Αγγελόπουλων με τον Τζόρντι Μπερτομέου.

Ο Γιώργος Πρίντεζης του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο του αγώνα με τη Βιλερμπάν για την κανονική διάρκεια της Euroleague 2019-2020 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020
Ο Γιώργος Πρίντεζης του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο του αγώνα με τη Βιλερμπάν για την κανονική διάρκεια της Euroleague 2019-2020 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Δυο συνεχόμενες νίκες του Ολυμπιακού, μετά τον περασμένο Νοέμβριο. Οι 4 στα τελευταία 6 παιχνίδια. Η... διασύνδεση με την πρώτη οκτάδα, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο. Κι όλα αυτά με 5 παίκτες εκτός ομάδας, συν το Νίκολα Μιλουτίνοφ, που τέθηκε νοκ-άουτ με ένα σοβαρό διάστρεμμα, χωρίς ωστόσο κάτι άλλο πιο ανησυχητικό. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει να είναι η ομάδα των αισθήσεων και των παραισθήσεων, σαν από παράδοση που κρατάει από τα ένδοξα 90s και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.

Το πρωί της Πέμπτης, συζητάγαμε με τον Παντελή Διαμαντόπουλο στο '10 το Κακό' του Sport24 Radio 103.3. Βλέποντας τις αποδόσεις του Stoiximan με τη Βιλερμπάν στο 3.05, σχολίασα: "Με τόσες απουσίες του Ολυμπιακού, η απόδοση είναι ελκυστική για κάποιον που θέλει να βγάλει χρήματα". Ο Παντελής, ωστόσο, διόρθωσε σωστά: "Ναι, μόνο που έχουμε να κάνουμε με τον Ολυμπιακό, μια ομάδα η οποία όταν έχει προβλήματα και απουσίες, συσπειρώνεται και μπορεί να νικήσει ακόμη και την πιο μεγάλη ομάδα. Τον Ολυμπιακό να τον φοβάστε όταν θα είναι πλήρης, θα έχει 12.000 κόσμο στο πλευρό του, όλοι θα είναι σίγουροι ότι θα πάρει τη νίκη και λοιπά".

Με τον Διαμαντόπουλο παρέα, παίζει να έχουμε δει τα περισσότερα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Ολυμπιακού, από το 1992 και μετά. Είχε δίκιο και στο ημίχρονο, όταν επισήμανε κι αυτό: "Παίζει καλά ο μικρός, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, και σε λίγο οι Ολυμπιακοί θα λένε... δεν χρειαζόμαστε τους Αμερικανούς". Ύστερα από 5 λεπτά, έσκασε στο κινητό ένα σχετικό μήνυμα φίλου που παρακολουθούσε το ματς στο ΣΕΦ, ενθουσιασμένος με τον 18 χρονο (17,5 για την ακρίβεια). Περισσότερο απ' όλους στο ΣΕΦ, βέβαια, είχε λόγους να ενθουσιάζεται ο Σωτήρης Νικολαΐδης. Η κάμερα έπιασε τον άλλοτε διεθνή γκαρντ και πατέρα του Αλέξανδρου να παρακολουθεί τον γιο του υπερήφανος και σχεδόν δακρυσμένος. Φλας-μπακ, στο καλοκαιρινό Ευρωμπάσκετ των Εφήβων. Κάποια στιγμή συζητάμε στο τηλέφωνο με τον Κώστα Σορώτο. Ο έμπειρος προπονητής θα πει (και αργότερα θα το γράψει και στα social media): "Αν κάποιο από τα παιδιά αυτά θα παίξει σίγουρα, είναι ο Νικολαΐδης. Το μπάσκετ βγαίνει από την ψυχή του".

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο του αγώνα με τη Βιλερμπάν για την κανονική διάρκεια της Euroleague 2019-2020 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020
Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο του αγώνα με τη Βιλερμπάν για την κανονική διάρκεια της Euroleague 2019-2020 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Λίγους μήνες αργότερα, ο μικρός που αποκτήθηκε για να παίξει στον Ολυμπιακό Β και στην Α2, φοράει τη φανέλα με το νο 5 σε αγώνα της Ευρωλίγκας και λόγω του... περονόσπορου που έπεσε στο ΣΕΦ, αρπάζει μια μεγάλη ευκαιρία από τα μαλλιά. Κάπως έτσι τα μικρά παιδιά γίνονται μεγάλα, οι πατεράδες καμαρώνουν βουρκωμένοι από την εξέδρα και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει μια μεγάλη καριέρα. Ο μικρός Αλέξανδρος έχει όλο το... πακέτο να πετύχει, αλλά θα σταματήσουμε εδώ. Καλές οι 'προβλέψεις' κι οι 'προοπτικές', καλύτερη η δουλειά την οποία -κατά πως φαίνεται- ο Νικολαΐδης δεν φοβάται.

Η αλήθεια είναι ότι μέσα από μια τόσο αλλοπρόσαλλη χρονιά, είναι ευχάριστο για τον Ολυμπιακό να βλέπει το μέλλον του πιο όμορφο. Ο Νικολαΐδης είναι μια αφορμή. Ο Αλεκσέι Ποκουσέφσκι, που τώρα επανήλθε από τρίμηνη απουσία, μια άλλη. Ο Αντώνης Κόνιαρης γίνεται βασικός. Ο Σάσα Βεζένκοφ παίζει ένα επίπεδο πιο πάνω. Κι αν δεν είχε τραυματιστεί στο καλύτερο παιχνίδι του, θα βάζαμε στην εξίσωση και τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο.

Τι είπαν οι Αγγελόπουλοι στον Μπερτομέου

Όλα αυτά, όμως, δεν σημαίνουν ότι ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να γίνει ακόμη "καλύτερη ομάδα". Ο Γιώργος Μπαρτζώκας το είπε ξεκάθαρα μετά τον αγώνα. "Δεν έχει νόημα να συζητάμε το αν θα προκριθούμε ή όχι στους 8, αν δεν γίνουμε καλύτερη ομάδα. Ξεκινήσαμε το ματς και δεν κάναμε φάουλ", είπε, θυμίζοντας τις βασικές αρχές που θέλει να περάσει στους 'ερυθρόλευκους' και οι οποίες ξεκινούν από την άμυνα και την πίεση στον αντίπαλο. Ο κόουτς του Ολυμπιακού είπε ακόμη ότι έχουν αποκτηθεί δυο παίκτες, με προοπτική μάλιστα να μείνουν και του χρόνου στο ΣΕΦ.

Το ερώτημα είναι, βέβαια, αν θα προλάβουν να παίξουν... φέτος ο Σακίλ ΜακΚίσικ και Ντουάιτ Μπάικς, που παρακολούθησαν το ματς με την Βιλερμπάν με τις φόρμες τους, αλλά από τις θέσεις των παικτών οι οποίοι βρίσκονται εκτός αποστολής. Η Ευρωλίγκα δεν έχει άρει ακόμη το περίφημο μπαν που επιβλήθηκε, επειδή διενεργείται έλεγχος από την οικονομική επιτροπή της λίγκας κι έχει να κάνει με τη συμμόρφωση του Ολυμπιακού στους κανονισμούς χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση της διοργανώτριας αρχής, η τελική απόφαση (από την Επιτροπή) αναμενόταν να εκδοθεί μέσα σε 30 ημέρες και αφού υπάρξει ανταλλαγή των απαιτούμενων εγγράφων. Ήδη έχουν περάσει 20.

Ο Ολυμπιακός υποστηρίζει ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της διοργανώτριας, απέστειλε όλα τα σχετικά έγγραφα, στα οποία αποδεικνύεται ότι ακόμη κι αν υπήρξε λάθος ή αμέλεια στις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν στο ξεκίνημα της σεζόν (οι περίφημοι διακανονισμοί, για τις οφειλές της 'ερυθρόλευκης' ομάδας, που δεν ήταν και... λίγες), αυτήν τη στιγμή όλα βαδίζουν σύμφωνα με τους κανονισμούς. "Ολοι όσοι έχουν να παίρνουν χρήματα από τον Ολυμπιακό, πληρώνονται κανονικά", είναι το μήνυμα από τον Πειραιά στη Βαρκελώνη. "Αν δεν πληρώναμε, ποιος ο λόγος να κάνουμε τόσες αλλαγές, να φέρνουμε αναγνωρισμένο προπονητή, ακόμη και παίκτες για 10 αγώνες; Εδώ συζητάμε ακόμη και για νέο γήπεδο", είναι κάποια από τα επιχειρήματα της πλευράς του Ολυμπιακού.

