Παναθηναϊκός-Αρμάνι: Το Μιλάνο έχει (και) ελληνικό εγκέφαλο

Λίγες ώρες πριν από τη σύγκρουση με τον Παναθηναϊκό, ο τζένεραλ μάνατζερ της Αρμάνι Μιλάνο, Χρήστος Σταυρόπουλος, μεταφέρει στο Contra.gr τις πρώτες εμπειρίες του από την Ιταλία, τον Λουίς Σκόλα, τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ και εξηγεί το σχέδιο του Έτορε Μεσίνα.

Στιγμιότυπο από το ματς της Αρμάνι Μιλάνο απέναντι στη Ζάλγκιρις για τη φετινή Euroleague
Στιγμιότυπο από το ματς της Αρμάνι Μιλάνο απέναντι στη Ζάλγκιρις για τη φετινή Euroleague EUROLEAGUE.NET

Μη τα ξαναγράφουμε. Η Αρμάνι Μιλάνο, η οποία σε λίγες ώρες θα βρεθεί απέναντι στον Παναθηναϊκό για την 3η αγωνιστική της Ευρωλίγκας, προσπαθεί φέτος να κάνει ένα νέο ξεκίνημα για να αποτινάξει από πάνω της τον χαρακτηρισμό της ομάδας-λούζερ. Τον περασμένο Ιούνιο, είχαμε ασχοληθεί με την κολεξιόν της πορτοκαλί αποτυχίας του Ιταλού μόδιστρου, Τζιόρτζιο Αρμάνι. Από το 2014, όταν το πρότζεκτ του Λούκα Μπάνκι με τους Ιταλούς διεθνείς (Αλεσάντρο Τζεντίλε, Ντάνιελ Χάκετ, Νικολό Μέλι) τους Αμερικανούς Κιθ Λάνγκφορντ, Ντέιβιντ Μος, Κέρτις Τζέρελς έφτασε μια ανάσα πριν από το Final Four του Μιλάνου, την ομάδα την έχουν... καταραστεί θεοί και δαίμονες. Ειδικά την τελευταία τριετία, στη διευρυμένη Ευρωλίγκα, η πορεία της ήταν σκέτη απογοήτευση: τελευταία το 2017 (8-22), 15η το 2018 (10-20), 12η το 2019 (14-16), παρότι οι επενδύσεις δεν ήταν αμελητέες. Τον Ιούνιο καταλήγαμε ότι αυτός που θα αποφάσιζε για το μέλλον της ιστορικής ιταλικής ομάδας θα ήταν ο Μαουρίτσιο Τζεραρντίνι, ο General Manager της Φενέρμπαχτσε, που φερόταν έτοιμος να αποχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη. Οι καλοκαιρινές φήμες δεν επιβεβαιώνονται ποτέ. Και ο Αρμάνι είχε άλλου είδους σχέδια.

Μετά την αποχώρηση του Λίβιο Πρόλι, που τα τελευταία χρόνια χειριζόταν το μπάσκετ της Αρμάνι, ο ιδιοκτήτης του κλαμπ στράφηκε στο... ΝΒΑ. Όχι σε κάποιον Αμερικανό, αλλά στον Έτορε Μεσίνα, ο οποίος εργαζόταν στο πλευρό του Γκρεγκ Πόποβιτς στους Σαν Αντόνιο Σπερς. Ο 'Έκτορας' αναζητούσε διέξοδο, για να ξαναγίνει χεντ κόουτς και ο άνθρωπος που θα είχε τον έλεγχο μιας ομάδας στα χέρια του. Η αλήθεια είναι ότι αναζήτησε δουλειά και αλλού στο ΝΒΑ, όμως η πρόταση του Αρμάνι, τον δελέασε πολύ περισσότερο.

O Έτορε Μεσίνα επέστρεψε στην Ιταλία για να ξανακάνει μεγάλη την Ολίμπια (Αρμάνι) Μιλάνου. Εδώ, στην πρώτη συνέντευξή του τον Ιούνιο
O Έτορε Μεσίνα επέστρεψε στην Ιταλία για να ξανακάνει μεγάλη την Ολίμπια (Αρμάνι) Μιλάνου. Εδώ, στην πρώτη συνέντευξή του τον Ιούνιο OLYMPIAMILANO.COM

Ο Μεσίνα έγινε πρόεδρος του μπάσκετ της Αρμάνι Μιλάνο (επικεφαλής είναι ο Λέο Ντελ Όρκο, προσωπικός φίλος και συνεργάτης του Τζιορτζιο). Ο τίτλος του έρχεται κατευθείαν από το ΝΒΑ: President of basketball operations. Kαι σαν γενικός διευθυντής (GM αμερικανιστί) ο Μεσίνα επέλεξε έναν Έλληνα. Τον Χρήστο Σταυρόπουλο, που το καλοκαίρι, ύστερα από 19 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας στο μάνατζμεντ της ΚΑΕ Ολυμπιακός, μετακόμισε στη χώρα στην οποία σπούδασε και αγαπάει ιδιαίτερα.

Το ελληνικό μπάσκετ, για πρώτη φορά στα χρονικά, έκανε μια τέτοια μετραγραφή. Μέχρι τώρα, κάτι τέτοιο ήταν συνηθισμένο για παίκτες και προπονητές. Και στο Μιλάνο, κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί αρκετοί Έλληνες. Ο πρώτος (και ένας από τους καλύτερους μπασκετμπολίστες ολων των εποχών) ήταν ο Μίμης Στεφανίδης, πιονιέρος ξένος της ιταλικής ομάδας το 1960. Πολλά χρόνια αργότερα τον μιμήθηκαν ο Γιώργος Καλαϊτζής, ο Γιώργος Σιγάλας αλλά και οι Γιάννης Μπουρούσης, Αντώνης Φώτσης. Ο Σταυρόπουλος ακολούθησε τον ίδιο δρόμο με την ιδιότητα του διοικητικού παράγοντα.

O Χρήστος Σταυρόπουλος και ο Λουίς Σκόλα στην επίσημη παρουσίαση του Αργεντινού
O Χρήστος Σταυρόπουλος και ο Λουίς Σκόλα στην επίσημη παρουσίαση του Αργεντινού OLYMPIAMILANO.COM

Μεσίνα και Σταυρόπουλος, που έκαναν τον σχεδιασμό της φετινής χρονιάς, δεν έχουν εύκολο έργο. Ναι μεν το κλαμπ έχει υψηλό προϋπολογισμό (περίπου 25.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 10 -ίσως και λιγότερα- μπαίνουν από την τσέπη του Αρμάνι, τα υπόλοιπα έρχονται από πολύ ισχυρό σπόνσορσιπ της ομάδας), ναι μεν απέκτησε παίκτες όπως ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ο ΝΒΑερ Σέλβιν Μακ και εσχάτως ο Λουίς Σκόλα, το ξεκίνημα, όπως συμβαίνει συχνά σε κάθε νέα ομάδα, δεν ήταν τόσο σταθερό. Στην Ευρωλίγκα, το Μιλάνο έχασε στην πρεμιέρα από την Μπάγερν, ενώ μια εβδομάδα αργότερα νίκησε τη Ζαλγκίρις Κάουνας. Δύσκολα μεν, νίκη δε. Στο πρωτάθλημα, οι Μιλανέζοι έχουν ήδη 2 ήττες (σε 4 ματς) και βλέπουν 6 ομάδες να είναι από πάνω τους, με πρώτη και καλύτερη τη Βίρτους Μπολόνια του Σάσα Τζόρτζεβιτς και του Μίλος Τεόντοσιτς.

"Μόνο που δεν βλέπετε μέχρι τώρα την... Αρμάνι Μιλάνο, που είχαμε στο μυαλό μας", λέει στο Contra.gr ο Σταυρόπουλος, εξηγώντας: "Δεν μου αρέσουν οι δικαιολογίες των τραυματισμών, για μας όμως είναι αλήθεια. Μας λείπουν 3 πολύ βασικοί παίκτες. Κλειδιά για την ομαλή πορεία, μέσα στη χρονιά. Ο βασικός μας σέντερ Αρτούρας Γκουντάιτις, που προέρχεται από εγχείριση χιαστού (σ.σ. τον προηγούμενο Φεβρουάριο) και οι δυο σημαντικότατοι περιφερειακοί, οι Νεμάνια Νέντοβιτς (σ.σ. έκανε καθαρισμό στο γόνατο το καλοκαίρι) και Μακ (σ.σ. υποφέρει απο μυικό τραυματισμό) δεν αγωνίζονται. Και οι απουσίες τους, όσο να 'ναι, μας έχουν στοιχίσει πολύ. Από την άλλη, είμαστε μια νέα ομάδα, η οποία φτιάχτηκε από την αρχή. Είμαι αισιόδοξος ότι μέσα στη χρονιά θα είμαστε έτοιμοι και φυσικά θα παίξουμε πολύ καλύτερο μπάσκετ απ' ό,τι τώρα".

Η έλλειψη του Γκουντάιτις ανάγκασε την ομάδα να βγει στην αγορά για σέντερ. Η ευκαιρία να αποκτήσει τον Σκόλα, αμέσως μετά το 'λαμπρό' Παγκόσμιο Κύπελλο, που έκανε ο Αργεντινός, δεν πήγε στον βρόντο: "Μιλάμε για μια τεράστια προσωπικότητα, έναν τεράστιο μπασκετμπολίστα και θαυμάσιο χαρακτήρα. Μας κέρδισε με την πρώτη και νομίζω ότι θα μας βοηθήσει πάρα πολύ. Είναι τυχερή η ομάδα να έχει τέτοιους παίκτες στο ρόστερ της. Προφανώς, ο Σκόλα στα 39 του θα έχει μια άλλου είδους μεταχείριση, γιατί τα συνεχόμενα ταξίδια και τα ματς θα τον καταπονήσουν. Είναι όμως τεράστια υπόθεση να τον έχουμε στην 12άδα", τονίζει.

Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ παρουσιάζεται στο Μιλάνο από τον Χρήστο Σταυρόπουλο
Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ παρουσιάζεται στο Μιλάνο από τον Χρήστο Σταυρόπουλο OLYMPIAMILANO.COM

Ο Έλληνας τζένεραλ μάνατζερ δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην προσωπικότητα των παικτών: "Οι μεγάλες ομάδες χτίζονται από μεγάλους παίκτες. Με μπασκετικό υπόβαθρο και εμπειρίες. Ο Σκόλα είναι ένας τέτοιος. Όπως και ο Σέρχιο. Καταπληκτικός παίκτης και χαρακτήρας, απόλυτα προσηλωμένος στην αποστολή του. Πολλές φορές μου θυμίζει τον Βασίλη Σπανούλη, αν και στην Ευρώπη δεν υπάρχει άλλος παίκτης με την συγκέντρωση του Βασίλη. Ο Σέρχιο τον πλησιάζει, ωστόσο".

Τέσσερις μήνες στο Μιλάνο, έχει μπει πλέον σε έναν άλλον κόσμο. Φεύγοντας από τον Ολυμπιακό, μπορεί να είχε κάποιους ενδοιασμούς, τώρα όμως είναι απόλυτα πεπεισμένος για τις εξαιρετικές συνθήκες που βρήκε στην Ιταλία (εντάξει, δεν είναι όλα ρόδινα, πρόσφατα έπεσε θύμα κλοπής, αλλά όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν έχει να κάνει με τη δουλειά του στο Μιλάνο): "Η θέση κατ' αρχάς για την Ολίμπια Αρμάνι Μιλάνο, είναι καινούργια. Δεν υπήρχε, μέχρι τώρα, τζένεραλ μάνατζερ. Και μόνο αυτό αποτελεί για μένα ένα έξτρα κίνητρο να πετύχω και να δικαιώσω την επιλογή στο πρόσωπό μου. Ένιωσα πολύ άνετα από την πρώτη στιγμή. Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνεσαι ότι υπάρχει ένας ιδιοκτήτης που αγαπάει την ομάδα, όπως ο Τζιόρτζιο Αρμάνι και βεβαια, ο άμεσος συνεργάτης του Λέο Ντελ Ορκο. Με εμπιστεύτηκαν αμέσως, ίσως γιατί υπάρχει πίσω μου και μια πολύχρονη διαδρομή με τον Ολυμπιακό, την οποία μου έδειχναν ότι σέβονται με κάθε ευκαιρία".

Και πως είναι η 'ζωή' στο ιταλικό μπάσκετ; "Σίγουρα, ο επαγγελματισμός είναι μεγαλύτερος σε όλα τα επίπεδα. Δεν βρίσκονται όλα στον αέρα, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Όχι ότι δεν ανακύπτουν προβλήματα, κάθε άλλο. Δίνονται όμως λύσεις, τα κλαμπ συνεργάζονται μεταξύ τους, οι φορείς επίσης και κυρίως ζούμε σε ένα αθλητικό πολιτισμό".

Πολύ δύσκολο το πρωτάθλημα

Το ιταλικό πρωτάθλημα, που πέρασε μια βαθιά κρίση, δείχνει να ξαναβρίσκει τη χαμένη αίγλη τα τελευταία χρόνια. Ο Σταυρόπουλος θα σημειώσει: "Είναι δύσκολο. Δεν υπάρχουν 'εύκολες' έδρες, αλλά ισχυρός ανταγωνισμός. Στην πρεμιέρα παίξαμε στο Τρεβίζο, με την τοπική ομάδα που πλέον λέγεται Ντε Λονγκ (η πρώην Μπένετον, δηλαδή) και επέστρεψε στη Lega 1 ύστερα από χρόνια. Νικήσαμε εύκολα, αλλά στο γήπεδο δεν έπεφτε καφίτσα. Ήταν 5.000 κόσμος. Το χαρακτηριστικό των ιταλικών ομάδων είναι το ενδελεχές σκάουτινγκ που κάνουν, ειδικά στην Αμερική. Αν βρεθεί κάποιος τα καλοκαίρια στο summer league του Λας Βέγκας, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν άνθρωποι σχεδόν απ' όλες τις ιταλικές ομάδες. Γι' αυτό και οι Αμερικανοί, που παίζουν στην Ιταλία, είναι αυτό που λέμε πολύ ψαγμένοι και κάνουν καριέρα στην Ευρώπη".

Ο Άαρον Γουάιτ έφυγε από τη Ζαλγκίρις για να παίξει στο Μιλάνο
Ο Άαρον Γουάιτ έφυγε από τη Ζαλγκίρις για να παίξει στο Μιλάνο OLYMPIAMILANO.COM

Ο Μεσίνα προσλήφθηκε από το Μιλάνο για έναν και μόνο λόγο. Να μετατρέψει την ομάδα που δεν φόβιζε κανέναν στην Ευρωλίγκα σε ένα από τα πιο ισχυρά κλαμπ της διοργάνωσης. Η αποστολή του είναι δύσκολη εξ ορισμού. "Η Ολίμπια Μιλάνου είναι μια από τις ιστορικότερες ομάδες της Ευρώπης. Όταν οι παίκτες συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της φανέλας και όλοι μαζί φτάσουμε τον σύλλογο στο σημείο που αντιστοιχεί στην ιστορία του, τότε θα έχουμε πετύχει. Το ξέρουμε πως δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε σελίδα και νοοτροπία, μέσα σε 1-2 μήνες, όμως ο κόουτς Μεσίνα είναι αισιόδοξος. Πιστεύει στη δουλειά του και είναι βέβαιο ότι στο τέλος της τριετίας, όταν και τελειώνει το συμβόλαιο που υπέγραψε το καλοκαίρι, ο απολογισμός θα είναι πολύ θετικός".

Οι κινήσεις δεν αφορούν μόνο το αγωνιστικό κομμάτι. Αφού σας πούμε ότι η ομάδα από το Μιλάνο ταξιδεύει με νοικιασμένο αεροπλάνο 56 θέσεων, για να μη ταλαιπωρείται με πτήσεις της γραμμής, διαβάστε και τι αποφάσισε ο Μεσίνα και έκανε πράξη όλη η ομάδα. Στο 'Φόρουμ', το γήπεδο που φιλοξενεί τον σύλλογο (και στο γήπεδο και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του), δημιουργήθηκε ένας ξεχωριστός χώρος για την τραπεζαρία της ομάδας. Μετά την προπόνηση των 11, όλοι οι παίκτες και το προπονητικό σταφ τρώνε εκεί, με το μενού που έχει συντάξει ο διατροφολόγος της ομάδας.

"Τίποτε δεν πρέπει να λειτουργεί στην τύχη. Αυτό είναι ένα δόγμα του Μεσίνα και το ακολουθεί όλη η ομάδα πιστά", καταλήγει ο Σταυρόπουλος και η Αρμάνι Μιλάνο προσαρμόζεται στα θέλω του απαιτητικού 'Εκτορα'.

News 24/7

24MEDIA NETWORK