Όσα κάνουν τους Λέικερς πραγματικούς διεκδικητές

Πολλά δείγματα δεν υπάρχουν πρόχειρα. Παρ' όλα αυτά, από την εκκίνηση των preseason games οι Λέικερς θέλησαν να δείξουν πως φέτος η επίθεση θα είναι πολύ εύκολη για εκείνους, την ώρα όμως, που όλοι παίζουν άμυνα.

Dynamic duos έχουν πολλές ομάδες φέτος. Της παραγωγής των Λέικερς κανείς.
Dynamic duos έχουν πολλές ομάδες φέτος. Της παραγωγής των Λέικερς κανείς. AP PHOTO/JEFF CHIU

Δεν έχει περάσει μήνας από την επίσκεψη του κομισάριου του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ στην Κίνα, όταν είχε φωτογραφηθεί -όλο χαρά- στις εξέδρες της Wukesong Sports Arena του Πεκίνου, όπου είχε καθίσει για να παρακολουθήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτό έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου. Στις 8 Οκτωβρίου επέστρεψε στην Ασία, για τα NBA Global Games, αλλά όλα ήταν διαφορετικά -και το χαμόγελο 'παγωμένο'.

Ο Σίλβερ με τον πρόεδρο και CEO της Rakuten (το μεγαλύτερο e-commerce της Ιαπωνίας και μεταξύ των μεγαλύτερων -σε πωλήσεις- του πλανήτη), Μίκι Μικιτάνι στην τελετή υποδοχής του NBA Japan Games 2019.
Ο Σίλβερ με τον πρόεδρο και CEO της Rakuten (το μεγαλύτερο e-commerce της Ιαπωνίας και μεταξύ των μεγαλύτερων -σε πωλήσεις- του πλανήτη), Μίκι Μικιτάνι στην τελετή υποδοχής του NBA Japan Games 2019. AP PHOTO/KIICHIRO SATO

Μεσολάβησε το MoreyGate, δηλαδή το tweet πολιτικού περιεχομένου του GM των Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ για τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ ('Fight for freedom, stand with Hong Kong') και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις των Κινέζων που ένιωσαν πως προσβάλλονται.

'O οικονομικός αντίκτυπος είναι ήδη ξεκάθαρος'

Η σχέση της κορυφαίας λίγκας μπάσκετ του πλανήτη με την χώρα στην οποία ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός στον κόσμο (1.395.380.000 άνθρωποι) είναι σε κρίση και μαζί η σχέση που υπάρχει εδώ και τρεις δεκαετίες. Η ιστορία άρχισε με τη συμφωνία που είχε κάνει ο τότε κομισάριος, Ντέιβιντ Στερν με την κινεζική τηλεόραση, για μαγνητοσκοπημένη μετάδοση αγώνων. Μετά απέκτησε το ΝΒΑ γραφείο στην Κίνα, με τρεις υπαλλήλους που σήμερα είναι 200 -σε δυο γραφεία, σε Πεκίνο και Σανγκάη. Τη διαφορά έκανε η εμφάνιση του Γιάο Μινγκ, το 2002, με την αγορά του ΝΒΑ στη χώρα να αξίζει πλέον 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αφορά media rights, streaming, πώληση επίσημων προϊόντων και πάρα πολλά άλλα. Ο Σίλβερ παραδέχθηκε στο Kyodo News πως “o οικονομικός αντίκτυπος είναι ήδη ξεκάθαρος. Ακολούθησαν δραματικές συνέπειες του tweet”, πριν καταλήξει στο “διάβασα σε κάποια media πως δεν στηρίζουμε τον Μόρεϊ, αλλά στην πραγματικότητα τον στηρίζουμε”.

Το αφεντικό των Νετς και ιδρυτής του Alibaba, Τζο Τσάι έγραψε κάπου στις 500 λέξεις στο Facebook για το συμβάν και μεταξύ άλλων εξήγησε το εξής: “Ποιο είναι το πρόβλημα με τους ανθρώπους που εκφράζουν ελεύθερα την άποψη τους; Αυτή η ελευθερία είναι κληρονομιά των αμερικανικών αξιών και το ΝΒΑ έχει υπάρξει πολύ προοδευτικό, ως προς το να επιτρέπει στους παίκτες και σε άλλα μέλη να 'χουν μια πλατφόρμα για να μιλούν ανοιχτά για συγκεκριμένα θέματα. Το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα που για κάποιες χώρες, κοινωνίες και κοινότητες είναι ιδιαίτερης σημασίας. Όπως είναι για την Κίνα οι όποιες συζητήσεις για τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ”.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι Ρόκετς με τους Ράπτορς βρίσκονται στο Τόκιο και οι Λέικερς με τους Νετς στην Κίνα, με το ΝΒΑ να ακυρώνει σε πρώτη φάση ματς της G League που επρόκειτο να διεξαχθούν στην πατρίδα του Γιάο Μινγκ (ο οποίος δεν τοποθετήθηκε επί της κρίσης, δημοσίως) στα τέλη του μήνα και σε δεύτερη να ματαιώνεται event που ήθελε τους Νετς να εμφανίζονται σε σχολείο της Σανγκάης, στο πλαίσιο του NBA Cares, πριν το πρώτο -από τα δύο- παιχνίδι με τους “Λιμνανθρώπους”. Ο λόγος δεν διευκρινίστηκε, με τους υπευθύνους να ενημερώνουν πως θα τα εξηγήσουν όλα στο επόμενο event. Την ίδια ώρα, αμερικανικά media έγραφαν ότι η κινεζική κυβέρνηση πίεσε για την ακύρωση -κάτι που δεν επιβεβαίωσε ή δεν αρνήθηκε το ΝΒΑ.

Για όλους αυτούς τους λόγους δεν είναι κυριαρχούν ως θέμα οι Λέικερς των ΛεΜπρον Τζέιμς και Άντονι Ντέιβις. Οι οποίοι Λέικερς επικράτησαν των Ουόριορς σε preseason game (το λες και φιλικό προετοιμασίας) και μετά 'τιτίβισαν' αυτό.

Ο Ντέιβις ήταν ο πρώτος σκόρερ της παρέας του (22 πόντοι με 9/16 σουτ), πήρε και 10 ριμπάουντ και ο Τζέιμς είχε 15 πόντους και 8 ασίστ, με τον Φρανκ Βόγκελ να δηλώνει ενθουσιασμένος 'με αυτό που μπορούμε να γίνουμε, μια ιδέα του οποίου παρακολουθήσαμε εναντίον των Ουόριορς', στο opening της νέας τους 'αρένας', του Chase Center -το οποίο κόστισε 1.4 δισεκατομμύρια δολάρια, ώστε να γίνει 'το πιο πολυτελές στάδιο των σπορ'.

'Ο Ντέιβις είναι 'τέρας'. Θα είναι δύσκολο να τον περιορίσουν, με όσα του έχουμε βάλει γύρω'. Οι δυο πρωταγωνιστές ενημέρωσαν πως αυτό που τους βοηθά πιο πολύ από όλα, είναι ότι επικοινωνούν διαρκώς μεταξύ τους. “Μιλάμε συνέχεια, όταν είμαστε στο παρκέ ή στον πάγκο. Βοηθάμε ο ένας τον άλλον” και αυτό 'βγαίνει' προς τα έξω.

Για πρώτη φορά μετά 13 χρόνια οι Λέικερς δείχνουν να διασκεδάζουν (τους εαυτούς τους και το κοινό), όπως κάνουν δουλειά.

Η εκτίμηση που έκαναν οι ειδικοί για τα dynamic duos της σεζόν 2019-20, έδειξε πως πολλές ομάδες έχουν από δαύτα, ουδένα έχει την παραγωγή εκείνου των 'Λιμνανθρώπων".

Εναντίον του Γκόλντεν Στέιτ, οι Λέικερς έδειξαν πόσο εύκολα θα είναι φέτος τα πράγματα για αυτούς, στην επίθεση (βλ. 123 πόντοι), αλλά και ότι μπορούν να κάνουν πράγματα στην άμυνα (101 παθητικό). Ο Ντέιβις ενημέρωσε ότι “θέλουμε να θέσουμε το ρυθμό για τον εαυτό μας. Το να βγαίνουμε στο παρκέ, να παίζουμε καλά αμυντικά, να γυρίζουμε την μπάλα στην επίθεση και να 'βγάζουμε' εκπληκτικά σουτ. Μολονότι είναι φιλικά προετοιμασίας και τα λεπτά δεν θα είναι τα ίδια στην κανονική περίοδο, θέλουμε να δείξουμε πως είμαστε από τις ομάδες που θα δίνουμε όλοι ό,τι έχουμε, στα όσα λεπτά παίζουμε. Να διασφαλίσουμε πως θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να βοηθήσουμε την ομάδα”.

Στο πρώτο δείγμα, ο Βόγκελ ξεκίνησε με τους ΜακΓκι, Μπράντλι (χάριν όσων έκαναν στις προπονήσεις, κέρδισαν αυτό το 'δώρο') και Γκριν δίπλα στους Ντέιβις και ΛεΜπρον και όπως είπε ήταν μια από τις δοκιμές του -όχι κάτι που θα συνεχιστεί για πάντα. Ο ΜακΓκι είχε 13 πόντους και 10 ριμπάουντ. Έχει ωστόσο, μπροστά του τον Ντουάιτ Χάουαρντ, ο οποίος σηκώθηκε από τον πάγκο για να δώσει 9 πόντους και 9 ριμπάουντ. Ο Κεντάβιους Κάλντουελ-Πόουπ, ο Τρόι Ντάνιελς και ο Ρατζόν Ρόντο είναι επίσης επιλογές, μαζί με τους Κουίν Κουκ και Άλεξ Καρούζο. Γενικά, ο κόουτς έχει σοβαρές επιλογές και ακόμα δεν είναι 'ενεργός' ο Κούζμα ή ο Τζάρεντ Ντάντλι, ο οποίος κατά τον Βόγκελ θα είναι 'ανεκτίμητος για εμάς, φέτος', ένεκα και των 12 χρόνων της εμπειρίας που διαθέτει και της διάθεσης του να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί-όπως έχει πει. Αμφότεροι έχουν θεματάκια τραυματισμού.

Ο ΜακΓκι έχει απίστευτη ενέργεια. Ο Κουκ δεν έχει κερδίσει, ακόμα την προσοχή αλλά είναι εξαιρετικός και ο Ρατζόν είναι αυτός που ήταν στα νιάτα του. Ο Μπράντλι είναι εξαιρετικός στην άμυνα -πάνω στην μπάλα και μακριά από αυτή. Δύσκολα θα τον περάσει κάποιος. Όσο για τον Τρόι Ντάνιελς, κάθε φορά που είναι ελεύθερος, σκοράρει”.

Όλα αυτά τα είπε ο Ντάνι Γκριν, για τον οποίον ο προπονητής του εξήγησε στο SB Nation  ότι “χρησιμοποιεί την ικανότητα του να είναι ηγέτης και την εμπειρία του, για να βάζει τους άλλους εκεί όπου πρέπει να είναι και ως προς το να εγκλιματιστούν όλοι, το συντομότερο δυνατό”.  

Εναντίον των Νετς (το πρώτο ματς είναι την Πέμπτη 10/10 στις 14.30, στη Σανγκάη και το δεύτερο το Σάββατο 12/10 στις 14.30, στο Σενζέν) θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ένα ακόμα βήμα προς την οικοδόμηση της 'superteam', με το Μπρούκλιν να 'χει τα δικά του 'θέλω', δεδομένου ότι οι γιατροί έδωσαν στον Κάιρι Έρβινγκ το ελεύθερο να παίξει (είχε κάταγμα στο πρόσωπο). Δίπλα του θα έχει τους ΝτιΆντρε Τζόρνταν, Τζάρετ Άλεν, Τζο Χάρις και Σπένσερ Ντιουίντι, όχι όμως και τον Κέβιν Ντουράντ που αναρρώνει. Αλλά κανείς δεν τα 'χει όλα. Και ποτέ δεν ξεχνούν πως πριν τρία χρόνια, δεν είχαν τίποτα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK