Παναθηναϊκός-Μακάμπι: Ουάιτ, ο ευνοημένος του Κάτας

Στην καλύτερη αμυντική βραδιά της σεζόν στην Euroleague ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έφτασε στο +18 επί της Μακάμπι (81-63) έχοντας ως πρώτο σκόρερ τον Ιωάννη Παπαπέτρου των 20 πόντων, αλλά κορυφαίο τον Άαρον Ουάιτ των 15 πόντων με 5/6 δίποντα, των 7 ριμπάουντ και των 2 ασίστ.

Ο Άαρον Ουάιτ σε μια από τις αρκετές επιτυχημένες ενέργειές του απέναντι στη Μακάμπι
Ο Άαρον Ουάιτ σε μια από τις αρκετές επιτυχημένες ενέργειές του απέναντι στη Μακάμπι EUROKINISSI SPORTS

Η (κάλλιο αργά παρά ποτέ) ένταξη του Μάριο Χεζόνια στο ρόστερ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ έχει ευνοήσει ολοφάνερα και αφάνταστα τη διαφορετική προσέγγιση του Όντετ Κάτας στην προσπάθειά του να παρουσιάσει κάτι εναλλακτικό. Ούτως ή άλλως ο 25χρονος Κροάτης δεν (δείχνει να) αντιμετωπίζει ως καταναγκαστική την οπισθοχώρηση αυτή στην καριέρα του, μεσούσης της σεζόν, και για τρίτο σερί παιχνίδι στην Euroleague ήταν διψήφιος σε πόντους. Με τους 5 εκ των συνολικών 12 να έρχονται μάλιστα χάρη στο χειμαρρώδες ξεκίνημά του.

Φαινομενικά η παραγωγικότητά του έπεσε στο -9, συγκρίνοντάς την πάντα με την εντυπωσιακή προ 9ημέρου πρεμιέρα του απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Στην πράξη ήταν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του 81-63 επί της Μακάμπι στο ΟΑΚΑ, για τη 10η νίκη των 'πρασίνων' στη διοργάνωση. Ένα αποτέλεσμα που αφενός δεν είχαν βρει στις προηγούμενες δύο απόπειρες τους αφετέρου συνδυάστηκε με την ανώτερη αμυντική επίδοση έως τώρα!

Είναι ορατό πως η προσθήκη του Χεζόνια στην εξίσωση ενισχύει τη συντονισμένη προσπάθεια του τελευταίου διμήνου να μπει το τρένο σε διαφορετικές ράγες απ' αυτές που τσουλούσε σαν οδοντωτός. Λειτουργώντας ξαφνικά ως ένα νέο σημείο αναφοράς στην επίθεση που υποχρεώνει τον αντίπαλο να προσαρμοστεί πάνω του επιτρέπει στους περισσότερους εκ των υπολοίπων να δρουν ανεμπόδιστα και απελευθερωμένα. Ο Κάτας επιμένει πολύ στα ψηλά σχήματα και ο Κροάτης τού διευκολύνει το έργο σε αυτό το κομμάτι, αφού η πίτα μοιράζεται ανάλογα.

Είχε από το ξεκίνημα της θητείας του φανερώσει τις προθέσεις του ο Ισραηλινός κόουτς, απλώς το βράδυ της Πέμπτης αντίκρισε την επιλογή του ν' αποδίδει στο μέγιστο βαθμό. Επί των ημερών του ο Άαρον Ουάιτ είχε ήδη μονιμοποιηθεί σ' έναν διαφορετικό ρόλο, μεταξύ 3-4 που απειλεί σταθερά απ' έξω, δεν είχε παίξει ποτέ λιγότερα από 20 λεπτά και σταδιακά έδειξε να προσαρμόζεται στα νέα «θέλω».

Οι 15 πόντοι που 'φόρτωσε' το καλάθι της Μακάμπι ήταν οι περισσότεροι που είχε σημειώσει από την έναρξη της χρονιάς και διπλάσιοι απ' αυτούς που έδινε κατά μέσο όρο (7.7) έως τώρα. Ναι μεν ο Αμερικάνος φόργουορντ έχασε και τα τρία τρίποντα που δοκίμασε, έχοντας πλέον 1/7 στα τελευταία τρία ματς, αλλά με 9 δικούς του στην πρώτη περίοδο ήταν δεδομένα ο παίκτης που ως το 25-7 του 9' είχε διαβάσει και εκμεταλλευτεί κάθε βολική -για το «πράσινο» σχέδιο- κατάσταση. Είτε αυτή αφορούσε στο πέντε-πέντε είτε στο ανοικτό γήπεδο, κάνοντας πραγματικά τη διαφορά στο αποκορύφωμα της αγωνιστικής μεταμόρφωσής του. "Νιώθω πολύ καλά", όπως ανέφερε ο Αμερικανός, καθώς "μου αρέσει πολύ ο κόουτς Κάτας και η στρατηγική του, καταλαβαίνω τι θέλει. Ποτέ δεν ήμουν ένας παίκτης που πάντα θα κοίταζε το σκορ, θέλω να βοηθάω την ομάδα και με ανταμοιβει με λεπτά".

Ναι μεν ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, σ' ένα μπλακ άουτ διαρκείας, ξόδεψε το +18 που είχε επανήλθει χάρη στο 34-16, αφήνοντας την Μακάμπι των 3/10 από τα 6μ75 να βρει ρυθμό και με 5/9 εύστοχα κατά την τρίτη περίοδο να φτάσει μέχρι το -3 (58-55) του 30'. Τουλάχιστον όμως το γρήγορο 9-0 από το 30' ως το 34' αποκατέστησε τάχιστα την πραγματική εικόνα ενός αγώνα, τον οποίο οι γηπεδούχοι είχαν φέρει από πολύ νωρίς στα δικά τους μέτρα - και αυτοί κόντεψαν να μετατρέψουν σε αμφίρροπη μάχη. Όχι, φυσικά, η χαμένη δυναμική μιας απογοητευτικής Μακάμπι που ξέμεινε εκ νέου από ιδέες και άφησε τη διαφορά να της ξεφύγει δίχως να προβάλει αντίσταση, ιδίως σε ο,τι είχε να κάνει με την έκρηξη του Παπαπέτρου σε αυτό το σημείο.

Αφού επέστρεψε στο ματς ο Ουάιτ των 7 ριμπάουντ - 2 ασίστ για 1 λάθος και 1 κλέψιμο, όπως μαζί η καλή πεντάδα του Κάτας, όλα είχαν τελειώσει πολύ πριν από την ώρα τους.

News 24/7

24MEDIA NETWORK