Ολυμπιακός-Βιλερμπάν: Το σύνδρομο του ΣΕΦ έχει ανάγκη από αντίδοτο

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά έξι πλέον ήττες έχει υποστεί στο Φάληρο ο Ολυμπιακός, επίδοση αντιστρόφως ανάλογη των εκτός έδρας επιδόσεών του.

Ο Κώστας Σλούκας πέτυχε μόλις 2 πόντους στην ήττα του Ολυμπιακού από τη Βιλερμπάν
Ο Κώστας Σλούκας πέτυχε μόλις 2 πόντους στην ήττα του Ολυμπιακού από τη Βιλερμπάν EUROKINISSI SPORTS

Η Βιλερμπάν δεν πλησίασε τους 74.8 πόντους που σκοράρει στη σεζόν, ως η δεύτερη χειρότερη επιθετικά ομάδα από τις 18 της Euroleague. Μηδέ καν τους 71.4 που είχε εμφανίσει στα προηγούμενα 9 εκτός έδρας παιχνίδια της, χάνοντας σχεδόν παντού - πλην της Βιτόρια. Οι 69 τής έφταναν για να επιβληθεί του αδρανούς Ολυμπιακού στο ΣΕΦ και να διακόψει το σερί του, πριν οι δυο τους την Τρίτη συναντηθούν εκ νέου στο 'Αστρομπάλ' της Λιόν. Διότι στο φινάλε οι 'ερυθρόλευκοι' σκόραραν έξι λιγότερους. Απλά μαθηματικά.

Σε άλλη περίπτωση το 63-69 από τη γαλλική ομάδα θα ήταν μια κηλίδα σε λευκό ποινικό μητρώο. Μόνο αν δεν είχαν προηγηθεί άλλες πέντε ήττες στο Παλέ του Φαλήρου. Που πλέον έγιναν έξι σε δέκα αναμετρήσεις, ως συνέχεια εκείνων που είχε υποστεί από τη Ζαλγκίρις στην πρεμιέρα και κατόπιν από την Εφές, την Μπασκόνια, τη Βαλένθια και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στο όριο κέρδισε τη Μακάμπι, την Άλμπα και την Μπάγερν. "Δεν θα πω ότι υπάρχει κάτι πίσω από αυτό. Πρέπει να προστατεύουμε την έδρα μας παίζοντας καλύτερα", αποκρίθηκε ο Άαρον Χάρισον, αποφεύγοντας να πατήσει στη δικαιολογία των απουσιών (Παπανικολάου, Μάρτιν, Λαρεντζάκης), διαφωνώντας με την άποψη ότι "δεν είχαμε ενέργεια, απλώς δεν παίξαμε αρκετά καλά" και δίνοντας τα εύσημα στην αντίπαλο για την επικράτησή της.

"Πληρωνόμαστε για να κάνουμε μια δουλειά κι εμείς δεν την κάναμε", προσέθεσε κυνικά ο Αμερικάνος σουτέρ, ο οποίος ήταν μεν ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού με 13 πόντους, αλλά αυτό συνέβη με 8/8 βολές χάρη σε 6 κερδισμένα φάουλ. Τα μακρινά σουτ του, ως παίκτης του 37.2% εφέτος, δεν βρήκαν στόχο (1/5). Όπως, επιπλέον, των περισσότερων παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ο Σλούκας πήρε μόνο ένα και το έχασε, ο Βεζένκοφ του 42.2% κατρακύλησε στο 25% (1/5), ενώ ο Σπανούλης εκτέλεσε με 2/6. Αν μάλιστα δεν ήταν τα 3/4 του ΜακΚίσικ, οι Πειραιώτες θα 'χαν τελειώσει με 4/20 (20%) - πολύ μακριά από το εφετινό 37%.

"Όταν νικάμε έχουμε καλά ποσοστά. Ήταν απ' αυτές τις βραδιές που δεν μπήκαν και το πληρώσαμε", κατέληξε ο Χάρισον, ως μέλος του χαμηλού σχήματος (με Βεζένκοφ στο 4 και Ζαν-Σαρλ στο 5) που πάλευε να γυρίσει το -8 του 27', απ' όταν δηλαδή η Βιλερμπάν έδειχνε να διαφεντεύει την τύχη του αγώνα. Ούτως ή άλλως οι 'ερυθρόλευκοι' δεν είχαν τον απαιτούμενο ρυθμό στην επίθεση, με 38 πόντους σε 28 και πλέον λεπτά αγώνα, ασχέτως αν ο Σλούκας είχε μοιράσει 5 ασίστ για... καλωσόρισμα.

Το δεύτερο, γρήγορο, φάουλ τον αποσυντόνισε, βέβαια, και από το 36-37 που έδωσε την έβδομη δεν έδωσε κάποια νέα ως το φινάλε. Οι 2 πόντοι του δε, μ' ένα εύστοχο σουτ στα 47'' πριν από τη λήξη, ήταν η χαμηλότερη επίδοσή του στη διοργάνωση ύστερα από 15 μήνες! Αναπόφευκτη η απογοήτευσή του, για την ατομική και ομαδική απόδοση στη βραδιά.

"Ήταν μια υπεροπτική προσέγγιση του αγώνα και πήραμε μόνο ό,τι αξίζαμε. Όταν βλέπεις παίκτες να κοιτάνε, κάτι σημαίνει", ομολόγησε με ωμότητα ο Γιώργος Μπαρτζώκας, έχοντας αντικρίσει τη σχεδόν παθητική στάση των παικτών κατά τα 3/4 της αναμέτρησης. Αν στη διάρκεια του ματς την πλήρωσε ένα πλαστικό μπουκάλι, δεν θέλουμε να ξέρουμε ποια η αντίδρασή του είτε στην ανάπαυλα είτε μετά τη λήξη στα αποδυτήρια.

"Ο τρόπος που λειτουργήσαμε στην επίθεση ήταν έξω από αυτό που κάναμε, δεν είχαμε υπομονή, δεν κυκλοφορήσαμε την μπάλα, δεν είχαμε κίνηση και τους κάναμε εύκολη τη ζωή", ήταν πιο επεξηγηματικός ο συνεργάτης του Γιώργος Μποζίκας, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι "η τελευταία ομάδα μπορεί να κερδίσει τον οποιοδήποτε".

Η Βιλερμπάν τελευταία δεν ήταν στην κατάταξη, αφού τα πρωτεία τα κρατά η Χίμκι (που παρεμπιπτόντως συνεχίζει χωρίς τον Κουρτινάιτις), αλλά βάσει αριθμών όχι η ισχυρότερη αντίπαλος για ένα σύνολο που παλεύει για να επικυρώσει τη θέση του στην πρώτη 8άδα. Το γεγονός πως ο Φολ έμεινε στους 6 πόντους με μόλις 1 ασίστ για 3 λάθη κατέδειξε τουλάχιστον πως ο Ολυμπιακός έχει το σχέδιο να τον βγάλει από την εξίσωση, αλλά αντίστοιχα θα πρέπει να βρει τον τρόπο να σταματήσει τον Γκερσόν Γιαμπουσέλι των 19 πόντων, των 5 ριμπάουντ και των 4 ασίστ προκειμένου να επιστρέψει από τη Γαλλία με το έβδομο διπλό του. Αφού δεν είναι εφικτό να κερδίζει στο ΣΕΦ, ας το συνεχίσει να το κάνει εκτός έδρας. Διότι ακολουθούν το Κάουνας και το Μιλάνο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK