Όταν ο ΠΑΟΚ έγραφε ιστορία στη Γενεύη (PHOTOS+VIDEOS)

Το Contra.gr θυμάται την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων από τον ΠΑΟΚ το 1991. Η... προφητεία του Βεζυρτζή, η διακοπή στο ματς ελέω διαιτητικών σφυριγμάτων και η ανατροπή του "Δικεφάλου" από το -8.

Όταν ο ΠΑΟΚ έγραφε ιστορία στη Γενεύη (PHOTOS+VIDEOS)

Πολύ ευχάριστες αναμνήσεις "φέρνει" για τον ΠΑΟΚ η σημερινή (26/3) μέρα. Αυτό γιατί πριν 24 χρόνια ο "Δικέφαλος" κατακτούσε το Κύπελλο Κυππελούχων Ευρώπης.

Όταν ο ΠΑΟΚ έγραφε ιστορία στη Γενεύη (PHOTOS+VIDEOS)

Ηταν 26 Μαρτίου του 1991 όταν οι "ασπρόμαυροι" με τον Ντράγκαν Σάκοτα στον πάγκο τους, κέρδισαν την Σαραγόσα με 76-72 (οι σκόρερ του "Δικεφάλου" στον τελικό με την Σαραγόσα ήταν ο Πρέλεβιτς με 31 πόντους, ο Μπάρλοου με 20, ο Σταυρόπουλος με 15, ο Φασούλας με 7 και ο Ιωάννου με 3).

Όταν ο ΠΑΟΚ έγραφε ιστορία στη Γενεύη (PHOTOS+VIDEOS)

Ενα ματς που είχε γίνει στη Γενεύη όπου βρέθηκαν περίπου 6.000 οπαδοί των "ασπρόμαυρων" για να συμπαρασταθούν στην αγαπημένη τους ομάδα.

Το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά από αυτό της ΑΕΚ

Τότε η επιτυχία του ΠΑΟΚ ήταν τεράστια, αν αναλογιστεί κανείς πως πέρασαν πάρα πολλά χρόνια για να "φέρει" κάποιος σύλλογος στην Ελλάδα ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Πριν από αυτό του "Δικεφάλου", η τελευταία μεγάλη επιτυχία ελληνικής ομάδας σε συλλογικό επίπεδο ήταν αυτή της ΑΕΚ το 1968 όταν η "Ενωση" νίκησε στον τελικό την Σλάβια Πράγας και κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.

Η πορεία του ΠΑΟΚ μέχρι τα ημιτελικά

Ας θυμηθούμε την πορεία του ΠΑΟΚ μέχρι τους ημιτελικούς... Ο "Δικέφαλος" αρχικά απέκλεισε την Σάντερλαντ νικώντας εντός και εκτός έδρας παίρνοντας έτσι την πρόκριση στην επόμενη φάση. Μετά στον όμιλο οι "ασπρόμαυροι" αντιμετώπισαν την Σαραγόσα, τον Ερυθρό Αστέρα και την Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν. Ο ΠΑΟΚ έχασε αρχικά από την Σαραγόσα εκτός έδρας με 70-64, μετά νίκησε στο Παλέ τον Ερυθρό Αστέρα με 91-80 ενώ "γονάτισε" στη Θεσσαλονίκη την Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν με 107-77. Την Σαραγόσα ο "Δικέφαλος" την κέρδισε στο Παλέ με 112-102 ενώ μετά ηττήθηκε εκτός έδρας από τον Ερυθρό Αστέρα με 91-75. Σε ματς που έγινε στο γήπεδο του Περιστερίου γιατί αυτό χρησιμοποίησε η Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν λόγω του πολέμου στον Κόλπο, ο ΠΑΟΚ έχασε με 80-79 αλλά τον "βόλεψαν" τα υπόλοιπα αποτελέσματα και έτσι προκρίθηκε.

Η προφητεία του Βεζυρτζή για το τρόπαιο

Ο ΠΑΟΚ στα ημιτελικά έπαιξε κόντρα στην Ντιναμό Μόσχας. Την κέρδισε με 95-82 στο Παλέ έχοντας ως πρώτους σκόρερ τους Πρέλεβιτς (30 πόντους) και Μπάρλοου (25 πόντους) και έτσι "πήγε" στη Ρωσία για να υπερασπιστεί αυτό το +13. Εκεί βρέθηκε να χάνει ακόμη και με 17 πόντους, στο τέλος όμως ηττήθηκε με 12 πόντους. Μια ήττα που ήταν ουσιαστικά σαν... νίκη για τον ΠΑΟΚ αφού ο "Δικέφαλος" κατάφερε να πάρει την πρόκριση στον μεγάλο τελικό. "Ηταν μια επιτυχία την οποία περιμέναμε. Πιστεύω πως ο ΠΑΟΚ θα πάρει το Κύπελλο στην Γενεύη", είχε πει ο πρόεδρος του τότε ΠΑΟΚ, Νίκος Βεζυρτζής και αυτή η... προφητεία του επιβεβαιώθηκε.

Η διακοπή ελέω σφυριγμάτων και η "επιστροφή" από το -8

Ο "Δικέφαλος" στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων αντιμετώπισε την Σαραγόσα και κατά την διάρκεια του αγώνα υπήρξε έντονος εκνευρισμός από πλευράς οπαδών του ΠΑΟΚ για την διαιτησία. Ο Φασούλας αποβλήθηκε με πέντε φάουλ και όταν χρεώθηκε με τέταρτο φάουλ ο Παπαχρόνης, άρχισαν να "πέφτουν" αντικείμενα από τους οπαδούς του "Δικεφάλου" και το ματς διεκόπη. Εκείνη την στιγμή ανέλαβε δράση ο πρόεδρος του τότε ΠΑΟΚ, Νίκος Βεζυρτζής.

Όταν ο ΠΑΟΚ έγραφε ιστορία στη Γενεύη (PHOTOS+VIDEOS)

Ο τελευταίος μίλησε στο μικρόφωνο, ζήτησε... ηρεμία και μετά το παιχνίδι ξεκίνησε ξανά. Στη συνέχεια παρά τα τεράστια προβλήματα με τα φάουλ (αποβλήθηκαν από το ματς ο Παπαχρόνης και ο Ιωάννου, πέραν του Φασούλα) και παρ' ότι ο ΠΑΟΚ βρέθηκε να χάνει με 51-59, τελικά κατάφερε να ανατρέψει τα εις βάρος του δεδομένα και να πάρει μια μεγάλη νίκη (και μαζί το τρόπαιο).

Ο χαμός κατά την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη

Μετά το τέλος του αγώνα επικράτησε ένας... χαμός. Τα πανηγύρια οπαδών, φίλων και διοικούντων του ΠΑΟΚ, όπως ήταν λογικό, ήταν έξαλλα. Και φυσικά η ομάδα του "Δικεφάλου" αποθεώθηκε κατά την επιστροφή της στη Θεσσαλονίκη...

Όταν ο ΠΑΟΚ έγραφε ιστορία στη Γενεύη (PHOTOS+VIDEOS)

Περίπου 5.000-6.000 κόσμος υποδέχτηκε την αποστολή των "ασπρόμαυρων" και όταν η ομάδα και ο Νίκος Βεζυρτζής βγήκαν έξω από το αεροπλάνο με το τρόπαιο, ο κόσμος δεν σταματούσε να πανηγυρίζει δείχνοντας την λατρεία του στα μέλη του μπασκετικού τμήματος του ΠΑΟΚ που κατάφεραν να δοξάσουν τον "Δικέφαλο" σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK