Παναθηναϊκός-Εφές: Αν ο Μακ έπαιζε περισσότερο και ο Μίτσιτς λιγότερο

Στη βραδιά καριέρας του Βασίλιε Μίτσιτς (33 πόντοι) ο Παναθηναϊκός δεν είχε το αντίδοτο και το 80-77 από την Εφές ήταν η τρίτη εντός έδρας ήττα και τέταρτη συνολικά στην Euroleague. Ο Σέλβιν Μακ είχε 18 πόντους σε 21 λεπτά, αλλά δεν αρκούσε η δική του απόδοση.

Ο Σέλβιν Μακ έκανε πολλά παραπάνω απ' όσα περίμενε ο κόουτς Βόβορας, αλλά ο Βασίλιε Μίτσιτς ήταν συγκλονιστικός στη νίκη της Εφές επί του Παναθηναϊκού
Ο Σέλβιν Μακ έκανε πολλά παραπάνω απ' όσα περίμενε ο κόουτς Βόβορας, αλλά ο Βασίλιε Μίτσιτς ήταν συγκλονιστικός στη νίκη της Εφές επί του Παναθηναϊκού EUROKINISSI

Κάθε πρότερη απόπειρα του Παναθηναϊκού για υπερβατικές πορείες στην Euroleague είχαν μονίμως ως πυρήνα το σχεδόν απόρθητο φρούριό του. Στην τρέχουσα σεζόν μετρά 1/4. Γι' αρχή τουλάχιστον. Έχει νικήσει μονάχα τη Φενέρμπαχτσε σ' εκείνη τη βραδιά που ο Κίφερ Σάικς έπαιζε για το επόμενο συμβόλαιό του και ο Νεμάνια Νέντοβιτς άγγιζε το ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος ήταν παρόντες στον αγώνα με την Εφές. Κι αν ο Σέλβιν Μακ, που... πήρε στο μεσοδιάστημα το συμβόλαιο του συμπατριώτη του, δεν ήρθε για να κοροϊδέψει, γιατί δεν το έχει κάνει ποτέ του, η απουσία του Σέρβου αρχισκόρερ, των 15.6 πόντων και του 49% από το τρίποντο, διαμόρφωσε μία από τις περιστάσεις για το 80-77 της τουρκικής ομάδας στο ΟΑΚΑ.

Ιδίως σ' ένα βράδυ που ο Βασίλιε Μίτσιτς ξεπέρασε κάθε προηγούμενη εκδοχή του εαυτόυ του στην κορυφαία διοργάνωση. Η προηγούμενη ήταν επί ελληνικού εδάφους, ξανά. Τον εμπνέει, προφανώς, ο αττικός αέρας. Δεν εξηγείται αλλιώς πως πριν από 371 ημέρες (7/11 του 2019) είχε πετύχει 27 πόντους στο ΣΕΦ, στην ευρεία επικράτηση επί της Εφές. Τότε είχε τον Λάρκιν δίπλα του, συμπαραστάτη. Ο Αμερικανός έμεινε ανενεργός στον πάγκο. Ούτε καν ο Μπομπουά μπορούσε να βοηθήσει τον συμπαίκτη του, καθώς χτύπησε νωρίς και αποχώρησε, ξέχωρα από την απουσία του Ντάνστον.

Συνεπώς ο Σέρβος γκαρντ ήταν ένας μοναχικός καουμπόη στο αλισβερίσι 'πυρών' με την άμυνα των 'πρασίνων', αλλά σκοράροντας 33 πόντους με 12/19 σουτ είχε προφτάσει, προτού κάνει πέμπτο φάουλ, να εφεύρει τον τρόπο που η ομάδα του θα φύγει αλώβητη από έναν τόπο μαρτυρίου. Εκεί δηλαδή που δεν είχε νικήσει από τον Μάρτη του 2006, μετρώντας 10 σερί αποτυχίες και 12 συνολικά σε 13 επισκέψεις. Παραδόξως ο Γιώργος Βόβορας επέμεινε πολύ να δίνει το μαρκάρισμα του 26χρονου από το Κράλιεβο στον Σαντ-Ρος, ο οποίος εκτέθηκε διαδοχικά στην τρίτη περίοδο και στο άθροισμα της βραδιάς ήταν η μαύρη τρύπα, καθώς δέχθηκε τους περισσότερους από τους 17 πόντους του Μίτσιτς στην τρίτη περίοδο (από τους 12 δικούς του στο πρώτο μισό). Σ' ένα διάστημα που η Εφές επιβλήθηκε με 9 πόντους (23-14) και γύρισε το εις βάρος της 40-36 (20').

Λογικά θα σκεφτείς πως είναι -φαινομενικά και πρακτικά- ο καλύτερος αμυντικός του Παναθηναϊκού. Όχι όμως όταν έχεις 'πληρώσει' τον Μακ και τον έχεις διαθέσιμο. Πιθανόν ο νεοφερμένος Αμερικανός δεν μπορούσε να παίξει περισσότερα από 21'18'', όσος ο χρόνος που έμεινε στο παρκέ μετά την είσοδό του στο 8'13'' της αναμέτρησης. Μα όσο μάρκαραν τον Σέρβο είτε ο Κουβανός είτε κατόπιν ο Μποχωρίδης και όχι ο Μακ η δουλειά του έμοιαζε με ηλεκτρονικό παιχνίδι μπάσκετ στο λούνα παρκ της γειτονιάς. Απέναντι στον Αμερικανό, έναν από τα πιο 'σκληρά' γκαρντ του ΝΒΑ έως ότου πάρει το αεροπλάνο για την Ευρώπη, τρόμαξε. Κουρασμένος βέβαια, αλλά δεν βρήκε άλλες διόδους και πάσαρε συνεχώς για να ξεφορτωθεί την μπάλα. Η αλλαγή προσέγγισης ήταν ξεκάθαρη. Αφήστε που ο Μακ των 18 πόντων με 5/9 σουτ (3/4 τρίποντα) τον έβγαλε από το ματς φορτώνοντάς τον με φάουλ, έχοντας προηγουμένως κλέψει 2 φορές την μπάλα.

Όσο έπαιζε ο Σέρβος η Εφές ήταν σε απόσταση ασφαλείας (55-65, 61-70, 69-77) και δεν έμοιαζε να κινδυνεύει. Η δική του αποβολή γέμισε με θάρρος τους παίκτες του Βόβορα και αφαίρεσε αυτοπεποίθηση από τους φιλοξενούμενους που μαζί με τις πολλές χαμένες επιθέσεις ξόδευαν βολές. Το γιατί ο Μακ έκανε την τελευταία επαναφορά στο -3 και πήρε το σουτ ο Παπαπέτρου θα μείνει ένα ερώτημα αναπάντητο. Όπως γιατί ακυρώθηκε ένα δίποντο που θ' αύξανε, έως ένα βαθμό πάντα, τις πιθανότητες των πρασίνων για την ανατροπή.


News 24/7

24MEDIA NETWORK