Όποιος δεν έχει μυαλά στην Euroleague δεν έχει και πόδια

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε μόλις 8 λάθη και έχασε. Ομοίως και η Φενέρμπαχτσε, των 9 λαθών, των 26 ασίστ και της ισορροπίας στα σουτ. Τα γρήγορα πόδια, οι πολλαπλές απειλές σε μια πεντάδα και φυσικά η ύπαρξη χειριστών/οργανωτών (βλ. μυαλών) έκαναν τη διαφορά στην 4η αγωνιστική της Εuroleague.

Όποιος δεν έχει μυαλά στην Euroleague δεν έχει και πόδια

Το ηθικό δίδαγμα της 4ης αγωνιστικής της Euroleague είναι πως το μπάσκετ έχει αλλάξει και όποιος δεν προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, θα 'χει πρόβλημα. Για να προσαρμοστεί δε, ο όποιος στα νέα δεδομένα βασική προϋπόθεση είναι να 'χει αθλητές των οποίων οι συνεργασίες να συνθέτουν πολλαπλές απειλές και -φυσικά- ένα συγκεκριμένο πλάνο/προσανατολισμό σε επίθεση, αλλά και σε άμυνα.

Το γρήγορο -απρόβλεπτο, με προτεραιότητα το σουτ- μπάσκετ της Αναντολού Εφές, των μόλις 9 λαθών (που σημαίνει ότι δεν κούρασε κάποιος το μυαλό τους) της έδωσε τη νίκη επί της Φενέρμπαχτσε, ομάδα που λατρεύει την τακτική. Είχε 26 ασίστ (+7 από τους γηπεδούχους), μόλις 8 λάθη και ισορροπία στα σουτ και έχασε.

Η συγκέντρωση των παικτών της Ζάλγκιρις στο άρτια δομημένο πλάνο που βασίστηκε στο να 'πατήσει' πάνω σε κάθε αδυναμία του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ (ξεκινώντας από τον περιορισμό του Καλάθη και γενικότερα, την αποτελεσματική άμυνα, από αυτές που θέλουν γρήγορα μυαλά και πόδια και δίνουν εύκολους πόντους) τη βοήθησε να φύγει με το 'διπλό' από το ΟΑΚΑ. Για παράδειγμα, όταν έχεις απέναντι σου πεντάδα χωρίς ουσιαστικό δημιουργό και χωρίς πραγματικό σκόρερ (Λεκαβίτσιους, Παππάς, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Γκιστ και Λάσμε) αρκεί να κάνεις τα βασικά, για να πάρεις τα μέγιστα. Kαι έτσι μπορείς να καταλάβεις πώς έχασαν οι "πράσινοι", μολονότι έκαναν μόνο 8 λάθη -έκαναν κάκιστες επιλογές με τα 9/29 τρίποντα να το φωνάζουν αυτό.

Για την ιστορία, η χειρότερη πεντάδα του Παναθηναϊκού -βάσει του plus/minus- ήταν αυτή των Λεκαβίτσιους, Παππάς, Αντετοκούνμπο, Μήτογλου και Βουγιούκα (-8 σε 4' και επί μέρους 5-13). Βρέθηκε στο Νο7 της συνολικής λίστας. Για να μην αναρωτιέσαι, εκείνη των Καλάθη, Λάνγκφορντ, Παπαπέτρου, Γκιστ και Μήτογλου είχε -6, σε 4' συνύπαρξης (5-11) και ήταν στο Νο18.

Τα φώτα της ημέρας βέβαια, πέφτουν πάνω στην ΤΣΣΚΑ που μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης, δείχνουν να είναι αυτές που 'χουν κάνει το βήμα παραπάνω στη νέα εποχή. Η ΤΣΣΚΑ πήγε στην έδρα της Γκραν Κανάρια με mentalité “θα βάλω 100, βάλε 101 αν θες να νικήσεις” και η πρωταθλήτρια Ευρώπης συνέχισε να εμπιστεύεται τις συνεργασίες που αποδεδειγμένα αποδίδουν από την πρεμιέρα.

Με αυτά και με αυτά ας δούμε τα τεκμήρια όσων διάβασες έως εδώ, όπως τα έδωσε ο συνεργάτης του Contra.gr, Γιάννης Γκούφας, a.k.a. Euroleague Data Guy, o oποίος επισήμανε πως η απουσία του Ολυμπιακού από τα ΤΟΡ5 που ακολουθούν " είναι καλό, καθώς σημαίνει πως ήταν πολλές οι πεντάδες που είχαν προσφορά". Η πρώτη εμφάνιση των "ερυθρόλευκων" στη συνολική λίστα με τα minus ήταν στο Νο27. Δηλαδή, η χειρότερη -ας πούμε- πεντάδα ήταν αυτή των Ουίλιαμ-Γκος, Τουπάν, Βεζένκοφ, Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ. Διήρκεσε διάστημα λιγότερο του λεπτού, είχε -4 και επί μέρους 0-4.

Όποιος δεν έχει μυαλά στην Euroleague δεν έχει και πόδια

H καλύτερη σύνθεση της 4ης αγωνιστικής ανήκει στην Αναντολού Εφές και ήταν αυτή των Beaubois, Micic, Moerman, Pleiss και Simon. Βρέθηκαν μαζί 6', το plus/minus έφτασε στο +12 και το επί μέρους σκορ στο 16-4.

Η ΤΣΣΚΑ είχε δυο καλές πεντάδες, που όταν τις παρέταξε πήρε ένα 22-11 και ένα 12-3. Στο 12-3 είχε στο παρκέ τους Clyburn, De Colo, Higgins, Hunter και Peters. Η μόνη διαφορά με τη σύνθεση του 22-11 ήταν ο Rodriguez στη θέση του Higgins. Αλλά αντιλαμβάνεσαι πως ο Δημήτρης Ιτούδης είχε παράλληλα περισσότερους από έναν χειριστές και εκτελεστές, αλλά και κάποιον να αποτελεί απειλή μέσα στη ρακέτα. Το νέο στοιχείο είναι ο Peters.

Κλασικά δεν έλειψε η Ρεάλ (δεν λείπει ποτέ από τον πίνακα με τις πιο αποτελεσματικές πεντάδες), με την Μπαρτσελόνα να δείχνει πως έχει βρει πέντε παιδιά που κάνουν τη δουλειά (Claver, Kuric, Pangos, Singleton και Tomic). Ή για την ακρίβεια, κάνουν περισσότερες από μια δουλειές και για αυτό είναι αποτελεσματικοί (20-10, σε 9').

Ουδεμία έκπληξη προκάλεσε η παρουσία της Ζάλγκιρις στο ΤΟΡ5. Οι Davies, Unalovas, Walkup, White και Wolters (το βλέπεις το αμερικανικό της πεντάδας, έτσι;) έτρεξε ένα 19-11, σε 7'.

Πάμε τώρα, στις πεντάδες που βρέθηκαν μαζί τα περισσότερα λεπτά στο παρκέ. Για πρώτη φορά απουσίασε η Χίμκι, από το ΤΟΡ5.

Όποιος δεν έχει μυαλά στην Euroleague δεν έχει και πόδια

Παραδοσιακά, σε αυτήν τη λίστα βρέθηκαν οι Causeur, Llull, Randolph, Tavares, Taylor, σταθερές αξίες κάθε αγωνιστικής, με θετικό πρόσημο -άρα καλά κάνει και συνεχίζει να τους ταιριάζει ο Laso.

Επίσης παραδοσιακά, υπήρχαν οι Guduric, Kalinic, Melli, Σλούκα και Vesely για τη Φενέρμπαχτσε, πεντάδα που 'χει ήδη φανεί να είναι η αγαπημένη του Ομπράντοβιτς. Έπαιξαν μαζί για 12'. Έβαλαν μεν, 28 πόντους, αλλά 'έφαγαν' 25.

Σου 'χω και κάτι που δείχνει ότι ο Αταμάν δεν κέρδισε ακριβώς τη μάχη των πάγκων. Περισσότερο κέρδισε το ματς η ταχύτητα των παικτών του, καθώς ο κόουτς της Αναντολού Εφές είχε τους Balbay, Beaubois, Dunston, Moerman και Simon για 10 λεπτά μαζί. Σκόραραν 24 πόντους και δέχθηκαν 26.

Να 'ναι ωστόσο, καλά η Μπουντούτσνοστ που 'σκέπασε' αυτήν την αδράνεια του Αταμάν, καθώς οι Clark, Clarke, Craft, Gordic και Omic συνυπήρξαν, στην ήττα από τη Ρεάλ, για 14 λεπτά και το plus/minus έφτασε στο -13. Μέτρησαν 16 πόντους και 'έφαγαν' 29.

Στα αρνητικά θα μπορούσε να προστεθεί και η Μπάγερν, που εμπιστεύτηκε για 12 λεπτά τους Barthel, Booker, Dedovic, Jovic και Lucic και πήρε ένα -6 στο plus/minus (11-17, το επί μέρους σκορ). Δεν στοίχισε ωστόσο, αυτή η ολιγωρία, καθώς οι Γερμανοί νίκησαν την Μπασκόνια -προφανώς με τον προπονητή τους να 'χει καλύτερα αντανακλαστικά.

Οι λόγοι που είναι αήττητοι ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ Μαδρίτης

Όποιος δεν έχει μυαλά στην Euroleague δεν έχει και πόδια

Αυτό που μόλις είδες είναι το ΤΟΡ5 των καλύτερων ζευγαριών που χρησιμοποίησε κάθε προπονητής, στην 4η αγωνιστική. Δηλαδή, τα ντουέτα παικτών που απέδωσαν τα καλύτερα. Η ΤΣΣΚΑ έχει τέσσερις θέσεις και η Ρεάλ μία. Η καλύτερη συνθήκη ήταν αυτή των Clyburn-Peters. Ήταν μαζί για 22 λεπτά και σε αυτό το διάστημα, η παρέα τους 'έτρεξε' επί μέρους 71-40.

Και αν θες να σου πω τον MVP της αγωνιστικής, θα επιλέξω τον Alec Peters, καθώς βάσει των στοιχείων που παρείχε ο Euroleague Data Guy είναι μέσα σε τρία από τα καλύτερα ντουέτα της αγωνιστικής και στις δυο πιο αποτελεσματικές πεντάδες που είχε η ΤΣΣΚΑ. Στο ranking δεν ήταν καν στο ΤΟΡ3 της αγωνιστικής, μολονότι σε 29' είχε για plus/minus το +27.

Όποιος δεν έχει μυαλά στην Euroleague δεν έχει και πόδια

Photo: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK