Παγκόσμιο, μέρα 2η: Είμαστε όλοι Φαζέκας

Ό,τι μικρό, μεγάλο ή περίεργο συνέβη στα κινεζικά παρκέ στη δεύτερη μέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ.

Παγκόσμιο, μέρα 2η: Είμαστε όλοι Φαζέκας
Ο Νικ Φαζέκας εξουθενωμένος, αλλά πάντα εκεί, κατά τη διάρκεια του Τουρκία-Ιαπωνία για το Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ της Κίνας FIBA.COM

Η δεύτερη μέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ στα γήπεδα της Κίνας είχε την επίσημη πρώτη της Εθνικής Ελλάδας στο τουρνουά, την επίσημη πρώτη της αποδεκατισμένης Team USA, τη χάκα των Νεοζηλανδών και τον καινούργιο μας ήρωα, Νικ Φαζέκας. Η Εθνική ήταν ισοπεδωτική απέναντι στο Μαυροβούνιο (85-60), με τον Σκουρτόπουλο να μοιράζει τον χρόνο σε όλη τη 12άδα και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να χρειάζεται μόλις για 16 λεπτά. Σε αυτά βέβαια, πρόλαβε να γίνει άθελά του πρωταγωνιστής για την επόμενη καμπάνια της Nike, καρφώνοντας εντυπωσιακά την ώρα που η διαφημιστική πινακίδα στο πλάι του παρκέ έγραφε 'Just do it'. Το σύμπαν μάλλον συνωμότησε.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο καρφώνει στην αναμέτρηση της Εθνικής Ελλάδας με το Μαυροβούνιο για την 1η φάση ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο καρφώνει στην αναμέτρηση της Εθνικής Ελλάδας με το Μαυροβούνιο για την 1η φάση ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019 FIBA.COM

Επειδή όμως, το μπάσκετ ειδικά, και τα σπορ γενικότερα, είναι εδώ για να γεννάνε ήρωες με ένα δισεκατομμύριο διαφορετικούς τρόπους, αξίζει μια ξεχωριστή αναφορά στον άσημο, πλην αγωνιστή Νικ Φαζέκας της Ιαπωνίας. Πρώτον, ναι, δεν μιλάμε για το πιο παραδοσιακό ιαπωνικό επώνυμο. Δεύτερον, ο Φαζέκας δεν μοιάζει με Ιάπωνα. Είναι και τα 211 εκατοστά του που δεν σε βοηθάνε να μπερδευτείς. Τρίτον, ο Φαζέκας δεν είναι Ιάπωνας. Ο ψηλός λευκός σέντερ των Ιαπώνων γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κολοράντο, έγινε το νούμερο 34 του 2007 NBA Draft για τους Μάβερικς, έπαιξε ελάχιστα στο NBA και τα τελευταία επτά χρόνια (μετά από ένα μικρό πέρασμα από την Ευρώπη), παίζει μπάσκετ στην Ιαπωνία. Πήρε την υπηκοότητα (παλιότερα, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, φλέρταρε και με την ουγγρική) και συστήθηκε στο παγκόσμιο στερέωμα, στην πρεμιέρα της Ιαπωνίας απέναντι στην Τουρκία. Οι Τούρκοι νίκησαν εύκολα (86-67), αλλά ο φαλακρός και ολίγον τι υπέρβαρος Φαζέκας έπαιξε 30 λεπτά, δίνοντας τα πάντα. Υπήρξαν στιγμές που η εικόνα του ήταν ανησυχητική. Ζητούσαμε (νοερά και μάταια) από τον προπονητή του να πάρει τάιμ-άουτ, γιατί ο σέντερ του έμοιαζε έτοιμος να καταρρεύσει. Αλλά όχι. Έμενε όρθιος, χωρίς ανάσες, εφευρίσκοντας τρόπους να βάζει την μπάλα στο καλάθι και να κρατάει την Ιαπωνία σε λογική απόσταση από τους σαφώς ανώτερους Τούρκους. Τέλειωσε το ματς με 15 πόντους. Είναι ο πιο 50χρονος 34άρης του τουρνουά, και τα μάτια μας θα είναι κλειδωμένα πάνω του εφεξής.

> Η Team USA των Γκρεγκ Πόποβιτς και Στιβ Κερ κέρδισε στο ρελαντί την Τσεχία με σκορ 88-67 και καλύτερο παίκτη τους τον (κατά την ταπεινή μου γνώμη) πιο ταλαντούχο όλων, Ντόνοβαν Μίτσελ. Αξιοσημείωτο και ενδεικτικό της συγκέντρωσής τους, τα μόλις 7 λάθη των Αμερικανών στο ματς.

Παγκόσμιο, μέρα 2η: Είμαστε όλοι Φαζέκας
Ο Ντόνοβαν Μίτσελ στο ζέσταμα πριν το Τσεχία-ΗΠΑ FIBA.COM

> Η πολλή Γαλλία πέταξε διαφορά 24 πόντων απέναντι στη Γερμανία και στο τέλος, σχεδόν καρδιοχτύπησε. Ο αρχισκόρερ Φουρνιέ έπαιξε και για τους υπόλοιπους, ενώ ο Βόιτμαν ήταν συγκινητικός για τους Γερμανούς. Τελικά, η Γαλλία κέρδισε με 4.

> Η Λιθουανία κέρδισε με 101-47 τη Σενεγάλη, που έχει σαφές επιθετικό πρόβλημα χωρίς τον Σαντιό Μανέ στη σύνθεσή της.

> O Αχμέτ Ντουβερίογλου της Φενέρ έκανε ό,τι μπορούσε απέναντι στη Δομινικανή Δημοκρατία, αλλά οι 34 πόντοι του δεν ήταν αρκετοί για την Ιορδανία. Ήττα με 4 για τους Ιορδανούς, που είχαν σε φοβερή μέρα και τον Νταρ Τάκερ της Σαν Λορέντζο.

> Στο έτερο ματς του ομίλου της Εθνικής, οι αειθαλείς Βραζιλιάνοι του Λεάντρο Μπαρμπόσα και των μαγικών του φίλτρων κέρδισαν τη Νέα Ζηλανδία και τη χάκα της με 102-94. Ήταν ένα ματς στο οποίο η λέξη άμυνα έμοιαζε με προσβολή.

> Τσακωμένος με την άμυνα εμφανίστηκε και ο Καναδάς του πρωταθλητή ΝΒΑ, Νικ Νερς, που δέχτηκε τους περισσότερους πόντους που έχει πετύχει ποτέ η Αυστραλία σε ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου. 108.

Παγκόσμιο, μέρα 2η: Είμαστε όλοι Φαζέκας
Η κερκίδα των Καναδών αγαπάει ιδιαίτερα τον κόουτς της ομάδας, Νικ Νερς FIBA.COM

News 24/7

24MEDIA NETWORK