Ολυμπιακός-Βιλερμπάν: Οι τελευταίοι 'επιζώντες' του ΣΕΦ

Κόντρα σε κάθε αναποδιά που έχει προκύψει ο Ολυμπιακός αντιστέκεται. Το 77-68 επί της Βιλερμπάν με 6 επαγγελματίες, καθώς χτύπησε ο Μιλουτίνοφ, και 2 πιτσιρίκια ήταν η αντανάκλαση ενός die hard χαρακτήρα που απαντάται μόνο στο σινεμά.

Ο Οκτάβιους Έλις υπήρξε εκ των πρωταγωνιστών του Ολυμπιακού στη νίκη επί της Βιλερμπάν, σ' ένα ματς που ο Μπαρτζώκας κατέληξε να παίξει με 6.5 παίκτες
Ο Οκτάβιους Έλις υπήρξε εκ των πρωταγωνιστών του Ολυμπιακού στη νίκη επί της Βιλερμπάν, σ' ένα ματς που ο Μπαρτζώκας κατέληξε να παίξει με 6.5 παίκτες EUROKINISSI SPORTS

Μια ομάδα 9 φίλων βρίσκεται εγκλωβισμένη σ' ένα οβάλ κτίριο προηγούμενης 10ετιών και σε ελεγχόμενο χρόνο, μόλις 40 λεπτά της ώρας, οφείλει να βρει πώς θ' αποδράσει. Ειδάλλως θα φυλακιστεί για πάντα. Παρόλο που η εξάντληση αυξάνεται όσο κυλά ο χρόνος και ταυτόχρονα προκαλεί ρωγμές στη χημεία της παρέας με αποτέλεσμα ένας, ο πιο σωματώδης και ανθεκτικός, να 'χαθεί' πέφτοντας απρόσεκτα σε μια από τις παγίδες, όσοι απέμειναν πρόλαβαν να διαβούν την έξοδο και να σωθούν πριν από τη λήξη της διορίας.

Θα μπορούσε όλο αυτό να είναι το σενάριο άλλης μιας αμερικανικής ταινίας επιβίωσης που θα γυριστεί σε κάποιο στούντιο του Χόλιγουντ. Υπήρξε -σε μεγάλο βαθμό- η αποτύπωση του 77-68 με το οποίο ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε της Βιλερμπάν στο ΣΕΦ, για την 11η νίκη του στην Euroleague. Όσες ακριβώς μετράει η Φενέρμπαχτσε, που σμπαραλιάστηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης στην Κωνσταντινούπολη.

Οι 'ερυθρόλευκοι' έζησαν μια τέτοια περίπλοκη και πολυσύνθετη συνθήκη το απόγευμα της Πέμπτης στο ΣΕΦ. Είχαν ήδη εκτός τον Ρότσεστι, τον Πολ, τον Χαραλαμπόπουλο, τον Σπανούλη και τον Ρούμπιτ,από τραυματισμούς και ιώσεις, όπως επίσης τους δύο νεοφερμένους Αμερικανούς (ΜακΚίσικ και Μπάικς) εξαιτίας του φραγμού από τη διοργανώτρια αρχή στην υπογραφή νέων συμβολαίων. Ωστόσο από τους 7 διαθέσιμους παίκτες της πρώτης ομάδας και τους 2 πιτσιρικάδες (Νικολαΐδης, Ποκουσέφσκι) που άρχισαν το παιχνίδι, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ 'αχρηστεύτηκε' από το 17', καθώς γύρισε το πόδι του και δεν έπαιξε άλλο έκτοτε σ' έναν αγώνα που η γαλλική ομάδα είχε ν' αντιπαραβάλει τα τεράστια κορμιά του Τζεκίρι, του Πέιν και του Μπακό - όλοι τους πάνω από 2μ08.

Στη μάχη αυτή της επιβίωσης, με απώτερο στόχο να μην χαθούν ολοκληρωτικά οι πιθανότητες παρουσίας στην 8άδα, δεν περίσσεψε κανένας. Ο Κώστας Παπανικολάου των σχεδόν 36 λεπτών συμμετοχής έγινε ο πλέι μέικερ που δεν είχε ο Γιώργος Μπαρτζώκας μοιράζοντας 6 ασίστ - τις περισσότερες από κάθε άλλη φορά σε ευρωπαϊκό ματς. Ο Γιώργος Πρίντεζης έπαιξε άλλα τόσα και διάβασε κάθε κατάσταση, μοιράζοντας επίσης 5 τελικές πάσες. Ο Σάσα Βεζένκοφ εκτέλεσε 5 φορές από τα 6μ75 και ευστόχησε τις τρεις, για να φτάσει συνολικά τους 15 πόντους, μαζεύοντας επίσης 7 ριμπάουντ. Ο Οκτάβιους Έλις, με τις καίριες τοποθετήσεις του, έφθειρε ποικιλοτρόπως τη φροντ λάιν των φιλοξενούμενων.

Όπως εδώ:


Ο Γουέιντ Μπόλντγουιν έδωσε την ταχύτητα που είχε ανάγκη ο Ολυμπιακός σε συγκεκριμένες περιστάσεις για να ξεκολλήσει επιθετικά. Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, πολύ περισσότερο δε, αγωνίστηκε συνολικά 17 λεπτά (χωρίς να βγει στη δεύτερη περίοδο) και ανταποκρίθηκε περίφημα στο ρόλο του μετρώντας 6 πόντους, 5 ριμπάουντ, κυρίως όμως 4 κλεψίματα που χάρισαν κερδισμένες μπάλες στην ελληνική ομάδα. Καθένας αριθμός κι ένα ρεκόρ καριέρας για ένα παιδί που μόλις στις 21 Αυγούστου θα ενηλικιωθεί.

Η Βιλερμπάν είχε το φόβο του Ολυμπιακού στα μάτια της και μετά το δικό της 21-20 στην πρώτη περίοδο δεν αισθάνθηκε βολικά στο ΣΕΦ. Ο κόουτς Μίτροβιτς άλλαζε διαρκώς πρόσωπα και σχηματισμούς, αλλά το ένα ερ μπολ διαδεχόταν το άλλο από παίκτες που δεν είχαν το ειδικό βάρος ν' αντισταθούν στο ενεργοποιημένο 'ερυθρόλευκο' αίσθημα αυτοσυντήρησης. Τα 15 λάθη ήταν περισσότερα από τις 13 ασίστ, το τρίποντο δεν δούλεψε (7/24) ποτέ και τα 13 επιθετικά ριμπάουντ θα ήταν αδύνατο να επαρκούν για ν' ανατραπεί ένα παιχνίδι που από το 41-31 δεν βρισκόταν στο πεδίο ελέγχου τους κι έφτασε στο -16 (61-45).

Πολύ καλογραμμένο το σενάριο, αλλά η ερμηνεία των Πειραιωτών υπήρξε υποδειγματικά πειστική και πάνω απ' όλα αληθοφανής. Βγαλμένη μέσα από την -πολύ σκληρή για να πεθάνουν- φιλοσοφία ζωή τους.


News 24/7

24MEDIA NETWORK