Ολυμπιακός Β': Οι 15 ομάδες που θα αντιμετωπίσει στην Α2

Από παραδοσιακές οντότητες του ελληνικού μπάσκετ ως φρέσκες δυνάμεις, με παράξενα ονόματα, που θέλουν ν' αφήσουν το σημάδι τους στο παρκέ θ' αντιμετωπίσει η αναπτυξιακή ομάδα του Ολυμπιακού στο εγχείρημα της Α2.

Ολυμπιακός Β': Οι 15 ομάδες που θα αντιμετωπίσει στην Α2
Ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι με τα χρώματα του Ολυμπιακού σε μια προπόνηση στο γήπεδο της Γκραν Κανάρια EUROKINISSI

Κάθε οπαδός του Ολυμπιακού, παραδοσιακός ή σύγχρονος, θα ζήσει μια πρωτόγνωρη εμπειρία την μπασκετική χρονιά που αρχίζει σε λίγες ημέρες. Η υλοποίηση του πολυ-θρύλητου #mexritelous ικανοποίησε το κοινό 'ερυθρόλευκο' αίσθημα και με απαρχή την ανένδοτη στάση των αδερφών Αγγελόπουλων στο β' μισό της περυσινής σεζόν ο πειραιώτικος σύλλογος θα εκπροσωπηθεί από δύο διαφορετικές ομάδες στις τρεις διοργανώσεις: η μία με πλήρη σύνθεση στη Euroleague και άλλη σε Α2/Κύπελλο.

Το πρότζεκτ της πρώτης ήταν εξ αρχής δεδομένο. Ένας normal Ολυμπιακός με τον ελληνικό κορμό, χωρίς μόνο τον Βαγγέλη Μάντζαρη, και τους πολλούς Αμερικανούς που θα υπηρετήσουν με ακρίβεια το πλάνο του Ντέιβιντ Μπλατ. Της δεύτερης παρέμεινε για καιρό μακριά από τα φώτα. Προσφάτως μάθαμε την επωνυμία, το έμβλημα, τους προπονητές και το ρόστερ, όπως επίσης τους στόχους, όπως αυτοί οριοθετήθηκαν από τον Αμερικάνο κόουτς.

Ώρα είναι πλέον να εστιάσουμε στο περιβάλλον. Η Α2 δεν ήταν ποτέ μια εύκολη κατηγορία, πολλώ δε μάλλον τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων φτιάχνονταν σύνολα με πολλούς έμπειρους και ποιοτικούς παίκτες. Παίκτες με παραστάσεις από την κορυφαία κατηγορία ή ακόμη και την Ευρώπη. Παίκτες που ήθελαν να παίζουν (όχι να συμπληρώνουν 12άδες) και ταυτόχρονα να πληρώνονται όσα έχουν συμφωνήσει.

Σ' αυτό το υπερανταγωνιστικό περιβάλλον ο Ολυμπιακός B' - Development Team θα εμφανιστεί με πολλά νέα παιδιά (Αρσενόπουλος, Κολοβέρος, Ποκουσέφσκι, Τσουμάνης, Χρηστίδης, Νικολαΐδης), τον Πέτρο Νοέα ως ισορροπιστή στ' αποδυτήρια κι ένα δυσβάσταχτο -6 που θα πρέπει να καλύψει σύντομα για να διώξει το άγχος της παραμονής στην κατηγορία. Μιας κατηγορίας στην οποία θα βρει 15 αντιπάλους, μετά την πλήρωση του κενού από τον Φίλιππο Βέροιας, σ' ένα πρωτάθλημα που καλώς εχόντων των πραγμάτων -και της ΕΟΚ επιτρεπούσης- θα έχει τζάμπολ στις 5 Οκτωβρίου.

Ας τους δούμε έναν-ένα:

Παγκράτι

Η ομάδα του Παγκρατίου στον αγώνα του Κυπέλλου με τον Τρίτωνα
Η ομάδα του Παγκρατίου στον αγώνα του Κυπέλλου με τον Τρίτωνα EUROKINISSI SPORTS

Οι 'ροσονέρι' είναι η ομάδα που έχει προπονήσει ο Τζόνι Νιούμαν. Οι 'ροσονέρι' είναι η ομάδα που έχει παίξει μπάσκετ ο Σάκης Τζαλαλής. Οι 'ροσονέρι' είναι η ομάδα στα τάιμ άουτ της οποίας ο Γιώργος Λάνθιμος έπλαθε στο μυαλό του τα πρώτα σκηνοθετικά εγχειρήματά του, μέχρι να δεχθεί τάπα από τον Ζάρκο Πάσπαλι και αποφασίσει να επικεντρωθεί στο δικό του αυτόνομο σινεμά. Χρειάζεται να ξέρεις κάτι άλλο; Οι 'ροσονέρι' είναι η ομάδα με νέο προπονητή τον παλαίμαχο πια Τόλη Κουτρούλια, ένα σύμβολο των πρότερων ετών για το σύλλογο, και κουμανταδόρο στο παρκέ τον Θωμά Νίκου, έναν μόνιμο νικητή.

Αγρίνιο

Ομάδα που έχει προπονήσει ο Χρήστος Μυριούνης. Στις 19 Μαΐου έχανε την απευθείας άνοδο από τη Β' Εθνική στην Α2 γιατί ο Σωτήρης Καραποστόλου του Ανατόλια ευστοχούσε σε buzzer beater προς τέρψιν της Ελευθερούπολης. Στις 31 Ιουλίου η διοίκηση αποδεχόταν την πρόσκληση της ΕΟΚ και ο ΑΟΑ έπαιρνε πίσω ό,τι απρόσμενα είχε χάσει - για πρώτη φορά στην ιστορία του. Το πράσινο-πορτοκαλί στο έμβλημα (με τον Ηρακλή) και στη φανέλα δεν είναι κατάλοιπο της χορηγικής συμφωνίας με εταιρία χρωμάτων.

Αμύντας

Από την μεταπολεμική Ελλάδα κρατά η ιστορία της ομάδας του Υμηττού, με το κλειστό της 'ΠΥΡΚΑΛ' ν' αποτελεί χρόνια τώρα την έδρα της. Ο ντόπιος Χρήστος Ζούπας προήλθε από τα σπλάχνα της, προτού μεταπηδήσει και διακριθεί με την ΑΕΚ του '68, δίπλα σε Αμερικάνο - Τρόντζο - Λαρεντζάκη. Σήμερα έχει έναν άλλο Ζούπα, τον Λεωνίδα, να φέρει το περιβραχιόνιο του αρχηγού και τον Δημήτρη Κομποδιέτα ν' αυξάνει την ποιότητα του σε σχέση με πέρυσι, όταν κατέγραψε 15-15 ως ρεκόρ και κινήθηκε στο μέσο της βαθμολογίας.

Τρίτων

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν ανήκει πια εκεί. Δεν θα είναι ούτε καν ο Σωκράτης Ψαρόπουλος, που έπαιζε μαζί του στ' ανοικτά των Σεπολίων και μετά το τέλος της περυσινής σεζόν έφυγε για τη Μεγαρίδα, έχοντας προλάβει να συνεισφέρει στην κατάκτηση της τρίτης θέσης του 1ου ομίλου της Β' Εθνικής. Ένα επίτευγμα που έμελλε να δώσει την άνοδο μετά από το κάλεσμα της Ομοσπονδίας. Η αθηναϊκή ομάδα είναι η πρώτη αντίπαλος που οι 'ερυθρόλευκοι' θα υποδεχθούν στο βοηθητικό του ΣΕΦ.

Χαρίλαος Τρικούπης

Στιγμιότυπο από την περυσινή αναμέτρηση του Διαγόρα με τον Χαρίλαο Τρικούπη
Στιγμιότυπο από την περυσινή αναμέτρηση του Διαγόρα με τον Χαρίλαο Τρικούπη EUROKINISSI SPORTS

Από το Μεσολόγγι η δεύτερη εκπρόσωπος της Αιτωλοακαρνανίας στο πρωτάθλημα. Σύλλογος που κουβαλά 64 χρόνια ζωής και από πέρυσι έχει προπονητή τον Ντίνο Καλαμπάκο. Θα ήταν ιστορική στιγμή η άνοδος στη Basket League, αποκλείστηκε όμως στα πλέι οφ από τον πιο δυνατό Ηρακλή, που έψαχνε μια νίκη, και κατετάγη στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας. Αίσθηση προκάλεσαν οι κινήσεις με τον σούπερ σκόρερ Φώτη Βασιλόπουλο και τον πρωταθλητή Ευρώπης με τους Εφήβους (κλάση Χαραλαμπόπουλου-Παπαγιάννη), Διονύση Σκουλίδα. Έχασε βέβαια τον Στέφαν Τζόρτζεβιτς.

Ελευθερούπολη

Τον νομό Καβάλας τον εκπροσωπεί πλέον ο ΓΣ μιας κωμόπολης 5.500 κατοίκων, 16 χιλιόμετρα από το 'κέντρο εξουσίας'. Το λευκό-μπλε βέβαια δεν αλλάζει. Ο Σπύρος Μοτσενίγος, που άφησε τον Διαγόρα Δρυοπιδέων για να ταξιδέψει στα βόρεια της Ελλάδας, ήταν από τα παιδιά που είχε φτάσει στα μικρά κλιμάκια των εθνικών ομάδων, αλλά δεν είχε την πορεία που αναμενόταν.

Απόλλων Πάτρας

Συμφωνείς ή όχι πως ανήκει ως μέγεθος στην ελίτ των ομάδων μπάσκετ της χώρας, αλήθεια είναι πως τα προβλήματα, πάσης φύσεως, δεν το έχουν αφήσει να ορθοποδήσει. Πάνω που προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι, όπως η επάνοδος στη Basket League και η συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου, σκύβει ξανά. Είναι η παραδοσιακή δύναμη του πατρινού μπάσκετ, ο σύλλογος που χάρισε στο κοινό τον Κώστα Πετρόπουλο, τον Νίκο Βετούλα και τον Γιάννη Μολφέτα. Ο σύλλογος που μάς σύστησε τον Γουέιν Γίαργουντ, που έφερε τον Άντριου Γκέιζ, που πλήρωσε τον Μπακ Τζόνσον και τον Τόνι Ντόουσον, που εξέλιξε τον Ντούσαν Βούκσεβιτς. Πέρυσι είχε αρνητικό πρόσημο (14-16), εφέτος με τον Άγγελο Τσάμη ως ηγέτη στο παρκέ ελπίζει σε καλύτερη πορεία.

Ψυχικό

Η περυσινή ομάδα του Ψυχικού
Η περυσινή ομάδα του Ψυχικού EUROKINISSI SPORTS

Η δεύτερη αγάπη των αδερφών Αγγελόπουλων, μια ομάδα που είχε την έμπρακτη συμπαράστασή τους κατά διαστήματα. Από το 2013-14 ανήκει στις σταθερές παρουσίες της Α2, με την φυσιογνωμία του Γιώργου Ρεμεντέλα να δεσπόζει στον πάγκο, όντας σχεδόν αδιαπραγμάτευτη. Σπανίως πρωταγωνιστεί, επί της ουσίας το επεδίωξε μόνο τις πρώτες δυο σεζόν, ακόμη πιο σπάνια κινδυνεύει. Πέρυσι, φερ' ειπείν, είχε 15-15. Ενδιαφέρουν περισσότερο οι ακαδημίες.

Δάφνη Δαφνίου

Μία Δάφνη ξέραμε τόσα χρόνια. Τη Δάφνη που είχε νικήσει τον Ολυμπιακό του Πάσπαλι, τη Δάφνη του Τσίβιους και του Ρέλφορντ, τη Δάφνη του Τζιβελέκα. Χωράει, φαίνεται, κι άλλη το ελληνικό μπάσκετ. Από το Χαϊδάρι. Έναν σύλλογο που οργανώθηκε γερά τα τελευταία χρόνια και τερματίζοντας πέρυσι στη δεύτερη θέση του 1ου Όμιλο της Β' Εθνικής πήρε το απευθείας εισιτήριο της ανόδου. Για τον Θανάση Σκουρτόπουλο είναι η πρώτη και παντοτινή αγάπη του. Μέσα στο καλοκαίρι μάλιστα ενισχύθηκε με Κανονίδη, Σταυρακούκα και Φιλιππάκο για να κυνηγήσει υπερβάσεις.

Ανατόλια

Δεν έχει μονάχα ανταγωνιστικό γυναικείο τμήμα πετοσφαίρισης το προσφυγικό (με ρίζες από τη Μερζιφούντα) κολέγιο από την Πυλαία Θεσσαλονίκης. Η ομάδα μπάσκετ εκπροσωπεί επάξια το Ίδρυμα, καθώς πέρυσι αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στον 2ο όμιλο της Β' Εθνικής με μόλις τρεις ήττες. Ο Σωτήρης Καραποστόλου δεν θα είναι μόνος πλέον, έχοντας τον βετεράνο Αντώνη Ασημακόπουλο και Γιάννη Τόζιο που επαναπατρίστηκε να τον στηρίζουν στα δύσκολα.

Διαγόρας Δρυοπιδέων

Το μεγάλο μέγεθος της κατηγορίας είναι, με όποια σύνθεση ή επωνυμία, ο Ολυμπιακός. Εδώ έχουμε όμως τον ισχυρό της κατηγορίας. Μια ομάδα που -μην σε παρασέρνει το όνομα- εδρεύει στο Αιγάλεω, φτιάχνεται για να μην απειληθεί στη διάρκεια της σεζόν και να καταφέρει ό,τι μέχρι το 2012 που αγωνιζόταν στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ φάνταζε αδιανόητο. Η 6η θέση πέρυσι είναι το εφαλτήριο και η ποιότητα του ρόστερ η εγγύηση της επιτυχίας για το σύνολο του Νάσου Χούμπαυλη. Συνυπάρχουν Λιακόπουλος, Πετροδημόπουλος, Καράμπουλας, Γκιουζέλης, Κουκάς και Μαχαίρας, έμπειρα παιδιά - πρωταγωνιστές που την κατηγορία την ξέρουν σαν την παλάμη τους.

Καρδίτσα

Αν ήθελαν οι παράγοντές της να κάνουν το... κομμάτι τους, θα ήταν τώρα στη Basket League, αφού είχαν το δικαίωμα με βάση την κατάταξη. Επέλεξαν να είναι 'πρώτοι στο χωριό' ή ακόμη-ακόμη και να σώσουν την κατηγορία, παρά να ρισκάρουν μια πιθανή διάλυση ύστερα από 1-2 σεζόν. Ούτως ή άλλως "διαπιστώθηκε ότι τα έξοδα της ομάδας ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό τα έσοδα", όπως μετέφερε ο Χρήστος Δεληγιάννης. Η νέα χρονιά θα τους βρει χωρίς τον Γιάννη Τζήμα και τον Σπύρο Μαγκουνή, θα είναι όμως οι πολύπειροι Νίκος Κακλαμάνος και Νίκος Καλλές.

Κόροιβος Αμαλιάδας

Από τον Μάη του 2018 που η ομάδα της Αμαλιάδας έχανε την κατηγορία και ο Ντίνος Καλαμπάκος μιλούσε για δολιοφθορά εκ των έσω, έχουν περάσει 16 μήνες. Πέρυσι η σεζόν ήταν περισσότερο μεταβατική και προσγείωσης σε μια νέα πραγματικότητα. Το γεγονός πάντως πως δεν διαλύθηκε τού επέτρεψε να επανασυνταχθεί και να λογίζεται μεταξύ των πιο ευνοημένων και ενισχυμένων του καλοκαιριού. Διότι Ματαλών, Σιγκούνα, Αθανασούλα, Ρουτκάουσκας και Μάινς (Ελληνοαυστραλός) δεν θα συναντήσεις ταυτόχρονα σε πολλές άλλες ομάδες.

Τα πανηγύρια για την άνοδο του Οίακα στην Α2
Τα πανηγύρια για την άνοδο του Οίακα στην Α2 EUROKINISSI SPORTS

Οίακας Ναυπλίου

Το Μπούρτζι και το Παλαμήδι γοητεύουν κάθε επισκέπτη στην αργολική γη. Οι ντόπιοι έχουν έναν επιπλέον λόγο να περηφανεύονται. Ο Οίαξ! Ο γιος του Ναυπλίου και της Κλυμένης και αδερφός του Παλαμήδη και του Ναυσιμέδοντα. Κατά τη μυθολογία όλα αυτά, διότι στην σύγχρονη Ελλάδα οι 'πορτοκαλί', με πραγματική ιστορία 44 ετών και τον Φάνη Κουμπούρα να καθοδηγεί, επιβεβαίωσαν με την πιο τρανή απόδειξη πως η σωστή δομή, το όραμα και το μεράκι θα φέρουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Όπως η άνοδος στην Α2 για πρώτη φορά στα χρονικά.

Φίλιππος Βέροιας

Το 2016 ήταν ο ουραγός της Α2 και το 2017-18 ο πρωταθλητής ενός εκ των τεσσάρων ομίλων της Γ' Εθνικής. Η Βέροια φημιζόταν για την ποδοσφαιρική 'βασίλισσα' και το τμήμα χάντμπολ του Φιλίππου, ωστόσο το μπάσκετ του ίδιου σωματείου έχει αντέξει στο πέρασμα των ετών και η επιστροφή στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία, μέσα από την ξαφνική πρόσκληση της ΕΟΚ, αποδεικνύει πως η συνέπεια και η συνέχεια είναι έννοιες υπαρκτές και αδιαπραγμάτευτες ανεξαρτήτως προσώπων. Πλέον τρέχει να προλάβει το χρόνο προκειμένου να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο στο νέο πρωτάθλημα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK