Παίκτες με ιδιαίτερο στιλ στην εκτέλεση των ελεύθερων βολών

Το Contra.gr συνέλεξε τις περιπτώσεις εκείνες των αθλητών του μπάσκετ που υιοθέτησαν, με επιτυχία ή αποτυχία - πολλές φορές παταγώδη, ένα δικό τους στιλ στην εκτέλεση των ελεύθερων βολών. Από τον Ρικ Μπάρι, στον Νίκο Γκάλη, στον Σακίλ Ο'Νιλ και στον Γιώργο Πρίντεζη.

Παίκτες με ιδιαίτερο στιλ στην εκτέλεση των ελεύθερων βολών

Οι βολές δεν είναι σαν τα ποδοσφαιρικά πέναλτι που η κάθε ομάδα έχει έναν σταθερό σπεσιαλίστα εκτελεστή, αυτό που σπάνια αστοχεί, και κάποιους ακόμα συμπληρωματικούς για παν ενδεχόμενο.

Στο μπάσκετ ισχύει ότι καθένας που βρίσκεται στο παρκέ μπορεί εν δυνάμει να βρεθεί στη γραμμή και να σουτάρει για 2/2 έχοντας μοναδικό αντίπαλο το καλάθι.

Η τεχνική-μηχανική της εκτέλεσης είναι συγκεκριμένη, διδάσκεται σε κάθε ακαδημία γειτονιάς. Αρκετοί παρόλα αυτά παίκτες, παλαιότεροι και σύγχρονοι, έχουν στο πέρασμα των ετών ταυτιστεί μ' ένα συγκεκριμένο στιλ και ξεχώρισαν ή ξεχωρίζουν γι' αυτό.

Το Contra.gr θυμήθηκε, έψαξε και βρήκε παίκτες που υιοθέτησαν το δικό τους μοναδικό τρόπο να σουτάρουν από τη γραμμή των βολών. Περιπτώσεις μοναδικές η καθεμία, από τον Ρικ Μπάρι και τον Νίκο Γκάλη μέχρι τον Γιώργο Πρίντεζη και τη βολή πεταχτάρι.

Βολή - κουτάλα

Ο Ρικ Μπάρι είχε "αντιγράψει" τον Όλι ΜακΛίλαν των "Hoosiers" και σούταρε από τη γραμμή πετώντας με τα δύο χέρια την μπάλα από κάτω προς τα πάνω. Σπάνια έχανε βολές ο θρυλικός φόργουορντ και από το 1987 μέλος του Hall of Fame του αμερικάνικού μπάσκετ.

Πίσω από τα αυτιά

Για τον Ουόλτερ Μπέρι η κανονικότητα δεν ήταν ένα στοιχείο που τον αντιπροσώπευε. Παίκτης που αψηφούσε τους νόμους του μπάσκετ, ξεχώριζε για το μοναδικό τρόπο που έστελνε την μπάλα στο αντίπαλο καλάθι. Πόσο μάλλον όταν στεκόταν στη γραμμή των βολών.

Με τεντωμένα χέρια

Ο Μπιλ Καρτράιτ τέλειωσε την καριέρα του με τρία πρωταθλήματα (βασικός σέντερ των Μπουλς) και 12.713 πόντους. Πολλοί εκ των οποίων με ελεύθερες βολές. Τις οποίες εκτελούσε υψώνοντας -όσο περισσότερο- τα μακριά χέρια του.

Η άβολη θέση

Ο Κρις Ντάντλεϊ ανήκε σίγουρα στο κλαμπ εκείνων των... αιρετικών που επιχειρηματολογούσαν υπέρ της κατάργησης των βολών. Ο απόφοιτος του Γέιλ έβρισκε σταθερά συμβόλαιο από το 1987 μέχρι το 2003, ως αναλώσιμος ψηλός, αλλά ποτέ δεν προσέφερε σιγουριά όταν στεκόταν στη βολή. Το έβλεπες στο πρόσωπό του, στον τρόπο που έπιανε την μπάλα, στο πώς ξεφυσούσε έως ότου σουτάρει.

Βολή με άλμα

Ο Νίκος Γκάλης ήταν ο μετρ του jump shot. Το είχε εξελίξει τόσο πολύ που έγινε η δεύτερη φύση του, σήμα κατατεθέν της θρυλικής καριέρας του. Τόσο πολύ που ακόμη κι όταν κέρδιζε φάουλ για βολές (1+1 ή 2) χρησιμοποιούσε το άλμα για να ελέγξει το κορμί του. Μια κατηγορία μόνος του...

Διαγώνια εκτέλεση

Είτε για γούρι είτε γιατί είχε βολευτεί, ο Έντγκαρ Τζόουνς δεν εκτελούσε τις βολές σε ευθεία γραμμή από τη στεφάνη. Πήγαινε όσο πιο δεξιά του επέτρεπαν τα όρια και σούταρε διαγώνια. Ευστοχούσε πάντως χωρίς να χρησιμοποιήσει μοιρογνωμόνιο.

Βολή Σακίλ

Ήταν μια κατηγορία μόνος του ο Σακίλ Ο'Νιλ. Γιατί στην προσπάθειά του να βελτιώσει τα χαμηλά ποσοστά που είχε στη διάρκεια της θρυλικής καριέρας πειραματιζόταν πολύ. Κυρίως κόπιαζε στην προσπάθειά του να αυτοσυγκεντρωθεί όταν είχε ν' αντιμετωπίσει το μαρτύριο των ελεύθερων βολών, χωρίς το αποτέλεσμα να τον δικαιώνει τις περισσότερες φορές.

Μετά τον τραυματισμό

Ένα πρόβλημα στον τένοντα του χεριού και η αδυναμία να πιάσει καλά την μπάλα ανάγκασαν τον Ζάρκο Πάσπαλι ν' αλλάξει στιλ εκτέλεσης. Το αποτέλεσμα μοιραίο: τα ποσοστά του από το 80% έπεσαν στα μισά και ο Μαυροβούνιος είχε χάσει πια τη... δύναμή του.

Η βολή πεταχτάρι

Ο (πιο σύγχρονος της λίστας) Γιώργος Πρίντεζης έχει εξελίξει το δικό του στιλ, στιλ που ουδείς άλλος μπορεί (για την ώρα) όχι μόνο να υποστηρίξει αλλά και ν' αντιμετωπίσει. Οι βολές δεν αποτελούν εξαίρεση, είναι συνέχεια του μοναδικού τρόπου εκτέλεσης, αφού ο Έλληνας φόργουορντ του Ολυμπιακού δίνει μεγάλη καμπύλη στην μπάλα.

Καθιστός

Ούτως ή άλλως ο Τζόνι Ρότζερς σούταρε περίεργα. Όπως και να 'χει πάντως, η στάση του σώματός του κάθε φορά που στεκόταν πίσω από τη γραμμή ήταν μοναδική. Εντύπωση προκαλούσε, εκτός από τον τρόπο εκτέλεσης, το βαθύ κάθισμα που έκανε προτού αφήσει την μπάλα από τα χέρια.

Μονόχειρας

Πόσες και πόσες φορές στα ανοικτά της γειτονιάς δεν επιχειρήσαμε να μιμηθούμε, αποτυχημένα ως επί το πλείστον, τον Τζον Κόρφα και τη βολή με το ένα χέρι; Ο παλαίμαχος γκαρντ του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού και όχι μόνο ίδρυσε σχολή με τον τρόπο που σούταρε, όντας ένας από τους πλέον εύστοχους παίκτες στην ιστορία της Α1.

Η εξέλιξη του μονόχειρα

Ο Αργύρης Πεδουλάκης άργησε να υιοθετήσει το στιλ του... Κόρφα. Το δοκίμασε και το δούλεψε μετά τη μετακίνησή του από τον Παναθηναϊκό στο Περιστέρι, προσθέτοντας σε αυτό ένα επιπλέον στοιχείο: την ισορροπία της μπάλας με το ένα χέρι για δυο με τρία δευτερόλεπτα.

Το ξεφόρτωμα

Ο Μίρκο Μιλίσεβιτς ήταν γεμάτος μπασκετικά "κουσούρια", τα οποία όμως δεν τον εμπόδισαν να κάνει καριέρα στην Ελλάδα και να λατρευτεί για την αντιτουριστική όψη του. Η εκτέλεση των βολών που κέρδιζε ήταν συνέχεια των όσων απρόβλεπτων έκανε συνολικά στο παρκέ.

Η γέννηση μιας μπάλας

Ο Λάρι Ρίτσαρντ ήταν παίκτης της τουρκικής Εφές όταν τον μάθαμε στην Ελλάδα. Γιατί μας έμεινε στη μνήμη ένας άσημος Αμερικανός; Διότι στον επεισοδιακό τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων με τον Άρη στο Τορίνο γελάσαμε (δεν θα πούμε ψέματα) όταν σούταρε βγάζοντας την μπάλα από την κοιλιά του. Και δεν ήταν κι έγκυος...

Εσείς ποιες θυμάστε;

News 24/7

24MEDIA NETWORK