Ανάλυση Ολυμπιακού: Το δίδυμο Παπανικολάου-Πρίντεζης είναι το πιο κρίσιμο για τον Μπλατ
Το Contra.gr βρήκε στοιχεία που μέχρι πρότινος προσφέρονταν μόνο στους προπονητές και κάνει μια διαφορετική ανάλυση του πρώτου ντέρμπι "αιωνίων", για τη σεζόν 2018-19. Η δύναμη του Ολυμπιακού και τα θέματα που θα δουλέψει.
Μέχρι σήμερα τα στοιχεία που θα βρείτε στην πρωτότυπη και το δίχως άλλο ιδιαίτερη ανάλυση του Contra.gr στο ντέρμπι, τα είχαν στη διάθεση τους μόνο τα προπονητικά τιμ -μέσω ειδικών υπηρεσιών που παρέχουν συγκεκριμένα sites. Με τη βοήθεια δυο Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό (του συνεργάτη μας @Edataguy και του @lostgps), επιχειρούμε κάτι που είναι απλό, έχει ενδιαφέρον και θα σε κατατοπίσει μια χαρά ως προς το τι να περιμένεις και τι όχι από τον Ολυμπιακό στο αποψινό (21.00) ντέρμπι 'αιωνίων'.
Ας αρχίσουμε, λοιπόν.
Στις αναλύσεις/αναφορές που κάνουμε έπειτα από κάθε αγωνιστική της Euroleague, έχει επισημανθεί πως ο David Blatt δεν έχει μια πεντάδα που να χρησιμοποιεί κατά κόρον. Τη στιγμή που για παράδειγμα, η Barcelona -ομάδα που βρίσκεται στο Νο1 με τις πεντάδες που είχαν το μεγαλύτερο χρόνο στο παρκέ μέχρι τη σήμερον ημέρα- έχει κρατήσει για 50 αγωνιστικά λεπτά παρέα τους Claver, Kuric, Pangos, Singleton και Tomic, ο Ολυμπιακός έχει ως κορυφαίο χρόνο τα 23'.
Ο Blatt έβαλε μαζί για το μεγαλύτερο διάστημα τους Williams-Goss, Σπανούλη, Timma, Πρίντεζη και Milutinov. Και αυτοί είχαν τη καλύτερη απόδοση (+13 σε plus/minus).
Με μια αλλαγή (τον Toupane αντί του Timma) σε 16', είχαν τη χειρότερη απόδοση (-14).
Τώρα που είδες τους αριθμούς των "ερυθρόλευκων", έχει σημασία να δεις και πώς τους απέκτησαν. Ποια είναι δηλαδή, τα δυνατά σημεία μέσα στο γήπεδο, οι θέσεις που εγγυώνται εν πολλοίς, την επιτυχία και πού υπάρχει -αν υπάρχει- θέμα. Για αυτό το κομμάτι μπορείς να αναζητήσεις περισσότερα στο site που δημιούργησε ο @lostgps για το Basketball Guru.
Να εξηγήσουμε και τα χρώματα που έχουν να κάνουν με τους μέσους όρους της λίγκας, πριν δώσουμε μία άλλη απεικόνιση που κάνει τα πράγματα πιο απλά.
- To κόκκινο είναι 'δυνατό'.
- Το πορτοκαλί είναι καλό.
- Το κίτρινο είναι ούτε κρύο, ούτε ζέστη.
- Το γαλάζιο είναι όχι και τόσο καλό.
- Το μπλε είναι το πιο 'αδύναμο'.
Σε αυτό το σημείο, θα ασχοληθούμε με τους ηγέτες του Ολυμπιακού, αρχής γενομένης από τον Βασίλη Σπανούλη. Είναι ο κύριος λόγος που η παρέα του βρίσκεται στο ΤΟΡ3 του πίνακα των ασίστ. Εξαιρετικός στο μοίρασμα είναι και ο Williams-Goss (ο Kill Bill έχει περάσει 31 ασίστ και ο Αμερικανός 20). Πίσω στον Σπανούλη, δίνει 10.8 πόντους και 6.2 ασίστ ανά αγώνα, Δες και το πώς.
Ή από κοντά ή από το τρίποντο. Πράγμα που σημαίνει ότι έχει αλλάξει τον τρόπο που εκτελεί από πέρυσι, όταν το πιο δυνατό του σημείο ήταν κοντά στη γραμμή των βολών, δεύτερη καλύτερη επιλογή το σημείο που φέτος έχει 39.3% και τρίτο την κορυφή (είχε 36.7%). Να δούμε όμως, και τις ασίστ.
Κατά κύριο λόγο, η μπάλα πάει μέσα (λογικά) και στα δεξιά. Να προχωρήσουμε στο Nikola Milutinov, τον πολυτιμότερο παίκτη των Πειραιωτών έως εδώ (βάσει ranking και άρα προσφοράς). Μοιράζεται το Νο1 των σκόρερ της ομάδας του με τον Πρίντεζη (έχουν από 45 πόντους), είναι ο πρώτος ριμπάουντερ μακράν του δεύτερου και προσεκτικός (μόλις 7 λάθη).
Η Βig 3 του Ολυμπιακού συμπληρώνεται με τον Γιώργο Πρίντεζη. Σκέψου το 'πεταχτάρι' όπως βλέπεις την εικόνα που ακολουθεί. Ναι, παραμένει το καλύτερο του.
Όπως και στην περίπτωση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, θα ολοκληρώσουμε την αναφορά μας με το ΤΟΡ10 των καλύτερων διδύμων. Ή αν θες των πιο αποδοτικών. Γεγονός που όπως σε κάθε άλλη συνθήκη στο μπάσκετ, έχει να κάνει και με το ποιους έχεις απέναντι σου.
Μια έκπληξη θα την αισθάνθηκες, βλέποντας τους LeDay και Παπανικολάου στην κορυφή, ενώ τόση ώρα μιλάμε για άλλους. Έχουν συνυπάρξει για 38 αγωνιστικά λεπτά και είχαν +28 στο plus/minus. Δηλαδή, έκαναν μια χαρά δουλειά με την ομάδα τους να τρέχει το επί μέρους 94-66. Υπήρχε και καλύτερο: το δίδυμο Παπανικολάου-Πρίντεζης που είναι στο Νο1 του χρόνου συνύπαρξης με 40' και ήταν αποτελεσματικό (+28). Ο Παπανικολάου ήταν το μέλος και του τρίτου καλύτερου ντουέτου, το οποίο συνέθεσε με τον Strelnieks. Πάμε τώρα, στην άλλη άκρη.
Το δίδυμο που δύσκολα θα ξαναδούμε μαζί (εκτός και αν μεσολαβήσει πολλή δουλειά, ώστε να γίνουν θετικοί) είναι του Μάντζαρη με τον Williams-Goss, του -30 σε 38 λεπτά. Διάστημα στο οποίο το επί μέρους σκορ ήταν 58-88! Άλλα πέντε ζευγάρια έχουν δοκιμαστεί πολύ μαζί (40+λεπτά), χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Aπό την άλλη βέβαια, στο παιχνίδι των αλλαγών που παίζει ο Blatt το πιθανότερο είναι πως θα τα ξαναδούμε όλα. Μένει να δούμε αν σημειώθηκε κάποια πρόοδος.
Photo: Eurokinissi