Πριν θαυμάσουν τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη, οι αδερφοί Αγγελόπουλοι τα είπαν με τον Τζόρντι Μπερτομέου
Πριν θαυμάσουν τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη, οι αδερφοί Αγγελόπουλοι τα είπαν με τον Τζόρντι Μπερτομέου EUROKINISSI SPORTS

Η Ευρωλίγκα από τη μεριά της δεν έδωσε λεπτομέρειες για το αν υπήρξε καταγγελία από κάποιον (παίκτη ή προπονητή) και ξεκίνησε η διαδικασία. Κι ο Τζόρντι Μπερτομέου στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη το πρωί με τους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ, επικαλέστηκε τη... λειτουργία της επιτροπής. Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι έθεσαν θέμα άμεσης άρσης του μπαν, αλλά ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague δήλωσε αναρμόδιος να επέμβει, γιατι η διαδικασία του ελέγχου βρίσκεται υπό εξέλιξη. Ο Μπερτομέου δεν καταλόγισε τίποτε σε βάρος του Ολυμπιακού, πλην -όπως λέγεται- της... πτώσης του μέσου όρου των εισιτηρίων στο ΣΕΦ!

Το αν συζητήθηκε αυτό που επίσης λέγεται στο παρασκήνιο, για διασύνδεση της όλης ιστορίας με την περίφημη υπόθεση της καταγγελίας του Ολυμπιακού σε βάρος του Παναθηναϊκού, εξ αιτίας των όσων είχε πει στα αποδυτήρια των διαιτητών ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος (με βάση όχι μόνο αυτά που σημειώθηκαν στο φύλλο αγώνα, αλλά και μεταδόθηκαν αργότερα), δεν μπορούμε να το ξέρουμε.

Λένε ότι η Ευρωλίγκα θέλει να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο και να "κοιτάξει μπροστά", με κάποιου είδους ιστορικό συμβιβασμό, μεταξύ των δύο 'αιωνίων'. Και λένε, επίσης, ότι ο έλεγχος (για υπαρκτό θέμα ωστόσο) διενεργήθηκε και σαν ένα μέτρο πίεσης προς τον Ολυμπιακό, που δεν δέχεται την προοπτική του συμβιβασμού. Θυμίζουμε, επίσης, ότι στη σχετική ανακοίνωση είχε μπει στο μικροσκόπιο της συγκεκριμένης επιτροπής και ο Παναθηναϊκός, για το αν τηρεί τους όρους του Financial Fair Play από τον περασμένο Απρίλιο.

Ίσως να μην είναι τυχαίο, ότι πριν από λίγες μέρες ο Αθλητικός Δικαστής της Euroleague έκλεισε ξανά την υπόθεση (του την είχε επιστρέψει το CAS, επειδή είχαν προκύψει νέα στοιχεία), απορρίπτοντας την καταγγελία του Ολυμπιακού (άρα ο Παναθηναϊκός δεν υφίσταται καμιά κύρωση). Το πώς θα κινηθεί ο Ολυμπιακός (δηλαδή αν θα προσφύγει στο δευτεροβάθμιο όργανο, κάτι που έχει το δικαίωμα να κάνει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου) έχει αρκετό ενδιαφέρον.

Το αν όλα αυτά εφάπτονται της πραγματικότητας ή αποτελούν σενάρια, αργά ή γρήγορα θα το μάθουμε. Προς το παρόν, ο Ολυμπιακός παραμένει μετέωρος στο θέμα του μπαν, αφού δεν ξέρει πότε η Οικονομική Επιτροπή της Ευρωλίγκας θα ολοκληρώσει τον έλεγχό της. Ο ένας μήνας συμπληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα. Την Πέμπτη, πάντως, υπάρχει το πολύ δύσκολο παιχνίδι στο Τελ Αβίβ, εναντίον της Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK