Ολυμπιακός-Ζενίτ: Ο Μιλουτίνοβ δεν μπορεί να καταπιεί σπαθιά

Με μοναδικό διακριθέντα τον Μιλουτίνοβ (16π., 16ρ.), ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στην παράταση από την Ζενίτ με 68-77 στο ΣΕΦ για την 3η αγ. της Euroleague. Οι 'ερυθρόλευκοι' δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν ούτε το μομέντουμ από το μεγάλο τρίποντο του Παπανικολάου στα 6,3'' που έστειλε το ματς στο έξτρα πεντάλεπτο.

EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΖΕΝΙΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ είχε 16π. και 16ρ. κόντρα στη Ζενίτ, αλλά ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στο ΣΕΦ από τους Ρώσους με σκορ 68-77 στην παράταση, για την 3η αγ. της Euroleague 2019-2020. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Ο προπονητής και ειδήμων των advanced statistics, Χρήστος Μαρμαρινός, σχολιάζει στο Contra.gr την εξέλιξη της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης στο ΣΕΦ, για την 3η αγωνιστική της Euroleague, όπου οι 'ερυθρόλευκοι' ηττήθηκαν με σκορ 68-77.

O Ολυμπιακός ξεκίνησε με την προσφιλή του τακτική, δηλαδή με τον Σπανούλη να τσεκάρει την πικ εν ρολ άμυνα των αντιπάλων. Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το λάθος στην πρώτη πεντάδα που έκανε ο πάγκος της Ζενίτ, χτυπώντας στο early post με Πριντεζη - Μιλουτίνοβ. Η Ζενίτ δεν είχε στόχευση στο παιχνίδι και μέτριες επιλογές στην επίθεση. Η καλή άμυνα του Ολυμπιακού και η διάθεση του έδωσε εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό.

Μετά το τάιμ άουτ του Πλάθα, ανέβηκε η δημιουργία του Αγιόν και αν εξαιρέσουμε κάποιες φάσεις που η μπάλα πέρασε στον Πρίντεζη, ο Ολυμπιακός άρχισε να έχει κακές επιλογές. Ο Κεμζούρα άλλαξε τα 4/5 της πεντάδας και για ένα σημείο ο Ολυμπιακός διατήρησε τον ρυθμό, αλλά αποδείχθηκε πρόσκαιρο γιατί γρήγορα αυτή η πεντάδα πήγε σε ατομικές επιθέσεις που αποσυντόνισαν την επιθετική λειτουργία της ομάδας.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε όπως τέλειωσε το πρώτο, δίχως να βγουν απαραίτητα τα συστήματα που είχε σχεδιάσει ο Κεμζούρα. Οι Ρώσοι εκμεταλλεύτηκαν στιγμιαία λάθη στην άμυνα για να βρουν εύστοχα τρίποντα. Ο Πάντερ κράτησε στο παιχνίδι για τον Ολυμπιακό σε αυτό το διάστημα με σερί πόντους, μέχρι που οι αλλαγές των Σπανούλη - Μιλουτίνοβ αλλάξαν ξανά την επίθεση του Ολυμπιακού προς το καλύτερο.

Ένα θετικό στοιχείο του Ολυμπιακού ήταν πως εκμεταλλεύτηκε τα γρήγορα φάουλ της Ζενίτ και η διαφορά για το 36-38 του ημιχρόνου είναι ο τρόπος με τον οποίο έκλεισαν τα δύο δεκάλεπτο. Με τους 'ερυθρόλευκους' να κάνουν κακές επιθέσεις, λάθη και να αφήνει χρόνο για την Ζενίτ, που το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο: με μπάζερ τρίποντο και λέι απ αντίστοιχα σε 1η και 2η περίοδο. Πέντε πόντοι που διαμόρφωσαν το προβάδισμα της Ζενίτ στο ημίχρονο. Οι δύο ομάδες είχαν το ίδιο προφίλ στα ριμπάουντ - καλές επιθετικά, κακές αμυντικά. Ο Ολυμπιακός είχε πολύ χαμηλό στα τρίποντα με 1/12 και η Ζενίτ στα σουτ δύο πόντων με 36,4%.

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός είχε καλές επιλογές στα σουτ αλλά κακά αποτελέσματα. Όμως τα μαζεμένα ατομικά λάθη πάνω στην μπάλα όσο και μακριά απο αυτή, τον έκαναν να σοκαριστεί και να χάσει τον προσανατολισμό του. Η είσοδος του Τσέρι για να βελτιωθεί η άμυνα αρχικά δεν είχε αντίκτυπο στις πρώτες κατοχές, ωστόσο σταδικά άρχισε να έχει αποτέλεσμα με τον Ολυμπιακό να ισορροπεί το παιχνίδι. Στο 7-0 που έτρεξε έχασε ευκαιρία για μεγαλύτερο σερί γιατί έπαιξε καλή άμυνα σε αυτό το διάστημα. Αλλά αν δεν βάζεις μπροστά δεν μπορεί να κρατήσει μόνο η άμυνα. Η Ζενίτ τιμώρησε το παραμικρό λάθος και η διαφορά έκλεισε στο +6 για τους Ρώσους (47-53) στο τέλος της περιόδου.

Ο Ολυμπιακός σε κανένα σημείο του δεκαλέπτου δεν κατάφερε να τελειώσει κομβικές φάσεις, αλλά και η Ζενίτ έκανε εύκολα το λάθος σε σημείο που μπορούσε να πάρει διαφορά. Ο Κόνιαρης έδωσε το σύνθιημα της αντεπίθεσης, με τρίποντο, deflections και ξανά τρίποντο. Η Ζενίτ εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι ο γκαρντ των 'ερυθρολεύκων' έκατσε στον πάγκο και εξέθεσε δύο φορές την άμυνα του Ολυμπιακού. Πολύ καλή διαχείριση του Πάντερ μετά το τάιμ άουτ, πέτυχε ένα μεγάλο τρίποντο και κράτησε ζωτανή την ομάδα του. Πολύ κακή η άμυνα της Ζενίτ στο τέλος, δεν έκανε φάουλ για να στείλει τους αντιπάλους της στις βολές και επέτρεψε στον Παπανικολάου να κρατήσει την τύχη στα χέρια του και να στείλει το ματς στην παράταση με ένα μεγάλο σουτ (64-64).

Η Ζενίτ ξεκίνησε την παράταση με στόχο να βάλει τη μπάλα μέσα στο καλάθι, κάτι που έκανε σε όλες τις επιθέσεις στο έξτρα πεντάλεπτο. Και το τρίποντο που πέτυχε ήταν από προσπάθεια που η μπάλα μπήκε πρώτα μέσα. Σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που προσπάθησε με μακρινά σουτ και ατομικές ενέργειες, χωρίς να εκμεταλλευτεί την συγκλονιστική προσπάθεια του Μιλουτίνοβ (16π., 16ρ., 30 ranking). Η νευρικότητα στην επίθεση και οι πολύ κακές επιλογές του, οδήγησαν και σε επιπολαιότητες στην άμυνα. Όταν παίζεις μια παράταση δεν έχεις την πολυτέλειαα να έχεις κακές επιλογές στην επίθεση και να παράλληλα να τρως εύκολα καλάθια. Η Ζενίτ κυριάρχησε στην παράταση χωρίς να κάνει κάτι ιδιαίτερο, απλά ήταν συνεπής στην επίθεση και στην άμυνα, πιέζοντας στη μπάλα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK